Зашто сте жртвовали најлојалнијег савезника?

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић запитао је данас Сједињене Државе зашто су жртвовали најлојалнијег савезника кроз историју, Србију, а ми ћемо, каже, морати да размислимо како смо, после величанственог савезништва у Првом и Другом светском рату, успели од Американаца, великих пријатеља, да направимо непријатеља.

Извор: TВ Пинк 3

Вучић је у Прањанима, на обележавању 75. годишњице операције спасавања 500 савезничких пилота, највише америчких, истакао да Србија жели пријатељске односе са САД, и да обе стране треба да размотре грешке које су довеле до тога да смо од великих пријатеља постали непријатељи.

"На другачији начин ћу да поставим једначину, коју је поставио Скот у свом говору да смо имали лоше односе за време Слободана Милошевића. Није лако ни Србима у РС, када су у питању односи са Америком у последњих 25 година, ни Србима Крајишницима, ни Србима са КиМ, нити у Србији. Морамо да се запитамо зашто је то тако. Замислите после оваквог величанственог савезништва у Првом и Другом светском рату шта смо све урадили и како смо успели да урадимо да од Американаца, великих пријатеља, направимо непријатеља. Јесмо ли погрешили или дозволимо себи да увек будемо безгрешни", запитао је председник Србије.

А САД је позвао да се запитају, макар да разговарају између себе, јер су велика сила, "да ли су и они, због својих глобалних сукоба са неким другим великим силама, жртвовали једног од највећих и најлојалнијих савезника и стали у страну свих других на простору бивше Југославије, из не баш јасних разлога".

"Ја отворено говорим о нашим и њиховим грешкама. Тек када јавно будемо говорили о томе и сумирамо све, моћи ћемо да успоставимо искрено пријатељство", уверен је Вучић.

Вучић је указао да амбасадор САД у Србији Кајл Скот за непуне две недеље напушта Србију, и да му је захвалан на ономе што је чинио на поправљању односа две земље, што је био отворен за разговоре, који нису, неретко, били лаки, јер им се нису увек интереси поклапали, пре свега око Косова и Метохије.

Амбасадору Скоту је рекао да из публике није чуо ниједан звиждук, само једног човека који је рекао, и то не претећи, већ желећи да каже да му је жао што су САД погрешиле око Косова.

"То говори колико српски народ воли и чека боље односе са САД. Нема Србина овде који на овакве речи не аплаудира. Молим Вас, а знам да нећете због мале Србије да мењате спољну политику, да пренесете вашој влади, која по први пут после много година жели да нас чује, не кажем да се слажу, али желе да нас саслушају по питањима која су најтежа за нас и око којих се никада нећемо договорити, да нећу да будем председник земље која има Америку за непријатеља. Србији је било доста крви, пропадања, хоће посао, путеве и ауто-путеве, да живи боље и зато Вас молим да тај наш вапај разумете", рекао је Вучић.

Присутне је замолио за аплауз, како је казао, за српску легенду, Србина Крајишника из Славоније и Лике, Давида Вујића, једног од седморице величанствених који су обезбедили да Американци кроче својом ногом на месец.

"То је легенда Америке, али и српска легенда која се никада није одрекла својих корена, која долази у срце Србије да би био са својим народом. Нема ког Србина у својој кући није примио, коме нису добродошлицу указали, и то српско гостопримство показао и Американцима. Оно што је радио је радио са још шесторицом Срба, Срба са свих простора бивше Југославије. Били су америчка памет да би се попели на Mесец. Молимо да део тог малог дуга који смо пружили САД само кроз мало више разумевања вратите", нагласио је он.

Вучић је нагласио да ће Србија у сваком знаку и потезу САД тражити симболе пријатељства и рекао да верује у пријатељство Србије и Америке.

Протест у Ректорату израз немоћи

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас онима који су протестовали испред Ректората да неће бити интервенције коју прижељкују са идејом да покажу да је наводно угрожена аутономија Универзитета.

"То у Ректорату је био израз немоћи, жеље да се изазове интервенција полиције и каже да је угрожена аутономија Универзитета. Неће бити интервенције", рекао је Вучић, на питање новинара, где је граница напада на државне институције.

Вучић је истакао да они који протестују не поштују свој Универзитет, јер, поред осталог, у њега улазе у кратким панталонама, те да међу њима има људи који евидентно нису студенти.

