Сада ће сви пролазити кроз Србију

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас задовољство завршетком Коридора 10, уочи отварања последње деонице на Источном краку тог коридора, према бугарској граници.

Извор: РТВ Пинк

"Срећан сам, ово је био тежак посао. Тешко је због косина и тунела од 800 метара, али изгледа као Швајцарска. Срећни сте када то урадите", рекао је Вучић за Пинк ТВ.

То ће, уверен је, донети нови живот, енергију и наду.

Вучић ПИНК Коридор 10 0003
Извор: printscreen

"Ово ће значити и људима који путују, али и за теретни саобраћај и цео саобраћај. Сви ће сада кроз Србију", казао је Вучић за Пинк.


Испуњен сан генерација - завршен цео Коридор 10

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас, пре свечаног отварања, последњу деоницу Коридора 10 и истакао да је поносан због завршетка тог коридора о коме су, каже, сањале многе генерације.

Извор: Прва

Коридор 10 омогућиће безбедно путовање, али и даљи економски развој, рекао је Вучић.

Много новца, рада, труда и енергије је уложено у изградњу Коридора 10, указао је он за Прву ТВ и захвалио се и честитао свима који су вредно и успешно обавили свој посао.

Ауто-путеви поред безбедности значе, каже, и више инвестиција, фабрика, радних места и привући ће све више путника.

"То је за нас од кључног значаја за раст економије. Расту нам приходи за путеве, зато у инвестициони план можемо да убацимо и 900 милиона евра за око 5.000 километара локалних путева", рекао је Вучић.

Као што је сада југ Србије умрежен ауто-путевима и као што су сада повезани и Врање и Лесковац и Ниш и Пирот, тако ће и Шумадија, наглашава, бити премрежена ауто-путевима изградњом ауто-пута Карађорђе, Моравског коридора и ауто-пута Милош Велики.

Додао је да остаје још само да се Топлица повеже ауто-путем до Приштине и Тиране.

Вучић ће данас отворити источни крак Коридора 10, у присуству бугарског премијера Бојка Борисова, као и премијерке Србије Ане Брнабић, а најавио је да ће део његовог обраћања на свечаности отварања деонице Ниш - Димитровград бити, у част Борисова, на бугарском језику.

Председник Србије је рекао да су сви добродошли на отварање источног крака Коридора 10, укључујући и оне који, као Борис Тадић, критикују, а сами нису могли да изведу тај пројекат.



Неће бити никаквих санкција Србији

Неће бити никаквих санкција Србији, изјавио је председник Александар Вучић поводом навода о могућим санкцијама САД због куповине руског наоружања.

"Неће бити никаквих санкција", рекао је Вучић за Прву ТВ и додао да евентуалне америчке санкције не би погодиле земљу и грађане.

"Нису то санкције које могу да погоде вас, ваљда неки људи желе да увек буде ''што горе, то боље''. То су санкције које би можда погодиле мене или би можда погодиле неку фирму или би можда погодиле неког функционера. То не би погађало народ", рекао је Вучић у директном укључењу на ТВ Прва.

Објаснио је да је данас потпуно другачији тип односа и могућих санкција.

"Верујем да то није реално и да се тако нешто неће догодити, ми ћемо да водимо рачуна о својој објективној снази. Ми нисмо Турска, ми немамо ту врсту моћи и снаге, ја сам тога сасвим свестан. Да ли вас вређа и да ли вас боли то што вам други одређује докле можете, шта можете, шта не можете, шта да радите....? Можете да уђете у своје ципеле, ја не могу у ципеле 42 и 43", навео је Вучић.

Вучић ПРВА Коридор 10 0004
Извор: printscreen

Нагласио је да Србија мора да се понаша рационално и реално и поручио да људи уопште не треба да брину о санкцијама, него треба да размишљају о нашем економском развоју.

Поручио је и да када се наоружавамо, не наоружавамо се за рат, већ се наоружавамо за то да рата не буде.

