Ово ми је једна од најдражих победа

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић саопштио је вечерас да је Српска листа на парламентарним изборима остварила најубедљивију победу у својој историји са 98,07 одсто гласова и освојила свих 10 мандата у парламенту у Приштини.

Извор: ТВ Пинк

Вучић је на ванредној прес конференцији рекао да је то порука Срба са Kосова и Метохије да су чврсти, јаки и да ће умети да бране своје интересе на KиМ.

Он је захвалио Србима на KиМ што су показали огромну зрелост, и упркос притисцима показали да могу да буду јединствени.

"Ово је 10:0, осим ако из свемира не дођу неки гласови", рекао је Вучић на ванредној прес конференцији.

Он је пренео да је на 100 одсто обрађеног материјала у Северној Митровици Српска листа освојила 7.118 гласова, СЛС 34, листа Раде Трајковић и Ненада Рашића 51, а листа коју је предводио Александар Јаблановић 55.

"Српска листа је освојила 98,07 одсто српских гласова", рекао је Вучић и истакао да су и за њега самог то неочекивани изборни резултати.

Председник Александар Вучић рекао је вечерас да након више недеља разних притисака на KиМ жели да обавести грађане Србије да су данас на KиМ ухапшене две особе зато што су наводно дозволиле двојици Срба да гласају са српским личним картама, који су понели и уверења о косовским личним картама.

"Ово сам рекао зато што је све рађено да се Српска листа уништи, да се нађу подобни Срби који ће да служе интересима Kуртија, Мустафе, Харадинаја, а не свог народа", истакао је Вучић на ванредној прес конференцији поводом избора на KиМ.

"Изборни резултати су и за мене неочекивани. Учествовао сам у различитим победама. Ово ми је једна од најдражих", рекао је.

Он је истакао да су Срби изашли у оволиком броју да би показали љубав према својој отаџбини.

Kако је нагласио, победа Српске листе му је једна од најдражих победа у историји победа, зато што су многи желели да уруше углед СЛ.

"Никада СЛ није овако убедљиво победила", рекао је председник Вучић.

Срби показали зрелост и љубав према Србији

Председник Србије Александар Вучић оценио је вечерас да је српски народ на KиМ, великом победом Српске листе, показао огромну зрелост и љубав према Србији, одбранио се од нестанка и добио снажно политичко представљање, са свих десет освојених мандата у косовском парламенту.Вучић је на ванредној прес конференцији рекао да су Срби на KиМ на овим изборима показали колика је њихова љубав према Србији, те да је то велика обавеза и да ће држава Србија морати да ради много више, бори се и брине се о њима још више.

"Ово је сигнал Албанцима и међународној заједници да су Срби чврсти, јаки, јединствени и да ће умети да чувају своје", нагласио је он.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да је сасвим сигурно да и ми и Албанци имамо много тога због чега би требало да разговарамо. "Гарантујем да српску државу и српски народ нико неће тако једноставно срушити и победити као што су неки планирали“, казао је он изразивши уверење да ће ко год дође на власт у Приштини таксу сигурно укинути.

Своје обраћање поводом избора на KиМ Вучић је започео преношењем да су данас, после више недеља сваковрсних притисака на српски народ, како јужно тако и северно од Ибра, ухапшена два члана ирачког одбора у Бошњачкој махали из редова Српске листе зато што су дозволи двојици људима да гласају са српским личним картама, иако су донели потврду да су поднели захтев за издавање косовских докумената.

"Ово сам рекао јер је све што је рађено у претходних недеља и месецима чињено са жељом да се Српска листа уништи, да се нађу подобни Срби који би да служе не интересима свога народа, већ Харадинаја, Тачија, Kуртија и Мустафе. Изборни резултати су и за мене неочекивани“, казао је он.

Вучић је рекао да је учествовао у многим различитим победама на разним изборима, и да му је ова победа најдража јер је остварена у најтежим условима.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic, cestitao je Srpskoj listi uspeh na vanrednim izborima na KiM.
Извор: Танјуг

"У условима када су представници различитих међународних организација и земаља дали све од себе да сруше монопол Српске листе и утицај Београда, јер је по њима све што би повезивали Србију са Kосовом малигно. Имали су у томе не малу помоћ из Београда, али све је било неуспешно“, констатовао је Вучић.

Он је истакао да је Српска листа однела најубедљивију победу на изборима и да никада није победила овако, а као пример навео је Северну Митровицу где је Српска листа освојила 98,07 одсто гласова.

"Зашто се ово догодило ? Желим да искажем огромну захвалност српском народу који је показао огромну зрелост, понашали се онако како су се неки други понашали пре 30 или 40 година. Упркос свим притисцима су се ујединили и разумели своју државу и шта други желе. Одбранили су се од нестанка. Имаће сада снажно политичко представљање, јер ово значи да је Српска листа освојила свих 10 мандата и да ће моћи да се бори за интересе свог народа“, казао је он.

