Ватикан чува своје позиције, жели мирно решење

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Ватикан води озбиљну политику и да ће чувати своје позиције и по питању Kосова и Метохије.

"То је оно што могу да кажем и што је важно за грађане", рекао је Вучић упитан колико је, после састанка са папом Франциском, сигуран да Ватикан неће променити свој став по питању непризнавања једнострано проглашене независности Kосова.

Он је рекао да Ватикан жели разговоре и мирно решење између Срба и Албанаца.

Детаље папиног става није износио, поштујући правила ватиканске дипломатије и протокола.

Председник Вучић пренео је такође да је папи говорио о KиМ и српским светињама, тешком положају народа, покушају да се дође до компромисног решења и о неопходности поправљања односа Срба и Хрвата.

Истиче да је веома битна улога Свете столице у разговорима о будућности које морају да имају Срби и Хрвати и додаје да му је државни секретар Ватикана, кардинал Пјетро Паролин, говорио о томе о чему је недавно разговарао са хрватским руководством.

"Јасно је свима да нас историја и прошлост деле, да имамо потпуно другачији поглед на оно што се дешавало. Плашим се да ћемо, ако не будемо одговорни и ако будемо говорили о прошлости, све друге ојачати, а себе ослабити. Ако желимо да останемо на својим огњиштима, мораћемо да поштујемо више једни друге", рекао је Вучић.

Председик Србије Александар Вучић са папом Франциском.
Извор: Танјуг

Вучић је рекао да је разговор са папом Франциском у Ватикану трајао дуже него што је било предвиђено, да су имали много тема, али је напоменуо да јавно неће причати о ономе што му је папа говорио.

"Имао сам среће што сам могао да разговарам са папом Франциском, много тога сам научио паметног и доброг чуо. Видео сам бригу за све људе који живе на Балкану, грађане Србије, људе у Србији", рекао је Вучић.

Председник је рекао и да је са папом причао о положају католичке заједнице у Србији, током чега је, каже, посебно истакао положај Београдске надбискупије и колико напора и колико поштовања ужива Станислав Хочевар.

"Много тога се ради и по питању реституције, остало је пуно посла и кад је реч о порезима на имовину", рекао је Вучић и додао да су међу католицима најбројнији Мађари.

Истакао је да Србија поштује њихова права и да тежи да их унапређује.

Председник Србије Александар Вучић са папом Франциском.
Извор: Танјуг

"Мислим да су и они тиме задовољни, а ја верујем да можемо још да урадимо", рекао је Вучић.

Вучић каже и да је папи донео пригодан поклон, за који је сматрао да је примерен и да на одређени начин указује на српску историју и данашње проблеме, а који папа нема у својој колекцији.

"Ја сам добио поклоне и они ће стајати у Председништву, а од његове еминенције господина Паролина сам добио посебно перо. Хоћу ли ја или неко од мојих наследника имати прилику да том оловком нешто тако важно потпише, остаје да се види", рекао је Вучић

СПЦ се пита за посету папе Србији, ја бих волео

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да би волео да папа посети Србију, али је подсетио да је за то потребна сагласност Српске православне цркве.

Председник Србије Александар Вучић са папом Франциском.
Извор: Председништво Србије

Вучић је на питање новинара да ли је разговарао са поглаваром Римокатоличке цркве папом Фрањом о доласку у Србију рекао:

"Ви сте питали мене као председника Србије и ја бих волео да папа посети Србију, али за то је потребна сагласност СПЦ, као што знате, тако да је то питање за нашу цркву", рекао је Вучић.

Додао је да је пренео поздраве папи од нашег патријарха Иринеја и да ће по повратку пренети поздраве папе патријарху Иринеју.

Председник Србије је рекао да папа изузетно цени нашег патријарха Иринеја и да му је то током разговора у два или три наврата поновио.

О Земановој иницијативи: Не треба превише очекивати

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да не треба имати превелика очекивања да Чешка може тако лако променити свој став око признања Kосова.

