Чувамо братске и пријатељске односе са Русијом

Најновије
Извор: printscreen

Председник Србије Александар Вучић допутовао је у Сочи, где ће се у среду састати са председником Русије Владимиром Путином. Наводи да га очекује изузетно важан састанак током којег ће се разговарати о Косову и Метохији, региону, билатералној сарадњи.

Извор: РТС

"Надам се добром састанку са председником Русије Владимиром Путином. То је важан састанак за Србију јер ћемо разговарати о свим кључним питањима као што су - Косово и Метохија, регион, билетарална сарадња, до тога да видимо какав је поглед и сагледавање свеукупнеполитичке ситуације председника Путина у Европи, Евроазији и целом свету", наводи Вучић.

Истакао је да је за Србију од кључног значаја разговор о билатералној сарадњи и унапређењу трговинске размене.

"Оно што је за нас од кључног значаја је то да наставимо разговоре о билатералној сарадњи после потписивања трговинског споразума са Евроазијском унијом, да видимо како и на који начин да побољшамо нашу трговинску размену", наводи председник.

Додаје да је робна размена прошле године била 3,6 милијарди долара, а да ће у првих десет месеци ове године прећи ниво из прошле године, пре свега због тога што Србија увози енергенте, услед економског и индустријског раста.

Извор: printscreenУнапређење железничке мреже у Србији

Додао је да ће важан део разговора бити посвећен сарадњи у области унапређења железничке мреже у Србији.

Према његовим речима, радиће се пројекат Ваљево–Врбница, након чега ће се ући у изградњу тог веома тешког дела пруге.

"То је важан део пруге, морамо да заустављамо возове јер је у ужасном стању, правићемо ту најмодерније тунела, веома модерну пругу и за то ће бити потребно око 450 милиона евра, као што ће за пругу од Ниша до Прешева бити потребно више од милијарду евра", навео је председник.

Како је нагласио, Србија жели да направи много путева и пруга.

"Руске железнице ће заједно са Кинезима завршити брзу пругу Нови Сад–Београд до октобра или новембра 2021. године, дакле за мање од две године. Са њима договарамо и Диспечерски центар, чија је вредност преко 100 милиона евра", објашњава Вучић.

Извор: printscreenГас за Србију кључно питање

Говорећи о гасу наводи да за Србију постаје кључно питање.

"Гас за нас постаје кључно питање. Ми не знамо шта ће се десити у тим односима између Русије и Украјине, и нама цела земља може да буде угрожена уколико та питања не решимо са нашим руским партнерима", наводи Вучић.

Истиче да је гас кључно питање и од животног значаја, пошто без гаса у Србији не би радила индустрија, неће радити ни "Железара", ни МСК, "Сименс", нити друге велике компаније.

"Да не говорим шта то значи за домаћинства. Без гаса нестаје индустрија, нестаје нам све, и то је за нас ужасан проблем и ја сам о томе више пута разговарао са председником Путином, више пута са свима у свету", напоменуо је председник.

Како је рекао, Србија је до сада добијала гас преко Украјине и Мађарске.

"Ми и даље не можемо преко Бугарске да добијамо гас, до сада смо га добијали преко Украјине и Мађарске. Обезбедили смо гас и препунили наше складиште у Банатском двору где може да буде 450 милиона кубних метара гаса, ми смо, како бих рекао, додатно направили простора за још 100 милиона кубних метара, како би могли бар у првом кварталу да додајемо два до 2,5 милиона кубних метара на дневном нивоу јер не можемо више. Имамо по уговору са Русима 6,2 милиона, а наша потрошња је око 12 милиона и сада јуримо остало", навео је Вучић.

Каже да је обезбеђивање гаса компликовано и тешко, јер када се купује на тржишту, мора унапред да резервишу количине гаса, па не може по тако повољнијим ценама да се добије и друго.

"Верујем да ће нам руски пријатељи помоћи да те проблеме решимо", додао је Вучић.Нови борбени хеликоптери додатни гест пријатељства

Председник је захвалио Руској Федерацији која је пре рока испоручила Србији нове борбене хеликоптере Ми-35.

То су, према његовим речима, хеликоптери који се сврставају међу најбоље борбене хеликоптере на свету који ће у наредних неколико дана бити представљени јавности.

Неки их називају "ђавоље кочије", а реч је о страховито моћним машинама, фантастично наоружаним, рекао је Вучић.

"Руска старна их је испоручила пре рока и то видим као додатни гест пријатељства и пружену руку Србији пред ову посету у Сочију", истакао је председник.

Подсетио је да је Србија до пре пет година имала само три, четири велика хеликоптера, Ми-8 и Ми-17, неколико газела, а да данас има флоту са најмодернијим хеликоптерима.

"Србија је све снажнија и то радимо из превентивних разлога, да би смо одвратили свакога ко помисли да учини нешто против наше земље", каже председник Вучић.

Чувамо братске и пријатељске односе са Русијом

Коментаришући чињеницу да је посета Русији уследила након афере "руски шпијун", Вучић је рекао да је он то затворио у разговору са амбасадором Русије у Србији Александром Боцан Харченком.

"Ми смо рекли истину, савест нам је чиста и уверени смо да ћемо наставити са развојем најбољих односа са Руском Федерацијом. Ако они имају шта да нам замере, волео бих то да чујем, немам проблем са тим", рекао је Вучић.

Додаје да ће Србија "увек штитити своју самосталност" али да верује у пријатељство с Русијом.

"Што се нас тиче ми ћемо наставити да штитимо своју самосталност, своју независност увек и на сваком месту, али Руси су нам велики пријатељи, ми верујемо у њихово пријатељство и уверен сам да је наш и посао и интерес, а не само то и пријатељски и братски однос нешто што морамо да чувамо, гајимо, добро и још боље разумемо једни друге", поручио је председник.


На питање новинара о балансирању у спољној политици, пошто ће након сусрета с Путином разговарати са немачком канцеларком Ангелом Меркел, Вучић је рекао да се не ради о балансирању.

"Ми имамо свој европски пут, ми нисмо несврстани, али имамо пут суверене и независне државе која каже – немојте да нам одређујете да ли ћемо да сарађујемо са Русијом и Кином", закључио је председник Србије.

Остале вести