Тојо инвестира 390 милиона евра

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да ће јапанска Тојо корпорација инвестирати 390 милиона евра у фабрику у Инђији, само у првој фази, а да се за Србију одлучила после три године преговарања и истраживања тржишта.

Извор: ТВ Пинк

Вучић је, на ванредној конференцији за штампу, истакао да се за инвестицију јапанске корпорације борило више земаља централне, источне и јуже Европе, те да су у "последњем кругу" преостале само Пољска и Србија.

"Пре неколико минута сам добио званично писмо од овог значајног јапанског инвеститора. Господин Шимизу је рекао да ће Тојо тајер, најпознатији произвођач гума доћи у Србију", рекао је он.

Вучић је казао да је њихова инвестиција у првој фази 390 милиона евра, и да се ради о улагању у Инђију.

Према његовим речима биће запослено најпре 523 људи, који ће имати значајно веће плате од просечних у Србији.

Величину инвестиције илустровао је податком да је 400 милиона евра 12 до 13 одсто укупних инвестиција у Србији, што је више него што на годишњем нивоу има укупно Босна и Херцеговина и значајно више од Северне Македоније и Црне Горе.

Vucic konf
Извор: Танјуг

"То је само два пута мање него што је имала Хрватска, као чланица ЕУ, у прошлој години", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће у наредним месецима почети изградња на 60 хектара земљишта.

Пренео је да се у једном делу писма наводи да они сматрају да ово није крај сарадње, већ да имају и додатне идеје како да прошире посао.

"Надамо се, а они никада не воле да се о томе говори унапред, али се надамо да ће даље наставити развој кроз научно истраживачки центар, тест центре и остало што долази", рекао је Вучић.

Он је истакао да су у овој фабрици просечне плате значајно, драматично више од просечних плата у Србији, али је додао да не може да прецизира износ пре него што послодавци саопште радницима.

Наводећи да ће у првој фази бити запослено 523 радника, Вучић каже да је изградња те фабрике велика вест за Инђију, Срем, делове Новог Сада, Kаћ, али и Београд.

Вучић каже да ће се у фабрици производити премијум гуме највишег квалитета за реномиране произвођаче аутомобила.

Производиће се од пет до десет милиона гума првог ранга, истакао је Вучић и додао да је ово прва фабрика јапанског произвођача у Европи.

Председник је поновио да су улагања потребна и у Топличком округу - Прокупљу, Kуршумлији, Блацу, Житорађи, те додао да се нада да ће влада донети одлуку о додатним подстицајима за улагања у тај округ.

Мора се, каже, урадити још и за Kрагујевац, Ваљево, Пријепоље, Сомбор, Пландиште и друга места.

Vucic konf
Извор: Танјуг

"Али, чини ми се да овиме драматично снажимо Војводину, цео Срем", рекао је Вучић и додао да ће нова компанија запошљавати инжењере из Београда и Новог Сада.

Још једном је захвалио Шинзу Абеу, који је први јапански премијер који је посетио Србију после 40 година, додајући да је долазак велике јапанске компаније резултат и његове посете.

"Добродошли, јапански пријатељи, желимо да останете још дуго овде и да отворите још много фабрика у земљи. Надамо се да ће се наставити улагања у Србији. Ово је толико важна вест да ће се резултати видети у будућности", рекао је Вучић.

"Победити Пољску, а да Јапанци одлучују међу више земаља централне и источне Европе, велика је ствар", закључио је председник Србије.

Остале вести