Важна Декларација о стратешком партнерству Србије и Грчке

Најновије
Извор: Танјуг

Декларација о успостављању стратешког партнерства Србије и Грчке, која ће данас бити потписана у Атини, веома је важна, а Грчка је тек трећа земља у Европи са којом Србија потписује такав документ, истакао је данас председник Србије Александар Вучић на седници Високог Савета за сарадњу две земље.

Седницом Савета, трећом по реду, у Атини председавају председник Србије и грчки премијер Kиријакос Мицотакис, а након ње, осим Декларације, биће потписан Програм сарадње две владе у области образовања, науке и технолошког развоја за период од 2020. до 2022. године.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom 1
Извор: Танјуг


Вучић је навео да је важно да Декларација обухвата економску сарадњу, али и сарадњу у сфери безбедности, као и научно-образовну сарадњу.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom 2
Извор: Танјуг


Он је рекао да је посебно срећан данас што је као председник Србије гост премијера Мицотакиса, чија је породица увек била пријатељ Срба.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom 3
Извор: Танјуг


"Ми имамо посебно сећање на целу фамилију Мицотакис и увек сте били велики пријатељи Срба и Србије. Никада то не заборављамо и са посебним поштовањем се, између осталог, према вама тако односимо", рекао је Вучић.


Председник је поновио да су Србија и Грчка пријатељске земље и да се два народа тако и осећају.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom 4
Извор: Танјуг


Вучић је рекао да је од великог значаја пруга Београд-Солун.

"Имали бисмо још важних питања око постизања либерализације у билатералним транзитним везама. Знамо да је потпуна либерализација најбоља за нас, али да постоје одређене потешкоће", рекао је Вучић.

Он је поновио да ће Србија данас и увек подржавати територијални интегритет Грчке, како на копну тако и на мору, те додао да је Србија спремна и као пријатељ, а не само као неко ко се налази на европском путу, да помогне у смештају одређеног броја мигрантске деце без родитеља.

"Такође, на сваком месту, у свим међународним организацијама истицаћемо неопходност повратка отетих ствари културе са Акропоља Грчкој. У томе ћете имати увек глас Србије, не само тајно, већ о томе говорим јавно и на сваком месту", поручио је Вучић.

Председник је захвалио на подршци Грчке интегритету Србије, међународном праву у вези са Kосовом и Метохијом, као и на залагању да се укину таксе.

"Друга ствар која је од огромног значаја за нас и молим вас да нам додатно помогнете својим гласом веома угледног државника унутар ЕУ на бржем путу Србије ка учлањењу у Унију. Били бисмо веома захвални. И ЕУ би добила веома одговорног члана, а Грчка пријатеља", рекао је Вучић.

Грчки премијер Kиријакос Мицотакис изразио је уверење да ће данашњи састанак поставити снажан темељ за даљу сарадњу две земље.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom 5
Извор: Танјуг


"Грчка ће бити стабилан савезник на тешком путу који сте изабрали", поручио је Мицотакис.

Остале вести