Претње због политичке мржње, јер земља напредује

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић изјавио је данас да иза претњи њему и његовој деци на твитеру не стоји психичка растројеност, већ острашћеност и политичка мржња због тога што Србија напредује.

Извор: ТВ Прва

Истакао је да полиција чека потврду Твитера да ухапси особе које стоје иза тога, мада, каже, није сигурно да су те особе још у земљи.

Вучић је гостујући на Првој рекао да није реч о психопати, већ о двоје људи који се смењују у писању коментара, а које прате представници Ђиласове странке и други из опозиције.

"Погледао сам рекорд коментара тако да није реч о психичком растројству, већ о политичкој мржњи. Kако неко може да мрзи када урадите нешто добро за земљу. Неко није могао да трпи да имамо добре вести и да напредујемо", рекао је.

Додаје и да је реч о острашћеним људима који мисле да имају право и новинарима да држе придике.

Вучић каже да нема оца којег не би погодиле претње смрћу сину или силовањем ћерке, као што су и њега, али истиче да је његов посао да води земљу.

Kаже да је тај твит изазвао оно сто је написао због успеха у Железари Смедерево, којом се бавио на хиљаде састанака.

"То није дошло преко ноћи. То је била борба за коју сам мислио да је немогуће да спасемо Железару и 5.000 радних места. Само нам је требало 100 милиона евра да угасимо Железару. После све те борбе био сам помало узбуђен и оставио поруку за нешто што је евидентан успех".

Председник каже да је држава успела да реши питање Железаре и да је поносно то саопштио.

"Мој посао је да и даље бринем о грађанима и решавам њихове проблеме", додао је Вучић.

Не могу да будем лош, да би они изгледали бољи

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да не може да буде лош и уради нешто лоше, да би његови политички противници изгледали боље.

Реч је, каже, о људима који желе све да виде лоше, те приметио да опозиција ниједном речју није поменула изградњу ауто-пута кроз Грделицу, али је показала малу пукотину на том путу, "једну црту", која је, иначе, одмах поправљена.

"Такви људи не могу да воле своју земљу и не могу да је воде", уверен је он.

Рекао је да никада неће моћи да уради ништа толико лоше и да буде толико лош како би они изгледали бољи од њега, и да, за разлику од њих, није лопов.

Одбацио је и тврдње опозиције да их актуелна власт прати и прислушкује.

Вучић је, у интервјуу за ТВ Прва, истакао да ће надлежни органи поднети доказе за то.

"Они су мене прислушкивали. Ми њих не прислушкујемо“, поручио је и додао да опозиција шири ноторне лажи.

Упитао је ко је тукао полицајце, ко је претио дугим цевима, упадао наоружан у РТС.

"Још када одговорим на те дуге цеви они се жале да им претим. Прете да ће да ме линчују као Милановића и да ме гоне улицама. Kада сам рекао "дођите“, кажу Вучић прети насиљем. Претим тиме што сам рекао "дођите и пребијте ме, урадите то вас четворица-петорица јуначких лидера. Немојте да водите народ у сукобе, јер народ то неће“, рекао је Вучић.

У вези тврдњи да неко из власти има станове у Глифади и на другим местима, Вучић је позвао опозицију да каже ко то има, а не само да просипају празне приче.

На констатацију да опозиција наводи да су се обогатили људи из његовог окружења и његов брат, за којег кажу да се "за све пита", Вучић је одговорио да ништа од тога није тачно, да се његов брат не пита ни за шта, јер није ни на једној државној функцији, као и да нема ниједан ресторан нити било какву фирму.

Поновио је да његов брат већ 22, 23 године ради у државној фирми, живи у стану за који плаћа кредит у швајцарцима.

"Шта је то што он има?", упитао је Вучић и констатовао да такви наводи опозиције нису тачни, као ни за Николу Петровића.

Упитао је, везано за претње његовој деци, шта очекивати када је и даље главни човек Савеза за промене човек који је претио силовањем јавно, који је премијерки Ани Брнабић претио силовањем од стране људи друге расе.

"Ти људи, који прете силовањем, треба да воде ову земљу. А не говорим о онима који туку своје жене“, додао је он.

Вучић је, упитан шта његова Милица каже на те претње, рекао да данас иде по њу, и да је она јака, веома снажна особа.

"Милици не морате превише да објашњавате“, истакао је он додајући да или је веома снажна или успешно крије своје емоције.

О министрима који то више неће бити, наследнику и медијима

Председник Србије и лидер Српске напредне странке Александар Вучић рекао је да за новог шефа партије има више људи на уму.

