Вучић у Борчи: Нећемо само да шминкамо, направићемо канализацију

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић непланирано је данас поподне посетио грађане Борче, у општини Палилула, који су претрпели штету од невремена које је јуче поподне погодило Београд и најавио градњу канализационе мреже у насељима на левој обали Дунава.

Извор: РТВ Пинк

Вучић је рекао да је наложио хитну израду пројекта, а да би канализација требало да буде завршена за годину и по дана од почетка радова.

Вучић Борча Невреме Ситуација 0006
Извор: Танјуг

Председник је током обиласка Попове баре у Борчи рекао да је свима држава крива, да има одговорности и државе, те да за 70 година ту није направљена канализација, али је указао да и грађани морају имати свест о томе да не смеју да бацају смеће у одводне канале и да граде на њима нелегалне објекте. 

Вучић је нагласио да држава не жели да се бави "шминкањем" тиме што ће испумпати воду и урадити неке радове, већ да ће уместо тога ситуација бити решена како треба - изградњом канализације у Овчи, Борчи, Котежу и Крњачи.

Вучић Борча Невреме Ситуација 0004
Извор: Танјуг

Председник је рекао да ће то коштати око 80 милиона евра и да ће радови почети већ крајем фебруара или почетком марта.

"Ово је најнижа тачка у Борчи, има много тога што је људски фактор, а држава је свима крива и то је најлакши одговор свима", рекао је Вучић.

Како је рекао, суштина је да се изгради и да касније грађани воде рачуна о томе, а не да запушавају смећем одводе.

Вучић Борча Невреме Ситуација 0017
Извор: Танјуг

Указао је да је је аутопут био поплављен, јер више од сат времена није било струје и црпне станице нису могле да испумпају воду.

Он је нагласио да је реч о природној непогоди и да се то дешава и у другим земљама, где су грађани без струје, на пример, у Немачкој били 10 пута више, а у САД и 20 пута више него што се код нас догађа.

Вучић Борча Невреме Ситуација 0016
Извор: Танјуг

Сударила су се два авиона у Немачкој, а, приметио је, не дај боже да је то било код нас јер би и онда неки рекли да је држава крива.

Грађанима Борче, који су, иначе, од јутрос тражили преко појединих медија да дође неко најодговорнији да види шта им се догодило, изгледа да је лакнуло самим тим што је председник дошао да их обиђе, бар судећи по коментарима, попут реченице једног мештанина -"председниче, што ми је драго што смо вас видели уживо", "знамо да сте заузети, хвала што сте дошли", "само да вам кажемо шта се ради...".

Вучић Борча Невреме Ситуација 0003
Извор: Танјуг

Вучић је замолио окупљене да пренесу комшијама да је апеловао да се одговорно понашају, да не бетонирају одводне канале, а да се не може спречити елементарна непогода, да се не диже одговорност и не претерује, да не буде "комарци гризу као тигрови" и слично.

У Борчи су иначе од јутрос екипе Завода за биоциде и медицинску екологију које врше дезинфекцију поплављеног терена, као и ватрогасне екипе које испумпавају воду из дворишта.

Вучић Борча Невреме Ситуација 0018
Извор: Танјуг

Попову бару су са председником обишли представници градских власти.

Вучић грађанима Борче: Ево, јавно се обавезујем...

Председник Александар Вучић поручио је данас грађанима Борче и околних насеља, која су претрпела највише штете током обилних падавина, да ће лева обала Дунава добити канализацију, чиме ће дугорочно бити решен проблем плављења њихових домаћинстава подземним водама.

Вучић Борча Невреме Ситуација 0033
Извор: printscreen

"Знам да сте слушали бројна обећања и да су људи пред изборе долазили и исто понављали не размишљајући да ли имају новац, као да је лако наћи више милиона... Ја сам дошао да се обавежем пред целом српском јавношћу за Борчу, Крњачу, Овчу и Котеж", рекао је Вучић мештанима Попове баре, са којима је данас поподне разговарао и најавио градњу канализационе мреже.

Зна, каже, да се на то чекало 50-60 година, уз примедбу да има и оних који кажу да је дошао да их умири и да за три-четири или пет месеци нигде никога неће видети.

Вучић Борча Невреме Ситуација 0008
Извор: Председништво Србије

"Ја вам кажем, а ви после видите да ли сам говорио истину", поручио им је Вучић.

Вучић им је рекао да зна у колико су тешкој ситуацији, сви житељи Борче и Котежа, и да ће се у наредних 96 сати радити на санацији док се изађе из кризе и не очисти све што је вода донела и однела са собом.

"Србијаводе" ће, каже, добити налог да уз асистенцију полиције очисте све канале.

Дугорочно, проблем решава изградња канализације, истакао је Вучић и додао да је дао налог да се по хитном поступку ради пројекат.

Вучић Борча Невреме Ситуација 0020
Извор: Танјуг

Комплетна пројектна документација биће готова до краја јануара или почетком фебруара, како би у марту почела изградња канализационе мреже са леве стране Дунава.

"Успећемо у најкраћем могућем року да завршимо и једном заувек ћете сви моћи да решите проблеме и да их немате више никада", поручио им је председник.

Додао је да је проблем и у нашим навикама, можда чак и више него у држави, али да не жели да критикује грађане.

Вучић Борча Невреме Ситуација 0017
Извор: Танјуг

"Хвала вам што се борите за куће и окућнице, за будућност вашу и ваше деце. Помоћи ћемо вам на једини, најтежи и најскупљи начин", рекао је председник.

Како је рекао, држава сада има новца више него раније и додао да је и раније безброј пута обећавао да се неће водити рачуна само о центру града.

