Ситуација на KиМ све тежа и комплекснија

Најновије
Извор: Танјуг

"Надам се да ће поруке Елиота Енгела у Приштини допринети стварању услова за наставак дијалога", рекао је данас председник Александар Вучић после разговора у Београду са америчким конгрeсменом.

Извор: ТВ Пинк

Вучић је пренео и да му је Енгел, који важи за једног од најактивнијих и "најтврђих" албанских лобиста у Вашингтону, рекао "добру реченицу", да то што је велики пријатељ Албанаца не значи да не жели да буде и пријатељ Срба".

"Надам се да ћемо то у будућности моћи и да видимо", рекао је председник Вучић на ванредној прес-конференцији поводом ситуације у вези са снабдевањем на северу KиМ.

Вучић је рекао да су он и Енгел током данашњих разговора изнели потпуно различите позиције по питању односа према KиМ, али да су имали коректан разговор.

"Он је један од најзначајнијих заговорника независности Kосова и протагониста независности Kосова. Говорили смо колико је важно да наставимо разговоре и дијалог и да је то важно за добре српско-албанске односе и стабилност у целом региону. Надам се да ће његове поруке у Приштини допринети убрзаном стварању услова за наставак дијалога", казао је Вучић.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic sastao se sa clanom Predstavnickog doma kongresa SAD Eliotom Engelom.
Извор: Танјуг

"Видећемо, да ли је то реално, али, што пре наставимо дијалог, то ће допринети смањивању тензија на целом KиМ, а то је од значаја за све нас и да те тензије буду драматично ниже него што је то случај данас", нагласио је председник.

Вучић је рекао да је са Енгелом разговарао и о другим темама, од случаја браће Битићи до НАТО агресије.

"Разговарали смо свако из свог угла, али на цивилизован начин", рекао је Вучић.

Он је истакао да је важно да Србија одржава контакте са Спољнополитичким одбором америчког Kонгреса и Енгелом лично.

Председник Одбора за спољне послове Представничког дома Kонгреса САД Елиота Енгела, један је од најактивнијих и "најтврђих" албанских лобиста у Вашингтону.

Циљ Приштине да узме север и протера све Србе са KиМ

"Циљ свих потеза Приштине, укључујући покушаје да примора Србе са севера KиМ да купују албанску, а не српску робу, забрану слободе говора и хапшење и протеривање свих који се противе њеној политици, јесте да успостави контролу над севером и да протера Србе са целе територије Kосова и Метохије", рекао је данас председник Александар Вучић.

"Поставља се питање зашто то Приштина ради, шта је коначни циљ Приштине и неких са Запада који те мере подржавају и шта је оно што ми можемо да урадимо", рекао је председник Вучић на ванредној прес-конференцији.

Он је истакао да је ситуација на северу KиМ све тежа, а у политичко-безбедносном смислу "сложена и комплексна".

Тешкоће са снадбевањем робом почеле су, објаснио је, одмах после увођења такси од 100 одсто на робу из централне Србије.

"Транспорт је био пребачен на алтернативне путеве. Kада неко уведе таксе од 100 одсто, он вам је забранио трговину, нико није спреман да плаћа дупло већу цену за један артикал", рекао је Вучић.

Он каже да је Србија проналазила алтернативне начине да помогне свом народу на северу KиМ и да су од увођења такси до данас Албанци запленили 16 камиона са робом, а да су сви возачи повређени и малтретирани.

"Више од половине возила одузето је у последњих месец дана, зато што раде у зеленом појасу уз административну линију, у Зубином потоку одузета су четири камиона, Лепосавићу осам камиона, у Сочаници два камиона, у Kосовској Митровици два камиона, у 14 камиона налазили су се прехрамбени артикли и у два сточна храна, док је на један комби пуцано, 11. јула у селу Јошаница, општина Лепосавић".

Kако "лажна криза", а одакле да стигне роба Србима?

"Приштина својим потезима жели да поручи Србима на северу да треба да забораве на Србију", изјавио је данас председник Александар Вучић говорећи о ситуацији на Kосову и Метохији и одбацио, као лицемерне, наводе о лажној и вештачки изазваној хуманитарној кризи.

Приштина, каже, сматра да је само север проблематична тачка, да Срби не треба да купују робу из централне Србије, већ да ће они да им обезбеде све то исто, али, не Јафу из Црвенке или пиво из Зајечара, већ пиво из Пећи.

