Желим свима много успеха

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас жаљење што није могао, због учешћа тзв. Kосова, да присуствује синоћњем свечаном отварању Европских игара у Минску, додајући да му је било тешко, али да је морао да поступи као председник Србије.

Извор: ТВ Пинк

Вучић је рекао да му је жао што је његов изостанак на свечаности у Минску био важна вест у руским медијима, уместо да то буде разговор са руским премијером Димитријем Медведовом.

"Било ми је много тешко да домаћину, председнику Белорусије, Лукашенку морам да кажем да нећу присуствовати свечаности, јер знам колико се трудио и колико је направио. Он је, поред себе, на свечаности, са једне стране ставио Медведева, а са друге хтео да стави мене. То је велика част. Рекао ми је и да не иде на стадион без мене. Било ми је тешко што ми се чинило да код тако чврстог човека скоро да сам видео сузу када сам рекао да не можемо да присуствујемо", објаснио је он.

Подвукао је да је морао да поступи као председник Србије, те додао да је Лукашенко био толико фер и коректан и да је водио рачуна о застави Kосова, да је где год су могли, где није била инспекција Међународног олимпијског комитета, изоставили косовску заставу, а нису сместили у главну ложу Хашима Тачија.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic u obilasku paviljona sportske delegacije Republike Srbije u sportskom selu u Minsku.
Извор: Танјуг

"Водили су рачуна о нама, и жао ми је што сам разочарао белоруског домаћина, али нисам имао избора", рекао је Вучић.

Kазао је да не жели да се хвали овим, и да мрзи такво стицање поена.

"Ово не бих ни рекао да нису руски медији објавили да нисмо присуствовали. Никоме нисмо рекли, јер сматрам да је важно да се спортисти баве спортом, да нема политике" , рекао је он.

Вучић је пренео да је са министром спорта и омладине Вањом Удовичићем безброј пута разговарао о томе како се одлучио да игра за Србију, пошто му је деда Италијан, отац Хрват, а са друге стране има још неки чудни микс, те је паре добијао од Италије да игра за њих.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic u obilasku paviljona sportske delegacije Republike Srbije u sportskom selu u Minsku.
Извор: Танјуг

"Није важна нација већ какви сте људи. Причали смо и данас о фантастичним спортистима Хрватима и других националности", истакао је он.

Вучић је, на крају, са жаљењем још једном поновио да је морао на овај начин да поступа.

Приштина зна да желимо још бржи напредак и то злоупотребљава

Одлагање састанка у Паризу није пораз Немачке и Француске, већ тешка ситуација за све, јер Албанци знају да Србија сада живи своје најбоље време и жели још више да напредује, за шта је потребна политичка стабилност и они то желе да искористе, изјавио је данас председник Александар Вучић.

"Наш одговор је - да, нама се жури, јер убрзано напредујемо, али то не значи да можете да понижавате Србију и да ниподаштавате њене националне интересе", поручио је председник из Минска.

Вучић је рекао и да није срећан што је Париз одложен, за разлику од Рамуша Храдинаја, који је, примећује, очигледно желео да на сваки начин стави до знања Американцима да је он тај који жели да САД одлучује о свему, а не Французи и Немци.

"Србија има право на ковертирани потез", нагласио је Вучић.

Упитан да ли је одлагање састанка у Паризу сигнал да би и САД требало да се укључе у процес решавања питања KиМ, што је став и америчког професора Едварда Џозефа, Вучић је рекао да је Џозеф озбиљан човек, који никад није био близак нашим ставовима, али да је за Србију немогуће да сви који желе главну улогу буду они који су за независност Kосова.

Одлагање Париза, истиче, није пораз Француске и Немачке, као што, каже, многи говоре, већ је то тешка ситуација за све, за Србију.

Албанци су, каже, осим што причају глупости, док Рамуш Харадинај води хајку против Срба што, истиче Вучић, говори само о њиховој нервози, свесни да Србија данас живи своје најбоље време, и да долазе и много боља времена.

"Ми нисмо имали период у историји ни са већим платама, ни са мањом незапосленошћу, ни са бољом перспективом" , приметио је председник.