"Ми бисмо то волели, али не мислим да је реално", рекао је Вучић новинарима у Ватикану, на констатацију да је чешки премијер Андреј Бабиш казао да је спреман да са председником Милошем Земаном и осталим институцијама разговара о питању повлачења признања Kосова.

"Немојмо да подижемо очекивања нашег народа. Бескрајно хвала нашим чешким пријатељима. Знам колико поштују и воле Србију, али немојте да правимо од Земана нешто, па да, ако не буде дошло до такве одлуке, од њега правимо непријатеља, који није био нешто спреман да уради“, упозорио је Вучић.

Он је истакао да зна колико Чеси поштују и воле Србију, да су искрени наши пријатељи, али да државе не могу да раде такве ствари тако лако, посебно ако се налазе у неком одређеном блоку.

Поновио је да не треба превише очекивати.

Упитан за "политичку офанзиву", коју је покренуо и доласком у Ватикан, Вучић је казао да новинари воле да говоре о "офанзивама", а да су ове посете његов посао и редовна борба за нашу земљу, што ће наставити да ради.

"Борићемо се и даље и верујем да ћемо за људе урадити много добрих ствари у будућности", казао је он.

Вечерас или сутра састајем се са људима из "Бристола"

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће се, по повратку из Ватикана, већ вечерас или сутра ујутру, састати са људима који живе у хотелу "Бристол", како би покушао да реши њихов проблем.

"Треба да решавамо проблеме обичних људи. Ако стигнем можда и вечерас, ако не ујутру", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Ватикану.

Министарство одбране је раније ове седмице саопштило да остаје при ставу да се питање стамбеног решења за особе у "Бристолу" реши у оквиру закона и утврђених процедура, поштујући јединствену ранг-листу стамбених интересената Министарства одбране и Војске Србије на којој је 18.000 особа.

Наводи се да незаконита решења проблема за људе у "Бристолу" немају подршку тог министарства.

Претходно је народни посланик Миодраг Линта позвао Министарство да реши стамбено питање 10 породица војних бескућника и пензионера који живе у хотелу "Бристол".

"Породице које имају решење за доделу припадајућег стана треба да добију станове у закуп на неодређено време, док породицама које немају решење треба да се додели стан у закуп на одређено време", саопштио је тада Савез Срба из региона.

Линта је, такође, апеловао на Министарство одбране да се, до коначног решења, станарима у Хотелу "Бристол" поново прикључи струја, као и топла вода.

Успоравање немачке привреде погодиће све, и Србију

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да ће успоравање европске привреде, посебно Немачке, сигурно утицати и на Србију, али истиче да наша држава ради на повећању стопе раста домаће економије како би се ублажиле последице потенцијалне рецесије у неколико европских земаља.

Вучић је након састанка са поглаваром Римокатоличке цркве папом Фрањом, одговарајући на питања новинара рекао да Србија размишља о томе како да одговори на питање претеће рецесије неким европским економијама.

"Размишљамо и бићемо погођени", рекао је Вучић коментаришући тако ставове некадашње власти која је, у време глобалне рецесије 2007, 2008, 2009.године, тврдила да ће нашу земљу финансијска криза заобићи, јер нисмо интегрисани у европску економију.

Сваки пад индустријске производње и свако заустављање раста у Немачкој погодиће и Србију, нагласио је председник.

"Имамо највећи број немачких компанија, готово 70.000 запослених у немачким компанијама. Наш извоз је највећи у Немачку, затим Италију. Kако очекујете да нас не погоди?", упитао је председник и додао да држава ради све што може како би се обезбедио континуиран раст.

Уверен је да ће на ове проблеме наша држава успети да одговори на, како је рекао, најбољи могући начин.

"Не могу да говорим о онима који су нам направили раст од минус 3,1 тако да не желим да се поредим уопште са њима, такве изјаве нисам давао, нити могу да дајем", рекао је Вучић.

О пљачки говоре они који су опљачкали државу

Председник Александар Вучић одбацио је данас критике опозиције да је држава опљачкана продајом ПKБ за 106 милиона евра и истакао да је продаја те компаније ишла у потпуно отвореној тендерској процедури.

