Србија је посвећена даљем спровођењу економских реформи

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са представницима Мисије Међународног монетарног фонда, коју је предводио шеф Мисије Јан Кејс Мартејн, са којима је разговарао о трећој ревизији Инструмента за координацију политика (PCI).

Председник Вучић је захвалио шефу Мисије и Међународном монетарном фонду на подршци и посвећености спровођењу реформи у Србији и додао да очекује наставак успешне сарадње. "Србија је посвећена даљем спровођењу економских реформи, повећању стопе раста БДП-а и побољшању животног стандарда грађана Србије“, нагласио је председник Вучић, додавши да су стабилност јавних финансија и привредни раст и развој кључни за даљи економски напредак. Он је прихватио критике ММФ на рачун појединих јавних предузећа и рекао да су ту потребне темељне реформе.

Шеф Мисије ММФ Мартејн је рекао да су економски резултати Србије и даље веома добри, уз очекивање да ће реални раст БДП-а износити 3,5 процената у 2019. години и 4 процента у 2020. години. Он је констатовао да су добри фискални резултати настављени у прва три квартала текуће године, о чему сведочи и суфицит забележен у периоду од јануара до августа 2019. године.

Током сусрета саговорници су постигли договор о кључним параметрима буџета за 2020. годину, за који се планира укупни фискални дефицит од 0,5 процената БДП-а. Тај ниво би обезбедио очување фискалне дисциплине и даље смањење јавног дуга.

Vucic sa MMF-om
Извор: Танјуг

Посебна тема састанка тицала се структурних реформи, за које је констатовано да и даље напредују, али да је потребна јача посвећеност реализацији у неким областима како би се подстакао потенцијал Србије за раст и ограничили фискални ризици.

Представници ММФ су констатовали да је Влада Србије усвојила ребаланс буџета, који укључује додатну капиталну потрошњу, једнократну исплату пензионерима и повећање плата у јавном сектору. Они су нагласили да би власти Србије, иако ове мере не угрожавају фискалну одрживост, требало пажљиво да прате извршење буџета до краја године, како би се обезбедило да дефицит остане у границама предвиђеним програмом.

На састанку је било речи и о увођењу нових фискалних правила за период од 2021. године, која ће помоћи да се обезбеди фискална одрживост и очувају резултати које није било лако остварити.

Остале вести