Будите наши пријатељи и заступници у Бриселу

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас чланице Вишеградске групе да подрже Србију у европским интеграцијама и да је "погурају" на том путу, како би и Србија могла да каже да има пријатеље у Бриселу, који ће да се боре за њу.

Извор: РТС 1

"Онако како сте ви некада гледали у многе западне земље, тако ми данас гледамо у Вишеградску групу и успехе које сте постигли", рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији по завршетку Самита Вишеградске групе у проширеном формату, у Прагу.

Он је додао да се нада и верује да ће и Србија једног дана припадати том клубу.

"Уз наш напоран рад и труд, потребно нам је и ваше разумевање и подршка", рекао је Вучић и додао да ће те земље увек имати подршку Србије у свим мултилатералним телима и у међународној заједници.

Председник је пренео да је на Самиту рекао да је Београд на почетку, као један од услова, имао правно обавезујући споразум са Приштином, али да више нисмо сигурни шта то подразумева - да ли међусобно неометање при уласку у одређене организације, пошто поједине чланице ЕУ, као и САД, траже од Србије признање Косова, што, истиче, није био услов на почетку преговора, у оквиру поглавља 35.

"Такође сам рекао да и у Србији живе људи, да нисмо кликери, да смо 2000. године ушли у процес европских интеграција, да су власти говориле да ће 2007. године бити завршен процес, а да данас не можемо са сигурношћу да кажемо ни да ћемо 2025. године ући, и под условом да испунимо и урадимо све што се од нас тражи", рекао је Вучић.

То, истакао је, значи да не зависи све од Србије, те да је утолико његова моја молба чланицама Вишеградске групе, искреним пријатељима Србије и заговорницима проширења Уније, да нам помогну по том питању и да и Србија може да каже да има пријатеље који ће да се боре за нас.

"Знам да се свако бори за своје интересе, својих земаља и грађана, али постојале су земље које су сваку од вас гурале, а ми вас молимо да ви будете заступници Србије у Бриселу, ЕУ, на свим форумима, да нам помогнете, јер ћемо ми као лојални и одани пријатељи моћи да допринесемо ЕУ и убрзаном развоју наших билатералних односа", рекао је Вучић.

Vucic sa clanicama Visegradske grupe
Извор: Танјуг

Истакао је да је са пријатељима из Вишеградске групе и Словеније отворено разговарао о свему, а највише о проширењу ЕУ на Западни Балкан, и изразио очекивање да ће те земље подржавати Србију, али и конкретним корацима учинити да тај процес за Србију буде бржи.

Извор: Танјуг

"Мене су само за проширење ЕУ на Западни Балкан питали и ја сам рекао нашим пријатељима и Боруту Пахору да се ми надамо да ће они бити ти који нас неће само подржавати, него конкретним корацима и директним залагањем утицати на све друге и учинити да тај процес за Србију буде бржи и транспарентнији", рекао је Вучић.

Vucic na Samitu
Извор: Танјуг

Говорио је, каже, о свим проблемима са којима се суочавамо.

"Нисам крио ни избегавао одговоре на питања о руском утицају у Србији, владавини права. О свему сам отворено разговарао са пријатељима", рекао је он.

Председник Вучић се на заједничкој конференцији за медије, захвалио чешком председнику Милошу Земану на гостопримству и позиву да учествује на састанку.

"За Србију то много значи", рекао је он, додавши да данас једини представља земљу која није члан ЕУ.

Извор: Танјуг

Председник је рекао да се народи Србије и земаља Вишеградске групе доживљавају не само као пријатељски, већ и као братски, и да је то добра подлога за сарадњу.

"Почаствован сам што имам прилику да будем ваш гост и гост Вишеградске групе, у овом месту недалеко од Прага", закључио је Вучић.

Само реците да знамо: можемо ли у ЕУ 2025. или не

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Чешкој да би ЕУ требало да каже Србији да ли може да постане чланица 2025. године уколико испуни све услове или не.

"Људи, да знамо, кажите нам, можемо ли ми да рачунамо да, ако испунимо то што нам кажете, постанемо чланица ЕУ 2025. године или не можемо. Тако сте нам рекли пре две године. Само нам кажите, да знамо, да рачунамо каква нам је будућност, јер не можете да правите рачунице за годину дана унапред, земље се воде на другачији начин, морате да имате дугорочнији и озбиљније планове", рекао је Вучић на заједничкој конференцији након састанка са представницима Вишеградске групе.


