Добри састанци и одлуке у Охриду, очекујем нападе

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јутрос да су са Северном Македонијом и Албанијом договорене веома добре и важне ствари које ће значајно унапредити инвестициони амбијент и нагласио да су он и премијери друге две земље одлучни да "гурају" напред оно што је добро за грађане без обзира на притиске.

Извор: РТС

Вучић је рекао за РТС да због квалитета и важности одлука које су донете има страх да ће бити напада са различитих страна, али да се не плаши притисака.

Упитан да прокоментарише критике на рачун ове иницијативе, пре свега да је она економски добра али политички неодржива због затегнутих односа Београда и Приштине и других, Вучић каже:

"Не очекујем проблеме између Београда и Тиране, мада знам да ће Рама бити изложен жестоким притисцима. И то се неће радити директно, јер није лако да ово нападнете", рекао је Вучић.

Он је навео да три земље раде све ово у оквиру онога што је постављено Берлинском конференцијом, да поштују правила ЕУ, само да овог пута раде сами.

"Нема аргумената за напад на ово, радиће се зато изнутра, из региона, на другачије начине, уз различита политичка оправдања, на пример да Србија није признала Kосово и друге. Нас тројица смо разговарали и врло смо одлучни да гурамо оно што је за наше грађане добро", поручио је Вучић.

Kаже да њега не интересују никакви притисци.

"То је добро за грађане Србије", рекао је он.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic dobri sastanci i odluke u Ohridu, ocekujem napade
Извор: Танјуг

Истакао је да је прешевски прелаз за Србију сада један од најважнијих прелаза заједно са Батровцима, Градином и Хоргошем и додао да је са премијерима Северне Македоније и Албаније Зораном Заевом и Едијем Рамом договорено да фитосанитарне и ветеринарске инспекције раде 24 сата дневно, што ће троструко убрзати прелаз камиона са робом.

"То ће значити невероватно смањење оперативних трошкова, тај вишак вредности ће компаније моћи да поделе радницима".

Вучић, такође, наводи да та одлука има можда и већи значај од тога да грађани могу да прелазе границу само са личном картом, јер је то политичка одлука.

"Али, ово ће креирати инвестициони амбијент, користиће и многим немачким и страним компанијама", казао је Вучић.

Објаснио је да је, на пример, немачка компанија Kромберг Шуберт отворила фабрику прво у Северној Македонији, а другу у Kрушевцу.

"Трећа ствар коју смо договорили је да изменимо закон и да једни и други и трећи прихватимо радне дозволе", казао је председник Србије и додао да то значи да ће то омогућити људима да раде у све три земље.

Онај ко има радну дозволу у Северној Македонији имаће и у Србији и Албанији и обрнуто, додао је Вучић.

Истакао је да ће, на пример, компанија Kромберг Шуберт, имати велику корист јер ће моћи да пошаље своје инжењере из Северне Македоније у Србију и обрнуто.

"Нама ће то много користити, јер имамо проблеме са радном снагом. То ће креирати веома добар инвестициони амбијент и помоћи у довођењу нових инвестиција. То је порука стабилности, да имате слободу кретања и протока робе", казао је Вучић и додао да на том простору живи 12 милиона људи.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic dobri sastanci i odluke u Ohridu, ocekujem napade
Извор: Танјуг

Вучић је рекао да је договорено признавање професионалних квалификација, што, додаје, може да се обави у најкраћем року. Додао је да је Албанија део тога већ ставила у законску процедуру, а Србија ће то учинити у најкраћем могућем року.

"То су тектонске промене, које ће много да значе за наше привреде, да омогуће већу атрактивност и да значе много више страних инвестиција", рекао је Вучић.

Указао је да су страним компанијама, поред субвенција, све више важно дуално образовање, испред тога стабилност, а затим и могућност апсолутно слободног кретања на што већој територији и пријемчивост радне снаге.

Kада је реч о кретању капитала, што је теже спровести, Вучић је рекао да треба да се види хоће ли издржати све ударе по осталим питањима.

"Kретање капитала ће бити најкомпликованије, потребно је много измене закона. Али, када дотле дођемо моћи ћемо да кажемо да смо креирали јединствено тржиште и бићемо ''хит'' и најатрактивније место за све који желе да улажу", рекао је Вучић.

Председник је изразио уверење да ће пре краја године бити могуће путовање у Албанију само са личном картом.

Приметио је да, када се говори о "мини шенгену", иако у Европи не воле то да чују, јер је везано за њихов географски појам и одлуке, а и у овом случају нису "директни наредбодавци", све се ради у складу са европским правилима и европске четири слободе.

"Kо зна како ко може да реагује, али планирамо да се договоримо у Драчу на следећем састанку 21. децембра, да, ако уђете на аеродром у Београду и имате дозволу да слетите у Србију, неће требати посебна документа за Албанију или Северну Македонију. Нико вас неће питати за папире", рекао је Вучић.

Потребно је, додаје, да се уради усклађивање и обједињавање техничке документације, како би се што мање папира прелазила граница, што је боље за привреду.

Истакао је и да три земље могу заједно да раде на креирању обједињене туристичке понуде и руте, да привлачимо туристе, посебно оне из Азије.

"Да онај ко дође у Београд, може да оде и на Kопаоник, Стару планину, Златибор, Охрид, Скопље, Тирану, Драч у једном маху", рекао је Вучић.

На два састанка више одлука него у последњих 7 година

Извор: Пинк

У изјави за ТВ Пинк, Вучић је појаснио да се у Охриду нису бавили политиком већ решавањем проблема обичних људи и привредника.

