Спреман да разговарам о закону, без скривања иза патриотизма

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је спреман да разговара о закону којим би се системски решио положај породица киднапованих и убијених на КиМ, али је истакао да то решење мора бити постављено на рационалним основама и без "скривања иза патриотизма".

Извор: ТВ Пинк

Вучић је приликом посете Удружењу породица киднапованих и убијених на КиМ рекао да мора бити јасно да се увек, када се говори о таквој врсти закона, заправо ради и о већим издвајањима из буџета.

"Да не буде скривалица иза патриотизма - кад год разговарамо о било којем од тих питања, увек је кључна ствар колико више новца треба да издвоји држава. Спремни смо да разговарамо и помогнемо, мора да буде све постављено на рационалним основама, на озбиљан начин", рекао је Вучић.

Председник је рекао и да је добра вест што су пронађени остаци тела седам убијених особа, двоје из породице Петровић и петоро из породице Шутаковић, недалеко од Ђаковице.

Vucic Udruzenje
Извор: Танјуг

"Таква вест мора да постоји и за још 570 несталих Срба и неАлбанаца са простора КиМ, али и са бројне нестале Албанце, укупно 1.653 на КиМ", рекао је Вучић.

Истакао је да је држава спремна да помогне удружењу и по том питању, истичући да је бројне податке добила управо од њега, јер држава Србија ни 1999. ни после 2000. године није истражила све што се догодило.

Подсећа да још не постоји званичан списак побијених и несталих на КиМ.

"Верујем да ћемо и тај тежак посао умети и успети да завршимо", рекао је Вучић.

Он је додао и да се диви људима у Удружењу који се боре да сећање на косметске жртве, јунаке и цивиле опстане, истичући да морамо да показујемо не само пијетет, него и да негујемо културу сећања, уместо културе заборава.

Вучић је навео и да је поносан на активности Удружења, које покушава да освести српску јавност у вези са оним што се дешавало на КиМ.

Пропитују нас о прошлости они који најмање права на то имају

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, поводом кампање у региону против њега и Србије, да Србија размишља о будућности и да је спремна да разговара и сарађује са свима у региону, али без уцена, поготово оних који понајмање права имају да питају о прошлости, а камоли да уцењују.

Вучић је, на питање да прокоментарише кампању која се и даље води против њега, и у којој неки у региону прижељкују слабу Србију, Србију која треба да плаћа ратне одштете, како то тражи хрватски председнички кандидат Мирослав Шкоро, или у БиХ, где СДА иде на укидање РС, казао да би волео да је од "бројних кандидата" у региону могао чути нешто што се тиче будућности.

"Онда схватите да се све тиче само тога како би некакав мрски Вучић донео на једном великом тањиру своју и главу Србије за све што се збивало у прошлости, а да ће онда бити тек добри односи и могућа сарадња. За сарадњу у будућности нису зантересовани", приметио је председник Вучић и додао:

"Будућност на начин који они желе да виде неће бити. Ми размишљамо о будућности. Спремни смо да разговарамо и сарађујемо без уцена поготово од оних који понајмање имају права да питају о прошлости а камоли да уцењују".

Што се деклрације СДА тиче, каже да ју је прочитао, али да ће и даље бити уздржан чекајући одговоре и акте Срба, званичних институција РС, партијских органа свих партија у Српској.

Након тих реакција, најавио је да ће бити спреман да разговара са њима, и да умирујући ситуацију покуша да пронађе заједничког именитеља.

"То је одговоран и једини озбиљан приступ у тренутку који није лаган", нагласио је Вучић.

Пренео је да је данас имао добре разговоре са представницима НАТО и изразио уверење да ће они пренети генералном секретару војне алијансе Јенсу Столтенбергу његове поруке, посебно у вези очувања стабилности и мира.

Прецизирао је да при том не мисли само на односе Београда и Приштине, већ на шири регион, а тако и БиХ.

Земанов предлог доказ преиспитивања признања, исход ...

