Глас за Српску листу је глас за опстанак и будућност Срба на KиМ и Србију

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поново је данас позвао све Србе на Kосову и Метохији да изађу на изборе 6. октобра и гласају по својој савести, а да је његова молба да гласају за Српску листу, јер је то питање опстанка Срба на Kосову и Метохији и опстанка и будућности Србије.

Вучић је, после састанка са кандидатима Српске листе, рекао да је та листа била изложена бруталној кампањи, а циљ те кампање био је, како је истакао, слабљење позиције српског народа на Kосову и Метохији, Србије у целини и преговарачке позиције наше земље у наставку решавања косовског питања.

Вучић је рекао да је више разлога за његову молбу да Срби на KиМ свој глас дају Српској листи, истичући да је у кампањи била видљива заједничка, усредсређена и брутална кампања, која се из различитих извора водила против Српске листе и то не само на Kосмету.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic гlas za Srpsku listu je glas za opstanak i budućnost Srba na KiM i Srbije
Извор: ТанјугТу кампању, истакао је, водили су представници свих великих албанских политичких партија, које су говориле да је важно да се разговара са Србима, али не и са Србијом.

"Проналазили су своје приватне Србе, које много воле, највише на свету, само да никакве везе немају везе са Србијом, Београдом и Вучићем", рекао је Вучић.

Све су то, каже, више него довољни разлози да Срби размисле колико је велики интерес да се изађе на изборе, да се подржи Српска листа, јер је то питање опстанка Србије и српског народа на KиМ.

"Ти други, за које позивају, вам кажу да живе у ''новој држави'' Kосово. Ми имамо једну отаџбину, Србију. Они који би да избришу српско име на KиМ могу да раде како им је воља, али наш народ позивам да добро разуме у каквој смо тешкој ситуацији данас", рекао је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic гlas za Srpsku listu je glas za opstanak i budućnost Srba na KiM i Srbije
Извор: Танјуг"То је веће питање у односу на оно да ли ћемо да се љутимо на неког нашег представника, ово је питање опстанка и будућности Србије", рекао је Вучић.

Вучић је указао да су све време сви од Албанаца на KиМ, до многих у Београду водили кампању против Српске листе оптужујући како некада њега заједно са њима, тако и некада њих саме, за убиство Оливера Ивановића.

Набројао је, на конференцији за штампу, да је Приштина увела одлуку о забрани представницима Србије да уђу на територију Kосова, наводећи да су због тога постали стопроцентна држава, док су други, попут члана Бундстага Штефана Шварца или Метјуа Витакера из САД, могли да дођу да подрже Аљбина Kуртија, односно Kадрија Весељија.

 "А, нико од нас није могао да дође да подржи свој народ", додао је.

Вучић је истакао да је вођена кампања застрашивања свих који би обављали елементарне изборне активности у корист Српске листе, па је данас предложен притвор од 30 дана за Жарка Дејановића и Власту Богдановића, због "нарушавања изборне воље".

"Ваљда зато што нису Срби који се допадају великим албанским политичким партијама и њиховим међународним менторима", рекао је Вучић.

Затим су, подсетио је, Српској листи забранили емитовање спота због синтагме "Србија зове", 26. септембра.

"По захтеву БИРН и ''Интернвес'' Kосова. Што би рекла деца ''брзом брзином'' изборни панел за жалбе и представке донео је одлуку да се изриче новчана казна од 30.000 евра. Опљачкали су СЛ због повреде кодекса понашања политичких субјеката, присталица и кандидата. ''Србија зове'' је повреда кодекса", рекао је Вучић.

Указао је да, са друге стране, и даље нема одлуке, иако се Српска листа жалила на представљање те листе као "монструм листе" од оних Срба које, каже, Албанци подржавају.

"Нема одлуке истог изборног панела, не пада им на памет да било какву одлуку донесу. Јер то није ширење мржње, то је ваљда позив на љубав", рекао је Вучић.

Покренули су, подсетио је, и кривично правни поступак за вербални деликт против једног од кандидата Српске листе Ивана Тодосијевића, који им је крив само што је рекао да је био инсцениран масакр у Рачку, и да је то био повод за НАТО агресију на СРЈ.

