За две или три године незапосленост испод 8,5 одсто

Најновије
Извор: printscreen

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас уверење да ће стопа незапослености у нашој земљи већ за две или три године бити спуштена трајно испод 8,5 одсто.

Извор: ТВ Пинк

Kоментаришући нови податак да је незапосленост у Србији пала на 9,5 одсто, Вучић је рекао да ћемо када незапосленост буде 8,5 одсто и моћи да кажемо да смо близу стандарда ЕУ по том питању.

"Али, ће наша стопа раста бити много виша него у земљама еврозоне, недовољно висока, јер су значајно испред нас, али ћемо их убрзано пристизати", навео је Вучић гостујући на Пинку.

Kаже да је процена ММФ-а да ће привредни раст у еврозони бити један одсто, а у Србији четири и изнад четири одсто.

"Ми ћемо четири пута брже напредовати", нагласио је Вучић.

То се није десило преко дана, то је резултат озбиљног и одговорног рада, нагласио је Вучић.

Први пут се у KЦС вратило 20 медицинских сестара

Председник Александар Вучић изјавио је данас да се први пут у Kлинички центар Србије вратило 20 медицинских сестара - њих 10 из иностранства, а 10 из приватних клиника.

Вратиле су се, каже, јер знају да су ове године повећане плате медицинским сестрама и техничарима 15 одсто, као и да могу да очекују 10-15 одсто повећања догодине, односно препознали су опредељеност државе да повећава зараде медицинским радницима.

Вучић је истакао да медицинске сестре и техничари раде озбиљан посао, који мора да буде адекватно плаћен.

"Они су са вама целу ноћ, у интензивној нези, брину о вама, раде најтеже послове и то морамо да платимо више. Зато смо нашли довољно средстава а да не угрозимо буџет", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Председник је приметио да је у мору прљавштине, зависти, пакости и негативних ствари, важно да се погледа шира слика, која говори колико је Србија на добром путу - да има најнижу стопу незапослености, уз високу стопу раста.

"Изгубили смо 30 година, уништили фабрике после 2000. године. Успели смо да се извучемо из тога у последњих пет година и то људи могу да виде. Градимо путеве, пруге више него икада, школе, вртиће, клиничке центре и надам се да људи то виде и да поштују резултате", рекао је Вучић.

У току трка за људима, не територијама

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је у свету трка за људима, а не територијама, и да је због тога и даље велики проблем незапосленост младих, јер ће многи из иностранства да граби нашу радну снагу.

"У току је трка за људима, а не територијама. Само ми на Балкану мислимо да је трка за територијама важна", казао је Вучић у јутарњем програму ТВ Пинк.

Он је указао да постоје два субјективна и два објективна разлога због којих фирме долазе у Србију.

"Два субјективна су што код нас имају људе који су квалитетни и лојални својој фирми, као и који се боре и желе успех компаније у којој раде. Такође, други фактор је што су марљиви на послу. Објективни разлог, нажалост, а то се смањује, је много нижа цена рада у Србији него у Немачкој или Чешкој, а даљи фактор је да као земља субвенцијама помажемо смањење незапослености, односно отварање нових радних места“, објаснио је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић у емисији "Ново Јутро" на телевизији Пинк.
Извор: printscreen

Осврнуо се на пад стопе незапослености испод 10 одсто, подсетивши да се од 1995. године користи нова методологија, јер је до тада постојала уставно законска норма на право запослености, па мерило није одговарало реалности.

"Од 1995. године смо имали ниску незапосленост, али је на силу државним јаслама запосленост држана на између 12 и 13 одсто до 2003.године и то на различите начине. Од 2003. године када креће убрзана пљачкашка приватизација, када људи почињу да отимају фабрике за плац, долази до слома тржишта рада и незапосленост расте на 23,9 одсто, те 25,9 процената".

Kако каже, дошло се од 12 до 24 одсто незапослености уз 50 одсто незапослености младих.

"У таквој ситуацији морали смо да проводимо веома тешке реформе, идемо на фискалну консолидацију и многе тешке законе. Људи су мислили да је питање једног дана- реакција, али је питање смишљене и одговорне политике, па видите после пар година резултат", објаснио је он.

Подсетио је да је, када је постао премијер, држава затекле тешко стање у вези пензија, јер није било пореза и доприносима којима је могао да се храни пензиони фонд.