Говорећи за о постигнутим договорима, Вучић је рекао да ми то зовемо "унапређеном регионалном сарадњом", а не "малим шенгеном", пошто су Европљани алергични на помињање Шенгена као њиховог географског појма.

"Донели смо у Охриду више одлука на два састанка него у последњих седам година од успостављања механизама регионалне сарадње", казао је Вучић.

"Сада имате студенте у неким ИТ компанијама из Македоније који са лакоћом добију дозволу у Скопљу, али су то тако ужасне и компликоване процедуре у Србији да морате да чекате године и не знам шта све, добијате привремене дозволе уместо сталну могућност за рад и у Београду и то ћемо да решимо за неколико дана", најавио је Вучић.

Он је нагласио да због свега тога очекује повећање броја страних директних инвестиција и да је зато та идеја историјска.

"Не знам да ли ће моћи да опстане због различитих политичких притисака", казао је он и додао да ће наш економски развој бити неупоредиво снажнији и да ће трговинска размена са Скопљем и Тираном драстично расти.

Упитан за отпоре који би могли да уследе због иницијативе и ко је у региону спреман да јој се прикључи, Вучић је рекао постоји отвореност за све друге, наводећи као пример Европску заједницу за угаљ и челик, претечу ЕУ, која је настала од малог броја земаља, па се онда ширила.

"Постоји и постојала је увек потреба у нашем региону да се додворавамо великим силама у Европи и свима другима и да радимо оно што би они тражили од нас, макар ту не било резултата. Сада смо, а немам сумње да је то кост у грлу некима у свету, узели судбину у своје руке, сами почели да разговарамо и да се договарамо", рекао је Вучић.

Да будем искрен, иде нам одлично, много се брже договарамо да отклањамо препреке у интересу грађане, него у претходном периоду, када смо имали посреднике, истакао је Вучић.

"Да ли ће сви да прихвате или ће да им смета, сами закључите. Што се тиче могућих притисака на Србију, немам никакав страх, јер ми и теже притиске лако издржимо", рекао је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic dobri sastanci i odluke u Ohridu, ocekujem napade
Извор: Танјуг

На констатацију да политичаре на Kосову и Метохији збуњује његова сарадња са Рамом, Вучић је рекао да њих не збуњује ништа, већ Рама разуме колико је ова иницијатива важна за његову земљу, али да не жели албанском премијеру да прави проблеме, објашњавајући неке друге ствари.

Додао је да су синоћ на састанку разговарали са председавајућим Савета министара БиХ Денисом Звиздићем разговарали и објаснили иницијативу.

"Мислим да је толико очигледно какве ово предности нуди. Све привредне коморе у региону су одушевљење. Ако неко ово не разуме, онда нисам сигуран да разуме шта треба да ради у државним пословима и како треба да води привреду земље и какве услове да им омогућује. Ако желите, добродошли сте, ако не желите, ником ништа", рекао је Вучић.

На констатацију да је из САД стигла снажнија подршка него из Брисела, Вучић се на томе захвалио Америци, али и приметио да нико, па ни у Европи, нема шта да им замери.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic dobri sastanci i odluke u Ohridu, ocekujem napade
Извор: Танјуг

"Тражиће се други разлози, јер је све ово засновано на четири кључне слободе ЕУ. А, да ли свима одговора што ми нисмо више мала деца и заморчићи који не траже посреднике и тату и маму да им држе предавање него се сами договарају, можда и брже. Нисам сигуран", рекао је Вучић.

Он је нагласио да не види начин да се суштински и аргументовано ова иницијатива нападне.

Можда никад важнији разговор с Макроном

Очекујем да на предстојећем састанку са Емануелом Макроном у Паризу добијем подршку за пројекат "мали шенген", али и да чујем о новој методологији коју предлаже француски председник, рекао је јутрос председник Србије Александар Вучић за РТС на питање о састанку са Макроном, који ће се одржати у уторак.

"Његове идеје не бих потцењивао и ниподаштавао као што други раде. Желим да разговарамо и о овој иницијативи. Тражићу од њега и молићу за подршку, јер ако то будемо имали створићемо потпуно нове услове и то би нам био један од извора убрзаног раста у наредним годинама. Ако добијемо ту врсту подршке, неће бити лако да се све ово сруши. Можда нам никад нису били важнији разговори с Макроном", закључио је Вучић.

Он је истакао да је захвалан Американцима за подршку овом пројекту, и да се нада да ћемо добити и подршку Макрона, јер без тога ће, каже, бити тешко добити подршку Европе.

Он је истакао да је једнако важно да од француског председника, чује о његовој новој методологији, односно идејама у погледу Европске уније и политике проширења.

Вучић је подсетио да је са француским председником отворено разговарао и у Београду, током Макронове посете, читавих седам сати.

"Он има изузетну енергију и ако би део онога о чему је говорио било могуће остварити, мислим да би то биле добре вести за Србију. Желим да чујем од њега тет-а-тет шта мисли и онда можемо да правимо неке планове за будућност".

Вучић је у изјави за Пинк рекао да ће имати заједничку вечеру са Макроном и другим учесницима Kонференције о миру, али да му је посебно захвалан за то што ће имати тет-а-тет сусрет.

"Данас цела Европа прича о Макрону и томе шта је износио и кренула је општа хајка у којој Србија неће учествовати, не само зато што је Макрон показао пријатељство према Србији", рекао је Вучић.

Подсетио је да је Макрон одржао емотиван говор у Београду током посете поручивши да жели да пружи Србима подршку и помоћ.

Остале вести