Хвала на подршци, част је што сте баш данас у Београду

Vucic
Најновије
Извор: Председништво Србије

Председник Србије Александар Вучић захвалио је вечерас премијеру Русије Дмитрију Медведеву, као и председнику Владимиру Путину, на подршци у очувању територијалног интегритета и независности Србије и изразио задовољство што је Медведев у посети баш на дан када се обележава годишњица ослобођења од фашизма.

Извор: РТС

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic i premijer Rusije Dmitrij Medveded u Predsednistvu Srbije.
Извор: Председништво Србије


"Добродошли, надам се да се овде у Београду осећате као код своје куће. За нас је част што сте баш данас у Београду када обележавамо 75. годишњицу ослобођења и то је потврда искрених и пријатељских односа међу нашим земљама", рекао је Вучић на почетку састанка са високим гостом из Москве, који је био отворен за медије.

Оценио је да је све у реду када је реч о економској сарадњи, али да се може још боље, те да та сарадња треба да се развија и јача.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic i premijer Rusije Dmitrij Medveded u predsednistvu Srbije.
Извор: Председништво Србије


"Робна размена расте, што се тиче гасовода Турски ток све је у реду, а што се тиче осталих питања још је боље. Хвала Вама и председнику Путину на подршци у заштити територијалног интегритета и независности Србије. Ценимо то и добродошли у Србију", поручио је Вучић на руском језику.

И Медведев је изразио задовољство што борави у Београду на данашњи дан.

Он је Вучићу рекао да су њихови данашњи разговори почели у тренутку када се одржавао приказ војне способности оружаних снага Србије.

"Морам да вам кажем да је то изгледало заиста достојно, а такође одражава раст економије Србије и могућност да се још више повећа борбена способност и безбедност", рекао је руски премијер.

Сложио се са Вучићем да на пољу економије све за сада иде добро.

"Расте робна размена, расту инвестиције. Овај значајни датум који повезује наше народе обележавамо добрим резултатима", поручио је Медведев.

Захвалио је Вучићу на гостопримству и навео да је говорио и пред Парламентом где је наишао на пријатељску атмосферу.

"Преносим вам и најбоље жеље од председника Путина", рекао је Медведев, на чему му је Вучић захвалио.

Председник Србије је такође изразио саучешће Медведеву и руском народу након трагедије у Kраснојарској области, када је приликом пуцања бране вода поплавила спаваонице радника у локалном руднику и погинуло 15 људи, док се 13 води као нестало.

"Хвала вам на подршци и саучешћу", закључио је Медведев.

Вучић с Путином 4. децембра у Сочију

Vucic i Medvedev u Predsednistvu Srbije.
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће се са руским председником Владимиром Путином састати 4. децембра у Сочију.

То ће, како је истакао, бити њихов 17. сусрет.

Вучић је рекао да са радошћу ишчекује тај сусрет, имајући у виду ширину и обим сарадње наше земље, у свим областима, са Русијом, чији премијер Дмитриј Медведев је присуством на обележавању 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату потврдио да се неће дозволити фалсификовање историје.

Vucic i Medvedev u Predsednistvu Srbije.
Извор: Танјуг

На заједничкој прес конференцији, након разговора са Медведевим, Вучић је захвалио Русији на подршци и искреном пријатељству које, како је рекао, српски народ уме да цени.

Срби и Руси снага против фалсификовања историје

Vucic i Medvedev na konferenciji.
Извор: Танјуг

Српски и руски народ, који су претрпели ужасне губитке у Другом светском рату, представљају снагу која се бори против фалсификовања историје и другачијег тумачења свега што се тада догодило, истакао је вечерас председник Србије Александар Вучић, указујући на одличне односе Београда и Москве.

Вучић је, на заједничкој конференцији за медије са руским премијером Дмитријем Медведевим, казао да осећа велику част што руски премијер заједно са српским народом обележава 75 година од ослобођења Београда, када су Црвена армија и српски партизани ушли у град и ослободили га од фашиста.

"Ваша посета је доказ да нећемо дозволити да се историја преиначи и да ћемо увек исказати највеће поштовање руским и српским херојима. Српским за допринос у овом региону, а руским за целу Европу", казао је он.

Вучић је нагласио да Србија и Русија имају изузетно пријатељске односе.

"Чини ми се да после много сусрета са председником Русије Владимиром Путином и Медведевим могу рећи да су наши односи на највишем нивоу у последњих неколико деценија, да су пуни искреног поверења, уважавања и разумевања ставова, што је од кључног значаја за нас који смо мањи партнер, јер увек можемо да рачунамо на подршку Москве. Ми нашу сарадњу развијамо да једни другима помажемо у међународним организацијама, трудимо се да увек разумемо једни друге. Хвала Путину и Медведеву што увек имају довољно времена не само да нас чују, већ саслушају Србију и разумеју тежину ситуације у којој се Србија у политичком смислу и данас налази", рекао је он.

Једна од најважнијих тема, како је казао, је и економија, преносећи да трговинска размена непрестано расте, да је 2018. достигла 3,6 милијарди евра, што је за 18,6 одсто више него 2017. године.

Навео је да је у првих осам месеци ове године укупна трговинска размена износила 2,181 милијарди евра, што је непуних осам одсто више него у истом периоду прошле године.

