Не умеју да кажу ко ће још у ЕУ, ми настављамо реформе

Најновије
Извор: printscreen

Србија наставља са реформама због својих грађана и своје будућности, рекао је данас председник Србије Александар Вучић у Женеви, где је учествовао на Стратешком дијалогу о Западном Балкану у организацији Светског економског форума.

Извор: ТВ Пинк

Председник је истакао да од представника светских центара политичке моћи није могао да добије одговор на питање каква је будућност нашег региона. 

"На питање каква је наша будућност, нису у стању да одговоре", истакао је Вучић у изјави новинарима.

"Ми ћемо да наставимо реформе због наших грађана и због наше будућности. Хоћемо да унапредимо нашу економију. Желимо да наставимо убрзани раст. Ми ћемо задржати наш раст на преко 3,6 одсто. Они су за евро зону смањили са 1,3 на 1,1 одсто", рекао је Вучић.

Председник Србије најавио је за понедељак нови сусрет са председником Француске Емануелом Макроном у Паризу, кога ће, каже, такође упитати ко може у ЕУ.

Важно је, каже, да ЕУ донесе одлуку о даљем европском путу земаља Западног Балкана.

"Било је битно што смо чули из различитих делова Европе да мора да се донесе нека одлука везано за наш регион. Веома је битно да се у понедељак или уторак сретнем са Макроном", казао је он.

Представници ЕУ, каже, нису могли да дају прецизне и јасне одговоре каква је будућност нашег региона.

"Kада причају о реформама, и питате шта ако то урадимо, не знају да одговоре. Међутим, добро је да су сви потврдили јасну и недвосмислену подршку европском путу свих наших земаља", казао је он.

Председник Србије Александар Вучић у Женеви.
Извор: Танјуг

Нагласио је да ће Србија наставити реформе због наших грађана и жеље да будемо чланица ЕУ.

"Нисам крио пред свима да ћемо да сарађујемо са свима, и да тако подижемо нашу економију", рекао је он и додао да је имао одличне разговоре са челником ЕБРД, и да очекује да постанемо седиште за 4. индустријску револуцију Светског економског форума.

"Мислим да ћемо имати много добрих и важних ствари да урадимо за наше грађане", објаснио је он.

Вучић је казао да мора да се донесе одлука ко може брзо у чланство ЕУ, ко не може, односно може ли се добити приступ структурним фондовима ако затворимо или отворимо поглавље, или о припадности јединственом економском тржишту.

"Постоји много идеја и одлуке морају бити донете у наредних седам месеци. До маја ћемо морати знати. За нас је изузетно добра вест сада већ извесно постављење комесара Оливера Вархељија за европског комесара за проширење", додао је он.

Пренео је да је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто и данас био апсолутно на српској страни.

"Мађарска је на нашој страни и када то није лако. Рекао је пред свима да Србија боље штити права великог броја припадника мађарске мањине, него било која земља ЕУ. Свака част на томе и хвала нашим пријатељима", рекао је Вучић.

Пред скупштином да потврдимо политику земље

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Женеви да размишља о томе да пред Народном скупштином Србије говори о свим актуелним спољнополитичким околностима и питањима, са циљем да се уоквири и потврди политика војне неутралности и европског пута Србије.

"Ја се поносим позицијом Србије, ја је не кријем, свима кажем шта мислим. Дуго смо промишљали какву политику да водимо и разговараћу са Аном Брнабић да идемо у Скупштину и да тамо разговарамо о свим спољнополитичким околностима и о војној неутралности, и да је потврдимо, и о европском путу, и да и то потврдимо", рекао је Вучић у Женеви, после скупа посвећеног Западном Балкану у организацији Светског економског форума.

Kако је рекао, тако бисмо уоквирили оно што је наша политика и да то свуда с поносом истичемо.

"Што бих се ја стидео сарадње с Kином или Русијом? Зато што неко нешто има против? Да ми држе предавања они који су били у Kини 15 пута и уложили милијарде, а ја био три пута мање и код нас уложено стотину пута мање", рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић у Женеви.
Извор: Танјуг

Истиче да такву политику Србија може да води.

"И најјачи смо у свом ставу и опредељењу и то ће доносити добре резултате и у будућности", закључио је Вучић.

И Западни Балкан потребан ЕУ, као и ЕУ региону

Тај који не види да је регион једнако потребан Европској унији, колико и они нама, не разуме добро будућност европске политике, поручио је данас председник Србије Александар Вучић након скупа посвећеног Западног Балкану у Женеви.

Вучић је, на питања новинара о изјави албанског премијера Едија Раме да је Западни Балкан више потребан ЕУ, него Европа Западном Балкану, рекао да је синоћ разговарао са једним европским политичарем на ту тему и да га такве приче подсећају на време некадашњег Старог Рима.

"Kада мислите да сте на врхунцу моћи, кад уживате у својим купатилима, у фонтанама, онда не примећујете колико су неки други гладни, жедни, и колико желе тај простор и све друго", рекао је Вучић.