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да разговори председника Чешке Милоша Земана и премијера те земље Андреја Бабиша показују да постоји нека врста преиспитивања, али да не може рећи да ли можемо да очекујемо коначан резултат, који би нам се допао.

Упитан да ли је, након разговора чешког председника и премијера и изјаве да ће се питање преиспитивања признања Косова наћи пред владом и Сенатом, оптимистичан да ће доћи до повлачења признања, рекао да не може о томе да говори.

Vucic Udruzenje
Извор: Танјуг

“Захвалан сам председнику Земану, али и премијеру Бабишу да су о томе разговарали. То показује да тема постоји, да постоји нека врста преиспитивања, али, да ли можемо да очекујемо коначан резултат који би нам се допао, не знам”, рекао је он.

Вучић је нагласио да све то показује колико Чеси поштују Србију и колико су искрени пријатељи нашег народа.

Сa Палмером имам пуно тога да причам, далеко смо од решења

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да са званичником Стејт департмента Метјуом Палмером "има доста тога да разговара о Косову и региону", али да из тога не треба извлачити закључке да ли је позиција Србије сада боља него раније.

"Нисам у стању да коментаришем да ли је боља или лошија позиција, јер сам се тих процена од неодговорних наслушао у прошлости. Кад играте утакмицу, играте до краја, док судија не свира крај, до 90 или 95 минута. Не можете да процењујете у 37 минуту", рекао је Вучић новинарима.

Далеко смо, каже, од решења.

"Наш посао је да се боримо за остварење наших националних интереса и да разумемо да ствари не могу да изгледају како ми желимо и да у односу с међународном заједницом не учествујемо у ''фонтани жеља'', па да буде како ми желимо", рекао је Вучић.

Он је прокоментарисао да је његов говор у Прањанима привукао, после ауторског текста о плебсу и елити, највише пажње, управо зато што је рекаао истину, и Американцима и Србима, у лице.

"Ми смо ти који морамо да пођемо од себе, да схватимо да смо и ми правили грешке, не мале, већ велике, да мењамо себе, па тек онда да тражимо од оних који су већи, да себе преиспитају зашто су све то радили Србији, да ли је било неопходно и да ли је заиста увек било у њиховом интересу".

Разговор с Палмером, иначе, био је, према Вучићу, озбиљан и одговоран и наставиће га у наредном периоду, "у Нјујорку или овде у Београду".

"Где год буде постојала могућност сретаћемо се", рекао је Вучић и додао да с Палмером има "много тога да прича о Косову и региону".

Ако покушају у Интерпол, а нисам сигуран да хоће - изгубиће

Председник Александар Вучић изјавио је данас да није сигуран да ће Косово аплицирати за чланство у Интерполу ове године и додао да неће успети да га добије ни уколико покуша.

"Нисам сигуран да ће покушати, а ако покушају, изгубиће", рекао је Вучић током посете Удружењу породица убијених и несталих на КиМ.

САД су одобриле одлуку Приштини о гласању са косовским документима

Американци су одобрили одлуку Приштине да се на изборима 6. октобра гласа само са косовским документима, док су Европљани били против, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и истакао да ће Српска листа, упркос свим ограничењима и нападима, победити.

Vucic Udruzenje
Извор: Танјуг

"Американци су им то одобрили, Европљани нису били сагласни. Тачка", рекао је Вучић новинарима приликом посете Удружењу породица киднапованих и убијених на КиМ.

Вучић каже да та одлука косовске Централне изборне комисије представља велики проблем и муку за Србе, а да је донета како би се по сваку цену у власт "угурали" послушни Срби, они који ће да раде по налогу њихове амбасаде, а не они који ће да сарађују са Београдом.

"За њих је Београд црвена марама", рекао је Вучић.

Он је навео да ће Српска листа опет победити, упркос свим ограничењима, кампањама и нападима.

