Подршка САД за укидање такси

Vucic, Pompeo
Најновије
Извор: Председништво Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Њујорку за РТС, након састанка са државним секретаром Мајком Помпеом, да је америчком званичнику рекао да је Србија спремна да, чим се укину таксе, крене у отворени политички дијалог са косовско-метохијским Албанцима.

Извор: РТС

Рекао је да је Београд за то спреман у сваком тренутку, без обзира на унутарполитичку агенду, без обзира што то никоме из власти у Србији не доноси поене. "Није важна политичка цена коју морате да платите", додао је он.

Вучић је истакао и да људи у нашој земљи имају "прилично нежне уши и не воле да слушају ствари које имају везе са реалношћу, већ више воле оно што има везе са нашим митовима".

Додао је и да Помпеу говорио и о важности заштите наших сакралних објеката, цркава и манастира на КиМ, посебно имајући у виду последње случајеве који се тамо догађају.

"Задовољан сам да је оно што сам говорио изазвало пажњу Помпеа и верујем да ће Америка још снажније желети да се укључи, на различите начине, у решавање проблема у региону" рекао је Вучић.

Он је истакао да нема сумње да Србија има подршку САД за укидање такси, јер сматрају да је важно да се настави дијалог Београда и Приштине.

Вучић је рекао да обично са важних састанака има најмање великих вести.

"Помпео је врло озбиљан и одговоран човек и желео је да чује шта Србија мисли пре свега о питању решавања косовског проблема. Чини ми се да сам на најкраћи и најједноставнији начин рекао које су позиције Србије“, објаснио је он.

Вучић је казао да је замолио америчку администрацију да покуша, иако је то и до сада чинила, да снажније утиче на косовско - метохијске Албанце да укину таксе.

"По том питању нема сумње да имамо подршку јер сматрају да је важно да се настави дијалог да бисмо могли на сваки начин и по сваку цену сачувамо мир, гледамо у будућност и одређујемо наше економије", поручио је Вучић.

Остале вести