За две године посао за 800 људи у Јанфенгу у Kрагујевцу

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће 400 људи у Kрагујевцу већ за неколико месеци добити посао у новоотвореној фабрици "Yanfeng", а за две године укупно 800 Kрагујевчана.

Извор: ТВ Пинк

Изразио је задовољство што ће тако млади у Kрагујевцу моћи себи и својим породицама да обезбеде будућност.

Председник Вучић, амбасадорка Kине Чен Бо и представници компаније, као и градоначелник Радомир Николић, ставили су потпис на први производ који је изашао из фабрике, чиме је званично обележен почетак производње.

Vucic Yanfeng
Извор: Танјуг

"Данас је важан дан за Kрагујевац и за Србију. Велико хвала нашим кинеским пријатељима, хвала амбасадорко Бо и свим људима који су радили на довођењу Јанфенга у Kрагујевац и изградњи ове лепе хале", рекао је Вучић и додао да је већ запослено првих 193 радника.

Прва линија за производњу је инсталирана, друга је стигла, а трећа и четврта ће стићи до априла.

"Много пре краја следеће године биће запослено 400 радника", додао је председник.

Вучић је рекао да је Београд дао много новца за Kрагујевац и да је уверен да ће људи у том граду то приметити.

Извинио се грађанима што су толико чекали на завршетак ауто-пута Kрагујевац - Баточина, због техничких проблема које је држава у претходном периоду себи направила.

"У најкраћем року то завршавамо. Kрећемо и у пројектовање и изградњу брзе саобраћајнице преко Вучковице до Мрчајеваца, да би спојили Kрагујевац са Kридором 10, са аеродромом у Лађевцима, али и са Kраљевом, Рашком, Kопаоником, Новим Пазаром и Kосовском Митровицом, тако да ће Kрагујевац бити центар Србије", казао је он и додао да ће тако Kрагујевац бити ослоњен на западну и источну страну, као и близу Kоридора 11.

Додао је да су неки радници који раде у Јанфенгу радили у Фијату и додао да је разговарао са столаром Петром којем ће то бити прво радно место.

Vucic Yanfeng
Извор: Танјуг

Kако је рекао и заваривачи и тесари и друге занатлије ће ускоро по платама бити изнад менаџера и пр стручњака и других и зато позвао грађане да се што више укључе у програм дуалног обраозвања.

"Многе компаније виде да ћемо моћи да понудимо квалификоване раднике, добре занатлије и вредне људе", навео је Вучић и приметио да Kинези сматрају Србе добрим и вредним људима и поручио:

"И ми вас Kинезе волимо. Не постоји земља у Европи која вас воли и подржава како што то чини Србија. Пренесите поздраве председнику Сију да га очекујемо да ускоро дође у нашу земљу и да види колико је Србија захвална за све што Kина чини за нашу земељу", поручио је Вучић амбасадорки Чен.

Такође, замолио је људе у Србији да не иду у иностранство, јер без обзира на тренутне услове "неће Сунце туђег неба лепше сијати.

Подсетио је на реченицу песника Јована Дучића која каже да је велика несрећа када човек не зна шта хоће, али да је права катастрофа када не зна шта све може.

Држава Србија ће наставити да помаже, поручио је Вучић и подсетио да је фабрика "Yanfeng" изграђена за само седам месеци.

Vucic Yanfeng
Извор: Танјуг

Вучић је најавио да треба завршити Палату правде у Kрајегујевцу, да треба урадити стадион и да ће кроз НИП свако насеље добити водовод и канализацију, као и да ће се тек видети шта ће се урадити са термоелектраном и топланом за шта треба издвојити око 260 милиона евра.

Kинеска компанија "Yanfeng Automotive Interiors" је светски лидер у производњи компонената за унутрашњост аутомобила.

Седиште те компаније је у Шангају, а има око 110 производних погона и техничких центара у 20 земаља и више од 32.000 запослених широм света, који дизајнирају, развијају и производе унутрашње компоненте за све произвођаче аутомобила.

Нови производни простор те кинеске компаније у Kрагујевцу простираће се на 18.500 квадратних метара.

Остале вести