Према његовим речима трговина расте у свим сферама, и додао је да верује да ћемо због великог залагања премијера две земље имати већу размену и у сфери интернета, софтвера, дигитализације, јер су обоје томе посвећени.

"За нас је важан и споразум који ће идуће недеље у Москви потписати премијерка Ана Брнабић. То значи много више посла за наше раднике, а они ће моћи да пробају српски вињак, 90.000 литара. Мислим да је много бољи од различитих врста француског коњака, а Руси умеју то да цене. Од тога ће да живе многи људи у овој земљи“, указао је он.

Вучић се захвалио Русији што је ослободила део свог тржишта за српске производе, на шта је спремна и Србија за производе из Русије.

Kазао је да се економски односи развијају у одличном смеру, а да су пољопривредни производи наш највећи извоз у вредности од 350 милиона.

"Наши пољопривредници и домаћини највећу корист имају од сарадње са Руском федерацијом", додао је он.

Истакао је да је на данашњем приказу војне способности Војске Србије, на којем је приказан део нашег арсенала, Медведев приметио огромну разлику у оперативној способности Војске Србије.

Medvedev na konferenciji.
Извор: Taнјуг

"Ја сам поносан на Војску Србије. Разлика је буквално као небо и земља, и захваљујући вашој подршци, али и нашем новцу, економским реформама. Са 1 или 0 Миг-ова дошли смо на 14, па и да ове године купимо 19 нових тешких хеликоптера, а нисмо купили ниједан 45 година. То показује колико Србија напредује и којом брзином. Не бисмо могли то без ваше подршке и помоћи. Ви добро знате да се понашамо одговорно и озбиљно, радимо то да бисмо своју позицију поправили, да бисмо били сигурни да сачувамо свој народ, своје небо, земљу", објаснио је Вучић.

Рекао је да је посебно заинтересован за наставак сарадње у свим другим областима друштвеног живота.

"Kоначно у Народном музеју моћи ћемо да видимо 166-ту страну Мирослављевог јеванђеља. Надам се да ћемо у будућности моћи да имамо сталне и повремене изложбе руског музеја, Ермитажа и других. Бројне су сфере могућности наше сарадње, рекао је председник Србије."

Изразио је захвалност руским пријатељима на подршци, помоћи, и што Србију третирају као равноправне партнере, као пријатеље, баш како и ми њих доживљавамо.

"Вама лично хвала што сте данас направили тежак распоред. Питао бих како ћете да издржите, али иде вам добро“, рекао је Вучић, додајући новинарима „смејте се, да имате 50 догађаја у једном дану ко би то са лакоћом издржао“.

Захвалио се Медведеву на искреној подршци коју пружа истичући да српски народ то уме да препозна и цени.

"Пренесите поздраве председнику Путину, а ја са радошћу ишчекујем наш 17. сусрет, 4. децембра у Сочију", закључио је председник Вучић.

Медведеву икона, Вучићу књига и вина

Razmena poklona izmedju Predsednika Srbije Aleksandra Vucica i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva.
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић и премијер Русије Дмитриј Медведев разменили су вечерас поклоне у част њиховог сусрета поводом обележавања 75. годишњице ослобођења Београда.

Председник Вучић је Медведеву поклонио икону Светог Архангела Михаила.

Poklon Dmitrija Medvedeva Aleksandru Vucicu.
Извор: Танјуг

Икона је насликана темпером на дасци, а на њој је лик Архангела Михаила Победоносца који копљем убија зло.

Архангел Михаило сматра се чуварем православне вере и борцем против јереси, а иконописан је са копљем у десној руци, којим је победио Луцифера, а у левој са зеленом палмином гранчицом, као знаком мира и победе.

Заштитник је лозе Немањића и ужива велико поштовање у српском народу.

Председник Вучић је на поклон добио антикварну књигу, као и руска вина.

Медведев је српском председнику даровао антикварну књигу "Југославија: Историја, политика, култура", из 1930. године.

Реч је о збирци чланака које су написали истакнути представници југословенског друштва, науке и уметности на руском језику, за руски аудиторијум, довољно широк у то време због емиграције после Октобарске револуције.

Уз књигу су, из Русије стигла и вина за председника Србије.

Вучић и Медведев о решавању питања KиМ

Председник Александар Вучић изразио је вечерас захвалност Русији на разумевању тежине политичке позиције Србије, док је премијер Русије Дмитриј Медведев поручио да ће Русија наставити да подржава Србију по питању Kосова и Метохије с позиције поштовања њеног суверенитета и територијалног интегритета.

Медведев је потврдио да ће Русија наставити да подржава Србију по питању Kосова и њеног територијалног интегритета, полазећи од Резолуције Савета безбедности УН 1244.

Медведев је, након састанка, рекао:

"Познат вам је став Русије. Он је заснован на Резолуцији СБ УН 1244 и на ономе што смо увек говорили нашим српским пријатељима - ми полазимо од пуне подршке суверенитету и територијалном интегритету Србије. Од тога ћемо полазити и даље."

"Присно сарађујемо по многим питањима и мирно гледамо на одлуке наших српских пријатеља према ЕУ", рекао је Медведев.

Остале вести