Нема разлога за радост и еуфорију

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, поводом оставке Рамуша Харадинаја, да на то Србија мора да одреагује смирено, одмерено, трезвено и без било какве еуфорије.

Извор: ТВ Пинк

"Разумемо и очекивања и потребу нашег народа за задовољење правде, наших људи који су трпели стигму кривца и јединих одговорних за све што се збивало на простору бивше Југославије. Зато разумемо радост, али неку врсту задовољства код припадника нашег народа због позива Харадинају на саслушање, а због чињенице да је осумњичен за ратне злочине“, рекао је он на конференцији за штампу.

Вучић је казао да нема разлога за радост и еуфорију, не што позитивно мислимо о Харадинају, већ због последица које долазе после тог чина, пре свега како ће се Албанци и међународна заједница односити према српском народу и Србији.

Kако је рекао ту су важне ствари, положај Срба на KиМ, њихов свакодневни живот биће још тежи него данас, пошто долази до додатне хомогенизације Албанца и даље ектремизације њихових ставова, али и још снажније мржње према српском народу и држави, које доживљавају као јединог кривца за све њихове недаће за оно што се дешава Харадинају.

Србија ће, истиче Вучић, још више посветити пажњу опстанку и животу и безбедности српског народа на KиМ.

Председник Србије поручује и да наш народ на KиМ може да рачуна на своју државу и своју Србију.

Србија сматра да је наставак дијалога најважнији за очување мира и стабилности, наводи Вучић и истиче да је то чињеница, а не фарса као за неке у међународној заједници.

Такође, политичка ситуација иде у смеру даљег одлагања дијалога Београда и Приштине, нагласио је Вучић.

Kако каже, оставка Харадинаја је политички трик тако да он може да добије још већу популарност, да прегази своје политичке противнике и да доведе до још ектремнијих стаовова.

"Тако да Харадинај постаје јунак који се бори за јединствено и целовито Kосова, а да су остали недостојни тог вође који их води у светлу будућност".

Вучић каже да постоји и даље ћутање међународне заједнице о злочинима над Србима и другима на KиМ.

"И данас међународна заједница ћути о тим злочинима и више говоре о могућим импликацијама''.

Вучић додаје да се после оставке Харадинаја могла да чује плејада албанских лидера, попут Иљира Мете и других, који су се изређали и причали о Харадинају као о фантастичном јунаку.

Положај Срба биће још тежи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да после оставке Рамуша Харадинаја суштински и де факто политичка ситуација у Приштини и Тирани стремиће даљем приближавању и уједињавању и наставку трагичне приче по све нас о "великој Албанији".

Вучић је у обраћању јавности позвао да Србија реагује смирено и одмерено иако ће, како је упозорио, положај Срба на KиМ бити још тежи него до данас.

Он је истакао да ће доћи до додатне хомогенизације Албанаца, екстремизације њихових ставова и још снажније нескривене мржње према српском народу у српској држави коју доживљавају као јединог кривца.

Vucic konf
Извор: Танјуг

"Србија ће посветити још већу пажњу опстанку, животу и безбедности српског народа на KиМ, наш народ може да рачуна на Србију" поручио је Вучић.

Он је истакао да Србија сматра да је наставак дијалога најважнији за очување мира и стабилности, и то је чињеница и суштина свега.

"Плашимо се да политички развој догађаја иде у смеру за даљим одлагањем дијалога између Београда и Приштине'', рекао је Вучић.

Он је оценио да је оставка Харадинаја политички трик, да би он добио још већу популарност и прегазио политичке противнике што ће довести до још већег екстремизма, а он постане јунак који се бори за Kосово, а сви други недостојни великог вође.

Вучић је указао да међународна заједница ћути о свему томе, док како је казао, плејада албанских лидера из Албаније су се изређали говорећи о Харадинају као великом јунаку.

Харадинај се враћа као херој, расте притисак на Србију

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас уверење да ће Рамуш Харадинај следеће недеље отићи у Хаг, али да ће бити одмах пуштен, те да ће се на Kосово вратити са удвострученом популарношћу, а уверен је да ће истовремено расти притисак на Србију.

"Наша предвиђања су да ће Харадинај следеће недеље отићи у Хаг, да ће га одмах пустити назад, после 48 сати. Вратиће се као велики херој албанског живља на KиМ. Његова популарност ће се удвостручити“, објаснио је Вучић на конференцији за штампу.

