Урадићемо све да се овде изнедре нови Тесла, Миланковић

Најновије
Извор: Taнјуг

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас у Будимпешти српску школу "Никола Тесла" и најавио подршку државе, а децу позвао да воле своју отаџбину.

Извор: Taнјуг

Вучића су на улазу школе дочекали директор Јованка Ластић, председница самоуправе Срба у Мађарској Вера Пејић Сутор и посланик у мађарском парламенту српског порекла, Љубомир Алексов.

Извор: Tанјуг

Испред улаза у школу председника су дочекала деца у традиционалној ношњи, са хлебом и сољу.

"Урадићемо све да се овде изнедре нови Тесла, нови Миланковић. Многе паметне главе је дао српски народ", казао је Вучић у разговору са ученицима, говорећи о свим знаменитим Србима, укључујући оне који су живели и радили изван Србије.

Он је рекао да зна да ову школу похађају деца и из Србије и целог региона.

"Молим вас да учите, да будете вредни јер знање је једино што нико не може да вам одузме", казао је он додајући да љубав према српском народу и отаџбини имају, и захвалио се родитељима који су то у њих усадили.

Извор: Танјуг

Управи школе је поручио да амбасадору Србије у Будимпешти јаве сваки проблем и захтеве.Захвалио се и мађарском премијеру Виктору Орбану на свему што је учинио да ђаци имају боље услове.

Истакао је да је Србија спремна да уложи много више новца, него што је раније чинила.

Председнику су потом деца постављала питања, а Марко Штулић је замолио да држава Србија помогне у уџбеницима и речницима.

Извор: Танјуг

"Из своје личне библиотеке поклонићу вам 200 својих књига. За уџбенике, колико год буде потребно Србија ће обезбедити", рекао је Вучић. На молбу директорке да држава помогне у куповини суседне зграде, како би се школа проширила Вучић је рекао да ће држава то учинити, иако та зграда није јефтина.

"Направили смо прелепу српску кућу у Подгорици. Правићемо је и у Загребу, а желимо да имамо нешто што је још много лепше од таквих кућа, а то су српске образовне установе", казао је он.

Једна ученица питала је да ли је могуће да матица организује предметна такмичења за ученике и децу из овог региона, на шта је Вучић одговорио да се не разуме у то, али да ће надлежном министру пренети и да не види ниједан проблем и разлог да ученици из Будимпеште не добију позивна писма за такмичења у Србији.

Извор: Танјуг

"Ми на вас рачунамо, само ви рачунајте на нашу Србију. Имајте толико енергије и борите се за своје породице, али никада не заборавите Србију и борите се и за њу", поручио је он.

Председнику је на поклон уручена уметничка слика са ликом Вука Караџића, ауторке Ане Ребовић.

Извор: Танјуг

Обишао је и библиотеку и забавиште у којем је у више група подељено око 60 деце.

Вучић је констатовао да деца лепо говоре српски, иако међу њима има и оних која нису дошла скоро, већ су од рођења ту у Будимпешти.

Извор: Танјуг

Такође је приметио и да су добри услови у којима раде васпитачи и бораве деца у забавишту и поновио спремност да помогне на сваки могући начин, укључујући и контакте са мађарским премијером Виктором Орбаном. На крају се сликао са свом децом и још једном им поручио да воле Мађарску, али да највише на свету воле Србију.

Остале вести