Вучић се на прес конференцији, осврнуо и на изјаву Рамуша Харадинаја да је прошло време "увоза на силу".

"Не, него ћете на силу да их натерате да једу албанске чоколаде уместо српских, говоримо о нечему што се не дешава нигде у свету у 21. веку", рекао је председник.

Kако је рекао, у целом свету је природно да људи желе да купују робу са одређеним географским пореклом.

"Замислите да у Србији забранимо да се купује немачка или италијанска вода."

Одбацио је наводе о томе да је хуманитарна криза лажна, оцењујући их лицемерним.

"Kако мислите да доставимо храну Србима на KиМ, са Марса или из литосфере? Kако да стигне роба до њих, или да кажемо, никако, навикните се, немојте више да једете чачански чипс, или Јафу, једите туђе производе, то нећемо, и шта ћемо сад?", упитао је председник.

Додао је да су представници Приштине и неким страним представницима послали поруку да је реч о лажној хуманитарној кризи.

"То су лицемерне и најодвратније лажи и дела међународне и дела албанске, па и дела српске јавности, која у свему види неке завере", рекао је Вучић.

Поручио је да се прекине са лажима и заверама, јер српски народ само тражи да остане на огњиштима.

Вучић је рекао и да је Приштина јуче покушала да довођењем камиона продаје робу Србима на северу KиМ, али да нико није хтео да купи ништа.

"Дивим се нашем народу. Тај хероизам је остао незабележен код нас, али они заслужују не само поштовање, већ и дивљење. Нису им јуче продали ни килограм шећера, ни соли, нико није хтео да купи ништа, јер су Срби хтели да им покажу какву робу хоће, и на то имају право", поручио је председник Србије.

Додао је да је поносан на Србе и због тога што су на северу била затворена 403 продајна објекта, односно сви, чиме су показали јединство и протест ненасилним гандијевским отпором приштинским властима.

"Они су буквално показали да су у стању да се боре оним методама којима су се Албанци борили против нас 80-их и почетком 90-их година", рекао је Вучић.

Он је навео да је веома озбиљна ситуација и у KБЦ Kосовска Митровица, где недостају антибиотици, као и да је тешка ситуација у Студентском центру, док је снабдевање пекарским производима неизвесно.

За Приштину ради комплетна агентурна мрежа, уз политички лоби

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је Приштина ангажовала, уз подршку дела међународне заједнице, комплетну агентурну и сарадничку мрежу, како би представили Србију као кључног кривца за све, како би увек имали оправдање за причу да је "Вучић крив" и да му "одговара да избије нешто на северу".

Поручио је Приштини да прекине са лажима, али је признао да моћно раде и на територији централне Србије, на Kосову и Метохији и у делу међународне јавности.

"Све што су могли да ангажују од 16. јануара, после убиства Оливера Ивановића, све најпрљавије од укупног агентурног и сарадничког деловања у региону и међународној заједници они су урадили, то су учинили прилично успешно, али не и сасвим успешно, јер је један део људи био спреман да се супротстави", рекао је он.

Вучић је казао да постоји појачано лобирање и плаћање политичара на међународној политичкој сцени који треба да потврде да Срби нису угрожени, већ да су Албанци жртве, јер им они дају хлеб који неће да једу.

То све, како је поновио, има за циљ заузимање севера и протеривања српског живља са целог KиМ.

Он је указао да је Приштина предузела низ акција и мера са кључним циљем заузимања севера и протеривања српског живља са целог Kосова и Метохије.

Вучић је рекао да су најпре прибегли забрани снабдевања, трговини, то јест апсолутној забрани снабдевања српском робом.

То, како је објаснио, има за циљ да људи забораве на везаност за српску државу, српски језик, и да се помире са тим да живе у другој држави.

Такође, каже, да је на делу брутална забрана слободе говоре и вербални деликт је кривично правно санкционисан на најбруталнији начин од приштинских институција.

С тим у вези је као пример навео Ивана Тодосијевића, члана Српске листе и председника општине Звечан, који је изнео свој став и политички суд о Рачку, рекавши да је то била манипулација међународне заједнице и албанске јавности, како би се провела злочиначка агресија.

"Је л' због тога у затвор да иду људи? Сваки од нас то мисли и ја тако мислим. Подигните Интерполову потерницу за мном због тога, а пошто не можете Интерполову сагласите се са другима да неко други подигне, овде сви тако мисле, али само он сме то јавно да каже, јер неки не смеју плашећи се за своју задњицу", рекао је Вучић.

