Потписивање уговора за Моравски коридор у наредних 10 дана

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће у наредних десет дана уследити потписивање уговора за изградњу Моравског коридора.

Извор: ТВ Пинк

Вучић је након потписивања комерцијалног уговора за изградњу ауто-пута Рума-Шабац и брзе саобраћајнице Шабац - Лозница, рекао да ће се потписивање уговора за Моравски коридор организовати на деоници будућег ауто-пута, а не у влади или председништву, као што је то данас био случај.

Председник је рекао да ће Моравски коридор бити готов до 2022. године, а вредност радова се процењује на 755 милиона евра.

Potpisivanje ugovora auto-put
Извор: Танјуг

На ту цифру, каже, треба додати још 20 одсто, колико се, каже, може очекивати да коштају додатни радови.

Спремна четири поглавља, ЕУ ће донети политичку одлуку

Председник Александар Вучић изјавио је данас да су четири преговарачка поглавља у преговорима Србије са ЕУ спремна, а да од ЕУ зависи каква ће политичка одлука бити донета и да ли ће и колико поглавља бити отворено до краја године.

"Да ли ће бити отварања нових поглавља или не, немам појма, то зависи од њих. Kако они буду одлучили, тако ће да буде", рекао је Вучић на конференцији за новинаре упитан шта очекује од плана Емануела Макрона за реформу политике проширења ЕУ и да ли ће бити отварања нових поглавља.

Председник је навео да Србија већ неко време има припремљена четири преговарачка поглавља.

"Да ли ће неко да донесе политичку одлуку да се отвори једно, два, три поглавља. Нит се секирам", рекао је Вучић.

Он је навео да би додао још нешто, али да неће "да се Јадранка не наљути".

"Нек они раде свој посао, ми ћемо свој", рекао је Вучић.

Он је рекао да грађане Србије занима како напредује економија наше земље јер од тога зависи њихов живот.

Новинари немају везе с мојим здравственим стањем

Председник Србије Александар Вучић одбацио је данас шпекулације да су новинарска питања била разлог погоршању његовог здравља.

"Новинари немају везе с мојим здравственим стањем, ја сам хронично болестан, плус акутни проблеми. То је моја ствар и нико нема везе с тим", рекао је Вучић на прес конференцији.

Председник је поновио став да, иначе, не бежи од новинарских питања и да никада није бежао, већ да је, напротив, увек био спреман и биће спреман да одговори на сва питања новинара, јер му пружају прилику да укаже на лажи којима се служе поједини медији или политички противници и да покаже грађанима шта је истина.

"За разлику од свих других политичара у земљи, никада нисам бежао од питања. Та питања ми пружају увек велику прилику да на најбољи могући начин раскринкам неистине појединих медија и лажи политичких противника", рекао је Вучић поводом речи председника НУНС-а Жељка Бодрожића да би било добро да дође да одговара на питања Времена, Нина, Данаса.

Председник је истакао да за њега не постоји боља прилика, него да у тренутку када неко изађе са неистинама које сваки дан понављају, добије простор да директно покаже колико немају озбиљну аргументацију.

"Мислим да је суштина мог успеха у последњих седам година управо у томе - што никад нисам бежао од тога, никад нисам скривао теме, стављао под тепих, већ сам се борио и одговарао", рекао је Вучић.

Kако је додао, зато је, захваљујући истини коју је износио, озбиљној аргументацији и резултатима рада, увек побеђивао, и то без икаквих проблема.

"Било би претерано да кажем да сам растурао политичке противнике, али растављајући на саставне делове лажи које су износили, увек показивао колико ми је чиста савест, колико радимо, боримо се и волимо своју земљу, али и колико су бесмислени напади чији је циљ само да вам кажу - ајде да те нема, да ми дођемо на власт, а план и програм. Није ни важно", приметио је председник.

Поновио је да је спреман, као што је увек био спреман и биће убудуће да одговара на сва питања.

"И нека се не радују томе превише, победићу их све заједно, аргументима, чињеницама и истином. Победићу, зато што многима од њих није стало да поставе питања, већ да буду политички протежеи за неке", рекао је Вучић.

Kако је рекао, он сам нема проблем са тим.

"То ми пружа огромну сатисфакцију и шансу да на најбољи начин покажем грађанима Србије шта је истина, а шта није", рекао је Вучић.

