Најважнији заједнички циљ нам је мир на Балкану

Најновије
Извор: Танјуг

Наш најважнији заједнички политички циљ је мир на Балкану, рекао је данас председник Србије Александар Вучић након разговора са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом и указао да у таквим околностима економија може да расте, а економска сарадња Србије и Турске, истакао је, драматично напредује.

Извор: РТВ Пинк

“Изражавам искрено задовољство због поновне посете председника Турске Србији. Надам се да ћете долазити чешће, јер сваки долазак додатно подстакне развој односа, унапређује драматично трговинску размену, значи већу обострану посету туриста, поспешује културну размену и неупоредиво побољшава сарадњу у свим областима“, казао је Вучић на заједничкој конференцији за штампу.

Подсетио је да овог пута заједнички прослављају 140 година од успостављања дипломатских односа, који су успостављени одмах после Берлинског конгреса.

Пренео је да је имао прилику са Ердоганом да разговара у четири ока сат и по, и да од њега много тога, чује, сазна, али и научи.

Вучић Ердоган Обраћање 0019
Извор: Танјуг

“Оно што је важно јесте да смо констатовали да смо направили изузетно значајан напредак у економској сарадњи. Трговинска размена између Турске и Србије била је, приликом последње посете Ердогана 2017. нешто већа од 800 милиона евра. Тада смо рекли да је први циљ да достигнемо милијарду“, подсетио је Вучић.

Казао је да је размена прошле године достигла већ 1.084 милијарди евра, а у првих осам месеци, у поређењу са истим периодом 2018. већа је за 13 одсто.

“То показује како драматичним успоном иду односи Турске и Србије. Повећава се и српски увоз и извоз. Извоз је у поређењу са 2009. увећан за 7,8 пута. Тада је обим нашег извоза износио 32,1 милион евра, а данас је достигао 252 милиона евра. Наравно да је српски увоз вишеструко повећан и износи преко 750 милиона евра“, пренео је он.

Вучић се посебно захвалио Ердогану што је Турска поново омогућила извоз говеђег меса у Турску, од које смо имали приходе у висини од 25 милиона евра, а сада имамо могућност да зарадимо 35 милиона евра.

То, како је додао, зауставља пад сточарске производње, у којој сада уочавамо напредак.

Истовремено је изразио захвалност турским инвеститорима који улажу у места са већим бројем незапослених и сиромашне средине, који су помогли драматично развоју тих места.

Вучић је истакао да су односи Србије и Турске одлични, као и да се обе земље залажу за стабилност и мир на Балкану.

Вучић Ердоган Посета Србија 0003
Извор: Танјуг

"Хвала на посети Србији. Рекао сам да вас молим да се осећате као код куће, јер то најискреније мислим, јер када ми имамо добре односе онда увек имамо мир. Сигуран сам да ћемо кроз мир који ћемо да чувамо урадити све на добробит турског и српског народа и свих грађана Србије", поручио је Вучић на заједничкој прес конференцији са Ердоганом.

Председник Србије је истакао да Србија и Турска имају изузетно добре политичке односе, а да је захваљујући залагању председника Ердогана успостављено велико поверење између две земље.

"Захваљујући њему ми данас градимо најбоље односе у савременој историји између Србије и Турске, а то радимо у интересу оба народа и земље", истакао је Вучић.

Како је рекао, Србија и Турска раде на много политичких пројеката, а, подвукао је, у једној реченици може се рећи да су - билатерални односи одлични, али пре свега је важна стабилност и мир на Балкану.

"Верујем да смо заједно са Турском успевали да постигнемо такве резултате и уверен сам да ћемо у будућности наставити истим путем", рекао је Вучић.

Вучић Ердоган Обраћање 0020
Извор: Танјуг

Вучић је подсетио на речи краља Александра, који је пре 90 година рекао да је Србија са Турском своје сукобе завршила и да нам никакви сукоби нису потребни, већ да хоћемо да градимо мир и најбоље односе.

Председник Србије је истакао да Србија и Турска раде на инфраструктурном повезивању Балкана, те подсетио да ће са Ердоганом сутра присуствовати почетку радова на изградњи деонице ауто-пута Београд - Сарајево, Кузмин - Сремска Рача, са мостом преко Саве.

Истакао је да је то пројекат од велике вредности, око 225 милиона евра.

Такође, указао је да би са турским партнерима требало да се уради пројекат, вредан 25 милиона евра, за изградњу пута Ужице - Котроман, дугог 60 километара.

Сама изградња пута, каже, требало би да износи око 830 милиона евра, а могла би да буде завршена 2024. године.