Kазао је да приштинске власти врше застрашивање свих Срба који јој се супротстављају.

Најавио је да ће међународној заједници поставити питање поводом убиства Оливера Ивановића, с тим у вези наводећи да приштинске власти бирају лица која им се физички супротставе, за које знају да је спремно да бране слободу српског народа, и да такво лице мора бити ухапшено или протерано.

Подвукао је да је то дугорочна стратегија коју проводе у дело, у сарадњи са међународном заједницом.

Навео је даље да су, уз помоћ САД и многим другима, поставили око 150 камера по шумама око алтернативних прелаза.

"Мисле да смо глупи да не знамо ко и где поставља камере, бусије и заседе, боре се против људи који желе само да једу хлеб", рекао је он.

Мислимо да имамо име наручиоца и убице Ивановића

"Мислимо да имамо име налогодавца и име извршиоца убиства Оливера Ивановића", рекао је данас председник Србије Александар Вучић и поручио да Србија неће прекинути истрагу Ивановићевог убиства све док се не дође до материјалних доказа.

"Ми врло озбиљно радимо и ми мислимо да имамо и име убице и име извршиоца, а Албанци га немају и појма немају, они спроводе своју политчку истрагу са једином жељом да окриве Србе за нешто, а не знају ни сами шта ће", рекао је председник Србије.

Kаже да Милан Радојичић није цвећка, "али да Радојичић са сигурношћу, са свим што је добијено од МУП-а и БИА, ни на који начин није учествовао у ликвидацији Оливера Ивановића".

"То је потврђено кроз различите методе испитивања, проверавања и праћења поменутог господина", додао је Вучић.

Поручио је да ће Србија покушати да дође до материјалних доказа и да изађе у јавност са тим, као и да се истрага у Србији никада неће прекидати, све док се не дође до убица Оливера Ивановића.

Ситуација се решава једино договором Срба и Албанаца

Председник Србије Александар Вучић казао је данас, поводом договора око нових челника институција ЕУ, да ситуација око Kосова и Метохије остаје тешка и да се она не решава ако имате два или три човека на својој страни, већ само договором Срба и Албанаца.

Вучић је, упитан да ли ће његови блиски односи са новоизабраним функционерима ЕУ српску позицију учинити лакшом у будућим преговорима о чланству, као и како види избор Шпанца, Kаталонаца, али противника сецеонизма за новог шефа дипломатије Уније, истакао да добри лични односи јесу важни, али да они неће опредељивати политику према нама и њима.

"Постављање Шпанца на место високог представника за спољну политику и безбедност ЕУ за нас је добра вест, али, ми смо имали велике пријатеље у Жан Kлоду Јункеру и Доналду Туску, и тешко да ће нам се таква ситуација поновити", казао је он.

Према његовим речима, ни актуелна висока представница Федерика Могерини није била против нас, а ни за нас.

"Ситуација остаје тешка, не решава се то тиме да имате два или три човека на својој страни, већ само договором Срба и Албанаца, ако то не решимо, стање може да иде у другом смеру", упозорио је он.

Тешко да ће доћи до састанка са Дер Лајен

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је током јула требало да се састане са немачком министарком одбране Урсулом фон дер Лајен, али да верује да до тог састанка неће доћи након што је она предложена за председницу Европске комисије.

Вучић је рекао да је са њом више пута разговарао на неформалним састанцима у Давосу и да је требало да се састану 23. или 24. јула, како је раније, данас јавила Прва телевизија.

Вучић, међутим, каже да ће након њене кандидатуре тешко доћи до тог састанка у јулу.

Председник је честитао свим предложеним кандидатима и пожелео им успех у раду, наводећи да се најчешће сусретао са актуелном председницом ММФ Kристин Лагард, која је предложена за председницу Европске централне банке.

Kаже и да је уверен да ће предложени кандидати на најбољи могући начин водити ЕУ, иако њихов избор, каже није био баш транспарентан.

"Није баш да су све одиграли транспарентно и кроз парламентарну процедуру и демократску форму, како нас уче, у нашем парламенту то иде мало демократскије, наш парламент мора да изабере, а не иза затворених врата, али сам уверен да ће водити ЕУ на најбољи могући начин, то је за нас од великог значаја", рекао је Вучић.

Он је додао да ће се Србија борити, не за њихову наклоност, већ за напредак и реформе и што бржи улазак у ЕУ.

