Наставак дијалога у најбољем случају у децембру

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку, после састанка са државним секретаром САД Мајком Помпеом, да ће се дијалог Београда и Приштине у најбољем случају наставити почетком децембра.

Извор: ТВ Прва

Упитан да ли су Београд и Приштина, након његовог састанка са Помпеом, ближи наставку дијалога, Вучић је рекао да се то тешко може очекивати пре одржавања приштинских избора, које очекује 6. октобра, иако још нису расписани.

"То значи, у најбољем случају почетак децембра, али је и пре тога важно да се говори о укидању такси", рекао је Вучић.

Он је навео да није проблем да ли ће се дијалог наставити за два, три или шест месеци, иако је време веома важно имајући у виду одређене политичке чињенице, већ је битније да се сачува мир у том периоду.

"Статус кво је немогућ, јер једна пушка кад опали, грмљавину топова нико неће моћи да спречи", рекао је Вучић и додао да то није потребно никоме.

Говорећи о сусрету са Помпеом, Вучић је рекао да разговори тог типа трају по десет, 15 минута, али да је његов састанак са државним секретаром САД, на којем су говорили о односима Београда и Приштине и косовско-метохијском чвору, трајао доста дуже, што говори о томе да су разговори били озбиљни и одговорни.

"За мене је то био веома важан и поучан састанак, чини ми се да разумем и боље и више позицију САД, њихове стрепње и страхове, као што ми се чини и да они разумеју наше страхове и стрепње много боље", рекао је Вучић.

Рекао је да је говорио о тешком положају цркве и манастира и народа и о погубном дејству такси не само на економију него и по живот становништва на целој територији КиМ, и јужно и северно од Ибра.

Вучић је истакао да је подршка Мајка Помпеа кад је реч о укидању такси несумњива.

"Не заборавите да је он један од ретких људи који је у званичном саопштењу после сусрета са Хашимом Тачијем рекао да таксе не могу да остану. Реч је о врло чврстим људима који представљају најмоћнију земљу света и они тај став не мењају", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да САД исто тако не мењају своју позицију по питању независности Косова, али отварају нека врата и добро разумеју потребу и неопходност постизања договора у којем Србија не би била понижена и интереси Србије не би били ниподаштавани.

"Ја сам захвалан због тога секретару Помпеу. Када тако одшкринете врата за нешто мало, многи у Србији мисле да ништа нисте добили, али људи морају да разумеју да смо уложили напоре, време, ресурсе, енергију, рад и труд, да у ту ситуацију дођемо", рекао је Вучић.

Он је навео да верује да је Помпеу успешно објаснио зашто Београд не прекида кампању за повлачење признања независности Косова, што је нешто што, како је рекао, део медија и америчког естаблишмента пребацује Београду.

"Ја сам рекао да то не пише ни у једном документу. Рекао сам да смо Албанцима нудили, рекавши им да не могу да пронађу земље које ће додатно да их признају, да се договоримо да они не воде кампању признавања и не траже чланство у Интерполу и другим организацијама, док не покушамо да окончамо дијалог, а ми истовремено нећемо да вршимо кампању повлачења признања. Они то никада нису прихватили, пошто нису, ми смо само радили свој посао. Мислим да сам то и кроз папире и кроз несумњиве доказе успео да објасним и секретару", рекао је Вучић.

Упитан о забринутости Приштине због састанака Вучића и Помпеа, председник је рекао да не зна зашто су они нервозни, будући да он никада не користи разговоре са светским званичницима, посебно не за домаћу употребу, јер зна колико је тежак пут пред Београдом, да не треба да говори лоше ни о приштинским званичницима и да зна колико је потребно оставити простора за компромис.

"Код њих је паника зато што је Вашингтон њихова Мека и Медина деценијама и Вашингтон је тај који је из њиховог угла и објективно стварао такозвано независно Косово", рекао је Вучић.

Упитан "губи ли Приштина тло под ногама сада", Вучић је рекао да не може то на тај начин да каже јер би било нереално и давало би лажну наду грађанима тамо где је нема превише.

"Али да ли ми желимо да се поставимо као једнако важан партнер, а у будућности ко зна... Да, постављамо се тако. И разговараћемо све чешће и више са Вашингтоном", рекао је Вучић.

Тражио сам немојте стално о великосрпској агресији

Председник Србије Александар Вучић потврдио је наводе хрватских медија да је од хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић тражио да се не користи стално израз "великосрпска агресија", али је истакао да је од ње тражио и боље услове живота за Србе у Хрватској.

Вучић Прва 0001
Извор: printscreen

"Другачији је однос према српском живљу, људи треба да добију струју, воду. Тражио сам ''немојте људи да говорите о великосрпској агресији сво време'', пошто то нема смисла. Али тражила је и она од мене. Није она била неко ко све прихвата, већ је и она тражила од нас. Ми где смо могли изашли смо у сусрет, где нисмо могли нисмо", рекао је председник за ТВ Прва.

Упитан да прокоментарише појављивање у хрватским медијима делове из преписке Китаровић са њеним бившим саветником у којима се помиње и он, Вучић је нагласио да је од Китаровић тражио и воду и струју за Србе у Хрватској, а да је она од њега тражила да се посебно позабави несталим лицима.