Председник Србије Александар Вучић на обележавању 75. годишњице операције спасавања 500 савезничких пилота.
Извор: Танјуг

"Што си ти представник студената са 31 годином? Замислите да моја ћерка са 17 година иде у јаслице да штрајкује. Требало је да завршиш факултет пре седам година, посебно што није било војне обавезе. Сада идеш у Ректорат у кратким панталонама“, критиковао је он.

Вучић је пренео да се сећа када је Небојша Човић избацио Џеја из градске скупштине због доласка у кратким панталонама.

"Овде у Прањанима не можете да видите момке на терену у кратким панталонама. Сви су обукли фармерке или панталоне, и ако су знали да ће бити пријатније у кратким панталонама. То је знак поштовања“, рекао је он.

Вучић је казао да је међу онима који протестују "још један примерак из Крушевца“ који има година као и он, а још је студент.

"Нека раде шта хоће. Само нека Ректорат функционише“, закључио је он.

Вучић о одлуци ДС о бојкоту: То су њихова посла

Председник Александар Вучић није желео данас да коментарише одлуку Демократске странке да бојкотује долазеће парламентарне изборе, наводећи да свако има право да донесе одлуку какву жели.

Демократе су јуче донеле одлуку о бојкоту избора.

На констатацију новинара да "неки медији пишу да је права одлука - одлука о бојкоту уз могућност даљих разговора - била објављена на сајту ДС, а да је под притиском Драгана Ђиласа то скинуто и да је остала само одлука о бојкоту", Вучић је рекао да свако има право да донесе одлуку какву жели.

"Људи имају право да донесу одлуку какву желе. То је свачије демократско право. А, ко ће шта да фалсификује или неће, нисам заинтересован. Њихова посла", рекао је Вучић.

Додао је да не жели о томе да говори пред страним пријатељима.

"Гипсирали" су извршитеље које су сами бирали 2012.

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, поводом синоћњег протеста испред Коморе јавних извршитеља, да су присталице бивше власти "гипсирали" све оне које су сами бирали и који су заклетву полагали пред министарком правде бивше власти.

"Они су 31. маја 2012. бирали те извршитеље, који су полагали заклетву пред бившом министарком правде Снежаном Маловић. Никога ми нисмо постављали. Они су их постављали и увели тај систем. Њихове породице узимају велике плате и паре одатле", казао је он.

Сада им је, каже, крива актуелна власт, ваљда зато што поштује правни поредак.

Поновио је да су постављањем гипса на капије Коморе "гипсирали" све оне који су они сами бирали.

Декларација САД важнија него што је представљају

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да не жели да даје изјаве на пречац у вези са Декларацијом Странке демократске акције БиХ, која жели да врати “Републику БиХ”, са административним центром у Сарајеву.

Плаши се, истиче, да је овај документ САД много важнији него што неко жели да га представи.

"На озбиљан начин ћемо се односити према том документу. Ми смо земља гарант Дејтонског мировног споразума, нама су мир и стабилност најважнији", рекао је Вучић.

“Желим прво да прочитам документ већинског политичког представника народа БиХ. Србија поштује Дејтонски мировни споразум и договор три народа - бошњачког, српског и хрватског”, рекао је Вучић у Прањанима, након обележавања 75. годишњице операције “Халијард".

Свако друго решење, истакао је, не би ваљало.

Председник Србије Александар Вучић на обележавању 75. годишњице операције спасавања 500 савезничких пилота.
Извор: Танјуг

“Не желим да дајем изјаве на пречац, ми се никада нисмо мешали у њихове односе, ни када је реч о НАТО, ни у Северној Македонији, ни у Црној Гори. То је избор тих земаља, ми о томе имамо наш став”, рекао је председник.

Тражићемо заједнички именитељ и са САД и са Албанцима

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће се, без обзира на одлазак Џона Болтона са функције, наставити разговори са америчком администрацијом како би се нашао неки заједнички именитељ и са њима и са Албанцима и обезбедио трајни мир.

На питање како коментарише то што је Џон Болтон морао да напусти своју функцију, а ради се о човеку који је заговарао, колико-толико, разговоре о разграничену и подели Косова, Вучић наводи да са њим није имао прилике да се састане, већ да су разговарали телефоном.