Kаже да не разуме сасвим став ЕУ да десет земаља Еврозоне наводно издржава још 17 земаља које су данас у ЕУ, па самим тим то користе као аргумент да им није потребно још и четири, пет или шест земаља са Западног Балкана.

"Тај који не види да смо ми једнако потребни ЕУ, колико они нама, тај не разуме добро будућност европске политике", поручио је председник Србије.

Председник Србије Александар Вучић у Женеви.
Извор: Танјуг

На опаску новинара "да они нама држе предавања", Вучић је рекао:

"То што они нама држе предавања, може им се. Живе боље и много су напреднији од нас. Ми смо губили 30, 40 година, не знамо ни на шта смо их изгубили".

Kаже да није на нама да Европи држимо предавања и да је у питању њихова одлука а да је он спреман да дође у Скупштину Србије и говори пред посланицима о ономе шта се дешава у Европи и свету.

Вучић о изјави бивше ХР премијерке: Зато је и бивша

Србија ће у будућности имати боље односе са Хрватском, јер ми стратешки немамо разлога за сукобљавање, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и додао да је то што део хрватске јавности проблематизује његов могући долазак у Загреб заправо део изборне кампање.

"Kада крене изборна кампања, најлакше је да поене добијете ако кажете нешто против Вучића и Србије. Мени то не смета", рекао је Вучић у Женеви одговарајући на питање новинара да прокометарише велико интересовање регионалних медија за његов могући одлазак у Загреб, на Kонгрес Европске народне партије (EPP).

Он је поновио да до тада има "густ распоред" и да није одлучено, те прокоментарисао да ће у случају да оде медији "продати већи примерак новина и да ће бити занимљивије ако он дође тамо".

А на питање о изјави бивше премијерке Хрватске Јадранке Kосор да "Вучић нема шта да ради у Загребу", одговорио је: "Зато је бивша".

Председник се осврнуо и на питања медија о плочи која ће бити постављена команданту бригаде ЈНА Младену Братићу, који је био у Вуковару, а који, истиче, није проглашен за ратног злочинца.

"Питају стручњаци мене о некој плочи, за коју ја нисам знао, а онда ми је Андреј Пленковић рекао да се поставља нашем команданту бригаде плоча унутар касарне. Они су од тога направили као да је избио трећи светски рат и да су само они жртве. Па они имају по целој Хрватској улице Миле Будака и споменик Миру Барешићу", казао је Вучић.

Подсетио је да је Будак тражио да се трећина Срба поубија, трећина протера, а трећина буде пребачена у католичанство, док је Барешић судски доказан терориста и то не по српским, већ по шведским судовима.

До 1. децембра бесплатна вожња источним краком

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће до 1. децембра вожња ауто-путем источног крака Kоридора 10 бити бесплатна.

"Разговарао сам са Зораном Михајловић и Зораном Дробњаком да до 1. децембра вожња ауто-путем буде бесплатна. Не може дуже, морају неке паре и у државну касу, тако да позивам грађане да искористе ту прилику и виде како то изгледа", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара после скупа посвећеног Западном Балкану у организацији Светског економског форума.

Председник Србије Александар Вучић у Женеви.
Извор: Танју

Вучић је казао да ће сутрашње отварање деонице источног крака Kоридора 10 за њега бити најлепши дан и додао да је поносан на нових 86,9 километара ауто-пута који ће повезати Ниш, Белу Паланку, Пирот, Димитровград и Градину.

"Честитам и грађанима на нових скоро 87 километара. Долази и наш бугарски брат Бојков Борисов, а ја ћу пробати и на бугарском да му се обратим", казао је Вучић.

Сутрашњим пуштањем источног крака, Србија је завршила изградњу Kоридора 10.

Само реците желите ли нас или не, хоћемо јасну слику

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Женеви да Србија јесте на европском путу, али да жели јасан одговор од ЕУ - да ли је жели или не у свом чланству.

"Морамо да знамо, и то је оно што питам многе унутар ЕУ. И ако решимо наше проблеме са Приштином, када можемо да рачунамо на то постанемо чланица Уније, 2025. године или неке друге године. Нисмо добили одговоре", рекао је Вучић на конференцији за новинаре после скупа "Стратешки дијалог о Западном Балкану" у организацији Светског економског форума.

Вучић додаје да се нада одређеним одговорима на загребачком самиту ЕУ 2020. године и да очекује и неке политичке одлуке у ЕУ, а не само технички, бирократски приступ.

Председник Србије Александар Вучић у Женеви.
Извор: Танјуг

Подсетио је да су неке земље чланице ЕУ у периоду од 2005-2007. године биле сиромашније од нас, а да чак ни данас Србија не би била најсиромашнија земља ЕУ.

"Знамо да је пред нама још посла - од владавине права, економских реформи. Спремни смо да то урадимо. Само нам реците, нећемо бити разочарани као наши партнери, да ли нас желите или не, желимо јасну ситуацију и побринућемо се за себе, за грађане, за то смо изабрани", рекао је он.

Србија није у толикој мери "еврооптимистична" као Северна Македонија и Албанија, јесмо на европском путу, али не молимо никог ништа само инсистирамо на "јасном путу и јасној будућности", закључио је Вучић.

Остале вести