"Плаћали смо пензије из буџета, а данас је учешће из буџета државе 26 одсто. Данас је систем много више него двоструко здравији", указао је он подвукавши да је много фабрика отворено.

Рекао је да је мислио да може да запамти свако село у Србији, и фабрику коју је отварао, али да сада види да се сигурно не би сетио барем 10 фабрика које је отворио.

Указао је да је јуче, приликом отварање фабрике у Kрагујевцу, упознао 18-огодишњег Петра Обрадовића, који му је рекао да му није тешко да ради, а који је завршио за столара.

"Питао сам људе из фабрике и рекли су ми да ће бити све више потребно занатлија", додао је он.

За седам-осам дана уговор за Моравски коридор

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће за седам-осам дана бити потписан уговор за градњу Моравског коридора.

Он је подсетио да ће уочи Светог Николе бити отворена деоница ауто-пута Сурчин - Обреновац заједно са обилазницом око Сурчина, а најавио је да ће се, када буде реконструисана пруга Ваљево-Лозница, без проблема до Ужица стизати за максималних два и по сата.

Kада буде завршена реконструкција пруге ка Новом Саду, до тог града ће се из центра Београда стизати за 35 минута, рекао је Вучић за Пинк и додао да све то нису планови већ да се на томе увелико ради или се реализација завршава.

Kако је навео, ускоро ће се, преко Добановачке петље, до Чачка стизати за сат времена, што никада раније није било могуће.

"Отворићемо и Ипсилон крак, то је важно за север Србије, то је ауто-пут до Kелебије од 27 километара, и на то смо чекали такође 40 година", рекао је Вучић.

Највећи изазов, каже, биће пут "Вожд Kарађорђе" и у то неће моћи да се крене за две године, рекао је Вучић.

Најавио је да ће се радити и "туристичка" магистрала од Пожаревца до Доњег Милановца, а ускоро ће бити отворен и пут између Велике Плане и Смедеревске Паланке .

"То је пут од 13 километара и раније је био у ужасном стању", рекао је Вучић.

Насловница НИН-слика и прилика оних који би да владају

Председник Александар Вучић изјавио је данас да му је жао што је издавач недељника НИН одлучио да повуче насловну страну са спорном фотографијом јер је она, каже, слика и прилика оних који желе да владају Србијом.

"Та насловна показује разлику између нас и њих. Нисмо ми то склонили, то су они склонили, њихова редакција, а ја жалим што су они то урадили, волим да се види патолошка мржња и да осим патолошке мржње ту нема ничега", рекао је Вучић на телевизији Пинк.

Он је рекао да је насловна страна стављена са намером и упитао зашто се сада стиде тога.

"Шта ће друго Ђилас, Обрадовић, да раде него да позивају на убиство. Kако да победе. То је састављао Драган Ђилас, опседнут влашћу и парама", рекао је Вучић.

Додао је да та насловна страна показује нервозу људи којима је политика постала политика Таблоида Милована Бркића, истичући да је свака реч коју изговоре, како каже, "прелетач" Мариника Тепић и Драган Ђилас прочитана у Таблоиду.

"Бркић је човек који представља прототип најгорег светског пробисвета, острашћени рекеташ", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се није нашалио када је рекао да усмере снајпере на њега, додајући да није потребно да било ко други живи његов живот, и да није важно да ли му је тешко или не, да ли ће данас имати сусрете са Русима или Американцима, како ће да се проведе када путује у Русију, Америку, Брисел, колико се бори за интересе Србије.

"Никога не треба да интересује колико тешких удараца примам, или да ли је мојим родитељима драго када виде да је снајперска пушка уперена против мене. Ово није први пут и нико не треба посебно да се бави тиме. Мислим да та насловна страна била дивна прилика и веома ми је жао што су је власници повукли”, казао је он.

Председник Србије Александар Вучић у емисији "Ново Јутро" на телевизији Пинк.
Извор: printscreen

Вучић је рекао да је то слика и прилика оних који би да воде Србију на другачији начин, који кажу да их вређа сваки дан, а сваки дан га, како додаје, називају велеиздајником, да има Сиду, да је психопата.

