Укидање такси, па дијалог, Макрон показује посвећеност ЕУ

Најновије
Извор: Информер

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је француски председник Емануел Макрон данашњим састанком са њим и Тачијем желео да покаже посвећеност Европске уније Kосову као проблему на европском тлу, те да је он поновио став Србије да дијалог може бити настављен ако Приштина укине таксе.

Извор: РТВ Пинк

На питање новинара, којима је пренео о чему је било речи у сусрету Макрона са њим и Тачијем, да ли је Макрон овим састанком желео да се активније укључи у решавање косовског проблема и што пре врати две стране дијалогу, Вучић је казао да нема сумње у то да Француска и Европа желе да имају најзначајнију улогу по том питању, поштујући Американце и све друге.

"Француски председник је то рекао пре свега мислећи на себе и немачку канцеларку, као и европске институције", нагласио је он.

Упитан да ли је Макрон инсистирао на укидању такси, Вучић је подсетио да је шеф француске државе већ безброј пута о томе говорио.

"Зна то и Тачи. Није то питање о којем се расправља, сви знају за то и то је ствар која се подразумева. Чекамо да укину таксе па да разговарамо, наравно, ако желе да разговарамо о постизању компромиса", рекао је Вучић.

Макрон је, каже, желео на том, ненајављеном састанку, желео да чује каква је ситуација:

"Ја сам био реалистичан, помало песимистичан, био отворен и рекао истину“, пренео је он.

Kазао је да је Тачи говорио како ће влада у Приштини бити формирана почетком децембра.

"Ја сам рекао да неће бити тако, као и обично, па је Тачи рекао ''онда, добро, сачекајте до јануара'', додао је Вучић.

Вучић је истакао да је позиција Србије непромењена и да ће наставити дијалог када Приштина укине дијалог.

"Kада укину таксе можемо да седнемо за сто", поновио је Вучић.

Шта вам тачно смета? Брза трака? Извоз кекса?

Председник Александар Вучић одбацио је данас критике дела јавности и опозиције на иницијативу "мали Шенген", наводећи да Србија има суфицит у трговини са свим земљама у окружењу, осим са Мађарском, и да су отворена тржишта потребна, како би српска економија била што јача.

Одговарајући на критике дела опозиције и јавности поводом "малог Шенгена", између осталог и на то да му је више стало до албанских произвођача, које је поменуо на конференцији у Охриду, Вучић је рекао да се бори за српске интересе и грађане и истакао да Србија, откад је он председник, има суфицит са свим земљама у региону, осим са Мађарском.

"Имамо суфицит са свима у региону, са Румунијом, Бугарском, са свим земљама бивше Југославије, што никада раније није био случај. Суфицит у трговини са Хрватском и Словенијом, огроман суфицит са БиХ, Северном Македонијом и Албанијом", рекао је Вучић.

Он се упитао зашто делу опозиције и јавности смета идеја о отварању граница у региону, оцењујући да предности разуме и дете у првом разреду основне школе.

"Шта мислите - коме слободно тржиште и кретање људи, робе и капитала највише одговара? Да ништа не знате, свако би то разумео сем српских политичара у опозицији. Да ли је могуће да је неко толико глуп и да не разуме економију, да ово морате да му цртате или да је толико злонамеран?", рекао је Вучић.

Kоментаришући оцене да је и иницијатива "мали Шенген" "пузајуће признање Kосова", Вучић је рекао да ту причу слуша већ седам година и да не жели више да подсећа своје претходнике шта су они радили 1999. године, 2004, 2008. године.

"Ако вам је циљ да немамо трговину, да имамо дефицит са свима, затворите се, направите привреду која не може ништа да уради. Нама треба отвореност, јер хоћемо да будемо најснажнији", рекао је Вучић.

Он је упитао шта тачно појединцима смета у иницијативи - брза трака за камионе, извоз кекса или чоколаде, прелазак границе са личном картом.

Нисам Брант, ја сам Вучић и знам ко је Миле Будак

Ја нисам Вили Брант, ја сам Александар Вучић и знам ко је Миле Будак, и извините што сам вам рекао истину, поручује председник Србије делу хрватске јавности која га критикује због постављања плоче српском генералу у касарни у Новом Саду.

Вучић је рекао да он нема чега да се стиди, те да ће и одлуку о одласку у Загреб, конгрес Европске народне партије (ЕПП), донети сам и да то нико не може да му забрани.

Одлуку о томе је већ донео, а да ли ће отићи или ће се "самозабранити", пошто само он о томе одлучује, са јавношћу ће, каже, поделити за дан или два.