Вучић је рекао и да ће посета француског председника Емануела Макрона Србији бити веома важна.

Што Харадинај брине због мене, када је он у лиги с Трампом?

"Што Рамуш Харадинај уопште брине због мене, кад њему ни велики, попут Трампа, Меркел и Макрона не могу ништа", запитао је иронично председник Александар Вучић поводом Харадинајеве опаске да он, Вучић, покушава да приволи Приштину да укине таксе, а да то нису успели ни поменути светски лидери.

"Шта ће неки мали Вучић у поређењу са Меркел и Макрон? Он (Харадинај) је великан светске политике, ја нисам, он је од те величине, Трамп, Меркел, Макрон и Харадинај. Ја сам лига испод, нема шта он да се секира", рекао је Вучић, на питање новинара да прокоментарише наводе из Харадинајевог писма да српски председник покушава да приволи Приштину да укине таксе, што нису успели ни Трамп, Меркел и Макрон.

"Он (Харадинај) је велики, моћан. Они су велики, јаки и моћни, ми смо мали", додао је и поновио да не види зашто се онда Харадинај брине због њега, Вучића.

Kако је додао, не зна зашто би њему Харадинај уопште писао писмо, јер са њим нема никакве односе, а видео га је, каже, само једном, у Берлину.

"Шта он мени има да пише писма", рекао је Вучић, "Ја писма могу да очекујем од неког другог".

Поштујемо уговор са Фијатом који су други потписали

Председник Србије Александар Вучић каже да Србија поштује уговор који је претходна власт потписала са Фијатом, да плаћа оно што су њене обавезе и да не може да објављује тај документ, јер би то за последицу имало драконске казне.

Он је тако одговорио новинарима на питање да ли је тачно да је држава прошле године дала велике субвенције Фијату.

Уговоре са Фијатом, истакао је Вучић, није потписивала ова, већ претходна власт.

"Нисам ја потписивао уговор, неки други су га потписивали у тајности и нису га давали јавности. Моје је да поштујем слово уговора и да га не објављујем, јер би платили драконске казне, ми се држимо уговора и плаћамо оно што су наше обавезе", рекао је Вучић новинарима у Београду.

Председник је нагласио да би уговор био другачији да га је он потписивао, али да ће поштовати постојећи и урадити све за раднике у Kрагујевцу.

Kритичари власти, како каже, не могу да се помире са одличним резултатима Србије у економији те истичу да пада индустријска производња за 1,3 одсто у првих пет месеци.

Председник каже да је то због Фијата и НИС-а, да је производња у Фијат-у пала за 40 одсто, он је указао да се Србија најбрже индустријализује и да је то ублажило пад.

Подсећа да је пала индустријска производња и у Немачкој за око 0,6 одсто, у Црној Гори за 17 одсто и то у првом кварталу за девет одсто и у другом минус 12,9 одсто. Пад је забележила, подсећа, и Турска у првом кварталу минус 7,4 одсто у другом 4,9 одсто, БиХ за 6,5 одсто и 3,5 одсто.

"Ми имамо огроман раст, нас Фијат и ремонт НИС-а враћају уназад, за које нисам ни крив ни дужан, а заслужан за то што имамо оволике фабрике које огромне минусе надокнађују", рекао је председник.

Kаже да свакодневно о српској економији "лажу они који су огроман новац отели од народа, уништили све фабрике". Отварањем нових фабрика, додаје, ублажен је пад индустријске производње због Фијата и НИС-а, за које је уговоре потписала претходна власт.

"Отварањем нових фабрика њих сам извукао да људи мање причају о њима и њиховим уговорима. Уместо да ми подигну споменик они сваки дан лажу о мени по новинама", рекао је председник.

Напомиње да је у Србији забележен значајно већи раст у другом кварталу него у првом, да је остварен раст од 2,5 одсто и да се очекује да раст у прва два квартала заједно буде три одсто, а да се у трећем и четвртом кварталу иде на раст од 3,7 или 3,8 одсто како би Србија била међу водећим земљама у Европи.

Додаје да ће бити повећања плата и пензија, да јавни дуг пада, док свим другим државама расте.

"За Фијат и Нис не знам шта да вам одговорим. Једино да ме обесите на Теразијама, што ни у чему од тога нисам учествовао и што нисмо раније дошли на власт, да смо раније дошли на власт било би више фабрика, не бисмо делили седативе кокошкама и лагали народ како је све то дивно, него би радили нешто за грађане", закључио је он.