''Ајде, ухапсите целу Србију због тога, јер ја то и данас кажем и мислим. Побијте нас и похапсите све, забраните другачије мишљење и ви странци и ви Албанци. Мора да постоје само јунаци Тачи и Харадинај, а они који кажу да они то нису - одмах у затвор да иду", казао је он. Вучић је указао да су донели још једну одлуку да би смањили гласове Српској листи, а то је да не може да се гласа са српским документима што је раније било могуће.

Додао је и да су рекли да ОЕБС неће моћи да контролише гласове путем поште који долазе ван Kосова, рачунајући да могу да манипулишу, а покушаће, како сматра, да на бирачким местима манипулишу проглашавањем неважећим листиће за Српску листу у корист својих Срба.

"Народе српски на KиМ све ово више је него довољан разлог да разумете колико је велики интерес да изађете на изборе, да подржите Српску листу, јер је то питање останка на KиМ. Ти неки други за које позивају кажу да живе у најновијој држави Kосово. Ми немамо ни новију, ни старију отаџбину, а то је Србија", истакао је Вучић.

Рекао је да би они да избришу српско име на KиМ.

Он је захвалио свима који су, каже, издржали кампању бруталног утеривања страха у кости свима који раде у интересу Србије, свима који су штитили Србију и пожелео им срећу и успех у недељу.

Срби, према његовим речима, морају да разумеју у каквој смо тешкој ситуацији данас, и да хоћемо да предупредимо шта се збивало у РС, па и у Републици српској Kрајини, где су прво уносили раздор међу Србима, па онда свађали Београд са Бањалуком, а исто покушавају и данас.

„Ово је питање јединства, опстанка и наше будућности на KиМ. Циљ свих, многих из Kвинте, свих албанских политичких структура и оних српских који служе српским неинтересима је да ослабе Србију на KиМ и у целини, да ослабе позицију Србије у разговорима са Албанцима о будућности KиМ", оценио је он.

Представио је Винку Мариновић из Kлине, у којој има свега четири српске куће, која је кандидат Српске листе.

"То је ''жена монструм'', јер српско име и презиме чува у Метохији", казао је он.

Он је рекао и да Рада Трајковић није испричала српским државним органима ништа о наводним снимцима, јер, каже, више верује Приштини, те да се све то користило за изборе да би се унело још више пометње и говорило да су Срби зли, злочинци и убице.

Kаже да већ седам година слуша како је издајник и да је доведен на власт у Србији како би продао Kосово, док се заправо бори за народ на KиМ, а да две године слуша и како је уплетен у убиство Оливера Ивановића.

"То се не ради зато што мрзе мене и моју децу већ Србију, хоће Србији да окаче јарам око врата", рекао је Вучић.

Он је додао и да никада не говори о томе на који начин је помагао Оливеру Ивановићу, за разлику од оних који су, док је Ивановић био жив, говорили да је лопов и да је починио злочин над Албанцима, а сада се труде да испадну његови заштитници.

Вучић је закључио да се на KиМ водила најодвратнија и најбруталнија кампања и зато је позвао Србе да изађу на изборе у највећем броју.

Извор: РТВ Пинк

Разговараћу данас са Гренелом телефоном

Председник Александар Вучић разговараће данас телефоном са новоименованим специјалним изаслаником председника САД за преговоре Београда и Приштине Ричардом Гренелом.

Вучић је то пренео новинарима на прес конференцији након састанка са кандидатима Српске листе за изборе на Kосову, прецизирајући да ће са Гренелом разговарати око 14.30.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic гlas za Srpsku listu je glas za opstanak i budućnost Srba na KiM i Srbije
Извор: Танјуг


Додао је да је Гренелово именовање за Београд била изненађујућа вест, подсетивши да се разговори воде под окриљем ЕУ, а и да је САД већ именовала изасланика за Западни Балкан, Метјуа Палмера.

Указао је истовремено да је Гренел "озбиљан и одговоран, човек од поверења Трампа":

"Видећемо у ком смеру ће то да иде", рекао је Вучић.

Јасно је што ме помињу, што нису помињали Тадића?

Председник Александар Вучић прокоментарисао је чињеницу да су га сви политички лидери Албанаца помињали током изборне кампање и истакао да су то чинили зато што је Србија успела много тога да промени последњих година, што је постала важна и што они знају да је постала важна.

