Вучић и Лукашенко положили венце на споменике ослободиоцима

Најновије
Извор: Taнјуг

Полагањем венаца на Спомен-гробљу ослободилаца Београда и на Споменик црвеноармејцу, председник Србије Александар Вучић и председник Белорусије Александар Лукашенко, одали су данас поподне почаст страдалима у борби за ослобођење Београда у Другом светском рату.

Лукашенко је тиме започео дводневну званичну посету Србији.

Двојицу председника на Гробљу ослободиоцима Београда 1944. дочекали су почасни батаљон Гарде и оркестар Војске Србије, као и градоначелник Београда Зоран Радојичић, а уз интонирање химни две земље, Вучић и Лукашенко су најпре положили венце на Споменик ослободиоцима Београда 1944.

Извор: Танјуг

Вучић и Лукашенко су затим положили венце и на Споменик црвеноармејцу подигнутом у част совјетских војника палих за слободу Београда.

Лукашенко се уписао у књигу посета почасних гостију.

Гробље ослободилаца Београда, које се налази преко пута Новог гробља, посвећено је југословенским и совјетским борцима погинулим у борбама за ослобођење Београда октобра 1944. године.

Извор: Taнјуг

У меморијалном комплексу, отвореном 20. октобра 1954. године, сахрањено је 1.395 бораца Народноослободилачке војске Југославије и партизанских одреда Југославије (НОВ и ПОЈ) и 818 бораца Црвене армије.

У борбама за ослобођење Београда, од 12. до 20. октобра 1944. године погинуло је 2.944 бораца НОВ-а и ПОЈ-а и 961 борац совјетске Црвене армије.

Извор: Taнјуг

На Позоришном тргу (Тргу републике) 27. октобра сахрањена је већа група совјетских бораца, а до децембра 1944.године подигнуто је 18 великих и 84 мала споменика совјетским војницима.

Осим споменика на Тргу републике, подигнути су и споменици на Славији, код Вуковог споменика, код Студентског дома и на Старом сајмишту, а уклоњени су почетком педесетих година када су посмртни остаци страдалих бораца пренети на простор преко пута Новог гробља.

Извор: Taнјуг

Спомен-гробље изграђено је по идеји архитекте Бранка Бона, док је парк унутар комплекса пројектовао инжењер хортикултуре Александар Kрстић.

Вучић и Лукашенко сутра ће имати састанак у четири ока после којег ће бити одржан пленарни сусрет делегација Србије и Белорусије.

Након тога уследиће церемонија размене потписаних билатералних докумената, после чега ће се председници Вучић и Лукашенко обратити медијима.

Остале вести