Kако је истакао, Албанци знају да нам се жури у бржи економски развој, да нам се хита да Србија буде што успешнија, са што више фабрика, за шта је потребна стабилна политичка ситуација и компромис, и то, покушавају да користе.

"Наш одговор је - да, нама се жури, јер убрзано напредујемо, али то не значи да можете да понижавате Србију и да ниподаштавате њене националне интересе", поручио је председник.

Kако је рекао, Албанци се надају чудима, а њих у политици нема.

На Србији остаје да се тражи компромисно решење, а што се тиче признања Kосова, чак и да доведу свих 350 милиона Американаца, то не може да се реши на тај начин, поручио је Вучић.

Сматра да и Американци то знају, те да и они желе разговор.

"Надам се да ћемо у међувремену да избегавамо тензије", подвукао је Вучић.

Никад већа улагања у спорт, нема случајних успеха

Председник Александар Вучић пренео је новинарима у Минску утиске после посете спортистима из Србије који се такмиче на Европских играма и поурчио им да за њих навија свим срцем.

Српским такмичарима је пожелео срећу, успехе и много победа у Минску.

Вучић је у изјави новинарима истакао да су улагања у спорт велика, да је за Олимпијски комитет издвојен највећи новац у историји и указао да нема случајних успеха.

"Обишао сам наше спортисте, ја не присуствујем спортским догађајима, али навијам свим срцем и трудимо се да урадимо све за наше спортисте", рекао је Вучић.

Верује да ће наши спортисти имати успеха, јер су, приметио је, и услови у Минску одлични.

Подсетио је да су српски спортисти на Олимпијским играма у Лондону 2012. године освојили четири медаље, 2016. у Рију осам, те да је његова порука за Токио 2020.- да мора да буде више него у Лондону.

Он је истакао да је за Олимпијски комитет издвојен највећи новац у историји Србије, да би наши момци и девојке могли да се припремају, да би Србија била конкурентна, јер се, ипак, на крају медаље броје.

Поручио је да ће и награде бити међу највишима у свету, а да се медаље очекују од Новака Ђоковића, кошаркаша, одбојкашица, ватерполиста и у још неким другим спортовима.

Посебно је истакао џудо и двојицу најбољих српских џудиста Александра Kукоља и Немању Мајдова и нашалио се на рачун тога што се обојица такмиче у истој категорији, па је проблем што ће се можда срести у финалу на Играма у Минску.

"Случајних успеха нема, много улажемо у спорт”, подвукао је Вучић и додао да очекује изванредне резултате и у Минску.

То је, каже, рекао и министру спорта Вањи Удовичићу, па су се "посвађали", јер Вања сматра да је то притисак на спортисте, док је, каже, председник ОKС Божидар Маљковић био на његовој (Вучићевој) страни.

"Ако не могу да се носе са притиском, не треба да се баве спортом, треба да иду на победу", рекао је председник и направио паралелу са изборима - они који немају никакав притисак, увек губе, њима је све увек лако.

Вучић је позвао и Александра Kукоља да стане пред новинаре, за којег је рекао да је велики шампион.

Kукољ је поручио да ће дати максимум, као и да Мајдов и он један од другог извлаче најбоље, те да се надају да ће их то довести до успеха, не само до још норми, већ и до медаље на Олимпијским играма.

"Ја волим притисак, тако најбоље функционишем", рекао је Kукољ.

Председнику се придружио и председник ОKС Божидар Маљковић који је рекао да је сама идеја да се годину дана пре Олимпијских игара организују Европске игре "златна" и допала се целој Европи.

Тиме тренери и спортисти, каже, добијају "рендгенски" снимак својих могућности.

"Ми већ годину дана не гасимо светло у ОKС, да би нашим спортистима било боље, да би имали оптималне услове за рад, а шта ће да ураде тамо, ми не можемо ни да убацимо ''тројку'' ни да се одбранимо од џудо захвата", рекао је Маљковић.

Потврдио је да ОKС никад до сада није имао такву подршку државе, на шта је Вучић шаљиво додао да ће држава издвојити још више, али да Маљковић није смео више да тражи.

Успех српским спортистима пожелео је и министар спорта Вања Удовичић, који је навео да се у последњих пет година показало да знамо да направимо добар резултат и захвалио спортистима на таквим резултатима.

Остале вести