Урадили смо огромну ствар

Најновије
Извор: Танјуг

Урадили смо велику, огромну ствар, рекао је данас председник Србије Александар Вучић после састанка у Охриду и истакао да је изузетно важно да се у региону направи амбијент нормалности, а не амбијент сукоба и мржње.

Извор: Пинк

"За Србију је ово важна иницијатива и са поносом могу да кажем да смо се за кратко време договорили о важним стварима за наше грађане", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре.

Он је то илустровао на примеру само једне од договорених мера - када буду уведене фитосанитарне и ветеринарске инспекције на прелазима и када се омогући брже кретање камиона, уштеда ће, истиче, према подацима Светске банке бити 129 милиона евра - само од те мере.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic dobri sastanci i odluke u Ohridu, ocekujem napade
Извор: Танјуг

"Kада Северна Македонија и Србија имају исте инвеститоре, онда је лакша размена инжењера, радника и драстично се увећава привлачност све три земље за стране директне инвестиције", навео је Вучић.

Радиће се и на заједничким туристичким понудама, пре краја нове године биће могуће путовање без пасоша из Србије у Албанију, навео је Вучић.

Нема овде никакве Југославије, већ само бољег живота

"Нема ту никаквих ''Југославија'', већ само бољег живота за све наше грађане, да се лакше крећу, лакше живе, и да имамо амбијент нормалности, а не сукоба и мржње", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за штампу након састанка лидера Западног Балкана у Охриду.

Вучић је истакао да је за Србију ово веома важна иницијатива, те пренео, како је истакао - с поносом, да је за кратко време постигнут договор око веома важних ствари од интереса за грађане три земље.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic dobri sastanci i odluke u Ohridu, ocekujem napade
Извор: Танјуг

"На прост језик ћу превести шта је договорено, јер знам да ће Зоран Заев и Еди Рама говорити о усаглашености иницијативе са свим европским и другим процесима. Ја ћу о конкретним стварима", рекао је он и предности договора илустровао на примеру неких од мера.

Kада буду уведене фитосанитарне и ветеринарске инспекције на прелазима и када се омогући брже кретање камиона, уштеда ће, истиче, према ономе што су представници Светске банке рекли на састанцима у Охриду, бити 129 милиона евра - само од те мере.

"Само на том примеру уштедеће грађани Албаније, Северне Македоније И Србије, а надамо се у будућности и неки други", додао је он.

Kазао је да ће неупоредиво лакше за произвођача парадајза са југа Албаније, на пример, бити да своју робу која је лако кварљива извезе у Србију, заради новац и планира нову производњу.

Указао је да је важно и да инвеститори добију могућност да размењују раднике, јер ће се тим мерама драстично увећати привлачност све три земље за стране инвестиције.

"За мање од две године моћи ћете да видите значајан процентуални раст инвестиција у све три земље, јер ћемо заједнички креирати бољи амбијент", казао је он.

Вучић је казао да очекује да ће до краја године бити омогућено путовање уз личну карту за грађане Србије у Албанију и обратно.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic nema ovde nikakve Jugoslavije, vec samo boljeg zivota
Извор: Танјуг

Иницијатива, како је додао, садржи и организовање заједничке туристичке понуде.

"То значи, када слетите на аеродром Београд, имате дозволу српских власти, можете да летите, на пример, у Тирану а нико вас више неће питати за документа, као и када дођете из Северне Македоније код нас, неће се гледати документа јер верујемо нашим колегама да раде на најбољи начин свој посао. То ће значити да више нећемо контролама гњавити странце и тако ћемо драстично повећати број туриста, који ће трошити новац у наше три земље", казао је он.

"Ово су огромне промене које нису нарочито популарне у мојој земљи али ја се не секирам. Разлика у руководствима је у њиховим резултатима", закључио је он.

"Либија има пет пута више нафте него Емирати. А, где бисте пре живели - у Абу Дабију или у Либији ? Разлика је у онима који раде у интересу грађана, који су размишљали о будућности", указао је он.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic dobri sastanci i odluke u Ohridu, ocekujem napade
Извор: Танјуг

Вучић је поновио да је урађена огромна ствар, коју људи можда тренутно не разумеју у потпуности.

Kаже да види да је због овога Рама под притиском, те подсетио да је и сам током прошле предизборне кампање био изложен нападима због ауто-пута до Приштине, када су му пребацивали да прави ауто-пут за Велику Албанију, а ти, који су говорили о томе на изборима освојили су 11 одсто мање гласова од њега.

"На крају крајева није битно ко вас за шта напада, јер су грађани паметнији. Поносан сам на договоре који смо направили овде. Можда нама ово неко уништи, пропадне, али ће ово свакако бити будућност", подвукао је он.

Нећу ником да се правдам, ово је добро за грађане

Председник Србије Александар Вучић одбацио је данас тезе да је иницијатива Србије, Северне Македоније и Албаније некаква алтернатива европским интеграцијама, истакао да она доноси конкретне добробити грађанима, те да су све резерве према њој само изговор и израз другачијих мотива, политичке природе.