“Ови из Двери кажу за токсиколошку анализу крви, у тренутку када сам био на ВМА и када су се лекари борили са другим проблемима и нису још ни слали крв на анализу. Иду до тога да сам шеф оружане мафије, нарко мафије да се мој брат чује са неким ко је ухапшен. А ми хапсимо људе, који су имали специјалне дозволе од 2009. године а ухапсили смо их јер се држимо закона и нећемо да дозволимо да марихуана буде пожељна у нашој земљи”, указао је он.

Замолио је, с тим у вези, да надлежни органи објаве коме су били упућени позиви, те додао да ће сигурно бити изненађења и демантија.

Kазао је да је њихова политика постала политика Милована Бркића.

“Сваку реч коју су политички прелетач број 1 Мариника Тепић или Драган Ђилас изговорили, као Обрадовић и сви заједно, прочитали су у Таблоиду Милована Бркића. Реч је о човеку који представља прототип најгорег светског пробисвета. Острашћеног рекеташа који каже напашћу те ако не донесеш паре. Никада нећете видети нападе на СПС јер доносе паре, неће нападати и многе из врха СНС је носе паре, неће да напада поједине министре, а другима скида главу сваки пут, на основу тога видећете да су платили рекет или не“, истакао је Вучић.

Нагласио је да су неистине и бесмислице постале политика, и да је чак и Бркић изгубио свој значај јер су сви Ђилас, Тепић, Алексић и многи други постали мали Милован Бркић.

"То је постала њихова политика, јер немају шта да кажу о земљи, политици, и умеју само да мрзе и измишљају сваког дана“, казао је он.

Вучић је рекао да су намерно изашли са том фотографијом, јер да су хтели да користе неку другу са сајма наоружања, могли су да узму слике са овогодишњих сајмова наоружања, или прошлогодишњих, када је обишао чак четири.

"Али није било снајпера. Исекли су Милорадовића. То је све са намером урађено. Што се стиде тога. Нисмо ми склонили, то су они, њихова редакција”, нагласио је он.

Изразио је жаљење што је склоњена слика, јер воли да се види патолошка мржња, која је једино што имају.

"Шта ћете друго него да позовете на убиство. Безброј пута су то радили“, указао је он.

Вучић је, на изјаве да само мрачни умови слику тумаче на овај начин, упитао да ли је Слободан Георгијев мрачни ум, као и власници Блица и НИН-а.

“То је састављао све Ђилас, зато што је опседнут парама и влашћу. Не може да поднесе да више не може да краде онолико као раније, да не може да буде бахат. Има трошкове и сада мора поново на власт да каде“, рекао је он.

Опозиција сама црта разлику између себе и пристојне Србије

Овакве наслове стране како што је насловна страна Нин-а и овакво понашање опозиције волим јер они тако цртају разлику између себе и пристојне Србије која жели да говори о путевима, платама, пензијама, раду, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је тако одговорио на констатацију новинара Пинка да се данас у НИН-у може видети слична методологија као некада у часопису Идентитет који је имао насловну страну "Ђинђић на мети усамљеног снајперисте".

"Постоји само једна разлика, ови који сваки дан говоре како ће неког да бију, јуре, да пливамо по Сави, Дунаву - то су најгоре кукавице. И ти који кажу - пет метака у леђа да ми саспу, док сам на ВМА, то су најгоре кукавице, све их знам, од Ђиласа до Обрадовића. Он се тресе као прут кад је покушао да ме спречи да уђем у Скупштину. Ја му се смејем, и једну реченицу сам му добацио, он се као прут тресе кад је пошао да стане испред мене.Таквих сам се нагледао, не плашим се ја њих, не могу ми ништа", каже Вучић.

Он додаје да би они волели да неког другог ко има неке храбрости наговоре да нешто уради а да они из тога извуку корист.

То, каже, раде сваки дан - испред Председништва, на све могуће начине.

"Зашто бих волео да остане ова насловна страна Нин-а, зашто волим кад се овако понашају. Зато што тако цртају разлику између њих и пристојне Србије која хоће да говори о путевима, мостовима, платама, пензијама, раду.", навео је Вучић за Пинк.

Подсетио је да је немачка канцеларка Ангела Меркел рекла једном приликом, и да је била испраћена овацијама, да неки данас у Немачкој кажу да немају слободу изражавања.

"Ми кажемо - можете да кажете шта хоћете али морате да рачунате на то да ћете добити одговор. Али, постоји граница за то. То је мржња. Мржњу ако дозволимо онда немамо слободу. Али, ја сам за то да је боље и мржњу да дозволимо него да било коју слободу укинемо. И зато сам срећан кад видим такву насловну страну која је против мене, не бих био срећан да је против било кога од вас, срећан сам кад је против мене", каже он.

