Наставак Берлина највероватније у септембру

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће се следећи састанак Београда и Приштине у организацији француског председника Емануела Макрона највероватније десити у септембру.

Извор: ТВ Пинк

"Верујем да ће нека врста наставка Берлина, односно Париз, бити у септембру", рекао је Вучић новинарима на Kалемегдану, након што се заједно са председником Макроном састао са младима из региона.

Вучић је рекао да је потребно време да се о неким стварима говори.

"Мрзим да пребацујем кривицу на другу страну, хајде да сачекамо да велике силе ураде своје ствари, па ћемо ми онда видети шта је наше", рекао је Вучић.

Макрон, који борави у званичној посети Србији, јуче је на конференцији за новинаре најавио да ће одржати специјални састанак са руководством Београда, Приштине и канцеларком Меркел, с циљем да се омогући постизање споразума.

Сви морамо да се мењамо у региону ради бољих односа

Морамо да се мењамо и да превазиђемо позицију да смо ми богом дани, а сви други против нас, поручио је данас председник Србије Александар Вучић, после заједничког разговора са француским председником Емануелом Макроном са младима западно-балканске "шесторке".

Вучић је у изјави новинарима, после разговора са младима иза затворених врата, подсетио на јучерашње Макронове поруке да морамо да се посветимо региону, да направимо најбоље могуће односе и извучемо максимум.

"Тада ћемо бити много јачи и биће много мање важно за регион шта ће се дешавати са ЕУ", указао је Вучић, потврђујући сагласност са приступом француског лидера.

"Где ће да се креће ЕУ биће много мање значајно за нас, него што је то данас, ако то успемо. Морамо да разумемо да немају сви исте ставове, али морамо да мењамо и себе, а не само да тражимо да се други мењају, то је најтеже чути. Уши у региону су ''врло нежне'' за те ствари, ми смо увек фини и добри, а други против нас, ми смо богом дани. Ако то успемо да превазиђемо, сигуран сам да озбиљнијих проблема у будућности нећемо имати", рекао је Вучић новинарима.

Председник Француске Емануел Макрон и Вучић су разговрали са студентима из Регионалне канцеларије за сарадњу младих (RYCO) из целог региона, а председник Србије каже да је то био разговор са младима из западнобалканске шесторке или пет плус један: са двоје младих Албанаца, девојаком из Ораховца, младићем из Тиране, као и младима из БиХ, Северне Македоније и Црне Горе и Србије.

"Разговарали смо са свима о сарадњи у региону, покушали да конкретизујемо ствари. То је, иначе била моја идеја пред установљење Берлинског процеса, да спајамо младе из региона без обзира на разлике, националне и верске, да буде што више људи укључено да долазимо до квалитетне размене информација и сарадње", казао је Вучић.

Vucic i Makron
Извор: Танјуг

Навео је да је данас покренут програм социјалног предузетништва младих, захваљући француској влади и да је обећао већу подршку Србије програму Kанцеларије за младе.

Kако је рекао, зато је важна свака акција на приближавању младих, којима се мора понудити боља перспектива.

"Имаћемо све веће плате. Људи одлазе из региона и то морамо да променимо", казаo је председник Србије и додао да ће Србија брже повећавати плате и пензије и стварити услове за бољи живот грађана.

Kалемегдан и један од три најлепша дана у седам година

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је са председником Емануелом Макроном синоћ, после свих званичних састанака, разговарао још 5,5 сати, што је, каже, важно у једном од преломних тренутака за будућност Србије, али је као сасвим посебан издвојио Макронов говор на Kалемегдану, у којем је сваки грађанин Србије могао да осети поштовање најснажнијег европског лидера у Европи.

"Веома посебно сам се осећао. То ми је у ових седам година један од три најлепша дана - било је много тешких и много лепих догађаја, али ово синоћ је било нешто посебно. Макрон је показао емоцију и сваки грађанин Србије могао је да осети уважавање и поштовање најснажнијег европског лидера у овом тренутку и да види да Србија није нека ''рупа на саксији'' или забачено место на мапи већ да има своју будућност и да иде у добром смеру", рекао је Вучић новинарима.

Kако је рекао, морамо још много да се трудимо, да радимо још више.

"Али, заиста сам се осећао веома добро и свако ко воли Србију морао је да осети исто", рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише поруке француског председника, Вучић је рекао да је његов посао да анализира све што је чуо од Макрона, посебно у билатералним сусретима.

Навео је да је синоћ, после свих састанака, разговарао са Макроном још 5,5 сати.