"Џаба им све, џаба сте кречили, видећете све 6. октобра. Можете да ускратите Србима 3.000 гласова, опет ћете да изгубите, али да ће да се боре да изгурају неку власт за Ђиласову Раду, даће све од себе и то не раде први пут. Али то је кад неког научите да побеђујете, побеђивате увек, само да покажете озбиљност и одговорност", рекао је Вучић.

Он је рекао и да су поједини српски медији наивни, због начина на који су пренели изјаву Аљбина Куртија да ће "кренути у дијалог са Србима".

"Курти мисли на локалне Србе и да Србија нема шта да тражи на КиМ. Хтео је да каже ''Србијо, склањај се одавде'', а ми ћемо са локалним Србима лако то да решимо", рекао је Вучић.

Успели су присталице да окрену против себе

Успели су својим "чудесним деловањем", да окрену против себе све људе који демонстрирају, а сви су били на њиховој страни, приметио је данас председник Александар Вучић одговарајући на питање новинара у вези са блокадом Ректората.

"Честитам им, алал вера, мајстори. Успели сте нешто што ја нисам за седам година тешког и напорног рада. Хвала вам и наставите са тим", рекао је Вучић, упитан како види ситуацију са блокадом под којом су студенти из иницијативе "1 од 5 милиона".

На констатацију да се данас испред Ректората појавио председавник СзС Бошко Обрадовић, а раније и Зоран Лутовац и Мариника Тепић, Вучић је рекао:

"Што се тиче Обрадовића, Лутовца и Маринике Тепић, ''чувених студената'' - ништа ново".

Ново је, примећује, што је међу студентима и "један у бермудама, од 30 година, који је раније прескакао ограду" код Председништва Србије.

"Кажу - ми смо студенти. Ево, ја ћу сад да будем студент и да упишем још неки факултет. А моју Милицу ћу да пошаљем да демонстрира у јаслицама. Она има 17 година и таман је за јаслице, као и ови за факултет, и онда дође велики факултетски стручњак Бошко Обрадовић да нам он све објасни", иронизирао је Вучић.

Упитан да ли је у праву Јово Бакић да се ради о "страначком повлађивању", Вучић је одговорио да не зна шта је Бакић рекао, али да је то свакако очигледно.

Монструозне алузије

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да српске службе и даље воде озбиљну истрагу о убиству Оливера Ивановић и још једном одбацио покушаје политичких противника да кривицу за тај злочин пребаце на њега или неког из његовог окружења.

На питање Н1 о томе да прокоментарише то што је прошло 20 месеци од убиства Ивановића и докле се стигло са истрагом, Вучић је одговорио:

"Да, прошло је 20 месеци, а прошло је и 16 година од убиства Милана Пантића у време режима Ђиласа, Јеремића, 20 година од убиства 14 српских жетелаца, а убице нису пронађене. Имамо много годишњица трагедија."

Он је подсетио да Београд, после тог стравичног злочина, убиства Ивановића, није имао приступ лицу места и није могао да сарађује са привременим институцијама у Приштини, ни Еулексом.

Vucic Udruzenje
Извор: Танјуг

"И даље спроводимо озбиљну истрагу и верујем да ћемо ми, као што сам рекао, открити све оне који су у том страшном злочину учествовали, али нећу да бежим због тога што би неко да набаци кривицу, онако успутно, као да је неко од нас одговоран", рекао је он.

"Морам да вас разочарам, нисам убица, никог нисам убио, нити ћу", поновио је Вучић и подсетио да је Ивановићу помагао кад нико други није.

"Али, та врста потребе (мојих политичких противника) да кад не знате како да се изборите са нечијом марљивошћу, образовањем, кад не можете радом, посвећеношћу да се изборите онда морате да лажете јавност и да кажете: ''То је Вучић, неки његови су учествовали у томе''. То су монструозне ствари и више говори о тим људима, него о мени", рекао је Вучић.

Како је нагласио, Београд ради све што може и људи из безбедносне агенције, који су сви професионалци, боре се да се истина открије.