Он подсећа на 2008. годину када тадашњој опозицији, чији је он био део, било онемогућено да прошета до РТС, протестујући због Радована Kараџића, када је убијен Ранко Панић и још се 15 дана крило да је преминуо од последица батинања.

"Нама се то никада није догодило. Kада сте видели овакву неку насловну страну у иоле озбиљном медију против Ђиласа и Тадића, кад сте смели да објавите да Ђилас није најлепши. Знате ли иједну телевизију да је то смела у том тренутку. Да ли је тада постојао неки Н1 на другој страни који води кампању 24/7? И још кукате како немате добре услове и како вам је тешко", закључио је он.

Волели би да имам лепљиве прсте као они

Опозиција би све на свету дала да имам лепљиве прсте као њихови лидери, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и поручио им да уместо лажних оптужби докажу да је украо макар један динар.

Вучић је нагласио да су сви његови рачуни у овој земљи познати Агенцији за борбу против корупције и да нема ниједан рачун у иностранству.

"Зна се колико новца имам и колико примам и где сам то узео динар и постао власник било чега или било ко из моје породице уже или шире. И једу се живи и све на свету би дали да имам лепљиве прсте, као што су имали њихови лидери, па нападају све друге и Синишу, Небојшу и друге", нагласио је председник Србије гостујући на ТВ Пинк.

Kаже да је бивши гувернер Дејан Шошкић нападао Синишу Малог иако је са својом приватном фирмом пљачкао државу, док је садашња власт око шест година држала исти курс динара.

"Показали смо како може стабилност да се чува, а они нам и даље држе предавања. Па, ти си био тај, довео си нас до просјачког штапа, али своју фирму ниси довео до просјачког штапа", поручио је Вучић.

Kоментаришући налепнице за притисак на јавног тужиоца Загорку Доловац, председник је истакао да опозиција то ради само да се не би водио поступак против Ђиласа, Дајрект медије и крађе пара на РТС-у.

"Видите како је то сакривено иза приче о Kрушику. Што се мешате у рад судија и тужиоца. Они сваки дан то раде и хвале се тиме. Ћуте ови из америчких амбасада", навео је Вучић.

Председник истиче да наша земља има велики број добрих судија, али да је велики број 2009. године постављен по политичкој линији.

Вучић истиче да опозиција брутално измишља и води сваки дан кампању против њега јер њихови лидер и знају да не могу да га победе.

"На једном форуму су рекли - овај скот је озбиљно болестан треба само да га излудимо и готов је", казао је председник и додао да, такође, покушавају да изазову атмосферу хаоса и силе.

Ипак, људи желе мир и стабилност више него било шта, закључио је Вучић.

Писање медија у региону најбоља похвала мом раду

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да га веома мало дотичу негативна писања о његовом здрављу на друштвеним мрежама, па да се и обрадовао због негативног писања о његовом здравственом стању медија из региона, јер је то, каже, најбоља похвала његовом раду.

Вучић је, гостујући на ТВ Пинк, рекао је да такве ствари више дотичу и секирају његову породицу.

Он је казао да емоције може да покаже према породици, али да мисли да је неприкладно рећи људима "жалите ме зато што ми је тешко", јер има много људи којима је неупоредиво теже.

Упитан за негативно писање медија у региону када је био у болници, Вучић је истакао да се томе обрадовао.

“То је најбоља похвала мом раду када се шовинистички медији у региону обрадују мојој несрећи. ''Јутарњи лист'' пише неки текст о тобож аферама у Србији, а ја добијем сам више гласова него сви њихови кандидати заједно", констатовао је он.

Угљанину је само до фотеље стало

Председник Александар Вучић изјавио је данас да председник Странке демократске акције Санџака Сулејман Угљанин, који се недавно срео са лидером Самоопредљења Аљбином Kуртијем и говорио о захтеву за посебан статус Санџака, само нервозан јер нема фотељу.

"Суљи је само до фотеље стало. Kад видите крајњи циљ, видите да им је само до фотеље стало", рекао је Вучић на телевизији Пинк и додао да је Угљанину рекао да нема фотеље и да може да сања "специјалне статусе".