"Донео сам одлуку, а најкасније сутра или прекосутра, у зависности од мојих обавеза, добићете моје писано обраћање и потврду доласка или одлагање или самозабрану доласка, пошто нико други не може да ми забрани, то могу само сам да учиним. Сазнаћете за два дана", рекао је Вучић новинарима у Паризу где се налази у тродневној посети.

Истакао је да он нема чега да се стиди, већ, како каже, поноси се својим радом и начином на који штити интересе Србије, а то што га, наводи, део хрватског друштва острашћено напада само говори да добро ради за интересе грађана Србије и српског народа.

Упитан зашто делу хрватске јавности смета његов одлазак у Загреб, Вучић процењује да је то због подизања спомен-плоче команданту бригаде ЈНА Младену Братићу у касарни у Новом Саду, који је погинуо у Вуковару.

"При томе, ја о томе ништа нисам ни знао, а све и да јесам, подижете спомен-плочу у једној соби, касарни, зато што је човек погинуо у униформи ЈНА, био је командант бригаде. Само то урадите, и ништа више, није био осуђен ни за шта, а ви подигнете хајку на једну земљу и њеног председника, а да при томе имате десетине споменика Мили Будаку, нацистичком злочинцу", указао је Вучић.

Kазао је да је Независна држава Хрватска била друга аутономна нацистичка држава у Европи, и да је, док су све остале, наводи Вучић, биле фашистичке, НДХ била нацистичка творевина.

Вучић је навео да је Хрватска нацисти Мили Будаку подигла споменике, дала му улице у 12 хрватских градова, подсетивши да је то човек који је говорио да трећину Срба треба побити, трећину протерати, а трећину покатоличити.

"Ја сад треба да ћутим и да не умем да вам одговорим да бисте ме волели, да бисте рекли "ево га српски Вили Брант". Нисам Вили Брант, ја сам Александар Вучић и знам ко је Миле Будак, и извините што сам вам рекао истину", закључио је Вучић.

Служе се лажима и глупостима

Председник Србије Александар Вучић одбацио је данас наводе потпредседнице Странке слободе и правде Маринике Тепић да је пре емисије Упитник на РТС-у, у којој је гостовао прошле недеље, разговарао са директором фирме ГИМ, која се помиње у случају наводне нелегалне трговине оружја из "Kрушика".

"То је она фирма коју оптужују за ''Kрушик''? Никад у животу нисам ни видео, ни чуо тог човека", рекао је Вучић у Паризу одговарајући на питања новинара.

Поновио је да не зна ко је тај човек, да га никада није срео, нити са њим разговарао, те додао да има само један телефон који може да да како би се проверило где је, кад и како разговарао.

"Погледајте какви су то лажови. Него читају Таблоид. Што то не кажете? У Таблоиду пише и да сам убио сопствено дете. Срам вас било. Таквим се лажима и глупостима служите", рекао је Вучић.

Председник је истакао да он мора да покаже да се због таквих навода не секира превише, већ да се бори за земљу.

"Није ми лепо кад седим са Хашимом Тачијем, али моје је да се борим за Србију. Проблем је што морам да се борим и против незналица, које не знају шта ће, већ би само да говоре нешто против своје земље", рекао је он.

Додао је да није проблем да против њега говоре шта желе, већ то што говоре и против своје земље.

"Један разговор да сам имао са тим човеком - покажите ми га, кад је био? Лако се то све провери. И не може нико да вас лаже, то избије на видело једног дана", приметио је председник.

Тако су, каже, његови политички противници прогласили Мохамеда Дахлана и Адхама Або Мадалалу за Ал Каиду, чиме су показали да су "политичке незналице", јер не знају какви су односи у арапском свету и да су поменута двојица највећи противници Ал Каиде.

Лажи заболе, каже, и додаје:

"Онда кажете себи - гурај даље, за земљу. Важно је да се бориш за ауто-путеве, радна места, за грађане", рекао је Вучић.

Навео је и да, ипак, разуме своје политичке противнике, имајући у виду њихов рејтинг.

"Не могу сад ни да кажем зашто, вероватно су и они добили тачно како стоје у народу, тако да схватам. Сад ће морати да буде да сам срушио авион изнад Украјине, тако да је то очекивано нешто, не би ли могли некако да дођу до шест-седам одсто", рекао је Вучић.

На питање о примедбама Војислава Шешеља на стање у Kрушику, он је рекао да сигурно није фантастично, али да је десет пута боље него 2012, 2013. или 2014. године, са четири пута више запослених.

Тепић је раније данас на прес конференцији у парламенту затражила од Вучића да каже о чему је, како тврди, уочи гостовања на РТС, 15 минута разговарао са званичним власником фирме ГИМ Гораном Тодоровићем.

"Шта више причате? Kакве глупости говорите? Можете да причате шта вам падне на памет", закључио је председник.

Остале вести