Нема времена за чекање, морамо осигурати перспективу младима

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Вучић поручио је данас да млади у Србији и региону немају времена за чекање и да ће, упркос могућим тензијама и политичким неразумевањима међу државама Западног Балкана, тај део Европе економски убрзано напредовати, што би требало искористити како би се младима обезбедила перспектива и они остали у својим земљама.

Извор: Танјуг

Вучић, који с председницима Северне Македоније Стевом Пендаровским и Словеније Борутом Пахором учествује на четвртом Регионалном форуму младих лидера у Новом Саду рекао да ће, уколико државе не буду довољно паметне, млади наставити да одлазе, истичући да они то не раде тражећи хлеб, као што је било раније, већ бољу и сигурнију будућност.

"Не одлазе људи зато што су гладни, гладних је мало у било којој земљи овде, већ траже срећнију и бољу будућност, а не да се прехране", рекао је Вучић.

Вучић Млади Панел Нови Сад 0010
Извор: Танјуг

Председник је рекао да ће регион Западног Балкана у року од две године имати још много тензија, политичких неразумевања и политике која ће се водити на основу догађаја из недавне и даље прошлости, али да се у економском смислу очекује убрзани напредак Балкана, много бржи него напредак земаља еврозоне.

Поменуо је да ће, према проценама Светске банке и ММФ, просечан раст у годинама које долазе у Србији бити 4,2 одсто БДП, у Албанији 4 одсто, а у Северној Македонији 3,5 одсто,

"Сви остали су далеко испод, те три земље ће да предњаче, остали ће бити испод, а најнижи раст по пројекцијама Светске банке и ММФ биће у Хрватској, око 1,92 одсто, а ја мислим да ће због пада еврозоне бити и на 1,5 или 1,6 одсто", рекао је Вучић.

Говорећи о односима у региону, Вучић је рекао да је лоша атмосфера резултат лоших политика из прошлости, из којих не успевају да изађу земље у региону.

Он је рекао да деца у Србији немају времена за чекање, а да немају ни средовечни људи, наводећи да данас из региона не одлазе само млади, већ сви који могу да добију већу плату - од возача аутобуса, заваривача, бравара...

Вучић је рекао да цео регион мора да понуди срећну перспективу младим људима, што подразумева и бољу друштвену атмосферу.

Као пример је навео иницијативу "мали Шенген", која је у три земље наишла на велике критике.

"У Србији кажу - то је стварање велике Албаније, у Албанији кажу, то је стварање велике Србије. Они којима су уста пуна сарадње у региону, неће да подрже, него чекају да се кола сломе на мојим леђима... А још теже је Едију Рами, који се уби објашњавајући да не ради на стварању велике Србије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да, за разлику од пријатеља из региона, не бежи од термина Балкан, већ је поносан на то, те да не мисли да су они који нас "поспрдно" називају Балканцима у било чему бољи од нас.

Лажемо се празним бројкама, испразнио се регион

Председник Александар Вучић приметио је данас да се земље у региону "лажу празним бројкама", док се регион испразнио, па је у државама остало мање људи него што показују званични подаци, те поручио да је за останак младих у региону неопходан још бржи економски раст, али и креирање амбијента у којем ће људи схватити да у региону "нећемо да се бијемо, већ да радимо заједно".

Говорећи на Регионалном форуму младих у Новом Саду, Вучић је приметио да ће бити још већих проблема са одласком радника, пре свега медицинских, у Немачку, када та земља у потпуности либерализује дозволе.

"Дође ми да најтеже мере предузмем само да нико тамо не оде од марта. (Немачком министру здравља Јенсу) Шпану сам рекао, а зато смо и повећали плате медицинским сестрама за 15 одсто, и следеће године ћемо још - немој случајно да долазиш у Србију због тога", пренео је Вучић.

Вучић Млади Панел Нови Сад 0013
Извор: Танјуг

Додао је да тај процес не може у потпуности да се заустави на једноставан начин.