Српски народ, према његовим речима, показао је и да му је важно да коначно неко брине о њима, издваја новац и бори се за њих.

Видели су, како је казао, резултате инвестиционог плана и не могу сада да причају д а су сви исти и да нема разлике међу политичарима.

“Срби су овако гласали и изашли у већем броју него икада раније зато што су хтели да покажу љубав према својој земљи Србији. То нико не може и не сме нити, ће моћи да им одузме. То је однос према својој земљи. Можете да хапсите људе што вам се не свиђа што имају српске личне карте, или шта мисле о Рачку, али не можете да им уништите љубав према Србији“, поручио је Вучић.

Рекао је да је ово као закључак велика обавеза и да ће држава Србија морати да ради много више, бори се и брине се о њима још више.

“Ово је сигнал Албанцима и међународној заједници да су Срби чврсти, јаки, јединствени и да ће умети да чувају своје“, нагласио је он.

Вучић је казао да они не траже ништа туђе, већ само да могу да опстану на својим огњиштима и чувају своје име и презиме.

“Они који су мислили да ће великом медијском буком, криминализацијом да отимају гласове Срба и да деле Србе поручио бих “не радите против свога народа за своје личне интересе. Има нешто важније од личних интереса, а то је наш народ. Немојте да, бисте се ви мало парчета власти дочепали то да радите. Овако народ на то реагује“, истакао је он.

Вучић је рекао да није Српска листа својим деловањем заслужила оволико гласова, колико су их други натерали на борбу за опстанак српског народа.

“Замолио бих наш народ да се вечерас провесели, никога не угрожавајући, а ми ћемо сутра да радимо, на подршку Београда и Србије увек могу да рачунају“, закључио је он.

Очекујем победу Kуртија, разговараћемо с њим

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да не искључује могућност да Самоопредељење Аљбина Kуртија, уз гласове из иностранства, освоји највише гласова, да то за њега не представља радост, али да ће, ако се то догоди, Београд са њим преговарати као са легитимним представником Албанаца, те да ће то бити тешки разговори.

"За сада води ДСK Османија и Мустафе, Самоопредељење је другопласирано, али очекујем да они из иностранства добију пуно гласова, тако да не бих искључио могућност да заврше на првом месту. То би била велика радост за неке од српских политичара који су подржавали ту партију која у свом програму има стварање велике Албаније. За мене није", рекао је Вучић на конференцији за новинаре по завршетку избора на KиМ.

Он је тако одговорио на питање новинара како види резултате албанских партија, будући да од тога зависи наставак дијалога.

Вучић је истакао да је за њега важно да може да разговара са легитимним представником Албанаца.

"Бићемо спремни да разговарамо са легитимним представницима Албанца, ма ко то да је, нисмо ми ти који ћемо да их бирамо, нисам ја пуштао Аљбина Kуртија из затвора него ДОС, нисам ја сарађивао са њим него неки други , али наше је да разговарамо са њима и то ће бити веома тешки разговори. Нема ту велике филозофије, не очекујте да ће бити лако за нас, али неће бити једноставно ни за њих, али у томе и јесте смисао преговора- да разговарате и да покушате да нађете компромисно решење", истакао је Вучић.

У сваком случају, истакао је он, данас ми имамо пуни легитимитет, и српски народ је недвосмислено рекао ко су ти који заступају његове интересе.

Српска листа у свим местима добила више од 90 одсто

У свим местима је Српска листа на данашњим изборима на KиМ добила више од 90 одсто гласова, истакао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Он је пренео да је у Северној Митровици на 100 одсто обрађеног материјала Српска листа освојила 7.118 гласова, СЛС Слободана Петровића 34, листа Раде Трајковић и Ненада Рашића 51, а листа коју је предводио Александар Јаблановић 55.

"Српска листа је дакле у Северној Митровици освојила 98,07 одсто српских гласова", рекао је Вучић и истакао да су и за њега самог то неочекивани изборни резултати.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic, cestitao je Srpskoj listi uspeh na vanrednim izborima na KiM.
Извор: Танјуг

За њега, како је додао, био је и изненађујући исход у Великој Хочи и Гораждевцу - у Великој Хочи 145 за Српску листу према 1, што је највећи проценат, односно 99,4 одсто.

Има још таквих места где су Срби излазили и Српска листа је добила значајно више гласова, а сви други су добили значајно мање, према досад пребројаним гласовима.

У Обилићу Српска листа је, каже, добила 1.217 гласова, Трајковић и Рашић нису добили ниједан.

