Приказана снага српске полиције, страховита ватрена моћ

Vucic u Nikincima
Најновије
Извор: Танјуг

Видели смо снагу српске полиције и њених специјалаца, констатовао је председник Александар Вучић после показно-тактичке вежбе "Повратак 2019" на полигону у Никинцима и истакао да Србија мора да јача своје безбедносне снаге како би биле спремне за све изазове.

Извор: РТВ Пинк

"У условима немирног света, у којима не знате шта ће се сутра збивати, морамо да јачамо наше безбедносне снаге и да будемо спремни за све изазове и заштитимо народ од опасности и од претње. То треба да делује и превентивно. Поносан сам на ове момке. Одличан су посао обавили и показали завидну физичку спремност и огромну ватрену моћ", казао је Вучић.

Vucic u Nikincima
Извор: Танјуг

Председник каже да ће следећи пут бити приказани и хеликоптери Х145 са митраљезима.

"То је била страховита ватрена моћ, ту ништа не може да преживи. Ми смо тиме задовољни, мораћемо даље да јачамо наше безбедносне и одбрамбене снаге", рекао је Вучић и честитао МУП-у.

Додао је да ће бити настављено улагање у ново наоружање како би наши специјалци били опремљени као и најбоље специјалне јединице у свету.

Вучић је после вежбе на којој су припадници Специјалне антитерористичке јединице, Жандармерије и Хеликоптерске јединице МУП-а приказали вештине, опрему и наоружање рекао да су учествовала 133 припадника МУП-а и да су одлично обавили посао.

Vucic u Nikincima
Извор: Танјуг

Посебно је истакао да су сви могли да виде на "Милошу" нови систем Гетлинг - митраљез са ротирајућим цевима који одликује изузетно велика брзина паљбе - од 3.000 до 4.000 метака у минути.

Сада ћемо да их наручујмо у већем обиму, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су приказана и друга борбена возила Праге и "троцевци" у покрету, Лазаре са различитим калибрима и до 30 милиметара.

Vucic u Nikincima
Извор: Танјуг

"Момци су се показали као врло способни. Треба у наредном периоду више да користимо и ракетне бацаче", додао је Вучић.

Рекао је да је посносан што је присуствовао и кинески генерал Џанг Јоусја који ће заједно са њим сутра присуствовати војној вежби у Тителу.

Vucic u Nikincima
Извор: Танјуг

Да су хтели да изврше прави притисак, такси не би било

Србији по питању косовског проблема предстоји тежак период и много проблема, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и изразио уверење да ће наша земља ипак имати снаге да изађе из свега тога на најбољи могући начин.

Како је рекао, питање такси и дијалога је најтеже и најозбиљније питање, каже и примећује да чак и неки медији који подржавају рад владе пишу бесмислице како ћемо лако и брзо да решимо косовски проблем, што је неодговорно.

"Нама по том питању предстоји тежак период и много проблема, али верујем да ћемо имати снаге да изађемо из свега тога на најбољи могући начин. Да су хтели неки да изврше прави притисак тих такси не би било, у то нема сумње".

Истиче, такође, да је тзв. Косово "њихов избор и њихово чедо" и да су направили том чеду колевку и љуљали је и сада кажу да не могу да изврше било какав утицај.

"Сигуран сам да могу и надам се да ће у наредном периоду. Видећемо", казао је председник.

Vucic u Nikincima
Извор: Танјуг

Упознаћу јавност са одлуком о скидању тајности

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће упознати јавност са одлуком о скидању тајности са докумената о његовом прислушкивању за време ранијих власти.

На питање новинара зашто Н1 није добила одговор на захтев на основу чега је донео одлуку о опозиву тајности са докумената БИА које је приказао 1. августа као доказ да је био прислушкиван, Вучић је рекао:

"Нисам сматрао да је то најважнија ствар. Целокупну јавност ћу упознати са својом одлуком. Целу јавност, не само вас, нећете имати ексклузиву“, поручио је он.

Вучић је рекао да ће тада изнети све како је урадио и са којим чланом закона.

"Добро је да сте признали да су ме прислушкивали они које подржавате. Важно је да су они који су лажно говорили о заштити људских права признали да нису свеци, већ људи који су се довијали на све начине да остану на власти. 619 милиона евра, а да не чујете никакав одговор, већ само да сам за то време избацивао неку децу негде, а нисам“, казао је он.

Сви ће, целокупна јавност, како је поновио, бити упознати са његовом одлуком.

Рекао је да није знао да је неко тако заинтересован и додао да ће изаћи у јавност чим буде имао мало слободног времена.

На додатно питање што то, иако је дипломирани правник, није учинио у законском року од 15 дана, рекао је да ће пожурити.

"Хвала што сте признали да сам дипломирао на правном факултету. Али, никако да видим индекс Ђиласа и Шолака“, рекао је Вучић.

Vucic u Nikincima
Извор: Танјуг

Србија је данас снажнија, стижу и беспилотне летелице из Кине

Председник Александар Вучић рекао је да је Србија данас полицијски и војно неупоредиво снажнија него у последњих 30 година, а биће, каже, и двоструко снажнија, и то за веома кратко време.

