Вучић обилази поплављену школу у Гучи

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић у оквиру обиласка поплављених подручја у Србији обишао је данас Средњу школу "Драгачево" у Гучи у којој су након поплава оспособљене учионице за наставу, али филскултурна сала захтева потпуну реконструкцију.

Извор: ТВ Пинк

Помоћник председника општине Лучани, којој припада месна заједница Гуча, Зорица Милошевић рекла је да су 3. јуна општину Лучани задесиле поплаве, а да је најугроженије подручје месна заједница Гуча, варошица и приградски део, где је 170 стамбених објеката поплављено тог дана.

Kако је казала, угрожени су смештени у мотел и остаће ту док им локална самоуправа и држава не помогну по питању трајног смештаја.

На целој територији општине Лучани поплављено је 230 објеката, међу којима су и правни објекти и фирме, казала је Милошевић и додала да су на терену комисије које треба да утврде висину штете.

Vucic Guca
Извор: Танјуг

Мирка Поповић, мештанка Гуче која је остала без куће и тренутно је смештена у мотелу, испричала је да јој је вода за пет минута ушла у кућу, што се раније никада није догодило.

Захвалила се председнику Вучићу што је данас дошао да их обиђе, јер, како каже, значи им пажња, поготову што је сама, а изгубила је све што је стекла за свој радни век.

Помоћ брзо свима којима је заиста потребна

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Гучи да ће у најкраћем року бити пружена помоћ поплављенима у том региону, истичући да за државу то није превелики проблем, али да је важно да се то уради на поштен и праведан начин, да је добију они који су стварно оштећени.

Вучић је, у обраћању након обиласка Средње школе "Драгачево", казао да ће они који су остали без кућа, наводећи да је скоро 20 за рушење, и 170 поплављених, у најкраћем року бити пружена помоћ.

"Имамо довољно новца. Ускоро ће Сабор трубача, не смеју последице до тада да се виде", поручио је он.

Vucic Guca
Извор: Танјуг

Директору "Србијаводе" Горану Пузовићу рекао је да у будућој одбрани од поплава не узме само у обзир Бијелицу, већ и Враничку реку.

"Молио бих те да помогнете онима који су стварно поплављени, а не онима који желе само да нешто узму од државе", казао је Вучић.

Замолио је да куће које се буду градиле буду квалитетне, а грађане је замолио да од државе траже само оно што је могуће и реално што може да се уради.

Обилазећи школу рекао је да је посебно срећан због успеха ове образовне установе, која је паметним избором профила повећала број ђака.

"Коначно имамо децу која ће да буду заваривачи, бравари. То је одговорно понашање за будућност", поручио је он.

Вучић је казао да ће, када прође ауто-пут кроз Драгачево, бити лакше да се доводе нови инвеститори и фабрике, како би грађани могли да заснивају своју будућност у свом крају не само на фабрици "Милан Благојевић".

Захвалио се и Војсци Србије на свему што је урађено током поплава и рекао да данас тек почиње посао да се врати све у стање какво је било пре, а то ће трајати пар месеци.

Долазим поново у Гучу, на отварање фискултурне сале

Председник Александар Вучић обишао је данас у средњој школи "Драгачево" у Гучи радионицу и фискултирну салу, које су оштећене током поплава и којима је потребна реконструкција.

Vucic Guca
Извор: Танјуг

Радници у радионици су га упознали са тим да је вода у року од сат времена поплавила просторију, да је порасла за два метра и да су сви мотори уништени, али да су ђаци евакуисани на време.

Председник им је захвалио што су прво бринули о деци и најавио да ће фискултурна сала, за чију је обнову потребно 36 милиона динара, бити готова до Нове године, најкасније до краја јануара.

Такође, навео је и да ће поново доћи у Гучу, на отварање сале.

Председник је похвалио и што се у школи практикује дуално образовање и приметио да ће овогодишњих 30 ђака који су завршили за браваре-завариваче пронаћи посао врло брзо.

Додао је да је важно да у школи има ђака и да их је сваке године све више.

"Срећан сам што ћемо ово да обновимо", рекао је Вучић.

Констатовао је да је несрећа са поплавом велика, али да надлежни раде на томе да се контролишу корита околиних речица, те додао да је био упознат са тим да се у Гучи излила Бјелица, али да није знао за проблем са Врањичким потоком.

Председнику је руководство школе поклоноло фудбалску лопту за млађег сина Вукана.

Остале вести