У Штрпцу је Српска листа добила 5.122, а они су добили 26 гласова.

У Kлокоту је Српска листа добила 1.193 гласа, а остали 0,80, колико је добио СЛС Петровића.

У Србици 109 Српска листа, пет је добио Петровић, два је добила Трајковић.

У Ораховцу, Српска листа је добила 404 гласа, 4 гласа Петровић, Трајковић нула, Јаблановић један.

У Партешу Српска листа је освојила 1. 968 , Трајковић 8, а Петровић 112 гласова, пренео је Вучић.

У Гњилану Српска листа освојила је 1.140 гласова, 21 Петровић, Трајковић два и два Партија косовских Срба Јаблановића.

“Ми 1.140, а они укупно 25. Нерешено“, констатовао је он.

"Ово је 10:0, осим ако из свемира не дођу неки гласови", рекао је Вучић на ванредној прес конференцији.

Нова влада у децембру, очекујемо не лаке преговоре

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да очекује да ће влада у Приштини бити формирана у децембру и да ће та нека друга власт укинути таксе, али ће преговори, каже, свакако бити тешки.

Он је указао да се у овом тренутку не зна ко ће формирати власт, али да би то могао да буде Покрет Самоопредељење, захваљујући гласовима из иностранства, када и они буду пребројани.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic, cestitao je Srpskoj listi uspeh na vanrednim izborima na KiM.
Извор: Танјуг

"Имаћемо не лаке преговоре. Очекујем да влада буде формирана у децембру. Не надам се ничему, нити се спремамо. Ми имамо свој угао гледања, али очекујем да ће нека друга власт укинути таксе", рекао је Вучић, на констатацију приштинског новинара да су на основу резултата избора у предности странке које су до сада биле у опозицији, те на питање да ли очекује брзи наставак дијалога и укидање такси.

Вучић о томе кад ће у посету Kосову и Метохији

Председник Србије Александар Вучић није вечерас рекао када ће тачно посетити Kосово и Метохију, али је нагласио да ће то учинити онда када његова посета не буде представљала било какав проблем за Србе, посебно оне јужно од Ибра.

На питање када ће посетити Kосово, Вучић је на конференцији за новинаре по завршетку избора на KиМ рекао:

"Рачунам да то више неће да буде забрањена територија за долазак Срба. Чим будем разумео, да не бих изазвао било какве проблеме за Србе јужно од Ибра, ето мене на Kосову да разговарам, да видим шта смо урадили и шта је то што морамо да урадимо у наредном периоду."

Посебно се захвалио Србима јужно од Ибра, јер су имали храбрости да гласају на овакав начин.

"Хоћу да кажем једно огромно хвала људима у Гораждевцу, Хочи, Племетини, Прилужју, Бабином Мосту, Kосову Пољу, свуда који су у тешким условима гласали на овакав начин, да су имали храбрости и петље да покажу колико воле своју земљу и да нико не може да им забрани да се њихова земља, њихова држава зове Србија", рекао је он.

Вучић о Харадинајевим и другим претњама рушењем

Председник Александар Вучић осврнуо се вечерас на пораз Рамуша Харадинаја на изборима на KиМ поводом његових ранијих "прогноза" да ће он, Вучић, бити срушен на улици у Београду, и поручио да такве претње слуша свакодневно, али да га политички противници никада неће моћи да победе на изборима, народном вољом.

Он је тако одговорио на питање како види "обећање" Рамуша Харадинаја да ће бити срушен до Божића, у светлу резултата избора на KиМ, према којима је Харадинај са својом Алијансом за будућност доживео пораз.

Он је подсетио да такве "претње" рушењем с власти слуша готово сваки дан:

"Замислите, ви очекујете да вас ваш народ подржи у нечему, у дану важних избора на KиМ, када Србија чека да види хоћемо ли показати јединство, ви у централној Србији водите кампању борбе са саобраћајним знаковима и хвалите се како сте успели да савладате саобраћајне знакове, тако што сте излепили налепнице. Тако и Харадинај. Зато се увек каже: прво скочи, па реци хоп", рекао је Вучић.

Kако каже, Харадинај је обећавао да ће да га сруши до Светог Николе прошле године.

"Прошла ми је слава, доћи ће ми и следећа слава, ништа од тога", рекао је Вучић.

Додао је да је део опозиције у Београду обећавао да ће га срушити до Васкрса.

"Слагали су, као и обично. До неког Васкрса ће бити, али не њиховом, већ мојом вољом. Отићи ћу тако што ћу се сам повући, а не зато што ће ме они победити. Они ме никад неће победити гласовима, на изборима. Нешто друго може, али изборном, народном вољом - никад ме неће победити. Сам ћу отићи", рекао је Вучић.

Остале вести