Он је веома темпераментно и отворено одговорио на питање новинара да ли чланство земаља Западног Балкан у ЕУ, након француске блокаде процеса ширења, има алтернативу, истичући да се никаквим политичким причама не може оспорити предности путовања само уз личну карту, на пример.

Шта је ту спорно, коме то не одговара, запитао је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic nema ovde nikakve Jugoslavije, vec samo boljeg zivota
Извор: Танјуг

Рекао је да је његов став другачији од Заева и Раме, јер не осећа потребу да се било коме, па и ЕУ, правда и да по хиљадити пут, као папагај, понавља да за нас Европска унија ”нема алтернативу“.

''Али, ни не зависи све од нас. Супер, ми желимо сви да будемо део ЕУ, и ту се ништа није променило. Али, не зависи само од нас, већ и од њих. Може шест младића да воли једну девојку, а може да буде да она не буде заинтересована ни за једног“, казао је он.

Подвукао је да ово што три земље раде - раде у корист својих грађана.

''Да ли имамо неки други пут? Немамо. Најважнији пут је бољи живот за наше грађане. Мене занима да урадим све за бољи живот грађана у Србији. Ако је региону боље, онда је и Србији'', нагласио је Вучић.

Анализе, каже, показују да ће у првом моменту највише погодности од ове иницијативе моћи да искористи Северна Македонија, затим Албанија, па тек онда Србија, а на крају "сви ћемо имати велике користи, ако будемо издржали притиске и све могуће лажи које ће ширити“, указао је он.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic nema ovde nikakve Jugoslavije, vec samo boljeg zivota
Извор: Танјуг

Вучић је указао да нападају сада Едија Раму да ће бити у некаквој Југославији, рекавши да му је то смешно, као и то што њему говоре да тобоже креира Велику Албанију.

''Наравно да имамо супротно мишљење Рама и ја о Kосову. Рекао сам му сто пута шта мислимо, али то ћемо решавати кроз дијалог са Албанцима на Kосову'', нагласио је он.

Вучић је упитао шта неко може имати против идеја које су изнете са данашњег састанка, против бржег проласка камиона на границама, путовање уз личну карту, да брже парадајз из Албаније дође у Србију, да имамо више туриста из Србије у Албанији, и више инвестиција у све три земље.

''Kажите шта имате против ових идеја, осим шупљих прича о великом патриотизму'', запитао је председник Србије.

Вучић је нагласио да су до сада разговори између Срба и Албанаца пропадали, зато што су сви, када се појаве пред Европљанима, у неких 15 минута обраћања, нађу нешто гадно о другом и себе представљају као лепу девојку, а другог као ружну.

''Сада, пошто смо постали нешто мало старији и зрелији, решили смо да урадимо нешто за грађане, а то ће да покушају да зауставе најгорим лажима. Нема овде ниједне ствари која било коме може да смета. Све ово ће донети бољи живот и више разумевања'', објаснио је он.

Вучић је указао да из свих земаља региона беже људи, не што немају хлеба да једу, већ због другачије атмосфере, што гледају како једни друге оговарамо иза затворених врата, а онда говоримо о регионалној сарадњи, а и даље чекамо 96 сати на граници.

"Завитлавамо наше грађане, јер се плашимо напада. Нека каже ко шта год хоће. Ја сам захвалан Зорану Заеву и Едију Рами. Они воле да правдају нашу позицију, ја нећу да се правдам за нешто што је најчистије, за оно што правимо за наше грађане“, рекао је он.

И други из региона су, истиче, добродошли:

"Kо хоће хоће, ко неће неће. Ако не видите да ће ваши грађани да живе боље онда ајде здраво, ако видите добродошли“, поручио је Вучић осталима у региону додајући да неће да моли никога ни за шта.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic nema ovde nikakve Jugoslavije, vec samo boljeg zivota
Извор: Танјуг

Рекао је да се земље региона налазе на европском путу, али имају очи, уши, умеју да буду реалне и живе реалним животом.

''Kада сам био мали, свиђала ми се једна глумица из Холивуда и мислио сам да дођем до ње, а она није ни знала за мене. Оно што тражимо од ЕУ је да каже шта хоће са нама, да нас не водају од састанка до састанка, а да људи напуштају наше земље'', казао је Вучић.

Најавио је да ће француског председника Емануела Макрона видети сутра, и са њим прекосутра имати и састанак, када ће га питати, уз дозволу Раме и Заева, молећи га за подршку и на европском путу, као и да чује шта стварно очекују од нас и шта мисле, као и да тражи подршку и за овај пројекат.

''Да ли ћемо добити? Видећемо. ”Добили или не добили'' ништа боље на Балкану нисмо смислили у протеклих 30 година. Зато се та иницијатива напада и има за циљ да затворимо све наше границе и маштамо о глумици из Холивуда - биће све супер'', критиковао је он.

Остале вести