У Краљеву би била катастрофа да нисмо урадили бедем

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић обишао је данас и предузеће "Радијатор инжењеринг" у краљевачком насељу Грдица, које је недавно погођено поплавама и истакао да би за Краљево била катастрофа да након 2014. године није урађен противпоплавни бедем.

Како је рекао, важно је да се попуне и преостале "рупе" у заштити од поплава, односно да се у потпуности уреде мањи, локални водотокови.

Према његовим речима, за Лучане и Краљево биће потребно око 1,8 милиона евра за уређивање корита река.

"Завршите то, да више нема проблема. Да решимо проблеме људи у Грдици, Сирчи, Адранима једном заувек", обратио се Вучић директору "Србијавода" Горану Пузовићу, који је са њим обишао фабрику.

"Доста смо урадили, али морамо и сада све рупе да закрпимо, да заштитимо Краљево", подвукао је председник.

Пузовић му је пренео да су у насељу Грдица проблеме направили мањи водотокови, као и да ће "Србијаводе" помоћи граду око израде плана, као и да је начелно договорено да се један мост замени.

Вучић је фабрику, која се бави монтажом и производњом котлова за централно грејање, обишао са руководством, а директор Раде Јањић је рекао да се причињена штета мери у стотинама хиљада евра.

Како је навео, оштећене су све машине за производњу, сечење и савијање лимова, ЦНЦ ласери, апкант пресе, аутоматске савјачице, пробијачице, полуаутомати за стругање материјала, роботи за аутоматско варење.

Пренео је председнику да је у прошли понедељак, у погону вода достигла 70 центиметара, али и истакао да је један погон почео да ради већ у среду после подне, а други у четвртак.

Такође, додао је да је 70 одсто машина осигурано.

Јањић је навео и да је предузеће само прошле године произвело 13.200 јединица, а да ове године има већ поруџбину од 7.000 за Италију.

Како је рекао, 80 одсто производа се извози, највише у Аустрију, а затим и у Немачку.

Vucic Kraljevo
Извор: Танјуг

"Овде се плаћа сваки сат на послу, просек плате је преко 650 евра", додао је Јањић.

Предузеће "Радијатор инжењеринг" се бави монтажом и производњом котлова за централно грејање, запошљава више од 350 радника од којих је 40 дипломираних машинских инжењера који свакодневно раде на усавршавању квалитета производа.

Избегли смо катастрофу из 2014. године

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас насеље Сирча код Краљева, које је претрпело највећу штету од бујичних поплава и истакао да је избегнута катастрофа из 2014. године захваљујући свему ономе што је од тада урађено на одбрани од поплава.

Вучић је рекао да ће до краја године бити изграђена сва 23 моста на територији Краљева оштећена у поплавама почетком јуна.

Он је обишао локацију на којој је Војска Србије поставила понтон, јер је Сирчанска река однела стари мост, а директору Путева Србије наложио је да до 15. октобра буде направљен нови мост.

Vucic Kraljevo
Извор: Танјуг

"Задовољан сам што смо избегли катастрофу из 2014. године, не због природе, већ због тешког рада и Горана Пузовића и "Србијавода" и сада треба додатно да уложимо у те објекте. Све што је Пузовић радио је дало велике резултате. Треба још Грдицу да ослободимо од поплава за сва времена".

Војска је за нешто више од два дана поставила понтонски мост како би становништво Сирче могло да прелази реку, а Вучић је рекао да је поносан на њу што је притекла у помоћ грађанима.

"У Краљеву је сигурно највећа штета. Морава је издржала и све што смо радили око ње, али су проблем сада направили бујични токови", навео је Вучић и додао да ће бити уложен и додатни новац за утврђивање река у том делу Србије.

Када је реч о новчаној помоћи грађанима који су највише били угрожени поплавама, Вучић је казао да је то питање правичности коме је тај новац најпотребнији и да ће о томе одлучивати надлежна комисија.

Одговарајући на питање новинара, Вучић је рекао да би требало, као што је најављено, за Видовдан 28. јуна да отвори аеродром Морава код Краљева за цивилни саобраћај, што ће пуно значити за привреду и развој туризма Западне Србије.

Председник је казао да ће до краја године бити отворен и цео ауто-пут од Београда до Чачка, пошто је добио обећање од Кинеза да ће деоница Сурчин - Обреновац бити готова до светог Николе, 19. децембра.

"За две године ћемо имати и ауто-пут од Прељине до Пожеге", нагласио је Вучић.

Каже, такође, да крајем јула почињу радови на изградњи Моравског коридора, то јест ауто-пута Појате - Прељина који ће америчка компанија "Behtel" највероватније радити по систему "кључ у руке".

Председник је рекао да чека 15. јун када ће имати податке о ПДВ-у и да ће тада моћи више да каже када ће бити повећане поново плате и пензије, али да очекује да то премијерка Ана Брнабић одобри пре краја године, а да би просечна плата требало да буде већа од 500 евра.

Vucic Kraljevo
Извор: Танјуг

"Рекли су ми пре (опозиција), када дигнеш плате изнад 500 евра треба сви да гласају за тебе. Има тај снимак из скупштине, да их подсетим", додао је Вучић.

Заменик градоначелника Краљева Вукман Ракочевић је рекао да је у Сирчи поплављено 45 кућа и да је срушен мост што је, како каже, нанело велику штету мештанима низводно од реке, јер су вода и муљ ушли у њихове куће.

Како је рекао, у наредном периоду неопходно је да се уради пројекта документација за изградњу новог моста по савременим стандардима.

Vucic Kraljevo
Извор: Танјуг

Ракочевић је рекао да је село изнад моста, са 25 мештана, потпуно одсечено од осталог дела Сирче и до којег не може да се стигне превозом.

"Екипе Штаба за ванредне ситуације, Дома здравља и Црвеног крста обилазе пешке менштане тог села и доносе им помоћ у лековима и храни", рекао је Ракочевић и додао да, према прелиминарним проценама, материјална штета износи неколико милиона динара.

Казао је да се већина мештана чија су домаћинства била поплављена вратило у своје куће и да је рашчишћен терен.

Остале вести