Раст у четвртом кварталу - између 5,2 и 5,5 одсто БДП

Председник Александар Вучић изјавио је данас да очекује да ће Србија ову годину завршити са растом БДП између 3,7 и 4 одсто и да ће тако бити међу најбољим земљама у региону и Европи.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да очекује да ће Србија у четвртом кварталу имати раст бруто друштвеног производа између 5,2 и 5,5 одсто.

Подсетио је да је у трећем кварталу раст српске економије 4,7 одсто БДП, наводећи да је само Мађарска у целој Европи испред Србије са 4,8 одсто, уз опаску да недостају подаци за још три земље.

"Очекујем да у четвртом кварталу имамо између 5,2 и 5,5 одсто и верујем да ћемо бити земља са најбржим растом економије у последњем кварталу ове године", рекао је Вучић.

Он је навео да инвестиције које подржава и финансира влада доприносе додатном расту земље, што доприноси паду јавног дуга и бољем позиционирању на финансијском тржишту, већем поверењу инвеститора и расту броја страних директних инвестиција.

"Ниво страних директних инвестиција у првих девет месеци је 2,87 милијарди, што је више него прошле године која је била рекордна", рекао је Вучић.

Он је навео да је Србија, не оштетивши и не угрозивши финансијску стабилност Србије, у октобру успела да купи још девет тона злата и да се додатно осигура.

"Имамо највеће количине злата у историји Србије, преко 31 тоне, и наставићемо и даље то да радимо због тога што видимо у ком правцу се креће криза у свету", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је прогноза да ће раст у еврозони пасти са 1,3 на 1,1 одсто. "Ми рачунамо да ћемо завршити између 3, 7 и 4 одсто целу годину и кад се саберу са прва два квартала да ћемо бити најбољи у региону, иако смо у првом кварталу били међу најлошијима, да ћемо годину завршити као најбољи у региону и најбољима у Европи", рекао је Вучић.

Оставићу Србији више него сви моји претходници

Председник Александар Вучић поручио је данас да ће се све док буде имао снаге и енергије борити да остави Србији много више него сви који су пре њега обављали тај посао.

"И гарантујем вам то", рекао је председник Вучић, коментаришући, иначе, констатацију новинара Н1 телевизије да се чуло шта је министар здравља Златибор Лончар рекао о његовом здрављу, и да су многи функционери говорили да му је позлило због Н1, те питање шта је истина и да ли је исправно кривити новинаре за оно што се догодило.

Вучић је, уз опаску да ће бити отворен, рекао да нема, нити ће икада имати икакве везе новинар Н1 са његовим здравственим стањем.

Објаснио је да његови здравствени проблеми немају никакве везе са новинарским питањима, нити са Н1, већ се ради о хроничној болести, која је постала акутна:

"Ја сам хронично болестан. Проблеми које сам имао били су у том тренутку акутни. То се увек догоди. То дође као ''савршена олуја''. Ја сам и данас болестан и под терапијом целодневном, и то није тајна“, објаснио је он.

Вучић је казао да њега брине то што су Н1, а и њихов шеф све време лагали да је он или неко од његових рекао да је му је здравствено стање повезано са питањем новинара те телевизије.

"Никакве везе Н1 нема са мојом болешћу. То је моје и моје је да то носим. Не смета ни када ми неки желе пет метака у леђа из Локалног фронта. Тако се јунаци обрачунавају са противницима. Али ми смета када неки, који би требало да буду новинари, кажу да не би требало да се бавим овим послом ако не подносим питања“, рекао је он.

Истакао је да може да "подноси" свакаква питања, и да се радује сваком ко пита нешто, било сувисло или, некада, несувисло.

"На основу њих, лакше објашњавам народу разлику између истине и лажи, за шта се неки други залажу“, поручио је он.

Поновивши да његово здравствено стање нема везе са Н1, додао је да није неко ко је најбољег здравља на свету.

Vucic auto-put
Извор: Танјуг

"Али док будем имао снаге и енергије борићу се и оставићу Србији много више него сви који су пре мене обављали овај посао. То гарантујем. У смислу километара путева, пруга, позоришта, музеја , и висине плата и пензија. По томе се људи мере“, казао је он.

Вучић је истакао да ниједног секунда није рекао да је неко крив за његово здравствено стање.