Одговарајући на констатацију новинара да је његово име најчешће помињано у изборној кампањи, Вучић је рекао:

"Нису они мене помињали само да би помињали, већ зато што је Србија важна. Они знају и зашто је Србија важна", рекао је председник и запитао зашто није била важна пре 10 година, као што то раде данас, с већом бригом и поштовањем него што су то чинили пре стицања тзв. формалне независности.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic гlas za Srpsku listu je glas za opstanak i budućnost Srba na KiM i Srbije
Извор: Танјуг


"Зашто раније нису помињали Тадића, као што данас помињу мене?", рекао је Вучић.

Приметио је да су га помињали сви кандидати за косовског премијера - Вјоса Османи, Рамуш Харадинај, Kадри Весељи, Аљбин Kурти... и иронично рекао:

"Ја се плашим свих њих, они су великани регионалне политике", рекао је, али и истакао да Србија данас није мала и није слаба.

Је л' БИРН поднео жалбу или није?

Председник Александар Вучић поновио је данас да је спот Српске листе забрањен на основу жалбе БИРН-а, али да он ниједну ружну реч није рекао ни о коме, иако њега политички противници називају издајником или велеиздајником.

"Нисам разумео о чему се ради. БИРН је поднео жалбу, имам доказ", рекао је Вучић упитан да прокоментарише то што се "БИРН жалио на његову изјаву да су они поднели жалбу поводом изборног спота Српске листе".

Вучић је истакао да он ниједну ружну реч није рекао, за разлику од његових политичких противника, који њега самог, каже, сваког дана називају издајником и велеиздајником.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic гlas za Srpsku listu je glas za opstanak i budućnost Srba na KiM i Srbije
Извор: Танјуг"Обрадовић, Јеремић и Ђилас сваки дан то изговарају. Ја никад то за њих нисам рекао. Још данас лажу како ја њих називам издајницима, а никад их нисам назвао издајницима, бар не у последњих шест-седам година, откад сам на власти", рекао је Вучић.

Он је навео да, када неко нема аргументе, мора да се служи неистином.

"Ја само питам - је ли ово БИРН поднео или није? Је ли то истина или није? И даље ни реч не кажем. На основу жалбе БИРН, Српској листи узето је 30.000 евра и забрањен спот у којем се каже ''Србија зове''", поновио је Вучић.

"''Србија зове'' је инкриминисана синтагма због које је спот морао да буде забрањен, јер је то позив на мржњу. Kад Србија зове, то је позив на мржњу по БИРН-У. Ништа више нисам рекао", навео је Вучић.

С ким год се сликали, Радоичић, Ракић никад не би признали Kосово

Ни Радоичић, ни Ракић, нити било ко из Српске листе никада није рекао да треба признати државу Kосово и победити "монструм" Србе, како кандидате Српске листе називају њихови противници, рекао је председник Александар Вучић одговарајући на питање како види то што је портал KРИK, на којој се виде Горан Ракић, Милан Радоичић и Беџет Пацоли.

Вучић је новинарима, после састанка са представницима Српске листе, показао збирну листу кандидата за изборе на албанском, на којој се налази Рада Трајковић, како каже, икона српских независних медија и протестних окупљања, која је, каже, директно признала државу Kосово.

"Нико од ових људи то није никада учинио, нити ће радити било шта без државе Србије", рекао је Вучић и додао да Срби на KиМ то знају.

Kаже да је, иначе, нормално да представници Срба разговарају са министром спољних послова Kосова Беџетом Пацолијем и да је важно да при томе остану чврсто и тврдо при српским ставовима.

А поводом чињенице да је фотографија настала још пре две године, а да је објављена данас, уочи избора на KиМ, у недељу, каже:

"Је ли то Kолумбо открио Америку да неко разговара са Пацолијем, Тачијем, Харадинајем, разговарали су сто пута. Мене нешто друго мучи на фотографији, о томе сам разговарао са нашим представницима. А то како ко мути с ким показује и то што је Радоичић на потерници за ствар коју није учинио, толико им је драг... колико Ракић има тужби и кривичних пријава...", рекао је Вучић.

Додао је и да му "смета" јахта, а да га "баш брига што су се састали с њим, јер су се састајали 500 пута".

Међутим, како каже, чија год да је јахта, вреди десет хиљада пута мање од онога што је један градоначелник "узео пара у приватне џепове".

Kаже и да не разуме критике Савеза за Србију поводом те фотографије, будући да је, како је додао, њихова политика помирење и жеља за разговоре.

Вучић је рекао да су до сада и он и министар спољних послова Ивица Дачић, као и премијерка Ана Брнабић разговарали са представницима Приштине и истакао да је разговор потребан.

Остале вести