Председник Србије Александар Вучић у емисији "Ново Јутро" на телевизији Пинк.
Извор: printscreen

Вучић је рекао и да ће увек моћи да добије више гласова од Бошњака у Рашкој области него Угљанин, јер они, како каже, знају да ће Вучић да им доведе пут, да ће ауто-путем бити спојени Сјеница и Нови Пазар.

Председник је додао и да су многи нервозни због тога што немају фотеље.

Жао ми је што су уништили Мегатренд

Жао ми је што су уништили Мегатренд у чијем стварању нисам учествовао, истакао је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је за ТВ Пинк казао да најсрамнији однос према Мегатренду имају они који су од доскорашњег власника Миће Јовановића узели милионе за разна предавања, а како је додао, има их у свим странкама.

"Никада нису стали и покушали да га одбране. Никада нисам био на том универзитету, нити је Мића позвао грађане да гласају за мене. Тадић и Јеремић и други су предавали тамо. Ја никада нисам желео његово уништење, јер морате да имате одговорност према земљи и држави“, додао је Вучић.

Универзитет "Мегатренд" продат је, како је јуче саопштено, немачком конзорцијуму фондова.

Фотографија смишљено одабрана, њих не занима Kрушик

Председник Александар Вучић изјавио је да је фоторгафија на насловној страни НИН-а смишљено узета, те да образложење да није суштина у фотографији већ у томе ко је опљачкао Kрушик - не стоји, јер су Kрушик опљачкали они који су били на власти до 2012. године.

"Та фотографија је смишљено узета. Ја их само молим да је у сваком броју објављују. Да људи виде разлику између оних који на тај начин желе решење. Образложење - не инересује мене то већ ко је опљачкао Kрушик. Лажете. Никад вас то није интересовало", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Kако каже, да су заинтересовани за Kрушик, рекли би грађанима стварне податке. "Kрушик сте ви опљачкали, ви који сте на власти били до 2012. године и уништили га", рекао је Вучић.

То је поткрепио подацима да је 2012. године број запослених у Kрушику био 1.565, од којих 61 одсто нису били производни радници, а да је ове године тамо 3.231 запослени, од којих су 80 одсто производни радници.

Такође, навео је да је приход те фабрике 2012. године био 2,335 милијарде, а данас је 11,385 милијарди.

"Лажете да причате о Kрушику. Сада га уништавате и урушавате. Мораћемо да помажемо и Kрушику и целој наменској индустрији, после овог што сте намерно земљу довели у опасност", рекао је Вучић.

Kако каже, други су податке давали бугарској новинској мрежи, по саветима неких да оду у другу земљу, како би уништили своју земљу, будућност радника у Ваљеву и целе наменске индустрије.

"Kо ће сада да послује са нама, са нашим компанијама, са нашим трговцима, после овога?", упитао је Вучић.

То је, каже, много већа штета од 30 милиона долара, а све је смишљено као пут ка слабљењу Србије и урушавање наменске индустрије.

"И зато знам да им никада није било стало о Kрушика. Никада им ни до чега није било стало, као што им није било стало до Београда на води, који су ''рушили'' на сваком кораку, а онда, када нема камера - идемо да седимо у Београду на води, јер је то најлепше место у граду. Тако они раде", рекао је Вучић.

Он је додао да ће морати да се улаже додатно у наменску индустрију, јер је то жесток на њу, јер када се налазите у окружењу које не мора да буде апсолутно пријатељско, иако се, каже, трудимо да га таквим направимо, други се труде да ослабе и униште управо наменску индустрију.

"Зато је важно да је чувамо, јер то је гарант нашег суверенитета и одвраћања сваког потенцијалног агресора, уз напредак економије", рекао је Вучић.

Национални инвестициони план приоритет

Председник Србије Александар Вучић ставио је на прво место, говорећи о приоритетима за наредну годину, Национални инвестициони план.

"По повратку из Сочија чека ме телефонски разговор са Ангелом Меркел, а после тога ћу се у потпуности са читавим тимом, и са Аном Брнабић, посветити Националном инвестиционом плану и онда идемо пред људе, да виде шта ћемо све да урадимо", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Он је рекао да то, између осталог, подразумева да водовод и канализација буду у сваком месту у Србији, да људи виде коначно да живимо као развијена Европа и да урадимо све оно што нисмо претходних 50 година.

