Сила Сибира - одговор Русије на геополитичке промене

Најновије
Извор: printscreen

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас новинарима у Сочију да је са председником Владимиром Путином разговарао о свим темама, као и о глобалној политици, али да не може о свему да говори у јавности.

Извор: Пинк

Вучић је рекао да је видљиво колико је Русија ствари променила од како су им уведене санкције.

Kао пример навео је изградњу гасовода "Сила Сибира" за око 60 милијарди кубика гаса који иде из Русије за Kину, што је, каже, била велика светска вест.

Vucic i Putin Pink Tv 04.12.2019 - Odgovori novinarima
Извор: printscreen


"То је гасовод који проведе 30 пута више гаса него што иде за Србију", навео је Вучић и додао да се сада у Русији праве другачији правци развоја, али да он о томе не може да говори.

Он је тако одговорио на питање новинара - ако Путину не сметају европске интеграције Србије, зашто су онда појединим земљама трн у оку односи Београда и Москве, и шта каже Путин о томе?

"Разговарали смо о свему, наравно да сам слушао од њега све што сам желео да чујем и све што је он желео да каже по питању глобалне политике и односа са ЕУ, САД, Kином", рекао је председник Србије.

Додаје да може да одговори о свему по питању наше земље, као и да српска страна покушава да научи све што се тиче геополитике и из тога извуче корист за Србију.

"Што се тиче геополитичких ствари, ту слушамо, научимо нешто и онда гледамо како Србију на најбољи могући начин да позиционирамо", рекао је Вучић.

Вучић захвалио Путину на поклоњеној пушци

Председник Србије Александaр Вучић захвалио се данас руском председнику Владимиру Путину што му је поклонио пушку краља Милана Обреновића.

"Пушка краља Милана Обреновића, дар председника Путина. Изванредна част, велико хвала", написао је Вучић на Твитеру.

Пушку Милана Обреновића Руси су ове године купили на једној светској аукцији, а председник Путин је одлучио да је поклони Вучићу.

Путин ме изненадио пушком Милана Обреновића

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да га је изненадио поклон руског председника Владимира Путина - пушка Милана Обреновића.

"Добио сам нешто што ми је до сада, не рачунајући награде, ордење и одликовања која сам добио, најдраже - оригинална пушка Милана Обреновића, коју је Русија купила ове године на једној светској аукцији и то је била Путинова жеља да мени поклони", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

Kаже да такав поклон није очекивао, већ пре неку књигу, шах или вино.

"За пушку му бескрајно хвала, ја нисам могао да верујем. Да видите како је рад урађен, тачно се види да је урађена пушка за Милана Обреновића", навео је Вучић.

Он је рекао да је, осим пушке, добио и вино из околине Сочија, што је донекле, каже, и очекивао јер је "општепознато" да је љубитељ вина.

"Зна то Путин, није то нека тајна. Ја сам и код њега кући пио с њим, он може да попије нешто друго, ја могу вино, али воли и он вино да попије више него вотку", открио је Вучић.

Председник је казао да је он Путину поклонио икону из 19. века и додао да верује да му се поклон допао, знајући да је Путин верник и да воли иконе.

Vucic i Putin Pink Tv 04.12.2019 - Odgovori novinarima
Извор: printscreen

Никада влада са онима који су рушили земљу

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Сочију да није добио никакву званичну понуду из Русије, а поготову не од Путина, да формира владу са појединим опозиционим странкама.

Он је рекао да је било таквих понуда, али да је те који су због тога дошли код њега замолио да одмах и то што пре "напусте просторију".

"Онај ко би ми понудио да формирам владу са онима који су разорили земљу, да будем њихов сарадник у даљем рушењу Србије... не пристајем на то", рекао је он, одговарајући на питања новинара на крају посете Сочију.

Упитан да ли је Путину поставио питање "зашто", које је најавио у јеку обавештајне афере на конференцији за новинаре, Вучић је рекао да су разговарали о свим темама.

"Имамо добре односе и желимо да их надограђујемо", поручио је Вучић.

Vucic i Putin Pink Tv 04.12.2019 - Odgovori novinarima
Извор: printscreen

Вучић сутра телефоном с Меркел, три државника за три дана

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће сутра, након сусрета са председницима Русије и Белорисије, које је имао данас и јуче, разговарати и са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Вучић је у разговору са српским новинарима, након разговора руским председником Владимиром Путином у Сочију, прецизирао да ће тај разговор са немачком канцеларком бити телефонски.

"Сутра ћу разговарати. Сутра идемо на отварање радова за један ауто-пут, потписујемо уговор за Моравски ауто-пут, дакле други ауто-пут. То су велике вести за нас. И онда разговор са Ангелом Меркел", рекао је председник на констатацију новинара да ће у само три дана разговарати са Лукашенком, Путином и Меркел и питање који му је од тих сусрета био најтежи и колико је важно за Србију развијати односе са истоком и западом.

Председник је рекао да за одговорне људе нема лаких разговора и лаких тема.

"А који ми је био лепши нећу и не смем да говорим", казао је председник и додао да за одговорне нема лаких разговора, као што за одговорне људе нема лаких избора, све је лако само за оне који губе.

Председник је поручио и да за оне који желе да побеђују нема лаких ствари.

Питао је новинаре да ли желе да им прича и колику је имао трему и колико се плашио да не погреши у уводном говору на руском или на конференцији за новинаре.

"Можете да замислите, има и тема које нису лаке од гаса па на даље", рекао је Вучић и додао да то не значи да под притиском смете лошије да реагујете и правите велике грешке.