Додао је да држава сада има новца, управо захваљујући грађанима, који су имали разумевања за тешке економске реформе.

Вучић Борча Невреме Ситуација 0029
Извор: Танјуг

Председник је пренео и да су му сви рекли да не долази у Борчу, јер нема решења, али да је он дошао код њих јер говори истину и спреман је да се суочи и када су људи љути, а не само када му аплаудирају.

Поновио је да ће држава помоћи, иако нема обавезу у смислу да нико своју кућу није осигурао, као и да ће пописна комисија изаћи на терен да попише штету.

Вучић Борча Невреме Ситуација 0012
Извор: Председништво Србије

"А, канализацију ћемо да градимо, да решимо проблем једном заувек", закључио је Вучић.

Ту сам, неко мора да прими ударце

Грађани Попове баре, у палилулском насељу Борча, искористили су прилику да се председнику Александру Вучићу, који их је обишао данас поподне, после јучерашњег невремена, пожале на недовољно стрпљења локалних функционера и одсуство спремности да их саслушају и чују њихове невоље и проблеме.

Вучић Борча Невреме Ситуација 0022
Извор: Танјуг

Њему се, током обиласка Борче, обратила жена која је члан СНС-а из Овче и која се пожалила да неће функционери да саслушају грађане и да због тога грађани после криве за све председника.

Председник је на то рекао да позову и њега понекад на састанке, јер је он спреман да слуша грађане.

"Знам о чему говорите. Највише ме љути, јер знам да је много локалних функционера дозвољавало илегалну градњу да стави који динар у џеп....Не могу свуда да стигнем...", рекао је Вучић.

Вучић Борча Невреме Ситуација 0015
Извор: Танјуг

Он је указао да, ипак, нису општинске и градске власти криве што нема канализације:

"За бесправну градњу јесу, за канализацију нису, јер није било пара. Огроман је новац 50 милиона евра, и не могу то општина или град сами да финансирају. Зато сам помињао велики инвестициони захват”, рекао је он.

Вучић Борча Невреме Ситуација 0011
Извор: Председништво Србије

На захвалност више грађана што је дошао у Борчу, Вучић је рекао да "мора неко да прими све ударце".

Исто тако је најавио, пошто се више грађана Борче пожалило да неке комшије не дозвољавају чишћење канала на њиховом поседу, да ће "Србијаводе" доћи да очисте све канале уз асистенцију полиције.

Вучић Борча Невреме Ситуација 0010
Извор: Председништво Србије

"Шта ја ту могу када народ неће да очисти испред своје куће? Ако направимо канализацију у 90 одсто случајева ће бити мање подземних вода", казао је Вучић у разговору са  грађанима.

На примедбе грађана на проблеме због невремена, он је узвратио да разуме људе којима је, као њима, вода начинила штету, али не види шта држава треба да ради у случају оних који се жале да су стајали на аутопуту сат времена због јаког пљуска.

Добићете брзо канализацију, мене држите за реч

Председник Александар Вучић посетио је данас и грађане Котежа који су претрпели највећу штету због невремена и поновио да ће брзо, после деценија мучења, добити канализацију, и поручио да је дошао да каже да им то лично гарантује.

Казао је да ће радови почети крајем фебруара или почетком марта и да ће сва четири насеља на левој обали Дунава добити канализацију - Борча, Овча, Крњача и Котеж.

Вучић Борча Невреме Ситуација 0007
Извор: Танјуг

Председник је, такође, поручио да ће држава надокнадити штету угроженим грађанима и да ће наредних дана код свих доћи пописне комисије, иако држава нема обавезу то да ради, пошто није одговорна за то што је неко бетонирао и затрпавао канале смећем или није осигурао кућу.

У року од три дана биће извучена вода и биће пописана сва штета, додао је Вучић и нагласио да је држава сада у бољој ситуацији и може да помогне свом народу.

Вучић Борча Невреме Ситуација 0042
Извор: Председништво Србије

"У канализацију ће на левој обали Дунава бити уложено 80 милиона евра и добићете канализацију у најкраћем року, то вам лично гарантујем и ја сам одговоран за то. Мене држите за реч за то", поручио је Вучић грађанима Котежа.

Вучић је казао да му је жао што толики број грађана среће у баш у тој прилици, али да му је и драго што је са њим и када је тешко.

"Овде нема канализације и деценијама су долазили да је обећавају пред изборе. Али, видим да наши људи нису урадили посао и са вама разговарали. Молим људе да разговарају са народом, ако нешто чујем од 10 грађана  значи да проблем постоји. Не могу да стигнем на свако место у Србији и зато ће они који су на власти морати да слушају народ и разговарају са народом".

Вучић Борча Невреме Ситуација 0041
Извор: Председништво Србије

Свестан је, додаје, да је грађанима у том делу града задесила мука због деценија јавашлука, немара и бацање свега у одводне канале.

Вучић додаје да је и раније долазио у Котеж и говорио да неће нико да има предност у центру града у односу на њих и истиче да ће у уређивање Трга Републике бити уложено осам милиона евра, а у изградњу канализације 80 милиона евра.

Када су му поједини грађани рекли да нису могли да осигурају куће јер нису легализоване, Вучић је рекао да је свестан тог проблема, као и да ће највећи број нелегалних објеката бити легализован.

Вучић Борча Невреме Ситуација 0002
Извор: Танјуг

"Да ли сам крив што су неки други добили канализацију? А, реците ми онда да ли ћу да будем крив и када ви добијете канализацију, а неки други у приградским насељима не?", запитао је Вучић.

Котеж је једно од насеља на левој обали Дунава где је током невремена у недељу пало 100 литара кише по метру квадратном.

Остале вести