"Наоружавамо се да бисмо показали свима да смо тврд орах и да одвратимо сваког потенцијалног агресора од наше земље", рекао је .

Осврнуо се и на примедбе политичких противника у земљи - када се, каже, не наоружавамо, онда кажу да имамо слабу војску, а када се наоружавамо - питају што се наоружавамо.

"Шта год да урадите, ништа не ваља", закључио је Вучић.


Вучић дочекао Борисова, заједно отварају Коридор 10

Председник Србије Александар Вучић дочекао је данас пре подне премијера Бугарске Бојка Борисова код тунела Банцарево на ауто-путу деонице источног крака Коридора 10.

Вучић и Борисов отвориће заједно око 12 часова ту важну деоницу, а која означава и завршетак свих радова на Коридору 10 кроз Србију.

"Где си, братко, добродошао", тим речима је Вучић поздравио Борисова.

Свечаности ће присуствовати и премијерка Србије Ана Брнабић, као и министри у владама две земље, представници иностраних кредитора и компанија које су радиле на овој деоници.



Вучић о опозицији: Не ниподаштавај, дођи, види, па оцени

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас, пред отварање источног крака Коридора 10, припадницима опозиције, који критикују све што актуелна власт уради, да је поносан на Коридор и да не може да дозволи да буде ниподаштаван било чији рад и труд.

"Седиш, не радиш ништа и онда пљунеш оног ко ради, то не могу да поднесем, то боли. Дођи, па види и онда оцени", додао је Вучић.

Он је о критикама бившег председника Бориса Тадића у вези с тим ко је заслужан за изградњу Коридора разговарао са министарком грађевинарства Зораном Михајловић која се раније данас и сама огласила тим поводом, наводећи све податке ко је колико новца уложио и шта је тачно урадио.

"Није спорно, сви су позвани данас. Захвалан сам за све оно што није урадио", рекао је иронично Вучић и додао да је бивша власт платила 36,5 милиона евра, а актуелна 440 милиона евра и да ће морати још 30 или 40 милиона евра да плати.

Вучић ПРВА Коридор 10 0005
Извор: printscreen

Навео је да ће на новом путу безбедност за возаче и путнике бити на највишем нивоу.

"Заиста сам поносан. Али, чекам сад да опет дођу и да кажу да нека линија није лепа", рекао је Вучић и додао да њега то људски боли и да не може да дозволи да неко ко је улагао труд и рад буде ниподаштаван.

Вучић је навео да су му неки српски грађани, који живе у Швајцарској, а ових дана долазили у Србију на славу и путовали путем Милош Велики, рекли да изгледа боље него у Швајцарској, због чега је поносан.



Грађани Србије су финансирали изградњу Коридора

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да треба да будемо поносни на свој рад и труд, захваљујући којем је изграђен Коридор 10, чију изградњу су, истиче, финансирали грађани Србије.

Извор: РТС

"То су путеви о којима се маштало и чезнуло", рекао је Вучић за РТС уочи отварања последње деонице источног крака Коридора 10.

Председник Србије захвалио је свим радницима који су помогли да се он изгради.

Истиче да су изградњу финансирали грађани Србије, посредством кредита Европске инвестиционе банке.

У једном делу Коридора, каже, има осам трака због узбрдица.

Вучић наводи и да се овом деоницом избегава Сићевачка клисура, али и "отвара" Стара планина.

Изградња пута је и инвестиција за будућност, која ће донети нове инвестиције, радна места, већи промет.

"Имамо све више путника, све израженији теретни саобраћај, посебно му се радујем, јер кад видите камионе као у Немачкој или на северу Италије, знате да сте дошли у развијену земљу", навео је Вучић.

Додаје и да је у том делу највећи саобраћај из Турске, чији држављани ће сада моћи да путују брже и јефтиније.

"Немају метар кроз Србију који није ауто-пут", рекао је Вучић.

Остале вести