Ауто-путеви драматично приближавају Србију и БиХ, а када се све то буде завршило Србија и регион изгледаће много другачије, подвукао је Вучић.

Вучић Ердоган Посета Србија 0008
Извор: Танјуг

Посебно је подвукао да ће се са турским партнерима радити на изградњи путева у Рашкој области, набрајајући путеве Нови Пазар - Тутин, који ће, нада се, бити завршен у најкраћем року, као и путеви Сјеница - Нови Пазар, Сјеница - Пријепоље.

"Много ћемо у тој области да радимо, јер желимо да људи виде да нам је стало до њих и да желимо да се осећају као сви други грађани", истакао је Вучић.

Подсетио је са Турцима радимо на изградњи јефтиних станова за припаднике служби безбедности, у Нишу и Врању, те да се очекује да посао буде завршен у року.

Такође, истакао је да постоји велики простор за унапређење сарадње у одбрамбеној индустрији, те да у области одбране очекује велики напредак, за подизање одбрамбених капацитета.

Вучић је захвалио Ердогану што је са њим у делегацији велики број пословних људи, са којима ће моћи да се разговара о важним питањима.

"Наше је да их позовемо да дођу у Србију и да нашим бизнисменима кажемо да је Турска одлично место за улагање, као и да ће уложени новац моћи да врате, да зараде и позову друге да улажу у Турску", рекао је Вучић.

Додао је да постоји сарадња у култури и другим областима, те да верује да сарадња Србије и Турске може да буде још боља.

Такође, навео је да се радује сутрашњим разговорима са представницима БиХ.

Разговори кључни, у региону у ком једна искра

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је од посебног значаја сутрашња трилатерала са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом и представницима БиХ, јер то има огроман утицај и значај посебно у тренуцима када је све прилично трусно и када једна искра може да направи много проблема у региону.

Вучић Ердоган Посета Србија 0022
Извор: Танјуг

На заједничкој конференцији за штампу, на питање какав значај има трилатерални састанак по регион и Вучић и Ердоган су подвукли значај мира и стабилности у региону.

Вучић је, указујући да за два дана има састанак са туроператерима из Турске, и да можемо за годину и по да очекујемо да имамо више од 300.000 ноћења турских држављана у нашој земљи, те и подсећајући на нове турске инвестиције, рекао да је о тако нечему могуће размишљати само ако постоји мир.

“За нас је од изузетног значаја што са Турском можемо да разговарамо о БиХ. Постоје предлози да направимо следеће године квадрилатералу, да додамо Руску федерацију. Мислим да је могуће да и то одржимо“, објаснио је он.

Вучић је казао да је за нас састанак са БиХ, са земљом са којом имамо највећу трговинску размену у региону, уз учешће велесиле као што је Турска, посебно битан.

“Свака тако пружена рука и добронамерно понашање Турске је од изузетног значаја“, подвукао је он.

Вучић Ердоган Обраћање 0031
Извор: Танјуг

Подсетио је да је последњи пут када је Ердоган био у Србији, када су заједно посетили Нови Пазар, турски председник дочекан овацијама, док су њега само Срби поздравили аплаузом.

“На почетку нисам добио аплауз Бошњака, али када сам говорио о томе шта радимо заједно и обећао да ћемо да изградимо све, добили смо аплауз. Људе не занимају сукоби, неће да се тако нешто понови, већ хоће да живе у миру и да имају другачију будућност. Зато сам захвалан Турској и председнику Ердогану“, рекао је он.

Изразио је захвалност што Турска показује колико јој је значајан Западни Балкан и што посвећује нашем региону толику пажњу.

Ердоган је рекао да су ствари о којима разговарају на трилатералном састанку битне и прекретница, а да аутопут Београд-Сарајево представља пут мира, те да ће имати позитиван утицај на Балкан.

“Неће бити више борби, већ мира за све нас. Мостови на том путу биће мотиви између срца, а осмеси на лицима оних који прелазе преко њих биће изрази мира“, нагласио је он.

Ердоган о KиМ: Вучић дао најприкладнији одговор

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да се Турска, кад је реч о косовском питању, води у складу са својим интересима, који су различити од српских, али да је велики помак то што је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио да ће прихватити свако решење до којег дођу Београд и Приштина.

Турска је признала једнострано проглашену независност Kосова, али је Ердоган уочи посете рекао да поздравља преговоре Београда и Приштине и да ће свако решење које се у преговорима постигне, бити прихватљиво за Анкару.

