Примаков у најтежим тренуцима уз српски народ

Најновије
Извор: Taнјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, поводом откривања бисте бившем руском премијеру и министру спољних послова Јевгенију Примакову, у Руском дому у Београду, да је овај руски политичар оставио неизбрисив траг у руској и међународној политици, а да је у Србији посебно познат по "заокрету изнад Атлантика“.

Извор: Taнјуг

"Данас када Руска Федерација слави Дан народног јединства, широм наше драге Русије, прославља се и 90 година од рођења оца модерне руске дипломатије, великог државника, који је далековидном политиком трајно уписао своје име не само у руску, већ светску историју. Иза себе је оставио неизбрисив траг“, рекао је Вучић.

Примаков ће, рекао је Вучић, остати упамћен по својој неисцрпној снази, вечној љубави према отаџбини Русији.

Извор: Танјуг

Подсетио је и на чувени демарш 1999. године, након што је Примаков сазнао за почетак бомбардовања СРЈ, суверену земљу, познат као "заокрет изнад Атлантика“, који је за Србију, каже Вучић, значио много.

"Иако нисмо тада спашени, видимо данас колико је то било далековидно. Тај корак је значио потпуни заокрет у спољној политици Русије, чији приоритети имају практичну примену у активности данашње генерације руских политичара“, објаснио је он.

Вучић је истакао да је Примаков бранио националне интересе у тренутку када су постојале мимнималне шансе.

Извор: Taнјуг

"Снага Русије тада и данас није за поређење. Ипак и у таквим условима радио је све што је могао да заштити Русију и био је сигуран у њен повратак на светску сцену“, додао је он.

Вучић је рекао да се Примаков достојно борио за интересе своје земље, да смо и ми у Србији то осетили, као и да је он осведочени пријатељ који је био уз наш народ у најтежим тренуцима.

Председник Србије је изаразио очекивање да ће његово дело бити путоказ за будућа поколења.

Извор: Taнјуг

Вучић је напоменуо да је увек најтеже постићи да вас цени и поштује сопствени народ, односно у својој кући, али и у некој далекој земљи.

"Искрено ценимо шта је Примаков урадио за Русију, али и шта је урадио за Србију", нагласио је Вучић и додао да је Примаков помогао Србији у борби за слободу и да будемо свој на своме.

Поручио је да га због тога српски народ никада неће заборавити.

Извор: Taнјуг

Вучић је рекао да код нас постоји изрека да човек може да умре два пута, када престане да дише и када га људи забораве и поручио да Срби никада неће заборавити Примакова и да ће за нас вечно бити жив.

Остале вести