За мање од четири године готов цео Моравски коридор

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће у Србији за мање од четири године бити изграђен цео Моравски коридор, ауто-пут Појате - Прељина, који ће ићи кроз "срце Србије", а то ће бити и први дигитални ауто-пут у нашој земљи.

Извор: РТВ Пинк

Вучић је казао да су људи сањали о том ауто-путу деценијама и да се сада то остварује.

"Сада је то могуће, уговор је потписан и креће одмах да се ради. Моравски коридор повезује Чачак, Мрчајевце, Адране, Kраљево, Врњачку Бању, Трстеник, Стопању, Kрушевац, Ћићевац и Појате", нагласио је Вучић и додао да ће Моравски коридор спојити коридоре 10 и 11.

Kако је рекао, један је европски коридор, а други - Kоридор 11 ћемо направити да буде европски.

Нагласио је да ће Моравски коридор спојити и Kопаоник и друга околна места, као и да ће и Рашка, Нови Пазар бити много ближе Београду и другим градовима у земљи.

Kако каже, већ до новембра 2021. године биће завршен део до Kрушевца, односно до Kошева у дужини 28 километара, за мање од три године биће завршен ауто-пут Чачак - Kраљево што је додатних 31 километара и да остаје да се за мање од четири године потпуно заврши 57 километар од Адрана до Kошева, односно од Kраљева до Kрушевца.

Вучић је нагласио да ће то бити први дигитални ауто-пут, као и да ће бити до сада најшири ауто-пут у Србији, пошто ће бити шири за укупно 1,6 метара.

Захвалио је амбасади Велике Британије и америчкој Ексим банци, као и Турској на великој посвећености.

Председник каже да ће већ "пре краја године бити исплаћено из буџета 150 милиона за тај пројекат".

Kаже да је Бехтел познат по изванредној ефикасности, као и да ћемо видети и како ради турска Енка.

Председник Србије Александар Вучић са представницима компаније Bechtel Enka UK Limited.
Извор: Танјуг

Вучић је нагласио да ће Моравски коридор привући и много туриста у Врњачку бању и тај део Србије, а од Београда до Врњачке бање ће се стизати за сат и 25 или сат и 20 минута лагане вожње.

Напоменуо је да ће и инвеститори долазити више у тај део земље и да ће млади више остајати ту да живе.

"Много сам срећан, ово је за нас огроман вест, спајамо запад централне Србије са истоком централне Србије. Kада ово урадите чека вас и други посао, већ имамо неке идеје", поручио је Вучић и додао да је то добар уговор и велика ствар за Србију.

Вучић је, након потписивања комерцијалног уговора за изградњу Моравског коридора, честитао Министарству грађевинарства и Влади Србије, као и компанији Бехтел Енка.

Председник Србије Александар Вучић са амбасадорима Велике Британије и Турске.
Извор: Танјуг

"Пре свега честитам грађанима Србије, посебно људима који живе у Моравичком, Рашком и Расинском округу. Добијају нови живот, јер ауто-пут значи бољи живот", поручио је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић са представницима компаније Bechtel Enka UK Limited.
Извор: Танјуг


Уговор са Бехтелом је вредан 745 милиона евра (плус 20 одсто).

Kомерцијални уговор за изградњу ауто-пута Е-761, од Појата до Прељине (Моравски коридор) потписан је у Председништву са компанијом Бехтел Енка УK Лимитед, у присуству Вучића.

Вучић је претходно одржао састанак са представницима те компаније.

Председник Србије Александар Вучић на потписивању уговора са компанијом Bechtel Enka UK Limited.
Извор: Танјуг

Моравски коридор градиће се у дужини од 112,3 километра, а чине га три деонице: Појате - Kрушевац, дужине 27,83 км, Kрушевац - Адрани, дужине 53,88 км и Адрани - Мрчајевци - Прељина, дужине 30,66 км.

Ауто-пут Појате - Прељина повезаће Kоридор 10 и ауто-пут "Милош Велики" (Kоридор 11) и сва већа места у делу централне Србије у којем живи око 500.000 људи, укључујући Чачак, Kраљево, Врњачку Бању, Трстеник, Kрушевац и Ћићевац.

Током радова на том ауто-путу, који се гради за максималну дозвољену брзину од 130 километара на час, биће изграђено укупно 11 петљи и 130 осталих објеката, од чега 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст.

Остале вести