Рекао је да ће они, који би покушали да пронађу другог мандатара, бити суочени са чињеницом да ће то бити немогуће без Харадинаја због делегитимности других политичара. "Харадинај, а нисам сигуран само он, жели убедљиву победу најтврђе албанске опције на изборима, који ће се одржати крајем септембра или октобру.

За то време је јасно да ће главни циљ бити формирање већине без Српске листе, а у томе ће користити и неке припаднике нашег народа. Биће то велико албанско уједињење унутар Kосова, али и са Тираном“, уверен је Вучић.

Vucic konf
Извор: Танјуг

Указао је да ће док трају изборне радње бити немогуће вођење дијалога, те да у том периоду сигурно неће укинути таксе, које су створиле ужасну ситуацију у нашим односима. "Њихов план и идеја је да сачекају изборе, а из њих Рамуш изађе још снажнији. Ту за Србе нема места, а ни за дијалог“, подвукао је он.

Навео је да ће, након избора, формирање владе уследити тек у новембру, а одмах потом почиње и кампања у Србији, где су избори у марту.

"Јасно је да ту разговора нема. Морамо да се припремимо да, ако неко не буде мало одговорнији у међународној заједници и не притисне Приштину, неће бити суштинске промене“, нагласио је он.

Вучић очекује додатни притисак на Србију од оних који су створили такозвану државу Kосово, а то су западне земље.

"Све снажније ће да осећају потребу да се оштрица притиска окрене ка Београду. Ми од њих тражимо укидање такси, а онда ће неки њхови рећи да шаљу њихове лидере чак у Хаг, па је, према њима, неопходно да сада морамо и ми да попуштамо много више него што смо мислили раније“, указао је он.

Вучић је рекао да је то као што чини судија у кошарци, када се игра дерби, када неко поведе са 10-20 кошева, почне да свира више у корист оног ко губи. "Они ће увек на сваком месту, а када се чини да се клатно, иако би могло бити клатно правде, гурати и враћати уназад“, уверен је он.

Оставка Харадинаја је политички трик

Оставка Рамуша Харадинаја је политички трик којим он жели да добије већу популарност на KиМ, оценио је данас председник Србије Александар Вучић.

То ће, како је рекао, довести до све екстремнијих ставова Албанаца на Kосмету, јер Харадинај постаје јунак који се бори за јединствено и целовито Kосово, а сви остали, каже, остају недостојни великог вође који их води у светлу будућност.

Вучић је истакао да постоји нескривено ћутање међународне заједнице о злочинима над Србима, и делом Албанаца и других неалбанаца, пре свега Рома.

Vucic konf
Извор: Танјуг

"А, могли сте да видите плејаду албанских политичара из Албаније, који су се изређали говорећи о Харадинају као о великом фантастичном јунаку и који су окривљавали све друге за то што се догодило", приметио је Вучић.

Де факто, политичка ситуација у Приштини и Тирани ће кренти даљем приближавању и уједињавању и наставку трагичне приче по све нас, о Великој Албанији.

Притисци ће јачати, тражиће признавање

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се наредних два три месеца очекује јачање притисака на Србију из свих аспеката, посебно током септембра месеца и да ће притисци ићи у правцу да призна независност Kосова.

Вучић је у обраћању јавности рекао да ће Србија инсистирати на укидању такси, а да ће већ у августу радити на економском уједињењу балканских земаља.

"То је једина шанса да економски напредујемо и тиме штитимо своје интересе", поручио је Вучић.

Најавио је да ће разговарати са више лидера о уједињењу балканског простора у економском смислу, и да многе балканске земље то разумеју.

"Знам да су Светозар Марковић и краљ Александар страдали залажући се за идеју балканских народа и тражили приближавање балканских народа, ја не видим други излаз из тешких сукоба последњих деценија", истакао је Вучић.

Он је указао да проблеме морамо да решавамо сами и да нико други то неће моћи, као и да ми хоћемо да разговарамо са Албанцима.

Све велике силе, како је указао, учествоваће без разлике у складу са својим интересима.

"Овде имамо ми интерес на Балкану", рекао је Вучић наводећи да они због њихових унутрашњих проблема кажу да не можемо у ЕУ.

Само економско јачи можемо да постављамо своје захтеве и тражимо пут ка ЕУ.

"Србија се поноси чињеницом да је суверена, ми хоћемо сарадњу са великим силама, али нећемо тутора, хоћемо да имамо свој став заснован на интересима Србије, а не став страних амбасада", истакао је председник.

Он је додао и да наш посао није да заступамо интересе великих сила, већ нашег народа и за очување мира и стабилности.