"Када је реч о комуникацији између кабинета двоје председника, нема ту бог зна какве тајне. Колинда Грабар Китаровић је од мене тражила да се посебно позабавим несталим лицима и ја у наредном периоду очекујем прве резултате по том питању, а није лако, много је тешко", рекао је Вучић.

Он је додао да му није тешко да каже шта је Хрватска председница од њега тражила и да је он од ње тражио много више ствари, јер је другачији однос према Србима у Хрватској.

Он је појаснио да је то нормална комуникација између два председника уколико желите мир и добре односе између Србије и Хрватске.

"Китаровић је, упркос нашим тешким односима, тешкој емоцији која постоји између Срба и Хрвата, покушавала да то конкретним стварима мењамо. Верујем ако кренемо у проналажење несталих да ћемо створити неку базу за поправљање односа између Срба и Хрвата", навео је он.

Сматра да је Китаровић, иако није увек сагласан са њеним изјавама, одиграла позитивну улогу.

"То што ће неки да користе, шта ћу ја ту", закључио је он.

У хрватским медијима, у јеку предизборне кампање појавила се информација да би противкандидати председнице Грабар Китаровић могли да искористе њену преписку са сарадницима у којој, се између осталог наводи, и преписка са Вучићем у којој он тражи да престане да се говори о "великосрпској агресији".

Држава сада има новца да гради ауто-путеве

Држава данас има новца да гради ауто-путеве и већ за мање од два месеца биће отворен источни крак Коридора 10, од Ниша до Градине на граници са Бугарском, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и поручио опозицији да неће успети да победи нормалну, пристојну, марљиву и радну Србију.

На питање новинара ТВ Прве како коментаришете то што су после отварања ауто-пута "Милош Велики" многи коментарисали да је на свечаности отварања тог ауто-пута његово понашање било изван уставних оквира и да се понашао као да је тај ауто-пут платио из свог џепа, Вучић је рекао да нису то многи коментарисали већ једна дневна новина под контролом Драгана Ђиласа.

"Мислим да је највећи део народа срећан и задовољан због отварања ауто-пута. Много ми је лако да одговорим на то и кажем: то је могао један политичар из свог џепа да плати, а то нисам ја. За мене се зна да сам само као председник државе покрећући ту иницијативу и као председник владе градећи ауто-путеве градио државним новцима. Али, данас тог државног новца има, а до скоро га није било".

Вучић каже, такође, да је разлика између политичара управо у томе ко како управља државним ресурсима и државним новцима и да ли сте поштени или не, да ли се борите за свој народ и да ли знате да је важније да изградите ауто-путеве, а не да приватно будете најбогатији или да размишљате о својој политичкој странци.

Вучић се, такође, извинио људима који, како каже, нису ни за шта криви, а који су трпели прави линч.

"Мислим на Ненада Јездића и Жељка Јоксимовића и на Немању Матића и на Горана Бреговића који се дрзнуо да каже неколико лепих речи. Али, то могу само храбри и независни људи који имају своју главу и не зависе од тајкуна и твитова, и који имају своје каријере и већ су остварени", рекао је он.

Вучић Прва 0002
Извор: printscreen

Истиче да је веома срећан због отварања ауто-пута и да ће њихова градња бити настављена.

"Већ за мање од два месеца отворићемо ауто-пут од Ниша преко Беле Паланке и Пирота до Градине на граници са Бугарском", рекао је Вучић.

Додао је да ће тако поред Грделичке клисуре бити отворен и потпуно источни крак Коридора 10.

"Завршићемо пре краја 2021. и ауто-пут од Прељине до Пожеге, пре краја 2021. и Ваљево ће добити свој ауто-пут или брзу саобраћајницу, тих 15 или 17 км (до Лајковца)", навео је Вучић.

Даћу све од себе да вратимо проф. Раденовића

Председник Србије Александар Вучић каже да ће дати све од себе да врати проф. Стојана Раденовића, кога је ангажовао Универзитет краља Сауда у Саудијској Арабији да за њих потписује научне радове.

Он је, за ТВ Прва, рекао да му је сада брига како да врати проф. Раденовића, који иначе спада у групу најцитиранијих математичара света, а због тога што више научне радове не потписује за Универзитет у Београду, он је пао на Шангајској листи за 100 места.

"То је човек којег је Томислав Николић својевремено одликовао на понос наше државе, а ја ћу дати све од себе да за годину дана, када истекну сви ти уговори да га вратим и да потписује све своје научне радове за Србију. Он је рекао најтачније шта су проблеми нашег друштва", навео је Вучић.

Универзитет у Београду пао је на овогодишњој Шангајској листи, јер у својим редовима нема више ниједног истраживача који се налазе на листи најцитиранијих.

Проф. Раденовић, иначе пензионер, научне радове пише у подрумским просторијама зграде у којој станује на Врачару. Захваљујући њему, али и проф. Зорану Каделбургу, Универзитет у Београду нашао се међу 300 најбољих у свету 2017. године.  

Остале вести