"Нама Србима се допадао његов став о Косову и зато не разумем толику срећу и сладостраст код неких који су одушевљени тиме што он више није саветник за националну безбедност", рекао је Вучић новинарима у Прањанима.

Како је навео, састао се са америчким државним секретаром Мајком Помпеом и Метјуом Палмером, представником Стејт департмента за Западни Балкан.

"Они су директни представници америчког председника Трампа и Стејт департмента. Наставићемо те разговоре, реч је о одговорним и озбиљним људима са којима није лако разговарати, ни преговарати. Али, што би наш посао био лак, да је лак онда би се људи утркивали сваки дан а овако се тркају сваких пет година", рекао је он.

Тражићемо неки заједнички именитељ и са Албанцима и са Американцима како бисмо обезбедили трајни мир уколико буде могуће, закључио је Вучић.

Вучић с потомцима Срба који су чували америчке пилоте

Председник Србије Александар Вучић, који је данас у Прањанима учествовао на обележавању 75. годишњице операције спасавања савезничких пилота, највеће такве операције у историји, накратко је разговарао и са потомцима српских сељака који су чували и бринули о пилотима, у највећем броју Американцима.

Он је разговарао са Мирославом Никитовићем из села Миоковци, у чијој кући су се тада крила четири америчка пилота.

Никитовић је тада имао 13 година.

Из Прањана је крајем Другог светског рата спасено више од 500 савезничких пилота, претежно Американаца, али је међу њима било и Британаца, Канађана и других.

Председник Србије Александар Вучић на обележавању 75. годишњице операције спасавања 500 савезничких пилота.
Извор: Танјуг

Савезничка авијација је, преко територије тадашње Југославије, летела ка Румунији где је гађала Вермахове рафинерије нафте, али је у тој операцији велики број њих погинуло, а многи су били принуђени да искоче из својих авиона управо изнад југословенске територије.

Њих су спасили или партизани или војници краљеве војске и обични људи из Прањана и околине.

Како је на свечаности рекао амерички амбасадор Кајл Скот, када је прича о 512 "заборављених" авијатичара које су Срби штитили, лечили и хранили преузимајући на себе велики ризик, стигла до Запада организована је операција њиховог спасавања названа "Халијард".

Вучић је у Прањанима добио на поклон књигу "Заборављених 500", од њеног аутора, Грегорија Фримана, који је присуствовао обележавању операције "Халијард".

Помоћи ћемо инвестицијама Прањане и Горњи Милановац

Председник Александар Вучић најавио је данас, током боравка у Прањанима, да ће у наредном периоду бити урађено неколико пројеката и истакао да би најважније било да у Горњи Милановац стигне један мањи инвеститор.

"Урадићемо приступницу, ''убијају'' ме представници општине са тим. Колико год да кошта урадићемо и Милановчани ће бити задовољнији", рекао је Вучић новинарима након обележавања 75. годишњице операције "Халијард".

"Када будемо урадили све овде, на пољу (код споменика) и Милошеву кућу, другачија ће бити слика Милановца и привлачиће неупоредиво већи број људи", додао је Вучић.

Остаје, каже, да се привуче један инвеститор, мање или средње величине, који би у Горњем Милановцу запослио 250 до 400 људи.

Упитан за хотел у власништву Југоимпорта у Коштунићима, проблем са недостатком воде у Прањанима, селу које има највише породица са три или више деце, Вучић је рекао да ће настојати да се та питања реше.

Подсетио је да се изашло са иницијативом Националног инвестиционог плана, како би у сваком месту у земљи било решено питање водоснабдевања.

"Имамо новац, али нико раније није размишљао о пројекту. Чим се пројекат уради, решићемо питање воде за Прањане", рекао је Вучић.

Када је реч о хотелу, Вучић је рекао да ће се и ту видети шта може да се уради, како и коме да се омогући да уложи новац.

За производњу конфекције, које више нема у Прањанима, Вучић је рекао да се турским инвеститорима не исплати да дођу у Србију, јер би морали да исплаћују веће зараде него у Турској, будући да су у тој земљи нижа примања после инфлације.

"Када нас претекну, истог дана ћу да тражим да њихови текстилци дођу овде. А, до тада можемо да размишљамо ког од наших текстилаца да доведемо", рекао је Вучић.

Остале вести