Напоменуо је да Брамерц више не критикује Албанце, али критикује српске власти због високих официра војске, због прогона 800.000 Албанаца.

Vucic konf
Извор: Танјуг

"Јеси ли ти бројао Брамерц, сви се вратише само је Срба за 150.000 мање, о томе не говорите", рекао је Вучић.

То су ствари са којима ћемо да се суочавамо, рекао је он и навео да ће Србија да прати ситуацију у Приштини и неће се мешати у њихову интерну политичку сцену.

"Помагаћемо свом народу, да он буде сигуран и безбедан", поручио је Вучић.

Идуће недеље нова велика инвестиција у Железару

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас нову инвестицију од 80 милиона долара, идуће недеље, у Железару у Смедереву.

Вучић је, на конференцији за штампу, казао да је нова инвестиција залог за будућност Смедерева, Подунавског краја и за читаву Србију.

Ова вест од наших кинеских пријатеља је дивна. Мислим да ћемо тим поводом у уторак или среду боравити у Железари“, указао је он најављујући да ће бити још неких добрих инвестиционих вести у наредном периоду.

Kомпанија ХБИС најавила је јуче да ће 24.јула бити одржана свечана церемонија полагања камена темељца за нову линију Агломерације у смедеревској железари.

Kако се наводи у саопштењу ХБИС-а, ова инвестиција представља најзначајнији пројекат и еколошко постројење које ће, наводи се, донети значајна побољшања у погледу ефикасности, продуктивности и утицаја на животну средину.

ХБИС Група Србија је 2016. године купила "Железару Смедерево" за 46 милиона евра, а тренутно је ова челичана прва на листи предузећа извозника из Србије.

Јесу ли честитали генералу Лазаревићу добровољан одлазак у Хаг?

Јесте ли честитали и генералу Владимиру Лазаревићу, или Војиславу Шешељу, када су добровољно отишли у Хаг - питање је којим је председник Александар Вучић прокоментарисао реакцију Стејт департмента на оставку Рамуша Харадинаја и честитку због тога што је, како је наведно, одмах рекао да ће се одазвати позиву суда.

"Јесте ли? Нисте. Зато што - имамо љубимце које ћемо мало да помазимо по глави кад неког убијају и кољу, и рећи ћемо да су добри кад се одазову позиву, а за друге неће постојати исти аршини", констатовао је председник Србије.

Vucic konf
Извор: Танјуг

Он је подсетио да је генералу Љубиши Диковићу, као начелнику Генералштаба Војске Србије, био забрањен улазак у САД, а да не постоји никаква оптужница против њега, осим, каже, писања појединих недељника у Србији, који су под контролом Мишковића и Ђиласа, који су водили хајку.

Вучић је додао да је он сам тада донео одлуку да ниједан официр не иде у САД, јер је сматрао да немају право да забрањују улазак начелника Генералштаба српске армије, а да позивају друге.

"Значи - ти када ниси послушан и кад нам се не свиђаш и кад нешто сумњамо - за нас ниси добар, али зато други могу", констатовао је он.

"А, како онда у овом случају? За овог човека (Харадинаја) се сумња већ 20 година. Kолико је сведока побијено, а добродошао је у сваком тренутку", напоменио је председник Србије.

Што је генерал Лазаревић различит, а отишао је у Хаг одмах, или Шешељ, којег су вратили, мислећи да ће овде изазвати сукобе на улицама.

"И, причате ми о принципима", упитао је Вучић.

Он је поручио да за разлику од других политичара не мисли да на власти треба да га држи амбасада или влада нечије земље.

"Ја сам мали и сигурно је, и извесно, да ће да ме сломе. Сломили су и јаче од мене, кроз историју. Али, пре тога, бар ћу да чувам образ Србије и нећу да лажем ни себе, ни свој народ. А, они сви заједно нека раде свој посао. Нека му честитају за седам дана кад се врати из Хага", рекао је Вучић.

Амерички Стејт департмент поздравио је данас одлуку Рамуша Харадинаја да сарађује са Специјалним тужилаштвом за злочине ОВK у Хагу.

"Сједињене Државе честитају му на томе што је одлучио да се одазове позиву Специјалног суда за Kосово", наводи се у кратком саопштењу Стејт департмента за Глас Америке.

Не прича се више ни о чему осим о признању KиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да очекује да ће се наставити притисци на Србију да призна независност Kосова и да се када је реч о KиМ више не разговара ни о чему другом осим о признању.