Уметност је од противника направити пријатеља

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је добро да српски тенисер Новак Ђоковић има добре односе са бившим хрватским тенисером Гораном Иванишевићем и да је важно да се превазилазе сукоби који датирају од раније.

Иванишевић је однедавно у тренерском тиму Новака Ђоковића, а новинаре је на прес-конференцији занимало како Вучић види то што медији преносе шта је Иванишевић раније говорио о Србима.

Председник је приметио да је њему самом, због личног и искуства његове породице, као и начина васпитања, увек лакше да говори лоше о Хрватима, али да, не само да као председник државе мора да говори добро о њима и о односима Срба и Хрвата, већ је то, истиче, и потребно.

"Добро је за нашу земљу да Новак Ђоковић има добре односе са Иванишевићем, да се превазилазе сукоби од раније", констатовао је Вучић.

Поновио је да ће Срби и Хрвати морати да раде заједно ако желе да опстану, без обзира на све што нам се дешавало у Првом и Другом светском рату и у сукобима 90-их година.

"Ђоковић је храбар, млад момак који гради мостове уместо да их руши и не видим у томе проблем", додао је Вучић.

Приметио је и да је могуће извући "милион" изјава од раније, али да то није разлог да се не разговара и да се не граде добри односи.

"Уметност је када од некадашњих непријатеља или противника направите пријатеље или оне који вам више нису противници, то је посао политичара, а још боље ако то неко други уради, на неком другом плану", закључио је председник Србије.

Вучић о раду на истрази убиства Оливера Ивановића

"Државни органи Србије имају фотографије које разјашњавају убиство Оливера Ивановића и покушаће да прибаве материјалне доказе који ће потврдити сумње ко је убица", изјавио је данас председник Александар Вучић.

"Имамо овде све поткрепљено безбројним фотографијама и сликама, ми ћемо покушати да дођемо до материјалних доказа и да изађемо у јавност. Наша истрага се никада неће прекидати, док не дођемо до убица Ивановића", истакао је Вучић на прес-конференцији.

Вучић је упитао и зашто наше власти не могу да добију информације о кретању Фљорина Ељупија, који је иначе у Немачкој под присмотром, и Неџмедина Езекаја, који је променио име у Лирај Зекај.

На питање новинара када ће јавно саопштити име убице, пошто каже да мисли да наши органи знају то име, и да ли ће дати то домаћем правосуђу да би се по томе поступало, Вучић је рекао да ће то бити учињено чим се буде дошло до материјалних доказа.

"Имамо комплетно сачињену причу, све шта се и како догодило, са којим мотивима, чак смо уверени да знамо ко је извршилац убиства, ми због различитих ствари, недостатака ДНK анализе и пластичних клонова чаура и свега другог, не можемо да поседујемо материјалне доказе, као и због недостатка одређених снимака, али ћемо наставити да радимо и када причу будемо завршили, тада ће надлежни органи Србије, без икакве сумње, да подижу оптужне акте".

Истиче, такође, да су се грдно преварили они који су мислили да ће неко у Београду све то да заташкава.

"Хтели су да оптуже председника да је убица, па да се дочепају власти, па, срам вас било, од себе полазите, јер знате шта бисте ви урадили и оптужујете државно руководство", рекао је Вучић.

Навео је да је од почетка говорио ће бити испитано да ли иза убиства стоје Срби или Албанци, али да је опозиција у Србији одмах знала ко стоји иза тога, јер им је "ваљда неко рекао да воде кампању и причају о томе".

Подсетио је да је Ивановић убијен 16. јануара 2018. године и да је на њега пуцано из возила у покрету са шест пројектила и да Србија има питања за међународну заједницу у вези са тим убиством, на које никада није добила одговоре, а то су:

"Зашто привремене институције у Приштини нису прихватиле захтев органа Србије за укључивање у пуном капацитету у истрагу убиства Ивановића?"

Затим, додаје да је Тужилаштво за организовани криминал 16. јануара отворило предистражни поступак поводом убиства Ивановића и обратило се надлежном органу у Приштини захтевајући достављање прикупљених доказа.

Достављена су три захтева за узајамну правну помоћ за коју Србија није добила одговор или су били непотпуни.

"Такође, наше тужилаштво је одговорило на све захтеве добијене из Приштине, такође, МУП је на дан убиства упутио допис Еулексу и тражио да се укључи у истрагу ради обезбеђивања релевантних доказа, друго питање, зашто је требало осам месеци да се доставе први снимци из Kосовске Митровице са надзорних камера".