Одговарајући на питање новинара из Мађарске, шта могу друге земље да учине како би се убрзао процес приступања Србије, који, како је навео новинар, тече врло споро, Вучић је рекао да је Србији потребно да неко пред европским представницима отворено говори о Србији и Западном Балкану.

"Ако смем то да дефинишем у једној реченици, а да се нико у Европи не наљути, нама је потребно да неко отворено пред свим европским представницима говори о Србији и Западном Балкану, а не само кад се међусобно сретнемо. Зато сам сигуран, познајући руководство Мађарске, да ће они то да раде, а задовољан сам што ми се чини да томе можемо да се надамо и од Вишеградске групе", рекао је Вучић.

Вучић каже да то говори као молбу и вапај једног народа, који тражи пажњу, који је завршио важне економске реформе, а треба још много да уради у области владавине права.

"Само молимо за подршку. Не тражимо милостињу, тражимо поштовање за Србију и умећемо то да узвратимо", рекао је Вучић и додао да Србија у ЕУ не би била најсиромашнија земља ЕУ.
Приметио је и да би Србија била на значајније вишем нивоу да је добила новац, као неке друге државе. "Да смо добили 10 милијaрди евра или више подршке, значајно би били на већем нивоу. Ми не тражимо милостињу, већ само поштовање", рекао је он.

Председник је рекао да Србија све земље Вишеградске групе доживљава као искрене пријатеље и захвалио им што су желели да га саслушају. "Надамо се много томе и великој помоћи. Хвала што су хтели да нас саслушају, умећемо то да ценимо, јер други нису хтели ни да нас чују", закључио је председник Вучић.

Вучић и Земан о могућности промене става о Косову

Председник Александар Вучић пренео је члановима Вишеградске групе да је компромисно решење за Косово и Метохију једини могући пут за будућност целог Западног Балкана, али, како је истакао на прес конференцији, не може да се меша у унутрашње ствари било које земље, па ни у одлуку о евентуалној промени става по питању статуса тзв. Косова.

Извор: Танјуг

Председник Чешке Милош Земан надовезао се на те речи и додао да ће, када је реч о његовој иницијативи да званични Праг поништи одлуку о признавању независности Косова, покушати да убеди своје колеге. "Рекао сам да ћу на првом састанку са представницима власти Чешке који се баве уставним питањима изнети предлог о повлачењу признања. Ми смо демократска земља, могу бити надгласан, али о поништавању признања Косова покушаћу да убедим своје колеге", рекао је он.

"Волео бих да и други имају слично мишљење", додао је он.

Вучић је истакао да је захвалан Земану на подршци по том питању: "Захвалан сам председнику Чешке Милошу Земану на ставовима по питању Косова. Данас сам говорио о нашој политици према Косову и о проблемима са којима се суочавамо. Поновио сам став Србије да је компромисно решење једини могући пут за будућност целог Западног Балкана и у ЕУ, али и за боље односе између људи који живе на Западном Балкану", рекао је Вучић.

Позицију Србије сагледати ван клишеа, наћи далекосежна решења

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је позвао чланице Вишеградске групе да позицију Србије сагледавају из другачијег угла, ван уобичајених процедура и правила, уз покушаје да се пронађу нека решења која би била политички далекосежнија и значајнија за будућност.

"Да ли ћемо са тим наићи на разумевања у ЕУ, видећемо", рекао је Вучић на конференцији за новинаре, после самита Вишеградске групе у проширеном формату, уз учешће Србије и Словеније.

Извор: Танјуг

Упитан може ли Србија да очекује њихову конкретну помоћ и подршку, Вучић је рекао да је у Праг и дошао да моли за то, иако, каже, Србија нема право да тражи било шта. "Уздамо се у њихову подршку и познавајући те земље и људе, сигуран сам да ће Србија да има такву подршку, као што ће и њихове земље да имају такву нашу подршку у свим међународним организацијама и телима", рекао је Вучић.

А сигуран је, каже, да ће Србија имати подршку земаља Вишеградске групе на свом путу ка Европској унији.

Остале вести