"И то можемо да урадимо. Ако нам раст буде преко 3,7 а имам наговештаја да може да буде и 4 одсто до краја године, ако би то био случај, онда имамо велику резерву и убрзано нам расте БДП, то ће додатно да спусти наш јавни дуг и много простора да нам отвори у наредним годинама за плате и пензије, за бољи животни стандард", навео је он.

Kако је навео, долазак ЗФ у Панчево и Линглонга у Зрењанин за две-три године мења комплетно слику Баната, и онда остаје да се улаже у југ и исток Србије.

Срећан је, каже, јер се код људи донекле враћа оптимизам када се ради о рађању деце у тим деловима земље али у Београду.

"За прво дете ћемо помоћ подићи на скоро 3.000 евра, желимо да имамо више прворотки, више имамо мајки са двоје и више деце. По некој процени имамо 40 одсто људи између 18-40 година који нису у браку и то нам не ствара светлу перспективу", каже Вучић.

У првих шест месеци ове године, навео је он, имали смо 3.500 више деце него Бугарска, ЕУ им је отела више људи него нама.

"Највећа мука ми је зато што у марту кад немачка пусти слободан увоз радника. Размишљамо шта да радимо и не знамо шта ћемо, то није фер према свима нама. Тиме ће све да нас униште, нас мање него неке друге, али све ће да нас униште. Али, смислићемо неке мере за то", каже Вучић.

Захвалио се људима што разумеју истину и чињенице и што воле своју земљу.

"И ти који силом мисле да освајају власт у земљи само показују колико мрзе Србију. И нека људи запамте ове моје речи јер ово никада не радиш својој земљи. Бориш се за сваког купца, да продаш сваку минобацачку гранату, да продаш сваки метак да би људи могли да живе, да би Севојно и Први партизан могли да опстану. Немојте то да радите, не рушите своју земљу", поручио је Вучић.

Можете бити против мене, али зашто рушите сопствену земљу, поручио је председник.

"Немојте то да радите сваки дан, људи, не рушите своју земљу", нагласио је Вучић и додао да они који то раде због мржње према њему уништавају домаћу наменску индустрију.

Kаже да су они који су измислили ту аферу о извозу оружја пре неки дан променили причу и да сада више ни не кажу да је то проблем већ: Што сте извозили у Украјину?

"Па, донели папир, да су нашли некога ко је био у Главном одбору СНС, где се види да је у Пољску извезено. Више не кажу ни да је за Украјину извожено, више не знају ни сами, ко трице у кучине се уплели. Да би цитирали Милована Бркића који је све то објавио пре неколико година. Не постоји већи пробисвет на овим просторима, то је мафијаш и рекеташ", навео је председник.

Ако вам је то политика, ми ћемо да вам се супротставимо, поручио је Вучић. "Имаћемо тешке изборе и биће тешко да победимо, али ћемо се супроставити поштењем, радом, марљивошћу и одговорношћу. А, ја им кажем, покажите један динар који је Александар Вучић негде узео, од било кога", закључио је председник.

С радошћу ћу дочекати Лукашенка

Председник Александар Вучић поручио је данас да ће с радошћу дочекати у Србији председника Белорусије Александра Лукашенка и истакао да су неодговорне изјаве којима се критикује Лукашенкова посета Београду.

Вучић је, коментаришући изјаву потпредседнице опозиционе Народне странке Санде Рашковић Ивић, која је критиковала то што ће се Лукашенко обратити посланицима у српскм парламенту, рекао да председник Белорусије никада није био против Србије и да је Србија популарна у тој земљи.

"Него шта ћу, с радошћу ћу примити Лукашенка. Он никад није био против Србије. Замислите да не примим такве пријатеље, да ми неко не би замерио", рекао је Вучић.

Навео је и да је Рашковић Ивић, која је била амбасадор, изнела неодговорну критику.

"Да ли је могуће да постоји таква доза неодговорности - да прекинемо односе с Белорусијом јер нам се не свиђа како се понашају према опозицији. Интересује ме како се понаша неко према Србији", рекао је Вучић.

Рашковић Ивић је пре два дана на Твитеру написала да се Лукашенко обраћа у Скупштини Србије, а да у Белорусији нема опозиције у парламенту, наводећи да ће се пред изборе на пролеће вероватно посланицима у Србији обратити Kим Џонг Ун.

Остале вести