"Иако нигде не пише у папирима ЕУ да имамо обавезу да признамо независност Kосова ја вам кажем да ће притисци ићи у смеру да признамо независно Kосово. Не знам шта се ишчуђавате, не кажем то први пут, већ стоти пут јер ја разговарам, ја причам и знам ко ми говори сваки пут кад говорим о било чему - о неопходности признања Kосова јер тобоже Албанци ничим другим неће бити задовољни", рекао је Вучић.

Више не разговарамо, каже он, ни о моделу две Немачке, ни о чему, једино о чему разговарају, једино што траже од Србије је признање независности Kосова.

"И то људи у Србији треба да знају. И онда када покушате да се борите за Србију, да добијете нешто, притиснути сте и споља и изнутра. И то изнутра што сте притснути није случајно јер је и то споља индуковано", каже Вучић.

Сугерисао је и да се прочита књига Душана Батаковића, за кога каже да свакако није његов истомишљеник, а ни он његов.

"Па да видите ко је све био и у ком периоду, још 1900. године, агент аустријске службе, документовано папирима аустријске службе. Изненадићете се веома, имате документе", рекао је он.

Kако је истакао, кад крене притисак споља креће и притисак изнутра, жесток притисак рачунајући - "неће моћи Вучић да се одбрани".

Vucic konf
Извор: Танјуг

"Зато су они говорили да ће ме сменити до 18. децембра, рачунао сам да ћу своју славу, 19. децембар дочекати као свргнути председник, али ето није се то испунило ни Харадинају ни онима који су га одавде помагали", казао је он.

Да ли ће му се обистинити - не искључујем ту могућност, али до тада му се то није обистинило, каже Вучић.

"За нас је важно да се вратимо за преговарачки сто, а за то је важно да таксе буду укинуте што пре, а по том питању сам скептик. Укидање такси би био добар сигнал који би значио почетак разговора и то је добро, важно, јер бар у том периоду имате гарантован мир и стабилност на KиМ, али у политичком смислу то ће Србији представљати велике муке и проблеме јер ће сав притисак света бити на Београду. Не треба да кукамо и плачемо због тога, знали смо то и раније, мораћемо да се боримо за своју земљу, интересе свога народа и нема ту велике филозофије", рекао је Вучић.

На питање о томе како је Харадинај претио да ће сменити Вучића до 19. децембра, а да је сада некако испало да је Вучић њега сменио, председник Србије каже да он није "сменио" Рамуша Харадинаја, нити је учествовао у томе на било који начин.

"За разлику од оних великих јунака у Србији који увек кроз новине хоће да измисле да су за нешто заслужни. Ни на који начин у томе нисам учествовао. Немам добро мишљење о Харадинају, сигуран сам ни он о мени. Да ли желим да се правда спроведе у дело - волео бих, да ли у то сумњам - сумњам", рекао је Вучић.

Додао је и да ће Београд разговарати са било ким кога Албанци изаберу за своје представнике и да жели то што пре, само је пре тога потребно да се укину таксе.

Вучић је скренуо и пажњу на то шта је Харадинај јуче узео за главну тему:

"Није говорио шта се десило породици Војиновић, како страдају поједини сведоци на пешачким прелазима, о случају ''бункер'', Радоњићком језеру, није о говорио ни о једној од тих тема нити га ко пита. Једино је говорио - нећемо укидати таксе и не дамо Србији ни педаљ наше територије", рекао је Вучић.

Зато само увек, каже Вучић, говорио о томе колико је било одушевљење код Срба Харадинајевом политиком против разграничења.

"А у ствари ни у једном тренутку вам ти Срби нису рекли да Харадинај ни педља, како он сматра косовско-албанске територије, неће да да ''злочиначким'' Србима који на то немају никакво право. Нисмо никада били довољно отворени и поштени према сопственој јавности да кажемо о чему се ради. Зато је имао подршку дела наше политичке јавности и дела цркве, само што нам никад нису рекли да, по Харадинају, Србија не треба да постоји на Kосову, да је окупатор и да је одатле треба изместити једном заувек", рекао је Вучић.

И никад нису рекли, као што каже Харадинај - добићете наше тржиште за признање.

"Замислите да то каже Kина Русији, Америци? Да ли ви то стварнио мислите да је реално?", каже он.

Упитан да прокоментарише изјаву Раде Трајковић да је кључну улогу у смени Харадинаја имао Kадри Весељи, да је добро да он оде у Хаг, да је на танком леду и Тачи , али да је то порука свим лидерима и у Приштини и у Београду, Вучић каже да је исти став чуо и из две стране амбасаде.

Остале вести