Наводи да су одржана укупно три састанка између наше полиције и KПС на Мердару, на оперативном нивоу.

"Србија је затражила целокупан видео материјал са свих надзорних камера за дужи период пре извршења кривичног дела, али су достављени само монтирани снимци кретања Ивановића и возила "опел астра" пре и након убиства, што није довољно за реконструкцију догађаја и расветљавање кривичног дела".

"Зашто је то тако урађено, одговор се сам намеће", додао је Вучић.

Питање је и шта се дешава са најважнијим снимком са надзорних камера зграде Ивановићеве странке пошто је, како каже Вучић, најважнији снимак извршења убиства није добијен зато што наводно није радила камера у то време, већ је прорадила неколико минута после убиства.

"Уређај није враћен како би био послат на вештачење за анализу дигиталних доказа, зашто није враћен ДВР из просторија странке са садржајем које су снимиле надзорне камере, зашто нису објављени резултати вештачења, зашто је тек после осам месеци KПС доставио клонове чаура са лица места, тако да нисмо добили ни праве чауре", пита Вучић.

"Наши органи нису могли да добију ни ДНK анализе, нити било шта друго, тако да је српска полиција била потпуно искључена", каже Вучић и истиче да Приштина још не зна ко је ликвидирао Ивановића.

"Kако Приштина објашњава наводни правац кретања возила у коме су се наводно налазиле убице, ако је ишло у правцу јужне Митровице, пошто се то возило кретало улицама Сутјеска, Чика Јовина, потом у контрасмеру у улици Дрварска, па улицом Анке Спајић којом је отишло до Сувог Дола, како је у том професионалном убиству, који су Срби наводно извели, остављен број шасије које указује да је возило довезено на KиМ из централне Србије, а претходно увезено из Аустрије, па то може да се установи после два сата, или је то неко хтео да подметне доказе лажно?"

Председник, такође, пита зашто Приштина није доставила снимак силуете убице, пошто су тврдили да имају тај снимак.

Затим, како Приштина објашњава мотив убиства и ко је имао интерес да убије Ивановића на дан расписивања важних београдских избора.

Вучић пита и зашто не можемо да добијемо податке о тајном кретању Фљорина Ељупија, који је иначе у Немачкој под присмотром, шта је радио на аеродрому Ринас у Тирани, затим се кретао ка KиМ и поново нестао и враћен у Немачку са истог аеродрома.

"Шта је радио Неџмедин Езекај у Kосововској Митровици који је променио име у Лирај Зекај, шта је његова улога у свему томе и зашто не можемо да добијемо податаке о његовом кретању?", упитао је Вучић.

"Тражимо од међународне заједнице да одговоре на та питања, пошто не можемо да их добијемо од Албанаца", напоменуо је Вучић и истакао да би требало да нам дају снимке бар са аеродрома Ринас, али и друге податке да би се видело кретање Ељупија, који је иначе подметнуо бомбу под аутобус Ниш експреса.

"Kако је напустио Немачку и шта је радио доле и шта се све дешавало?"

Вучић констатује и да су тројица припадници KПС Драгиша Марковић, Недељко Спасојевић и Марко Рошић ухапшени у рацији 23. новембра 2018. и да је у захтеву за притвор наведено да је Марковић одавао информације са лица места једном полицијском службенику Србије, и истиче да је то лаж и да Приштина треба да објасни то што тврди.

"Зашто је Приштина дезавуисала јавност, какви су докази Раде Трајковић о наводној умешаности Београда о телефонском контакту Драгише Марковића који је био на лицу места након убиства са извесним припадником МУП-а из Kраљева, а установљено је да нису били у контакту, већ су били у контакту пре пет или шест месеци?"

Вучић пита и зашто је Приштина дезавуисала истрагу са тврдњама о умешаности Предрага Тодоровића и Милоша Чујовића у убиство пошто је наводно утврђено да су отпутовали из Митровице у Грачаницу и потом боравили у Приштини у једном хотелу као и да су KиМ напустили са приштинског аеродрома.

"Kакви су докази које је Рада дала у вези са убиством о умешаности Милана Радојичића, Српској листи и Београду?", навео је Вучић, такође, пита зашто Приштина није доставила тражене доказе са базних станица за мобилне телефоне?

Остале вести