Односи са Грчком засновани на чврстом пријатељству

Vucic sa Nikosom Dendijasom
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са министром спољних послова Републике Грчке Никосом Дендијасом.

Председник Вучић је рекао да Србија придаје изузетан значај односима са Грчком, који су засновани на чврстом пријатељству, историјски потврђеној блискости и солидарности двају народа.

"Високо ценимо доследан и принципијелан став Грчке о непризнавању једнострано признате независности Косова. Захвални смо Грчкој на интересу који показује за дијалог Београда и Приштине, као и за подршку имплементацији Бриселског споразума“, рекао је председник Вучић изразивши наду да ће Грчка, као и до сада, подржавати позиције Србије у међународним организацијама, уз поштовање основних принципа међународног права и Повеље УН.

"Пуноправно чланство у ЕУ је у самом врху спољнополитичких приоритета Србије. Уверени смо да што скорија интеграција свих земаља Југосточне Европе у ЕУ представља једину реалну гаранцију за трајну и одрживу стабилизацију целог региона“, рекао је председник Вучић и додао да високо цени принципијелну позицију Грчке по овом питању и њено активно ангажовање на убрзању процеса евроинтеграција Србије, као и осталих земаља из региона.

Vucic sa Nikosom Dendijasom
Извор: Танјуг

Председник Вучић је истакао да посета министра Дендијаса има посебан значај као припрема за трећи састанак Високог савета за сарадњу Србије и Грчке, који ће бити одржан у децембру ове године у Атини. "Очекујемо да на предстојећем састанку буде потписана Декларација о успостављању стратешког партнерства чиме би био формализован највиши ниво сарадње између Републике Србије и Републике Грчке“, нагласио је председник Вучић истакавши да је Србија изузетно заинтересована за унапређење привредне сарадње са Грчком, посебно у области саобраћајне и енергетске инфраструктуре.

Председник Вучић је са задовољством прихватио позив председника Прокописа Павлопулоса да посети Грчку 10. децембра ове године.

Остале вести