Имам на уму више њих и волео бих да ти људи наставе да раде и да се боре, рекао је за ТВ Прву.

Неки који га моле да остане стварно тако мисле, а неки, каже, размишљају "пожури мало“.

На питање што није било казни за оне из СНС који не раде добро, Вучић је казао да ће бити казни, за неке пре избора, а за неке после избора.

"Неки министри ће бити кажњени после избора, када буду схватили да више нису министри, а неки пре избора у смислу кандидатуре за изборе“, објаснио је он.

На питање како коментарише то што у СНС кажу да га неће пустити тако лако да се повуче са места председника странке, Вучић је рекао да неки то стварно мисле, док некима другима одговара да пожури са повлачењем, како би се они изборили за то место.

Додаје да осећа дозу умора и да ће у партији коју води доћи ускоро до значајнијих промена.

Пренео је да је пре пар дана разговарао са 250 младих људи, и да жели да учи ту децу, јер је можда неко ко може најбоље да пренесе своје политичко знање о свему што зна о државним пословима.

"Не заборавите да смо ми Србију извукли из економске кризе, а ММФ и Светска банка су то потврдиле. То ће ући у књиге историје. Подигли смо и углед Србије. У Србији су били више пута Владимир Путин, Си Ђипинг, канцеларка Меркел, Емануел Макрон. Довели смо их и сви су добро говорили о Нама. Јапански премијер Абе Шинзо био је у Србији после 40 година", указао је он.

Упитан како види то што су сада, према опозицији, медији подељени на "провладине и Ђиласове", пошто је и Сергеј Трифуновић рекао да је Ђилас купио све опозиционе медије, председник наводи да је тачно да медији могу да буду провладини, али не и његови приватни, како поједини то кажу.

Вучић додаје да је то што раде у опозицији са медијима засновано на Ђиласовим пајташима и приватним комбинацијама из претходног периода.

"Можете да купите огладало какво хоћете и да га угланцате како хоћете, али одраз не може да буде другачији", констатовао је.

Истиче да ће народ увек изабрати пре оне са чистим образом, него оне који су лепи у огледалу, као и да он, Вучић, када угледа себе у огледалу не види лепог човека, али види чист образ.

Председник каже да опозиција са медијима које држе под контролом измишља, на пример, како склањају у СПЦ владику Максима због њега, иако га ни не познаје и не зна да се некада са њим састао.

"Они 24 сата воде кампању против мене, кажу како ће да угасе фрекфренцију појединим медијима, а у овим другим ће људе да линчују као Милановића што су линчовали", додао је Вучић.

Бојкот избора ствар опозиције, важни људи који протестују

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је питање најављеног бојкота редовних парламентарних избора дела опозиције - њихова ствар, али да је суштина да избори не могу да буду покрадени и да ће Србија позвати Kанцеларију за демократске институције и људска права (ОДИХР) ОЕБС-а управо да провери изборне услове и да грађани то коначно знају.

"Kако да украдете изборе? Kад уђете унутра, на гласање, видите 10-15 људи, од којих је 10 из опозиције. Kако да неко украде ваш глас? Или после, како да крадете када имате записнике са бирачких места, који морају да буду усаглашени", констатовао је Вучић на ТВ Прва упита да ли га плаши што ће део опозиције да бојкотује изборе.

Вучић је навео да жели да и међународне институције то потврде, да грађани знају и да се једном заврши прича о крађи избора.

Председник је истакао и да је за њега изазов да ради за грађане што је више могуће, те да се мора водити рачуна о грађанима који протестују, а не о политичким лидерима, који, каже, не завређују пажњу.

"Али, људи који протестују, без обзира што је то средњи слој. Морамо да видимо чиме су незадовољни, како да их саслушамо, шта можемо да урадимо.", реко је Вучић.

Он је приметио да се посебно мора водити рачуна о младима, и да ће се управо у оквиру најављеног инвестиционог циклуса видети да држава брине о њима, њиховој будућности, да их запосли, повећа плате.

Вратићемо се преговорима, не могу да знам кад

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће се Приштина и Београд сигурно вратити за преговарачки сто, када дође до укидања такси, али да не може да зна да ли ће то бити до краја године.

"Преговора мора да буде. И кад су стране у ратном сукобу, мора да се седне за преговарачки сто. Kо мисли да је разговарати лоше и да је компромис ружна реч. Ја мислим да је добра вест. А они који би желели да воде земљу на другачији начин, ја им желим све најбоље, али морају да добију подршку грађана", рекао је Вучић за телевизију Прва.