"И којег год Србина да открију, ако га има, биће ухапшен одмах, ма како да се зове. Ма како да се зове", нагласио је Вучић.

"А, ја сам само за једног рекао да је испитан и да није учествовао у томе", рекао је он, додајући да се ради о Милану Радоичићу којег је испитала полиција и дошла до тих навода.

Ћосић, Ђинђић и ја једини смо изнели некакав план о Косову

Председник Александар Вучић рекао је данас да је једино он, поред Добрице Ћосића и Зорана Ђинђића, изнео некакав план о Косову, док од својих политичких противника никада није чуо никакав предлог.

"Реците ми један план мојих политичких противника, осим да су против свега", рекао је Вучић новинарима.

"Планови су им - ''то је све наше и биће наше''. Немој да лажете народ, будите одговорни. Али најлакше је подилазити људима, а најмање ценим људе који воле да подилазе народу", рекао је Вучић.

О Косову, каже, нико није предложио никакав план, сем, својевремено, Добрице Ћосића и Зорана Ђинђића, који су, каже, "сасечени у корену".

На питање новинара телевизије Н1 да ли може да саопшти неки план за КиМ, Вучић је рекао:

Vucic Udruzenje
Извор: Танјуг

"Не могу, ниједан. Подржавам план Драгана Ђиласа, нисам га још чуо, али његов план и план Бошка генија Обрадовића, заједно са овим студентом од 30 година, то је најбољи план", рекао је иронично Вучић.

Упитан о критикама појединаца из Српске православне цркве, Вучић је рекао:

"Само нек раде свој посао, ја бих више волео да се баве својим послом, а не политиком, али добро је, нека се баве и политиком", рекао је Вучић.

Посао ми је да разговарам са свима, да олакшам Србима

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је његов посао да разговара са свима, па и са представницима привремених институција у Приштини ма о каквим људима се радило, како би олакшао позицију Срба.

Вучић је после обиласка просторија Удружења породица Удружењу породица киднапованих и убијених на КиМ, на питање "како може да разговара са криминалцима", попут политичара из Приштине, рекао:

"Мој посао је да разговарам са свима, посебно да бих помогао нашем народу, да им олакшам позицију."

Ако мислите да би бољој позицији нашег народа допринело то да не разговарамо, спремни смо да размотримо и то, додао је он.

"Али, у то не верујем", рекао је Вучић.

Ко тргује оружјем? Полазе од себе

Председник Србије Александар Вучић одбацио је данас оптужбе Здравка Поноша из Народне странке да стоји иза трговине српским оружјем у Саудијску Арабију, рекавши да се ради о самопројекцији људи који полазе од себе.

Упитан да прокоментарише изјаву Здравка Поноша који га је оптужио да стоји иза извоза српског оружја у Саудијску Арабију, одакле оно иде у Јемен, Вучић је одговорио питањем: "Ја стојим иза извоза српског оружја?".

Vucic Udruzenje
Извор: Танјуг

"Не знам шта бих рекао. Не познајем ниједног трговца оружјем, нити сам се икада тиме бавио. Полазе људи од себе. Самопројекција је чудо. Када примите паре. Можда је то због пара из катарске амбасаде. Нема танте за кукурику, већ само танте за танте, морате да испунити њихове захтеве. Нека каже са ким сам трговао, као и ресторане што сам имао”, казао је он.

Ускоро детаљи о националном инвестиционом плану

Председник Александар Вучић најавио је данас да ће се за мање од месец дана обратити јавности са детаљима у вези са новим инвестиционим планом.

Вучић је рекао да има много захтева за финансирање пројеката у оквирима националног инвестиционог плана, укупне вредности 24,2 милијарде евра, а да ће они морати да се сведу на 10 до 11 милијарди евра.

"За једно 25 дана обавестићу јавност детаљно о новом инвестиционом плану. То су велике и добре вести за Србију", рекао је Вучић новинарима приликом обиласка Удружења породица несталих и убијених на КиМ.