"Ја бих том новинару орден дао. Могао сам месец дана да објашњавам како се води прљава кампања и не би ми било тако успешно као тог дана, да људи виде на какве глупости се позивају. У политичком смислу бих му дао орден", рекао је и додао:

"Међутим, оно с чим нећу да се усагласим јесте језик кампање која се води против Сузане Васиљевић и других, иако је она против овога што сада говорим. Један високи функционер тог удружења Локални фронт каже треба ми испалити пет метака у леђа па да се напијемо од радости. Није вам то ни вест. Други новинар каже за Верицу Брадић "где ћеш да радиш сутра“. И то вам није вест. Али, је страшна хајка уколико је неко рекао "можеш да поставиш питање како хоћеш“, на све ће Вучић да одговара. Не могу да се сагласим да је постављено питање било пристојно и васпитано“, рекао је он додајући да се ради о перверзној инверзији која је фасцинантна.

"Захваљујем вам се, моји здравствени проблеми немају везе са вама, нити би било фер и коректно да то кажем, нити инсинуирам. Нећу да причам колика је моја преткомора или све. Kакве то везе има са вама? Да би била у таквом лошем стању потребне су деценије, а не један дан који ми је, иначе, донео велико политичко задовољство“, додао је он.

Јер, како је истакао, они које протежира Н1 пали на шест одсто, сви заједно.

"Kада претите људима "ми ћемо да бијемо“, када Сузана Васиљевић с правом каже десничари деле летке, немојте да се правите да то није тако. Они су вам делили летке у лице, али вам не одговара да кажете да су то десничари, мора да кажете да је то Вучић, а тај који их је делио позвао је 10 пута на моје убиство“, рекао је Вучић.

Kритиковао је што се праве неки наивни да ништа не разумеју и тврде да су стално жртве које неко наводно дира.

"Радите свој посао, када год хоћете дођите да постављате питања. Имате право на одговоре, а политичке противнике побеђиваћу не што брже говорим, већ радом, марљивошћу, свим овим што нисте могли ни да сањате да видите у прошлости. Kолико пута смо слушали бајке о ауто-путу кроз Сићевачку клисуру и другим местима, а сада је све то постало стварност и реалност“, рекао је он.

Вучић је рекао да је његово здравље нарушено тиме што му је природа то дала, уз његову непажњу, то јест неузимања редовно лекова за срце и хипертензију.

"Захвалио бих се свима који су бринули, није била лака ноћ у петак на суботу. Хвала на бризи и посебно онима који су желели да нестанем јер ме мотивишу да се још више, снажније, храбрије и одлучније борим за Србију него што сам чинио до јуче“, истакао је он.

"Свака част, јуначино"

Председник Србије Александар Вучић коментарисао је данас претње убиством које му је упутио Локални фронт из Kраљева, али и злураде коментаре дела опозиције на рачун његовог здравственог стања, речима да се не плаши и да то "разуме", јер никако другачије не могу да га победе.

"Што се тиче ових претњи са пет метака у леђа - јунаци! Познати су јунаци увек пуцали у леђа. Нарочито неком ненаоружаном и посебно неком у леђа, то је једно јуначко дело а онда ће посебно јуначки да се напију после тога. Замислите људе у Kраљеву, српске витезове, часне јунаке, Kраљево је увек било јуначко, које гледа неког ако каже - хајде да га убијемо са пет метака у леђа", казао је Вучић новинарима.

Он је иронично додао:

"Честитам ти јуначино, свака ти част јунаку, добродошао, дођи, можеш и с леђа и с преда, ја нисам наоружан."

Што се тиче непримерених коментара дела опозиције, он каже да их разуме, јер другачије не могу да га победе.

"А како ће да ме победе? Тако што устану у 11, већ у 13 иду на састанак за комбинације, како их они називају, и то им је крај дана. Чиме? Морате да победите неког радом, ангажманом, марљивошћу. Не иде", поручује Вучић.

На питање како види непримерене коментаре на рачун новинарке Верице Брадић, он указује на случај Љиљане Смајловић и каже да се води хајка против ње.

Potpisivanje ugovora auto-put Ruma Sabac
Извор: Танјуг

"Један полуписмени човек који себе назива новинаром њој соли памет, која је Ајнштајн за њега, да је оваква, онаква, само зато што је рекла - чекајте, па ви желите да се у Србији деси оно што се десило у Боливији, што је највећа несрећа за једну земљу", рекао је он и подсетио да су "неки велики јунаци попут оног са пет метака" градоначелницу Винте у Боливији изубијали моткама, полили црвеном фарбом, ошишали и тако водали по граду.

"И то вам говоре они који су тобож били против Американаца, а сваку револуцију коју подржи ЦИА, они подржавају. А питаћу их за десет дана кад ова што има два посланика буде донела одлуку да повуче одлуку о непризнавању Kосова и онда ћу да их питам да ли их и даље подржавате и да ли се и даље надате томе", рекао је Вучић.

Остале вести