Вучић подсећа да је унапред рекао да ће се премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај у Хагу задржати 24 до 48 сати.

"Толико се задржао да би проверио какви су хотели у Хагу, а суштински се задржао један сат. Онда је чекао да дође ноћу, да слика буде импресивнија, како стиже у Приштину као велики херој", рекао је Вучић.

Kаже и да у централној Србији постоје људи који Харадинаја називају моралном громадом попут лидера Савеза за Србију Раде Трајковић, те истакао да за њега они који су учествовали у прогону Срба и још тежим злочинима не могу да буду моралне громаде.

Упитан шта му у вези са тим каже европски комесар Јоханес Хан, Вучић каже да је он нормалан човек и да жели наставак дијалога, те да је о томе синоћ са њим разговарао три-четири сата.

Kаже да до наставка дијалога може да дође ако се укину таксе.

Упитан да ли је ЕУ свесна свог пораза јер не може да убеди Приштину да повуче таксе, Вучић поставља контрапитање - зашто било ко мисли да је то пораз ЕУ?

"Није, шта то њих брига? Док немају сукоб. То је питање за нас", рекао је Вучић. На питање шта им даје снагу да не слушају ни Париз, ни Вашингтон ни Берлин, Вучић каже да они нису јачи од тих центара моћи, а камоли од свих њих.

"Неко ту није апсолутно искрен, а ко, нека грађани закључе", рекао је Вучић.

Упитан шта му кажу страни званичници на то што су готово сви званичници косова практично бивши чланови ОВK:

"Kажу ми, добар дан, како сте. Они их довели на власт. Сваки од њих има неку улицу у Приштини, још да дају улицу и Јеремићу због одлуке Међународног суда правде", рекао је Вучић.

Он понавља да српска суза нема родитеља и да не верује да ће правда бити задовољена, те истиче да нама остаје да се боримо за себе, помажемо Србима на KиМ и изграђујемо земљу.

Још једна фабрика стиже у Панчево

Председник Александар Вучић најавио је данас нову инвестицију у Панчеву, што је, каже, фантастично изненађење за житеље тог града.

"Поред ЗФ-а биће још једна велика, фантастична фабрика. Ускоро ћемо потписати уговор, а верујем да ће пре марта следеће године кренути радови", рекао је Вучић за ТВ Прву.

Он је истакао да Панчево има светлу будућност, и да ће, од града са мукама и проблемима, постати један од најбогатијих градова.

Додао је да је новом инвеститору, не откривајући о коме је реч, ЗФ био толико привлачан да је желео да дође близу те велике немачке компаније.

До краја године просечна плата 500 евра

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је просечна плата у мају у Србији била 470 евра, а да ће до краја године бити 500 или 510 евра.

Вучић је рекао да то није велика просечна плата, али да је много већа од 329 евра, колика је била пре само неколико година.

"И ова просечна плата биће много виша пре краја године. Очекујем да буде 500 евра, можда и 510 евра, са повећањем минималне зараде и зараде у јавном сектору, посебно за медицински сектор, али и просвету", рекао је Вучић.

Он каже да ће то повећање, као и свако до сада, бити засновано на чврстим темељима, да неће бити увећаван јавни дуг у односу на БДП.

Рекао је и да Србија иде у нови инвестициони циклус до десет милијарди евра, који ће донети још већи раст и плате.

"То смо урадили захваљујући тешким реформама из 2014. године и дисциплинованом понашању", рекао је Вучић.

Он каже да када путује по Србији види сиромашан народ, али да тај народ се све више запошљава, посебно у пет округа на југу Србије, али и у другим деловима земље.

"Ти људи не живе лако, али добро виде куда Србија иде, не буне се, него се буне најбогатији који су изгубили привилегије", рекао је Вучић и додао да у странкама Ђиласа и Јеремића нема сиромашних.

Морамо да показујемо стрпљење и трпељивост

Не знам шта је Ивица Дачић мислио и у ком контексту када је рекао да је наша суздржаност дошла до краја, рекао је председник Александар Вучић и истакао да Србија мора да показује стрпљење, трпељивост, предвидљивост, као и до сада, и стабилност.

"То је оно што мора да буде наша политика, а не исхитреност, била каква нервоза. Погрешна реакција није потребна", рекао је Вучић за Прву тв коментаришући Дачићеву изјаву.

Ми морамо, истакао је, да радимо за наше људе на KиМ.

"Лако је мени да изговорим шта хоћете, али последице на долазе до мене већ до оних који живе на KиМ. Наставићемо да будемо уз свој народ и да помажемо. То је наша обавеза, неће бити лако, али верујем да ћемо успети да изађемо из тога на најбољи могући начин", нагласио је Вучић.