Он је најавио да се у наредних шест месеци очекује долазак беспилотних летелица из Кине.

Како је појаснио, то ће бити три батерије беспилотних летелица, односно шест или девет летелица, које ће моћи и са аутомобила у покрету, и на различите начине да се подижу у ваздух, а биће наоружане и имаће разорну моћ.

Није желео да открива тип летелица, али је рекао да оне нису на списку за санкције, зато што, како је истакао, Србија води рачуна да нас нико не санкционише, јер су неки себи дали за право да раде шта хоће, а ми само оно што они забораве да ставе на листу.

Такође, навео је да, уз кинеску технологију, Србија развија пегазе, па ће се видети и српске беспилотне летелице, које ће бити за осматрање терена, слање података, извиђачка дејства.

"Да бисмо одвратили свакога од потенцијалне идеје да изврши агресију, инвазију или било какав напад на Србију. То пише у свим савременим доктринама света и то је за нас од кључног значаја, посебно у свету који није бастион сигурности и сигурне будућности", рекао је Вучић.

Vucic u Nikincima
Извор: Танјуг

Он је истакао да су наше снаге гарант наше стабилности и будућности наше деце, па ће и улагања бити још већа.

"Никоме нећемо да кријемо, као што ни од нас не крију, чак и кад се бесмислено наоружавају", додао је председник.

На констатацију новинара да се све земље у региону наоружавају, Вучић је приметио да изгледа невероватно, као да је неко дао сигнал за свеопште наоружавање у Европи и свету.

Додао је да Србија не може да се мери са мађарским пријатељима, који су за 500 милиона евра набавили "аврам" ракете, које ће да стављају на авионе, јер Мађарска има више новца од нас, али и истакао да нам је та земља искрен пријатељ и да нам ту никаква опасност не долази.

Такође, приметио је и да се Румунија озбиљно наоружава, као и Бугарска, али и Хрватска.

"Хрвати се озбиљно наоружавају, имају озбиљну војску. Питао бих неке који им поклањају 60 ''бредлија'' чему то служи", додао је Вучић.

Вучић је истакао да је Србија до сада уложила 650 милиона евра, а мораће и још више, јер економија снажи, па ће морати да се повећа и буџет за Министарство одбране и МУП.

Оно чиме није задовољан је, каже, недовољна промишљеност и загледаност у будућност домаће наменске индустрије.

"Тим питањем ћемо да се позабавимо и јачањем наше наменске индустрије", рекао је Вучић.

Vucic u Nikincima
Извор: Танјуг

Не желе да се се сећају своје лоше прошлости

Председник Србије Алескандар Вучић није желео посебно да коментарише хрватску политику и однос према Србима поводом данашње забране уласка представницима Војске Србије у Хрватску, ради присуства обележавању Дана јасеновачких жртава.

Истакао је да је нама важно да онолико колико поштујемо своје жртве, поштујемо и туђе.

"Ја разумем да Хрвати не желе да се присећају своје прошлости у Другом светском рату. Боље да не коментаришем изјаве које сам чуо у Пољској. Постојала су само два нацистичка режима у Европи. Поносан сам на борбу српког народа", истакао је Вучић.

У оваквим инцидентима, какав се данас десио на граничном прелазу, види се, објашњава, зашто намеравамо да подигнемо меморијални центар у РС и то ће нас мотивисати да брже радимо.

"Боље да ми радимо своје. Очекујемо ускоро предлог једне од најбољих америчких компанија о томе како ће да изгледа меморијални центар у Градини. Ми морамо да бринемо о томе, да нам нико не би забранио да одајемо почаст јасеновачким великомученицима, жртвама, да то буде у програму сваке школе, на екскурзијама".

Да би то могло да се деси, како каже, то ћемо да урадимо на простору РС.

Каже и да је срећан што после толико година имамо два филма о Првом светском рату, а сада ћемо имати и прве филмове о Јасеновцу што је било забрањено 75 година.

"Наш народ се борио против окупатора које су неки други дочекивали цвећем, па би данас да се не сећамо свега што је било", закључио је Вучић.

Vucic u Nikincima
Извор: Танјуг

Западне дипломате пренеле Хоџају шта сам рекао

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је косовско-албански политичар Енвер Хоџај изнео у јавност само оно што је он недавно рекао западним дипломатама.

"То сам ја рекао пред амбасадорима неких западних земаља, па су му пренели", рекао је Вучић, упитан за коментар изјаве Енвера Хоџаја да има информације да још 10 земаља може да повуче признање Косова.

На питање да ли је Србија, имајући у виду опструкцију у истрази Оливера Ивановића, затражила међународну истрагу, казао је да не види чију би међународну истрагу могао да тражи.

"Чију међународну истрагу, када кажу да је то питање албанских власти на Косову. Ми радимо нашу истрагу и наставићемо“, објаснио је Вучић.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић указао је да се Београд са таквим захтевом обраћао Еулексу, који представља међународну заједницу, а који је рекао да неће да спроводи међународну истрагу, већ је то препуштено албанским властима на Косову.