Вучић Ердоган Посета Србија 0009
Извор: Танјуг

Одговарајући на питање новинара упућено турском председнику - да ли сада боље него раније разуме да нису добра решења у којима неко добија све а неко ништа - Вучић је рекао да се Турска понашала у складу са својим интересима, а да Србија неће добити ништа добро, нити ће бити паметнија ако дели пацке и држи придике Турској.

"Наши интереси по том питању су и даље различити, али му хвала на томе и то је велики помак, што је прихватио да свако могуће решење које бисмо ми постигли са Албанцима буде прихватљиво за Турску", рекао је Вучић.

Он је додао да је морао да одговори на питање као добар домаћин.

"За нас Србе само једна ствар није добра, ако се не покажемо као добри домаћини. Што не значи да треба да се улизујемо било коме, већ да морамо да водимо рачуна да не увредимо госте", рекао је Вучић.

Председник је рекао да Турска отвара фабрике у Србији, као и да Ердоган увек жели да нас саслуша.

"Од тога да се ја јуначим и нешто некоме говорим. Да вас питам, у Kрупњу, Лебану, Владичином Хану, Малом Зворнику, ко ће да да хлеба овим људима? Kоје смо западне компаније могли да доведемо у то место, ко је хтео да нас саслуша, а да није Ердоган. Одговорите на рационалан начин, мислите да је тешко изговорити нешто тежу реч, лако је, али је тешко добити нешто више за своју земљу", рекао је Вучић.

Он је истакао да је поносан на пријатељство са Турском и на добре односе и да је уверен да ће они бити само бољи.

Вучић Ердоган Обраћање 0032
Извор: Танјуг

"Да ли се разликујемо по питању Kосова, разликујемо се, али то не значи да се не поштујемо, напротив", додао је Вучић.

Он додаје и да Ердоган, делимично и због њега и њиховог односа, веома пажљиво бира речи кад говори о Балкану, односима Београда и Приштине и односу према БиХ, као и да му је на томе посебно захвалан.

"Kао што ја веома водим рачуна кад причам о Турској и односима које може да има према другим земљама, то је, мислим, фер, одговоран и озбиљан однос", поручио је Вучић.

Ердоган је потом захвалио Вучићу на том одговору.

"Мој пријатељ је дао најприкладнији одговор", рекао је Ердоган.

Посебна издања поштанских марака за 140 година дипломатских односа

Председници Србије и Турске, Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган разменили су данас посебна издања поштанских маркица, поводом обележавања 140 година дипломатских односа две земље.

Наиме, поводом тог јубилеја, биће пуштено заједничко издање пригодних поштанских маркица Србија-Турска.

Вучић Ердоган Обраћање 0030
Извор: Танјуг

Вучић је у шали рекао да је поклон, поштанска марка коју је он добио од Ердогана, већа и боља, и обратио се потпредседнику владе и министру телекомуникација Расиму Љајићу, да би му показао "како су Турци то лепо одрадили", и да је на маркици коју је добио представљена Стамбол капија у Београду, као и Београдска капија у Истанбулу.

"Трљао" бих руке само у случају компромиса

Председник Александар Вучић поручио је данас, коментаришући опаске из хрватских медија да је он једини "који трља руке" због резултата на изборима на Kосову и Метохији, да би то радио само уколико би било постигнуто компромисно решење са Албанцима, које је, наглашава, још увек далеко.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише писање хрватског Јутарњег листа да "Вучић једини трља руке због избора на KиМ".

"Ја руке обично држим овако (спојени прсти две руке), ретко сте ме видели да трљам руке", рекао је Вучић кроз осмех, одговарајући на питање током конференције за новинаре са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Вучић Ердоган Посета Србија 0017
Извор: Танјуг

Навео је да су Срби добили потребан легитимитет за преговарачки процес и да се сада чека формирање владе у Приштини са представницима које су изабрали Албанци.

"Ми ћемо да разговарамо и преговарамо, немамо проблем са тим, желимо да постигнемо договор у будућности", рекао је Вучић.

Он је навео да је сигуран да то неће бити лако, али да ће са својим тимом да чини све што може да дође до компромисног решења.

Вучић је додао и да не познаје никога ко је представницима запада који су доносили одлуке и о признању независности Kосова, изговарао реченице које је он изговарао.

Додао је да то може да потврди преводилац, која је била на разговорима и са представницима претходних власти.

"Никад им нико ствари није говорио онако како сам им ја саопштавао, али то не значи да ћемо да променимо америчку или турску одлуку. Нису они мала деца, они одлуке доносе у складу са својим интересима", рекао је Вучић.

Остале вести