Добродошли, драги Турци, у Србију; драги Срби - изволите у Турску

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић позвао је данас турске инвеститоре да додатно улажу у Србију, а српске привреднике да инвестирају у Турској, те истакао да турски председник Реџеп Тајип Ердоган током његове посете 2017. године донео велике промене у нашу земљу и регион и наговестио много тога.

Извор: РТВ Пинк

"Много тога смо променили. За две године када будете дошли, а надам се да ћете доћи за годину, када будемо обилазили радове на ауто-путу где ћемо присуствовати почетку радова, они ће бити при крају, као и да ћемо моћи да отворимо обновљени пут Нови Пазар-Тутин, да ћете моћи да видите другачију слику, и то шта сте све допринели у Србији", казао је Вучић отварајући српско-турски пословни форум.

Указао је да у Србији има много места која су готово заборављена и навео Лебане, које је 1991. имало 29.000 становника, а данас свега 17.000.

"То место би потпуно умрло да тамо није било турског инвеститора. Исти случај је са Владичиним Ханом, Крупњом, Малим Зворником, и многим другим местима у које је мало ко желео да инвестира", рекао је Вучић.

Изразио је захвалност поштовању које Ердоган и инвеститори показују Србији и нагласио да ће они од Срба добити искрено пријатељство.

Позвао је и српске инвеститоре да инвестирају у Турску.

"Добродошли Турци у Србију, а ви драги Срби изволите у Турску", поручио је он.

Вучић је позвао Србе да инвестирају у Турску, иако, како је приметио, неки говоре како је сада у Турској тешко и чекају нека боља времена.

Вучић Ердоган Пословни Форум 0007
Извор: Танјуг

Како је истакао, када је Ердоган дошао на власт у Турској БДП по глави становника износио је 3.500 долара, а он га је "довео" на 11.000.

"Покажите ми европског и светског лидера који је то успео да уради", рекао је Вучић.

Додао је да је Ердоган данас, када брани самосталност и независност Турске притиснут различитим спољним факторима, који бу увек желеи то да ограниче и да имају већи утицај, али да ће Турска из тога изаћи снажнија, јер је турски народ вредан, а сам Ердоган посвећен напретку земље.

"И зато српским привредницима поручујем да искористите прилику и видите како да инвестирате у Турску и како да привучете додатне инвестиције из Турске", рекао је Вучић.

Указао је да готово да не постоји ниједан турски инвеститор којег не познаје лично, са којим није разговарао неколико пута и којем није гледао лично да помогне на неки начин, како би показао да Србија жели да види турске инвеститоре у земљи, да не буду овде странци, већ домаћи, да они зараде, а да наши људи добију плате и да могу да живе.

У том смислу, рекао је да ће се видети на који начин може да се помогне турској Таи групи, а да нас Европљани, како каже, не оптуже за државну помоћ, јер 500 српских породица живе од турских инвестиција.

Вучић је позвао Турке да инвестирају у српске бање, које су, каже, врхунске и поновио да се ускоро завршава источни крак Коридора 10 и да више неће бити ниједан метар ка Бугарској и Грчкој а да није ауто-пут.

Вучић Ердоган Пословни Форум 0011
Извор: Танјуг

“А, онда градимо путеве ка Црној Гори и БиХ“, рекао је Вучић и навео да се чини као да је у ранијем периоду било намерно одлучено да се у том делу не граде ауто-путеви. “Сада подижемо све то, да повезујемо народе, да доводимо инвеститоре и молим вас да нам по овом питању помогнете“, рекао је Вучић.

Указао је да је могућа јача сарадња у области одбрамбених технологија, али и иновационих технологија, вештачке интелигенције, роботике, јер је много младих талентованих људи.

“Хвала на пријатељству и на томе што Србију доживљавате на добар начин. Хвала што сте отварали фабрике на географски различитим местима у Србији, јер то говори колико поштујте земљу. Молим вас да дођете у још већем броју, а уверен сам да вас нећемо разочарати“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је за добар однос међу државама најпотребније да постоји разумевање међу људима које је предводе, а председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је 2017. донео велике промене у нашу земљу и регион.

Вучић је, отварајући Српско-турски пословни форум, указао да је отац модерне Турске Кемал Ататурк, велики реформатор, био лични пријатељ краља Александра Карађорђевића.

Вучић Ердоган Пословни Форум 0004
Извор: Танјуг

Ататурк је, према његовим речима, разумео српски језик и препознао егзистенцијалне проблеме балканских народа.

Указао је да то пријатељство показује колико је лични однос лидера две земље важан за квалитетан однос две државе.

"Од њиховог познанства нас дели читав век. Срећан сам што сам могао да упознам, имао привилегију да учим много тога од председника Реџепа Тајипа Ердогана и да унапредимо заједно односе наших земаља", рекао је Вучић.

Он је указао да то не говори у четири ока, скривен од јавности, већ јавно исказује све што мисли рачунајући да је то нешто што људи умеју да цене.

Остале вести