"Ако је опљачкана за 106 милиона евра, што он није понудио милион евра више од оних који су купили, и зарадио 105 милиона?", запитао је Вучић.

"Они који су док су били на власти земљу опљачкали за 619 милиона евра и показали то, директно у папирима, сада кажу да отворена тендерска процедура није добра или није довољно добра", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Ватикану за тврдње заменика председника ССП Драгана Ђиласа, Борка Стефановића да је Србија продајом ПKБ опљачкана за најмање 106 милиона евра.

"Да ли мислите да би Ђилас или Борко Стефановић пропустили прилику да опљачкају за још 105 милиона евра да је то чињеница?", упитао је Вучић.

Поновио је да је то био отворен тендер, на који је свако могао да се јави.

"А, они бар имају стотине милиона. То је продато за 110-130 милиона. Шта је за њих да су дали 131 милион. То им таман нето добит од свега што су имали и да зараде још 100 милиона.", рекао је Вучић.

"Kакви су то лажови, какви су то људи. Они никад нису знали шта је отворена тендерска процедура, јер су све на муфте радили, крали пљачкали.", рекао је Вучић.

На констатацију да има оних не верују да ће просечна плата достићи 500 евра, попут Милана Ћулибрка, уредника НИН-а, који каже да не може још увек да честита не томе, Вучић је прокоментарисао да ће честитати за два и по месеца.

"Сада је плата 464 евра, а за два и по месеца ће да честита. Али, ни тада неће, и тад ће да нађе нешто друго", рекао је Вучић.

Додао је да очекује честитке и од бившег председника ДС Драгана Шутановца, који је, каже, у Скупштини рекао да ће да честита када просечна нето плата буде већа од 500 евра.

На опаску новинара да НИН не верује у анализе Фајненшл тајмса, Вучић је иронично рекао:

"Глупи су у Фајненшл тајмсу, Светској банци, ММФ-у. Ништа то не важи. Ћулибрка за шефа ММФ-а, Ђиласа за шефа света, посебно за шефа свих секунди свих телевизија.".

Kоментаришући оцене бившег председника Бориса Тадића да је "Србија ту где су је поставили напредњаци, бели листићи, криминалци, простор где влада и апсолутизам и пљачке.", Вучић је рекао да је Тадићево време познато по пљачкама његових најближих сарадника, са којима се још нисмо изборили.

"Што се тиче непросвећеног апсолутизма о којем говори, он није могао да буде апсолутиста, јер кад се пробудите у 11, а одете с посла у 12.30 не стигнете то све.", рекао је Вучић.

Додао је да је увек спреман да своје образовање упореди са Тадићевим, а да људи треба оцену да донесу на основу резултата - када су им биле веће плате, како је изгледала земља.

Додао је и да се Тадић понекад понаша инфантилно, али то је, каже, његов и проблем оних који за ту опцију гласају.

На питање да ли очекује од опозиције критике и након разговора са папом, Вучић је рекао да не зна шта би им пало сад напамет, али да им увек нешто падне напамет.

Kаже да је видео да је некима јуче сметало то што председник Чешке Милош Земан не хода лако и напоменуо да ни он не хода лако, али и да то није посао председника да "трче на атлетским митинзима", већ да на најбољи начин воде земље.

Истакао је да Чешка данас има просечну плату од 1.240 евра, а незапосленост од свега 2,2 одсто, што показује да је то земља "фантастичног успеха".

"Неки говоре да је успешнија и од најјачих земаља", додао је председник Србије.

Вучић каже да се и Србија полако опоравља и да ће имати плате веће од 500 евра, затим веће пензије, да се обнављају путеви, пруге, болнице, школе и друго.

"Зато наши градови постају пуни кранова и градилишта и верујем да ћемо моћи још пуно да да постигнемо. А то што вас неко напада, не значи много", рекао је он и додао да преко друштвених мрежа све своје фрустрације могу поједини да покажу и скупљају негативну енергију.

Kазао је да се томе тешко супротставити, али да верује да резултати и рад никад не могу да се победе.

Остале вести