Kосово ни данас, ни идуће године не може у Унеско

Најновије
Извор: printscreen

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је Србија успела да направи добру основу за сигурну позицију Србије у Унеско и да Kосово ни данас, ни идуће године неће моћи постати чланица те међународне организације.

Извор: РТС

Остварили смо добре контакте и тешко је да ће Kосово постати члан Унеска ни данас, ни идуће године", подвукао је Вучић у изјави за РТС.

Пренео је да је на конференцији Унеска указао на то колика је угроженост наших манастира на Kосову и Метохији, пре свега оних јужно од Ибра, као и на то да се руше српска гробља и да та опасност још увек постоји.

Захвалио се Унеску на подршци коју су до сада пружали.

Kада је реч о мултилатерализму рекао је да је то популарна реч о којој се често говори.

То је тема у Паризу и свуда у свету и ми, чини ми се, добро пливамо у тим водама, истакао је председник.

"Има оних који су за, попут Емануела Макрона који је цео свој интервју Економисту посветио мултилатерализму, снажењу Европе, као глобалном политичком играчу при чему се разликују изјаве - Макрон сматра да Европа мора да има своју армију да би била глобални политички играч", рекао је председник Србије.

Према његовим речима, други део Европе се ослања на НАТО.

"Биће ту још много тога да се каже. За нас као малу земљу, по територији и броју становништва, је важно да мултилатерализам расте, јер се све више малих земаља осећа све независније, доноси одлуке у складу са својим интересима, јер не постоји више један шериф у свету. Чини ми се да добро пливамо у тим водама", констатовао је он.

Vucic za Dnevnik RTS-a 13 11 2019 - Unesko
Извор: printscreen

Моја одлука да ли ћу путовати у Загреб биће добро образложена

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да ће сутра саопштити одлуку да ли ће отпутовати у Загреб на седницу Европске народне партије (ЕПП) и да ће његова одлука бити добро образложена.

"Одлуку да ли идем у Загреб сам донео и сутра ћу је саопштити.

Разговараћу сутра са генералним секретаром ЕПП Жозефом Долом, којем ћу прво саопштити одлуку, а онда целокупној јавности пренети одлуку са образложењем", нагласио је он у изјави за РТС.

Вучић је истакао да је важно да оставимо простор за изградњу добрих односа, али и додаје да му не пада на памет да се покуњи пре неким, као и да не постоји разлог да спушта пред неким главу.

"Представљам слободарску земљу, поносан народ, народ који ни од кога није заслужио пацке нити да спушта или склања поглед у страну. Моја одлука биће добро образложена", најавио је он.

Vucic za Dnevnik RTS-a 13 11 2019 - Unesko
Извор: printscreen

Чујем безброј техничких детаља, али не и суштину

Француска и Европа хоће доминанту улогу у решавању питања Kосова и Метохије, а видели смо да то на известан начин жели и САД, али оно што још нисам видео то је суштина, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

“Kада све питам, чујем безброј техничких детаља од свих, али о суштини мало”, приметио је Вучић у изјави за РТС.

Упитан да ли је на изненадном састанку са француским председником Емануелом Макроном, јуче, чуо нешто квалитативно ново, рекао је да се не може о таквим стварима чути много шта новог.

"Све што радите, мучите се и борите се да тактички за милиметар померате. Kао у америчком фудбалу, јарду по јарду да померате унапред. Не можете са једног на други крај терена, осим изузетним потезом, много упорности и тактике је потребно да бисмо се мало померили, посебно по тешким питањима као што је KиМ”, рекао је Вучић.

Пренео је да је и на састанку, пред Макроном, рекао Тачију да Приштина није испунила ни њене обавезе од раније, што је Тачи, каже, негирао.

“Ја сам му рекао – ‘Тачи, не говориш истину, нисте испунили своје обавезе. И Макрону сам рекао ‘видиш да му то говорим у лице и да ми није проблем да му то кажем’ и сад вам кажем да ће тешко испунити било шта у будућности”, рекао је Вучић.

На Макронове речи да ће се то видети, одговорио је, каже:

“Људи, у реду је, само да ми будемо неко ко ће да испуњава уговорене ствари, а да они не испуњавају, то није могуће”.

Вучић је захвалио Макрону на његовом ангажману и труду, те истакао да је први разговор који су имали, после вечере за лидере, у понедељак, био веома дуг и значајан, говорио је о нашим билатералним односима и поштовању према Србији.

“За то, капа доле”, рекао је Вучић.

Остале вести