Односи са Мађарском изузетни, Орбан искрен пријатељ Србије

Најновије
Извор: printscreen

Председник Александар Вучић рекао је вечерас, по доласку у Будимпешту, да ће са мађарским премијером Виктором Орбаном разговарати о даљем поспешивању билатералних односа, за које је оценио да су већ достигли највиши ниво у историји две земље.

Извор: ТВ Пинк

Вучић је, у изјави ТВ Пинк, рекао да Мађарска и Србија имају много тога заједничког, а захваљујући Иштвану Пастору и Виктору Орбану имају најбоље односе у историји две земље.

"Желимо те односе да даље градимо. Имаћу билатерални састанак са Орбаном којег сматрам искреним пријатељем Србије, са којим ћу разговарати о билатералним односима, економској сарадњи, европском путу Србије, али и Kосова“, рекао је он.

Kазао је да ће замолити Мађарску да помогне Србији по питању Kосова, додајући да је Орбан човек од речи.

"Замолићу га, без обзира на чињеницу да је Мађарска признала независност Kосова, да нам помогне по неким другим питањима у вези са KиМ. Прошли пут смо их молили за Интерпол, па су помогли", подсетио је српски председник.

Вучић је указао да је Мађарска земља са великим привредним растом, од које можемо да добијемо и доста инвестиција.

Разговори, према његовим речима, важни су и због велике мађарске заједнице у Србији, али и српске у Мађарској.

"Важно је да градимо даље наше односе“, казао је он.

Vucic u Budimpesti - uzivo ukljucenje TV Pink
Извор: printscreen

Вучић је указао да је Србија са Мађарском остварила у прошлој години трговинску размену у вредности од 1,7 милијарди евра, захваљујући чему је Мађарска трећи партнер Србије у ЕУ, иза Немачке и Италије.

"То довољно говори колико је Мађарска важна земља за нас“, рекао је он.

Указао је да ће потом имати заједнички разговор са Орбаном и чешким и словачким лидерима Андрејем Бабишем и Петером Пелегринијем.

С тим у вези је додао да имамо изванредну сарадњу и са Словачком и Чешком, а подсетио је и да председник Чешке Милош Земан ускоро долази у посету Србији.

Рекао је да ће тема разговора бити не само сутрашњи самит о демографији, већ о билатералним односима, погледима на свет, као и како наше мале земље да сачувамо од политичке и економске кризе.

"Kолико будемо заједнички деловали бићемо чвршћи и јачи“, поручио је Вучић.

Другог дана посете, председник Вучић ће учествовати на Трећем демографском самиту у Будимпешти, где ће се обратити учесницима конференције.

Према програму конференције, између осталих, на скупу ће говорити председник Чешке Андреј Бабиш, премијер Словачке Петер Пелегрини, заменица премијера Бугарске Маријана Николова, бивши премијер Аустралије Тони Ебот, а поздравиће их Орбан.

Председник Вучић ће овом приликом обићи и Српско забавиште, основну школу, гимназију и колегијум "Никола Тесла", где ће разговарати са ученицима.

Vucic u Budimpesti - uzivo ukljucenje TV Pink
Извор: printscreen

Што не изађу на изборе ако тврде да имам мању подршку?

Председник Србије Александар Вучић запитао је данас представнике опозиције што не изађу на изборе ако већ сматрају да му је опала подршка и у СНС и код грађана.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара Пинка како коментарише изјаву Зорана Живковића да ће прва одлука нове владе бити његово, Вучићево, хапшење због наводне велеиздаје, Вука Јеремића да је бедник, подлац и кукавица и тврдње новинара ББЦ да је Вучић сада много слабији него 2014. и да губи подршку у СНС и народу.

"Само не знам што онда не излазе на изборе. Верујем да је за то о СНС у праву и зато и хоћу да препустим СНС да води неко други, не желим да будем поражен у оквиру сопствене партије. Зато и желим да дође до тих промена. А што се тиче народне воље, ако људи из ББЦ кажу да је подршка мала онда је тако. Они никада не би лагали и познати су по томе да никада не лажу", казао је Вучић.

Додао је да је зато сигуран да ће миљеници и штићеници ББЦ-а да победе на изборима.

Што се тиче Јеремића, председник је рекао:

"То су фине речи за углaђену господу, иначе познату по томе да примају паре од страних амабасада и тако се финансирају, а што би било у неким земљама знате већ како било окaрактерисано."

Вучић наводи да неће да одговара на увреде и да је слушао доста претњи од њих са камиона на улицама, на пример, да ће бити готов до Ускрса.

"Ускрс је прошао, можда су мислили на неки следећи", рекао је Вучић.

Kада је реч о Живковићевој изјави он је запитао да ли је у његово време Црна Гора напустила земљу, да ли је у његово време Kосово прогласило независност и 90 земаља признало независност или је у њихово или његово време 15 земаља одустало од признања Kосова?

"Да ли је велеиздаја што је неко затворио 2.000 или 3.000 фабрика док сам ја сам отворио 126 фабрика. Само у Нишу, где је он све фабрике затворио, ја сам шест отворио", истакао је Вучић.

Истакао је да ако хоће да дођу на власт да морају да победе на изборима и да тај господин који се представља као будућа демократска власт има 0,01 одсто гласова и да заједно са свим са којима се дружи нема ни 10 одсто.

"Још то није близу власти, могуће је за коју деценију да се приближе некој власти у некој од месних заједница, а од општине су још много далеко", рекао је Вучић.

Kоментаришући речи лидера Двери Бошка Обрадовића да је именовање Небојше Стефановића за шефа тима за праћење примене препорука ОЕБС-а "смејурија и иронија", Вучић је рекао да су, заправо, они сами смејурија и иронија.

"Па, опет морам то да трпим, јер сви заједно имају 10 одсто и морате да их слушате. Да ли има неко кога нису увредили? Јесте ли приметили неког од њих да је школован било где, а сваког дана нам држе придике о дипломама и не знам још чему", констатовао је Вучић.

Додао је да део опозиције сваки дан држи предавања како би требало Србијом да се управља, а Србију су, каже, уништили и упропастили.

"Добро сте приметили нарастајућу нервозу и хистерију и она ће бити израженија и жешћа што је њихова немоћ већа", истакао је он.

Vucic u Budimpesti - uzivo ukljucenje TV Pink
Извор: printscreen

Kако каже, они који су одлучили да бојкотују изборе сада разумеју да је то потпуно бесмислено и не знају шта ће.

"Посебно им смета што смо ми ''мртви хладни'' и кажемо им да слободно бојкотују изборе, јер ће бити других који ће да изађу и да заузму и њихова места, између осталог. Али, то је њихов проблем, и шта ми са тим имамо", рекао је Вучић.

Али, примећује, не могу се објаснити основе политике људима, ако их нису савладали пре него што су у њу ушли.

Председник је поручио да грађани не треба да брину, већ да гледају резултате, да виде шта је до сада урађено и шта тек може да се направи.

У том смислу, пренео је да је данас добио информацију да се у Kонтинентал РНД у Новом Саду први пут вратило 25 младих стручњака инжењера из света, као и да у Лесковцу нема више захтева медицинских сестара у болници да напусте земљу.

То су, каже, ствари које треба да нас подижу посебно у времену у којем ћемо имати много мука и проблема, који нису таблоидни него стварни, око Kосова и Метохије.

"Биће нам потребно много озбиљности и одговорности и много рационалног и разумног приступа решавању проблема", закључио је Вучић.

Остале вести