"У ери глобализације, безбројних плаћених огласа у нашим медијима од којих не можете да живите - чека вас посао у Немачкој, само се пријавите и живећете као ''бубрег у лоју''... Нису људи криви, они само желе веће плате, криви смо ми што нисмо били у стању да обезбедимо боље услове", приметио је Вучић.

Замолио је младе да схвате да значајно бољи услови не могу да се обезбеде за годину, две или пет, јер у том периоду плата може да порасте за 30-50 одсто, али не и за 200 одсто.

"То не постоји ни у једној економији света, морамо заједнички да радимо и стварамо тако нешто", додао је председник.

Пренео је и да му је естонска председница рекла да ће тек када плате достигну цифру од 1.000 евра моћи да рачуна на то да ће се људи враћати у своју земљу.

Вучић је скренуо пажњу да се драстично смањио број грађана у региону, те да су све земље у региону у заблуди да имају више становника, него заиста имају.

Тако каже, у Србији, иако се лажемо да имамо 7,3 милиона људи, немамо више од 6,5 милиона становника, БиХ нема више од 2,7 милиона, Северна Македонија од 1,4 милиона, а Приштина нема укупно ни 1,2 милиона, са све 95.000 Срба.

У Хрватској нема ни 3,2 милиона људи, а у Црној Гори ни 520.000 становника.

"И тако се сви међусобно лажемо празним бројкама, а нико не разуме због чега. Испразнио се регион", истакао је Вучић.

Додао је и да једна студија, урађена поводом економског раста, показује да изједначавање броја емиграната и имиграната можемо да очекујемо тек 2027. године.

Зато је наш циљ да пробамо то да убрзамо, поручио је Вучић.

"Да пробамо да буде 2026., можда 2025. године, али за то нам треба убрзан економски развој и оно што је за нас важно - да створимо амбијент у којем ће људи да схвате да више нећемо да се бијемо већ да радимо заједно", рекао је Вучић и додао да је и зато поносан на иницијативу тзв. "малог Шенгена" која ће региону донети бољитак.

Доста је придика шта да радимо, поносан сам на "мали Шенген"

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да му је доста придика од свих који желе да нас уче и да туторски одређују шта и како да радимо и истакао да је зато поносан на иницијативу "мали Шенген".

Вучић је приметио да није баш свима у Европи много драго због те иницијативе иако, додао је, нико нема шта да каже против тога, јер је на четири основне слободе све засновано.

"Како смо се ми то дрзнули да сами нешто радимо? Е када будемо показали свима да смо у стању да седнемо за исти сто и да се договарамо, ма колико проблема између себе имали, да доносимо одлуке брже него што смо их раније доносили, онда ћемо вратити и народу самопоуздање и веру да могу да остану на својим огњиштима, у својим земљама да живе и да ту очекују бољу будућност", поручио је Вучић на Регионалном форуму младих лидера у Новом Саду.

Корист коју ћемо да имамо од тога у року од већ годину или две, каже, биће толико очигледна за свакога да нико тај новац неће желети да губи и додаје да верује да та иницијатива представља нову перспективу за људе у региону.

Вучић је појаснио да то значи да ће ако је неко из Тиране, Скопља, Охрида и има најобичнију личну карту и дозволу за рад у својој земљи имати, радну дозволу, без икаквих додатних папира, да заувек раде код нас и обратно - наши људи ће имати радну дозволу да заувек раде код њих.

Вучић је приметио да је наш проблем то што "нама сунце туђег неба увек сија боље него наше".

 "Чак и где није боље, ми мислимо да је у иностранству много боље, па и кад видимо да није боље срамота нас је да се вратимо и кажемо да судови које тамо морамо да перемо нису чистији од оних које морамо да перемо у нашим земљама у региону. То је ствар и нашег васпитања и недостатка самопоуздања", рекао је Вучић.

Остале вести