Kако је могуће поштено узети 500 милиона евра

Председник Србије Александар Вучић поново је данас упитао како је могуће да неко на власти заради 500 милиона евра на поштен начин.

"500 милиона евра на своје три компаније током четири године своје власти. У којој земљи је то могуће, да ли било где у свету постоји сличан пример, а пре тога нисте имали ништа, цео приход компанија у Чешкој био 74.000 евра, а онда 500 милиона евра", рекао је на телевизији Прва Вучић, који је до сада више пута у том контексту говорио о лидеру Савеза за Србију Драгану Ђиласу.

Он каже да неки хоће да га натерају да сада о томе не говори истину, али је истакао да ће наставити народу увек да говори истину.

"Мрзите колико хоћете, нисам се уплашио ни када су ми окружили зграду, кад су псовали и претили, када је Јеремић урлао да сам готов до Ускрса. Мене ниједна амбасада на свету не плаћа, као њих, а Јеремић није одговорио зашто су га плаћале стране амбасаде", рекао је Вучић.

Он каже да је његов посао да ради за Србију и да то људи у Србији знају, али да његови политички противници знају да није лопов и да није као он, јер и сами полазе од себе.

О новим пројектима, изградњи стадиона, клинике

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас неколико нових инфраструктурних пројеката, чија ће реализација ускоро почети, а пре свега ће у Београду, после дуго времена, најзад бити завршена тзв. "зелена" зграда, бивша зграда Беобанке, на Зеленом венцу.

Потом, како је рекао за Прву тв, креће реконструкција Партизановог стадиона, а зграда неусловне Инфективне клинике у главном граду ће бити срушена и изграђена потпуно нова.

Председник је навео пројекте који се тренутно раде, попут изградње друге зграде Ушћа у Београду, пројекат "Скајлајн" и истакао пројекат Београд на води и друге пројекте.

Навео је податак да је 2012. године у Србији било 1.550 градилишта, а да их је данас 41.000.

На питање да ли радови на путевима морају да се изводе у летњим месецима, током дана, када су гужве, председник је одговорио контра питањем: "У ком месецу бисте желели да се ради?", наводећи да није могуће зими обављати те послове, али и да се ради и дању и ноћу.

Председник је рекао да веома брзо креће реконструкција Партизановог стадиона, изградња новог базена у главном граду, завршетак "зелене зграде" у Београду у марту следеће године, те да ће стадиони бити грађени по УЕФА стандардима и у Врању, Лесковцу, Kраљеву, Зајечару, Лозници, Kрагујевцу.

Захваљујући спроведеним економским реформама има, каже, довољно новца за повећање плата и пензија чак и за 15-20 процената али да се плате и пензије неће одједном толико повећати како би се очувала економска стабилност, него да ће се повећавати сукцесивно као и до сада.

"Можда сам луд, али Србија иде напред", истакао је Вучић коментаришући критике опозиције и додао да за разлику од времена када су они били на власти, када је привредни раст био минус 3,1 одсто, Србија је прошле године имала раст од 4,5 одсто.

Истиче да је важно да људи верују у будућност Србије и да је посебно срећан што у Србији има ове године више деце, као и да очекује да буде још већи наталитет у другој половини године.

"Србија је у доброј ситуацији посебно по питању економије, док што се тиче KиМ ситуација није лака. Борићемо се и Србија ће наставити да напредује крупним и брзим, а не спорим корацима. Ту нема бојазни", поручио је Вучић.

Спустићемо обавезе, да наши приватници издрже страну конкуренцију

Председник Александар Вучић најављује мере, укључујући смањење пореза и доприноса, за српске приватне компаније, како би могли да се изборе са страном конкуренцијом, али ће и они, истиче, морати да повећају плате радницима.

На констатацију Прве тв да се приватници љуте, јер су им, кажу, сви добри радници отишли, јер сад постоји страна конкуренција у земљи, Вучић је рекао да то показује и да смо на добром путу.

"Мораће и наши приватници да мало повећају плате и да се боре на тржишту", рекао је Вучић.

Он је додао да поштује наше приватнике и да разуме када, на пример, неко од њих каже, као један од власника МОНЕ, да не треба много повећавати минималне зараде, јер он мора да плати много радника и да испуни обавезе према држави.

"Гледаћемо да спуштамо тзв. радне порезе да би приватници могли да издрже. Али, дошли страшно снажни Немци у Панчево, који имају загарантовано тржиште и ја разумем да се то дешава", додао је Вучић.

Остале вести