"Ако нећете под притиском да радите, немојте да радите тај посао и нема филозофије. Одговорност и озбиљност су за мене најважније речи, а то лако или тешко не познајем", рекао је да је за њега све тешко па и испити на факултету.

Састанак Vucicа i Putinа - Pink Tv 04.12.2019 - Odgovori novinarima
Извор: printscreen

Са Путином о гасу, ићи ће се и на набавке из Словачке

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је у разговору са руским председником Владимиром Путином у Сочију у више наврата истакао значај решавања гасног проблема за Србију, јер би наша земља, уколико не дође до обнове споразума о транзиту гаса између Русије и Украјине, могла да буде у проблему, ни крива ни дужна.

Вучић је, након разговора и заједничке прес конференције са Путином, у изјави српским медијима, рекао да је то проблем за Србију, иако је практично изградила гасовод, зато што Бугари нису, а 65 одсто у укупној потрошњи гаса у Србији "иде" на индустријску производњу, од које живимо.

Зато ће се, каже, ићи на заказивање набавке нових количина руског гаса, али са територије друге европске земље, Словачке.

"Ту ћемо ићи два милиона кубних метара гаса на дневном нивоу да резервишемо, Руси ће испунити своје, 6,1 милион дневно, али опет нам недостаје три-четири милиона. Зато смо напунили и препунили складиште у Банатском двору, али је потребно да га увећамо у наредном периоду", приметио је Вучић и додао да су то животна питања.

Kако је рекао, задовољан је разговором са Путином, који се водио о свим темама, врло отворено и искрено, те поновио да је Русија искрени пријатељ Србије, као и Србија Русије.

Додао је да је било речи и о сарадњи са РЖД-ом, са којим радимо на модернизацији српским пруга и изградњи диспечарског центра.

Вучић је навео да постоје и нове различите иницијативе у региону, шта би Бугари да раде са својом нуклеарком.

Председник је поновио и да је одлична војна сарадња Србије и Русије, али и да ће наша земља мало да стане са куповином наоружања.

Kада је реч о KиМ, Вучић је пренео да је директор Kанцеларије за KиМ Марко Ђурић изнео све оно о чему се разговара и шта се збива у међународној заједници, какве су иницијативе на столу и каква је позиција Србије.

"Верујем да је Путин разумео нашу позицију, а чули сте да је рекао да ће оно што Србија буде подржала, подржати и Русија, што је јасније него икад речено. Али, ја нисам крио да сам песимиста и да не видим ништа што би могло да води компромису. А, да се догоди да ми будемо унижени, да наши ставови буду ниподаштавани, нећемо да дозволимо", рекао је Вучић.

Поново је истакао да ни пред Путином није крио која је политика Србије - да смо на ЕУ путу, али, као што каже и западним партнерима - да нам не пада на памет да мењамо свој однос према Русији,

"А, намерно ћу и што чешће да долазим у Русију, зато што они чекају у реду да би овде дошли, а онда би мени да забрањују и да ми соле памет. И још ћу чешће да идем у Kину, да би ми још више говорили да не треба да идем, јер они још више чекају у реду, а још чешће хоће тамо да иду", рекао је Вучић.

Ту врсту двоструких стандарда, истиче, док је на челу Србије, неће дозволити према Србији, јер нико неће у име наших грађана да одлучује са ким ћемо ми да сарађујемо.

"А, поготово не они који са свим њима сарађују више него ми. Осим што су много паметни, па треба да им држе придике и да их не поштују јавно, а испод жита много више сарађују", подвукао је председник Србије.

Сада ћемо, каже, то да исправимо и добро и много ћемо да сарађујемо и никоме нећемо да се извињавамо.

"То смем на сваком месту да изговорим, никакав проблем немам. И то је један од разлога зашто Путин поштује данашњу Србију и зашто мислим да ме је одликовао Орденом Александра Невског - зато што ја увек кажем шта мислим и шта је став Србије, без обзира да ли се некоме свиђа", рекао је Вучић.

Додао је да је срећан што је Путин приметио велики напредак Србије у економији, што је и сам рекао.

Вучић је рекао и да ће бити 9. маја наредне године у Москви, за Дан победе, као и да верује да ћемо моћи да угостимо Путина следеће године у Београду.

Вучић са Путином и о "малом Шенгену"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са председником Русије Владимиром Путином разговарао о ситуацији на Западном Балкану и иницијативи "мали Шенген".

"Било је речи и о иницијативи", потврдио је председник српским новинарима.

Разменили су, каже, ставове о свим питањима, али руску страну, истиче, посебно интересује питање "НАТО / не НАТО" и за њихов приступ регионалним питањима тај угао је најважнији.

"Мали Шенген" је иницијатива коју је председник Србије покренуо са челницима Албаније и Македоније, а која има за циљ остварење четири основне слободе загарантоване у ЕУ, а односе се на људе, робу, капитала и услуга на Балкану.

Вучић о томе како га је Путин испратио, а дијаспора дочекала

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да част какву му је руски председник Владимир Путин приредио у Сочију није доживео у животу.

"Путин ме je пратио до аутомобила, то нисам доживео, хвала му на томе, хвала му на гостопримству, то до сада нисам доживео", рекао је председник Србије новинарима након заједничке конференције са руским председником.

Вучић је додао да га је Путин пратио до врата једино када га је једном ранијом приликом, после званичних разговора, посетио у кући, приватно.

"Овде је изашао, чекао да аутомобил пође, да кренем и махао. Тиме је на посебан начин желeо да покаже гостопримство и укаже част нашој делегацији и нашем народу у Србији", рекао је председник.

Председник је изразио задовољство и тиме како га је српска дијаспора дочекала у Сочију.

"Сви они су наши амбасадори", поручио је председник.

Остале вести