Vucic u Nikincima
Извор: Танјуг

Глас за СЛ једини начин останка и опстанка Срба на КиМ

Председник Александар Вучић изразио је данас уверење да ће Срби на Косову и Метохији изабрати да гласају за Српску листу, не зато што су, каже, идеални кандидати са те листе, или он лично, већ зато што је то једини начин да опстанемо, да заједно радимо, преживимо и боримо се за будућност.

Српска листа је предала листу за изборе на КиМ, а са њом ће наступити и Грађанска иницијатива СДП, покојног Оливера Ивановића, и њена потпредседница Ксенија Ивановић.

Вучић је рекао да је захвалан свима који су подржали Српску листу и разумели да је јединство неопходно.

Додао је и да вероватно никада јавно неће моћи да се изнесу у јавност подаци колико је било притисака на све друге да изађу, не би ли узели глас Српској листи.

"Имамо податке о притисцима, само како би се Српској листи обезбедио што мање гласова и смањи утицај Београда. Сви други које су кандидовали, Јаблановић, пре тога Петровић, Рашић и Трајковић. Оне који би да бојкотују изборе у Београду, а не би у Приштини. Тамо су услови идеални, величанствено добри за Србе. Толико о њиховој принципијелности", рекао је Вучић.

"Ако не будемо заједно, да не подсећам како је било са Републиком Српском или Републиком Српском Крајином, када су неки постављали границу на Дрини, како је наш народ прошао", рекао је Вучић.

Он је поручио да нешто слично никада неће урадити, већ ће поштовати сваки српски глас, али ће се, каже, трудити да гласове добије СЛ.

На констатацију да је и Војислав Шешељ дао подршку Српској листи, Вучић је рекао да су различити приступи Ксеније Божовић и Шешеља, али да је лидер радикала рекао да је боље да се гласа за СЛ, него за друге.

"Ксенија је, надам се, велика снага Српске листе у будућности. Лично је знам, она познаје политику, верујем у њен ангажман и уверен сам у још боље резулатате", рекао је Вучић.

Додао је да се нада да ће сви са Српске листе, "и прогоњени и непрогоњени", да "запну" и остваре најбољи резултат, како би имали осам, девет посланика.

Приметио је и да су управо он лично и Српска листа, једина мета напада у албанским медијима.

На упућену захвалност новинарке ТВ Мост на досадашњој помоћи и подршци, Вучић је рекао да је важно да Срби на КиМ чују српски програм и суштинску политику Србије и да читају на ћирилици.

Vucic u Nikincima
Извор: Танјуг

Чули сте Мудис, али њима све добро за Србију смета

Председник Александар Вучић рекао је данас одбацујући поједине критике, да се плате и пензије повећавају на здравим основама и да се јавни дуг не повећава.

"Смањиваћемо јавни дуг, а повећавати плате, пензије. Ваљда се по томе види успешност једне власти, а не неуспех. Али, њима то увек смета, њима све што је добро за Србију смета", рекао је Вучић новинарима у Никинцима.

Он је додао да је сигуран да ће се и ти људи радовати, макар они који добијају плате и пензије и запитао: "Људи, да ли сте за повећање плата или нисте?".

Указао је да се то ради на здравим основама и да нам се не повећава јавни дуг.

"Честитам грађанима Србије на новој оцени Мудиса, очекујем и Standard end Purs да ускоро повећају рејтинг", рекао је Вучић

Он је навео да за годину дана очекује да ћемо бити на нивоу тзв. инвестиционог кредитног рејтинга што је, како каже, фантастично за Србију, јер су до сада са стабилног повећали на позитивни.

Вучић је коментарисао да опадне тираж НИН-у ако од укупно 96 страница тог часописа 92 нису посвећене њему, док тираж, када је то случај, буде већи од 4.100.

"То је огромно повећање тиража, зато немојте да одустајете, 92 стране против мене, то је једино када можете да продате преко 4.100 примерака", рекао је и додао да очекује честитке на просечној плати од 500 евра у Србији, јер, док је Ђилас био на власти није било ни 320 евра.

Vucic u Nikincima
Извор: Танјуг

Радује ме ако Тадић има рационалан приступ

Свакоме ко управља државом јасно је да мора да има рационалан и разуман приступ, рекао је председник Александар Вучић и додао да би се радовао ако је и бивши председник Србије Борис Тадић по питању Косова и Метохије показао рационалан приступ.

Поводом изјаве Тадића да се и он увек залагао за разграничење као решење за Косово и Метохију, ако се под разграничењем подразумева одвајање два ентитета, Вучић је рекао:

"Не знам за шта се залагао, 2004. и 2008, нисам видео велику реакцију. Али је важно ако председник Тадић, осим дневне политике, показује озбиљнији и рационалнији приступ. Радовао бих се томе. Нисам то прочитао да бих могао да коментаришем", рекао је Вучић.

Остале вести