Ако не буде више деце - "гаси се светло"

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић пренео је данас у Будимпешти новинарима да су разговори које је имао са премијерима Чешке и Словачке, Андрејем Бабишом и Петером Пелегринијем, а посебно са мађарским премијером Виктором Орбаном, били од изузетног значаја за Србију.

Извор: Пинк тв

 Вучић је истакао да су сви учесници самита, на којем је и он говорио, разумели колико смо мали појединачно и да само заједнички можемо да напредујемо и гледамо у будућност.

Predsednik Srbije na Trecem demografskom samitu.
Извор: Танјуг

У том смислу, навео је да поједине валидне прогнозе показују да ће 2070. године САД бити пете по величини, односно бројности становништва.

Сада су треће, а престићи ће их Нигерија и Пакистан.

Такође, указао је да су међу првих 20 земаља само четири из Европе, а обе су забележиле пад - Русија са 4. на 9. место, а Немачка са 7. на 17. место.

"Онда видите како се демографска, али и економска моћ шире на другим странама, на азијском и афричком континенту. А онда није немогуће замислити модел по којем ћемо почети да ''гасимо светло'' за собом, ако не разумемо да морамо да имамо више деце", поручио је Вучић.

Зато је поново замолио све да, без обзира на критике које његови апели изазивају, разумеју да је Србији потребно више деце, јер без њих нећемо имати ни економију, ни нацију.

Predsednik Aleksandar Vucic sa madjarskim premijerom Orbanom.
Извор: Танјуг

"Никаквих економских проблема нећемо да имамо, ако избегнемо политичке проблеме", подвукао је Вучић.

Поновио је да данас немамо питање територија, већ опстанка народа, те истакао да је Србија прошле године изгубила град величине Кикинде, а у 20 година градове величине Новог Сада и Ниша.

Пренео је да је и мађарски премијер Виктор Орбан приметио да су демографски проблеми европски феномен и да морамо са тим да се суочимо.

Вучић је додао да ће цена за два светска рата, а Србији и за ратове 1990. у демографском смислу, тек доћи.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sastao se veceras u Budimpesti sa madjarskim premijerom Viktorom Orbanom
Извор: Taнјуг

"Мораћемо да размишљамо више, не само о себи већ и ономе што долази после нас", подвукао је председник Србије.

Најавио је ће бити и даљих повећања додатака за породице, породиље, мајке, као и да ће, прво државне, а затим и приватне компаније бити у обавези да граде обданишта у својим системима, где мајке могу да оставе децу.

Указао је да ће се, уз мере популационе политике, подићи број деце по брачном пару, са 1,48 на 1,60, али да је готово немогуће да дођемо до 2,1, што је проста репородукција.

"Не знам шта нам је чинити. Никоме у свету није јасно, јер што је бољи живнотни стандард, мање је деце. Још се траже методи и начини. Нити ће економија, нити ћемо као нација моћи да опстанемо ако се овакви трендови наставе", поново је упозорио председник.

Зато се, каже, морају молити људи да се враћају у Србију, и поновио је да га радују информације у да се у новосадски Континентал РНД вратило 25 инжењера из појединих европских земаља, као и да у Лесковцу нема више захтева медицинских сестара из болнице за одлазак. Можемо да одлучимо да можемо нешто да урадимо и да се онда боримо, подвукао је он.

Вучић је додао да је много научио из разговора са саговорницима у Будимпешти и да верује да ће Србија имати подршку Орбана, Пелегринија и Бабиша, као и целе Вишеградске групе.

"Верујем да ћемо имати убрзано приближвање Европској унији и да ћемо све ове сукобе, све силе које на различите начине вуку Европу и свет у различитим смеровима, превазићи са овим земљама, заједнички, јер сами не можемо", истакао је Вучић.

Додао је да много очекује од наредних заједничких сусрета са званичницима Вишеградске групе и да верује да ће већ у наредним данима угостити неке од људи са којима је и синоћ у Будимпешти разговарао, те да ће сарадња бити још ближа и плодоноснија.

Остале вести