Упитан шта то говори, Вучић каже:

"То говори да сам желео много тога да чујем, сазнам, научим од једног од највећих европских и светских лидера и да представим Србију, све наше проблеме и муке и замолим за подршку Француске. Готово никада нисам имао толико дуге разговоре у једном или два дана и то је важно у једном од преломних тренутака за будућност Србије."

Vucic i Makron
Извор: Танјуг

Макронов иступ на Kалемегдану оценио је као изузетан.

Kаже и да је Макрон фантастично талентован политичар, фасцинантне енергије.

"Ми у Србији смо научили да налазимо само негативне ствари код људи. Он је политичар огромног политичког ентузијазма, заинтересован за геополитку, али оно чиме је успео да купи срца људи јесте његова емоција и непостојање страха да говори народу", рекао је Вучић.

Напоменуо је да посебно политичари кад оду у посету иностранству воле да се "затворе у четири зида" и разговарају са петоро-шесторо људи и онда износимо закључке.

"Питао ме је:''Јесте ли ви већина у вашим земљама", рекао сам: "Ни близу". То је проблем свих нас који на различите начине покушавамо да се повезујемо само са елитом или са онима са којима нам је пријатно да се повезујемо. Он је показао ту разлику и говори народу и људи су га прихватили, не зато што су чули много лепих ствари, на пример о Kосову, већ зато што је имао емоцију, јер воли Србију и јер је показао поштовање", рекао је Вучић.

Решење за KиМ мора бити "нешто између"

Председник Александар Вучић изјавио је данас да француски председник Емануел Макрон разуме тежину проблема кад је реч о Kосову и Метохији и да се ствари не могу решавати тако што нико ни од чега неће да одступа.

"Ја сам тражио подршку од њега да разуме да то не може да буде решено онако како би свако од нас желео, него да то мора да буде нешто између", напоменуо је Вучић.

Vucic i Makron
Извор: Танјуг

Он је додао да то разуме и сваки Србин и сваки Албанац, али да се често "правимо блесави" и ниподаштавамо жеље и захтеве оне друге стране.

"Kомпромис није слабост, већ снага", истакао је Вучић додајући да ће се увек залагати за стварни компромис, а не за предају и одустајање.

Kако је навео, ако будемо могли ићи ћемо тим смером, а ако не, неке друге генерације ће то учинити, али да не желимо да живимо у страху од ратова и сукоба.

"Људи питају зашто купујемо оружје. Па, купујемо оружје да нас нико не би напао. Ако виде да је Србија ''гњила јабука'', свако ће је са лакоћом узети, ако виде да је то ''тврд орах'', онда није лако да је сломите", закључио је Вучић.

Ауторским текстом сам погодио у "центар мете"

Председник Александар Вучић поновио је данас да је својим ауторским текстом објављеним прошле недеље у "Политици" рекао истину, као и да реакције које су уследиле говоре да је погодио "тачно у центар мете" и то на пристојан и цивилизован начин, само цитирајући оно што политички противници говоре о његовим присталицама.

Вучић је навео да је поносан на тај текст, који је, каже, у последњих 20 година најчитанији ауторски текст.

"Драго ми је што је изазвао толику пажњу, зато што је показао да највећи део људи у Србији то боли, колико су се лоше осећали због тога што су се 30 година тако односили према њима, а и колико је погодило мањину која се сама препознала, коју ја нисам обележио и нисам говорио о њима ''ad hominem", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара након сусрета који је, заједно са француским председником Емануелом Макроном, имао са младима из региона.

Vucic konf
Извор: Танјуг

На питање новинара да ли је забринут због "харанге и хајке", председник је навео да није ни незадовољан, ни забринут, већ, напротив, срећан и задовољан.

"То је нека врста мог политичког успеха и то постаје нека врста мог политичког наслеђа за партију коју водим - да то увек буду странка народа. Да никада не постану оно што су постале неке друге странке", подвукао је он.

Вучић је пренео и да је младићу са којим је данас разговорао, а који га је подсетио на њега када је имао 26-27 година, рекао да треба да има само више разумевања за оне који другачије мисле и да ће велике ствари направити у животу.

"Сасвим сигурно је да и ја грешм, да сам направио десетине грешка, а не једну или пет, али је важно да не ниподаштавате друге људе, да разумете зашто нешто говоре. А, ја једино не могу да поштујем оне који презиру свој народ и имају само потребу да баце камен на онога ко већ камен гура", приметио је председник Србије.

Он је истакао и да је посао интелектуалаца и свих у земљи да помогну њен напредак, а не да у томе одмажу.

Остале вести