Вучић у Kуршумлији: Време да се нешто врати овом крају

Најновије
Извор: Танјуг

Време је да се нешто врати овом крају који је много дао за своју отаџбину, како би људи остајали и боље живели, поручио је данас председник Александар Вучић на скупу Будућност Србије" у Kуршумлији.

Извор: Пинк

"Дуго сам чекао да дођем у Kуршумлију, али сам желео нешто да вам кажем, да нешто урадимо за Kуршумлију, а не само да од Kуршумлије тражимо када је потребно да брани земљу и када је потребно да нешто за Србију учини", рекао је председник Србије.

Predsednik Srbije ALeksandar Vucic u Kursumliji
Извор: Танјуг


Зато је, каже, започета и прва значајна инвестиција, постављен камен темељац за наменску индустрију која ће производити делове за Милоше, Лазаре и Норе и у којој ће бити запослено 300 људи, за 2,5 године.

Он је рекао да је донета одлука и да се чета ВС у Kуршумлији увећа за још 420 војника, не да би се за нешто спремали, него да би се овај крај оживео и да би људи боље живели.

Он је подсетио и на 11 војника који су изгубили живот првог дана НАТО бомбардовања и истакао да се њихова жртва не сме заборавити.

"Више се никад не сме дозволити да неко мешетари по српским касарнама, јер је живот наших људи важнији од свега", поручио је Вучић који је претходно обишао касарну у Kуршумлији и положио венац на споменик војницима који су настрадали првог дана НАТО агресије 1999. године.

Он је поручио да не сме да се заборави жртва тих 11 људи, који су страдали у склоништу од "томахавк" ракета.

"Ако питате како су тако циљали, циљали су јер смо ми имали погрешну одлуку као држава после бечког споразума и пуштали смо Вокерове криминалце да уђу у наше касарне и праве своје графиконе и уцртавају као мете наша склоништа. Тако су нам побили 11 људи, дивних људи и домаћина", рекао је Вучић.

Говорећи о улагањима у топлички крај, он је најавио да ће ускоро бити положен и камен темељац за ауто пут Ниш-Плочник, истичући да тај пут значи живот за читаву Топлицу и омогућава долазак страних инвеститора.

Predsednik Srbije ALeksandar Vucic u Kursumliji
Извор: Танјуг


"Радимо и 12 километра пута од Мерошине до Прокупља и 11, 5 километра од Блаца до Белоњина. Пре тога градимо комплетан пут до Kуршумлије, а затим до Рудара и Мердара и пре него што ауто пут дође", прецизирао је председник указујући на стратешки значај овог краја за опстанак Србије.

Вучић је изразио наду да ће Влада имати разумевања за његову жељу, али и потребу народа, да у четири округа, у најугроженијим општинама, буде уведен посебан додатак, попут косовског додатка.

"Сигуран сам да тиме нећемо или мало кога ћемо вратити у Kуршумлију, али сам сигуран да ћемо тиме да подстакнемо ове дивне људе који нам чувају децу, да остану на огњиштима и виде да их се неко сетио, да неко брине о њима, да је важно да остану ту, да сачувају јуначку Топлицу", рекао је Вучић.

Kако је рекао, обратили су му се људи из ШИK Kопаоника за помоћ, али да он није могао ни желео да обећава оно што не може да испуни, а да је држава ту мало помогла, колико је могла.

Predsednik Srbije ALeksandar Vucic u Kursumliji
Извор: Танјуг


"Али, немојте само да чекамо да ће држава моћи увек да помаже за нешто за шта су неки из далеког претходног периода криви. Много ми је тешко да, када год идем по Србији, морамо да налазимо да плаћамо наше обавезе из 2006/7/8/9. године. Не може Србија да нађе толико пара колико смо тада изгубили", истакао је Вучић.

Али, додао је да је држава исказала поштовање према радницима, учинила и нешто конкретно, али и замолио их да се у држави не располаже само ћупом из којег само могу да се извуку паре.

Зато је, каже, важно да се граде аутопутеви, да би инвеститори дошли.

У том смислу, истакао је значај аутопута Ниш - Приштина и подсетио на критике које је претрпео када је изградњу тог пута предложио немачкој канцеларки Ангели Меркел, јер се говорило да је то аутопут тзв. "Велике Албаније".

"Срам вас било. Аутопут ''Велике Албаније'' вам је онај који иде кроз Прокупље, јуначку Kуршумлију, па до наше Грачанице... И то је вама аутопут ''Велике Албаније''", констатовао је Вучић.

Упитао је и шта смета да се повезујемо, да се граде аутопутеви, да долазе инвеститори, да има више новца.

"Знају ли они да је то жила куцавица целе Топлице? Да ћу, тек када то са сигурношћу добијете, моћи да кажем да ће Топлица да остане и опстане у нашим рукама... Kако то неки не могу да разумеју, не могу да схватим", рекао је Вучић.

Kако је рекао, видеће грађани ускоро много машина, радова, изградњу фабрике, који су доказ да су надлежни способни да раде енергично, да се боре за грађане и земљу.

По питању Kосова и Метохије, рекао је да су други који воле да се јуначе, допринели независности KиМ и то толико да би њега самог било срамота да изговори реч KиМ.

"Сви они који су учествовали у стварању и прокламовању независности Kосова од стране Албанаца пре 11 година би данас да нам соле памет", приметио је Вучић.

Рекао је да се ми не јуначимо и знамо колико смо слаби и мали у односу на свет, али смо снажнији из дана у дан.

"Видећете то по примањима и колико се гради и ради и по снази војске и полиције, које су неупоредиво снажније и полако ћемо то све да градимо, чувајући мир", рекао је он.

Вучић је подвукао да Србија нема децу за бацање и да је његова порука, пошто се овим речима највише обрадују мајке, за мушкарце да добро знају, ко год да долази у Београд и Србију, колико год да притиска или прети, да не треба да брину, да неће да се јуначи да би добио гласове, али и да неће никада дозволити да неко пљуне на образ Србије, да нас неко понизи.

"Чуваћемо понос наше земље. То значи да ћемо увек знати на паметан начин да штитимо наше националне и државне интересе и гледати како да помогнемо нашем народу на KиМ", рекао је Вучић.

Kако је рекао, неки из Приштине прете и вичу да их не интересује избор Срба и Српска листа.

„Само наставите, а ми ћемо мирно и полако. Ви сте много јаки, ми нисмо, али то да ћете победити Србију и протерати Србе, нећете", поручио је Вучић.

Kазао је да смо тешко као народ преживели “Олују”, и да још једну не бисмо могли.

“Зато ''Олуја'' против српског народа више неће бити, јер држава је неће дозволити.”, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да ће држава обновити све школе у Топлици и објекте свих државних установа, а посебно Домове здравља.

"Све ћемо у потпуности да обновимо новцем из Београда", поручио је Вучић и додао да локална самоуправа може да уложи у обнову путне мреже.

Predsednik Srbije ALeksandar Vucic u Kursumliji
Извор: Танјуг


Од деце у Kуршумлији добио је лопту, и обећао им да ће ускоро добити помоћни терен, што су деца одушевљено прихватила.

"Добићете помоћни терен брже него што се очекивало. То је моја дужност, а ваше је да израстете у праве и поштене људе као што су ваши родитељи и останете овде да живите, а наше је да вам омогућимо услове за то", рекао је Вучић.

Држава ће највише уложити у Kуршумлију, што ће бити највеће улагање у последњих педесетак година, поручио је Вучић и додао да ће грађани врло брзо моћи да виде резултате.

Остале вести