Председник је истакао да је финансијска консолидација у Србији успешно завршена и да сада следе инвестиције.

Не знам више шта желе ни од себе, ни од других

Успех је када не повећавате дефицит, када исплаћујете веће плате и пензије, када се повећава стандард грађана, а Србија постаје велико градилиште, уз изградњу путева и пруга, а за резултат такве политике, важан је резултат на изборима рекао је данас Александар Вучић.

Тако је одговорио на питање новинара шта је за њега успех, а из перспективе тврдње Вука Јеремића да "излазност на изборима није мерило успеха бојкота избора".

Успех је, додао је Вучић, када може да каже да је просечна плата када је он постао премијер била 329 евра, а за месец или два ће бити изнад 500.

"Људи морају да знају да су реално већи животни стандард за 50-60 одсто, па и 30-40 одсто изузетно добри резултати", поручио је Вучић.

То су резултати који мени важни, рекао је, и додао да не може више ни да коментарише, чак ни да користи ове аргументе како би одговарао својим политичким противницима.

" Више не знам шта желе ни од себе, ни од других...”, рекао је Вучић и додао иронично:

"Успех је ваљда то што они не морају никоме да одговарају на питање што су узимали паре из неких амбасада, одакле им 619 милиона евра”.

Весић исправно реаговао, чему хистерија око Трга

Председник Александар Вучић изјавио је данас, поводом критика на рачун заменика градоначелника Горана Весића у вези са исправкама на Тргу републике, да је Весић реаговао како је требало, јер није желео да гура ствари под тепих.

Проблем у нервози политичких противника, јер морају да нађу кривца за своју неспособност да понуде било какву политику, додао је Вучић.

Вучић је на питање о Весићу, рекао да види невиђену кампању и хајку на све што се ради у граду, у којем се, каже, виде велике промене.

"Чему хистерија у вези са Тргом републике? Да ли држава даје неки динар више због тога што је неко у пројектовању или извођењу направио грешку? Ни динара више. Радиће се месец дана дуже, исправиће се", рекао је Вучић.

Како је рекао, Весићев посао је био да им истог секунда запрети меницом, што је он и урадио, исправно реаговао и није желео да гура ствари под тепих, као ни градоначелник Зоран Радојичић.

"Да ли је урадио шта треба? Јесте. Да ли је град потрошио динар више? Није", рекао је Вучић.

Истакао је да је проблем у нечијој нервози, јер неко мора да пронађе кривца за своју неспособност да понуди било какву политику.

Vucic Udruzenje
Извор: Танјуг

"Суштински, Весић је крив јер се одазива на позиве на Ђиласова суђења и ''растура'' га на тим суђењима, не прихвата Ђиласов захтев да не сме да га зове лоповом и не помиње 619 милиона евра и зато плаћа високу цену кроз Ђиласове медије", рекао је Вучић.

Додао је да је поносан на то како се Београд гради и у шали додао да се нада да ће се причати да је то урађено "Вучићево, а не у Весићево време, али да ће то да остане мала свађа за њих двојицу".

Навео је и да су додатни радови на Мосту на Ади плаћени 39 милиона евра, да је за нешто раније отварање због ватромета дато 14 милиона евра, а онда је још 155 милиона евра плаћено за приступне саобраћајнице.

"Нико да одговара за тих 220 милиона евра, а Весић да буде смењен зато што нећемо ни динар да платимо? Објасните ми ту логику", додао је Вучић.

Осврнуо се на "споменик" Весићу који је поставила Иницијатива Не да(ви)мо Београд", рекавши да га не треба склањати већ да "остане споменик глупости српској опозицији".

Иронично је додао да су "заклонили Кнеза Михаила и да Весић није заслужио баш то место, али ако генији мисле да јесте шта да радите".

"Недостатак енергије, рада и марљивости не можете да надокнадите већом количином глупости и безобразлука", рекао је Вучић.

Остале вести