"ЗФ" доноси не само радна места, већ и најсавременију технологију

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да немачки "ЗФ" у Панчево и у Србију доноси не само нова радна места, већ и најсавременију и најмодернију технологију.

Извор: ТВ Пинк

"Добио сам управо податке Народне банке Србије да је у првих пет месеци ове године раст директних страних инвестиција износио чак 17 одсто. То је за 17 одсто више него у истом временском периоду рекордне 2018. године“, казао је Вучић на отварању фабрике "ЗФ“ у Панчеву.

Nemacka kompanija ZF otvorila je danas fabriku autodelova u Pancevu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vucica
Извор: Танјуг

Србија је прошле године привукла 3,5 милијарди евра директних страних инвестиција, што је више него што су све земље Западног Балкана успеле заједно да привуку.

Nemacka kompanija ZF otvorila je danas fabriku autodelova u Pancevu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vucica.
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да је у првих пет месеци остварен раст од 17 одсто директних страних инвестиција.

Вучић је на отварању фабрике рекао да је зато данас велики дан не само за Панчево и Војводину, већ и целу Србију.

"Овај ротор и статор који ће се овде спајати ће бити уграђиван у електрични "Volvo" и друге најбоље европске аутомобиле. То ће да се производи овде код нас, тако да ћемо бити једна од земаља у региону која ће имати производњу ''душе'' електричних аутомобила, који су будућност", рекао је Вучић.

Он је истакао да ће цена нафте све више расти и да ће полако сви да прелазе на електричне аутомобиле.

Kако је рекао, "ЗФ" ће запослити укупно 1.300 људи и отворити Развојни и технолошки центар, где ће радити најбољи инжењери и развијати нове технологије.

"Тиме ћемо моћи да сачувамо младе људе у нашој земљи", рекао је Вучић и додао да фабрика "ЗФ" показује колико смо у претходном периоду као земља изгубили времена на глупе теме уместо да смо правили амбијент за овакве фабрике.

"Рекао сам Ханкелу и Јоргу док смо обилазили фабрику да живимо за овакве дане, ми који се бавимо овим послом, јер тако показујемо резултате свога рада", казао је председник Србије.

Истакао је да фабрика није никла из земље, већ да је морало много људи да ради на том пројекту и да се обави пуно тешких разговора, као и да ће сада та фабрика запошљавати људи из Панчева и других места јужног Баната, али и из Београда.

Вучић је захвалио немачким пријатељима и свима у Србији који су омогућили отварање те фабрике.

"Можемо данас да се поносимо овом прелепом фабриком", рекао је Вучић и захвалио посебно Милану Грујићу, кога је назвао "немачким Србином" и истакао да је урадио велики посао за отварање фабрике.

Вучић је изразио наду да ће имати прилику да Грујића одликује на Сретење због свега што је урадио за Србију.

"Надам се да ћу имати ту част. Пре мање од годину дана, 21. јуна, када је ударен камен темељац овде није било ничег осим малог шатора, а данас имамо величанствену фабрику са најсавременијом технологијом".

Председник каже да је у највећој немачкој фабрици у Европи видео "кука роботе" и да је управо то видео и данас у фабрици "ЗФ" у Панчеву.

Додао је да у данас отвореној фабрици тзв. просторија прашине изгледа као апотека, али и да је видео наше раднике, из Панчева и Београда, срећне и насмејане што су добили добар посао и имају сигурну будућности за себе и своје породице.

"Обезбеђујемо сигурнију и бољу будућност за младе људе Панчева, јужног Баната и Београда".

Истакао је да је реч о најсавременијој производњи за електричне аутомобиле и да ће Србија зато већ пре краја године покушати да постави на нашим ауто-путевима електропуњаче како би привукли ту врсту возила из иностранства да користе Србију као транзитну земљу.

Председник каже да је "велика је туча" међу свим земљама за инвестиције и да је зато веома важно што смо као држава добро урадили посао око отварања ове фабрике, испунили своје обавезе у дан прецизно и одговорно, јер само тако можемо да привучемо и нове инвеститоре.

Вучић наводи да му је и Ангела Меркел раније честитала, иако прво није веровала, да је Србија успела да привуче "ЗФ" и да очекује да доведемо још значајан број добављача у Панчево.

Подсетио је да немачке компаније запошљавају у Србји 58.013 људи, као и да расте трговинска размена са Немачком која износи сада више од пет милијарди евра годишње.

Вучић је нагласио да је Немачка први партнер Србије и да не би било тако да нема подршке немачке државе и привреде.

Србија их прима на најбољи могући начин, казао је Вучић и поручио да су немачке фирме добродошле у Србији.

Додао је да је "ЗФ" у Немачкој други послодавац по популарности, јер води рачуна о својим радницима и обезбеђује им добре услове.

"У Панчеву ће се живети много боље него данас и много сам поносан и срећан што отварамо ову фабрику. Ускоро овде да постављамо камен темељац и за друге фабрике. Живело пријатељство Србије и Немачке", поручио је Вучић.

"ЗФ" је највећа производна инвестиција вредна укупно 160 милиона евра, а у тој фабрици ће се производити и ауто-делови за Мерцедес, Ауди, Волво и друге познате брендове.

Kомпанија ће уложити до 2021. године 160 милиона евра у новоизграђену фабрику и њено проширење.

"ЗФ" је уложио 100 милиона евра у фабрику у првој фази која је завршена и већ је почела друга фаза у оквиру које ће бити уложено још 60 милиона евра.

У тој фабрици у северној индустријској зони у Панчеву производиће се електромотори, електричне машине и генератори за хибридне и електричне погоне, као и прекидачи за мењаче и микропрекидачи.

Потражња за тим производима је велика, због чега се простор фабрике већ сада проширује са 25.000 метара квадратних на приближно 60.000 квадрата.

Радови на изградњи нове фабрике у Панчеву су почели у јуну 2018. године, а прва фаза изградње која је сада већ у функцији покрива површину од 25.000 квадратних метара.

Kомпанија, такође, прави научно-истраживачки центар у згради од 5.000 квадратних метара, што говори да су немачки инвеститори дошли у Панчево да развијају своје пројекте у будућности.

Друга фаза изградње која треба да буде завршена до 2021. године обухватиће око 35.000 квадратних метара тако да ће на крају на располагању имати 60.000 квадрата.

"ЗФ" је тренутно запослио 300 радника, а у наредне две године компанија планира да запосли још 700 људи.

То је после неколико деценија прва инострана инвестиција у северној индустријској зони у Панчеву, где "ЗФ" доноси радна места и знање за будућност.

Немачка компанија "ЗФ" производи електромоторе у Немачкој, а за наредну годину је планирано отварање нове локације у кинеском граду Хангзхоу, јужно од Шангаја.

Реч је о компанији која је светски лидер у производњи делова система за аутомобиле, бродове и железницу и тај немачки гигант широм света запошљава око 140.000 радника, а има веће приходе од БДП-а многих држава.

Kомпанија "ЗФ" има више од 230 производних локација у свету.

Остале вести