Вучић у поплављеном насељу Ђераћ код Лучана

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас насеље Ђераћ у општини Лучани, коју су недавно погодиле поплаве.

Извор: ТВ Пинк

То насеље и поплављену пекару "Максимил" су заједно са председником обишли и министар пољопривреде Бранислав Недимовић и председник општине Лучани Миливоје Доловић.

Доловић је рекао Танјугу да је на територији те општине био поплављен 231 стамбени објекат.

Kазао је да је поплављено више од 300 километара некатегорисаних путева, као и путева првог и другог реда. Такође, оштећено је и 20 мостова.

После поплава на том подручју су прорадила и клизишта на око 30 локација, додао је Доловић.

"Тренутно има шест клизишта, а остала су санирана", навео је он.

Kако је рекао, још увек 24 куће нису усељиве.

Власница пекаре Максимил у насељу Ђераћ у Лучанима, које су прошле седмице погодиле бујичне поплаве, Мира Матијевић каже да је за само 10 минута цео засеок поплављен, а да је вода у пекари све уништила достижући висину од скоро два метра.

"Морали смо да изађемо, ниједну машину нисмо успели да сачувамо. Ништа нам није остало", каже Мијатовић за Танјуг и додаје да се мештани тог насеља већ двадесет година боре са поплавама.

Према њеним речима, још увек није урађена прецизна процена штете на објекту површине око 240 квадрата, али је њена процена да без 30-40 хиљада евра неће моћи да санирају штету.

Vucic Lucani
Извор: Танјуг

"Двадесет година стварате нешто и доживите да останете без ичега. Биће потребно много времена да све обновимо, а најтеже ми је што не могу да радим", каже кроз сузе Мијатовић и истиче да је за њу, супруга и троје деце породична пекара била једини извор прихода.

Додаје да још увек отплаћује кредит који је 2014.година подигла како би санирали штету од поплава које су тада погодиле Лучане.

Брза помоћ грађанима поплављеног насеља Ђераћ

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће поплављено насеље Ђераћ у општини Лучани у наредних 10 дана добити помоћ, као и да ће бити заштићено и последњих 180 метара бедема, како се поплаве више не би понављале у том крају.

Председник је том приликом најавио да ће у року од шест месеци нове стамбене објекте добити породице чије су куће потпуно уништене у поплавама.

"У року од шест месеци ће то бити решено за ове људе. Очекујем да за месец и по дана крену радови и да за 40 до 50 дана дођем и видим да се увелико ради. А, пре зиме мора све да буде готово", поручио је Вучић.

Додао је да ће величина тих објеката бити у складу са бројем чланова домаћинства.

Вучић је рекао директору Србијавода Горану Пузовићу да преосталих 180 метара бедема мора да се реши и да га не интересује ко се све буни и да то мора да се уради да тај крај не би опет био поплављен.

"Имаћете боље путеве за месец дана, све мостове саниране, све поправљено", најавио је он додајући да је посао државе да помогне угроженом народу.

Председник је рекао да ће држава помоћи поплављену пекару "Максимил" у том насељу, која дневно направи 1.200 хлебова, као и да ће за месец дана доћи да се увери да ли је све завршено и да ли пекара ради.

Вучић је у разговору са власницима пекаре рекао да не брину и од њих добио информацију да штета у пекари износи око три милиона динара.

"Немој да плачеш, то за државу није велики новац, а ова пекара је важна за ваше место", казао је Вучић и додао да би то требало за десет дана да се реши.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је рекао да тренутно то министарство ради процену штете и да ће програм помоћи бити готов за недељу дана, а да ће све бити реализовано за највише месец дана.

Вучић је додао да је штета, ипак, много мања него 2014, када су поплаве тешко погодиле то подручје.

У обраћању грађанима, председник Србије изразио је задовољство што су последице поплава у Лучанима биле мање захваљујући ономе што је држава урадила.

Указао је да индистријски део није био поплављен, али је, због, како је рекао, нашег инаћења и наше природе 180 метара остало непокривено и људи су због тога платили цену.

Vucic Lucani
Извор: Танјуг

"Решићемо то коначно, једном за увек да се Бијелица више не излива", нагласио је Вучић.

Рекао је да је много тешко видети сузе људи, али је за државу овај пут много мањи посао него 2014, иако је много кише пало за кратко време, чак 60 до 80 литара по квадрату.

Он је казао да ће, иако је у Лучанима био већ девет пута, поново доћи после посете председника Француске Србији, да види шта је урађено.

"Лучани ће бити све боље место за живот", нагласио је он, подсећајући на ауто-пут који ће проћи кроз то место.

Навео је да је укупно 256 објеката у овом региону погођено и да ће добити помоћ за реконструкцију.

Велики посао урађен, петоструко смо заштићенији

Велики посао је урађен од 2014. године на заштити од поплава и сада је штета знатно мања него што би била, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић, током обиласка места у неколико општина у којима су поплаве и бујице недавно причиниле штете грађанима.

"За само пет година смо направили огромну промену, чудо, петоструко је Србија заштићенија него што је била", рекао је Вучић.

Нагласио је да смо показали да можемо само људским радом да контролишемо природу.

Он је одбацио спекулације да су се поплаве десиле поново на истом месту, као 2014, истичући да је велики део бедема тада направљен, те да су се сада излиле мање речице и бујични потоци направили штету у неким насељима, која пре пет година нису била на удару.

Председник је истакао да су Лучани у међувремену заштићени, да је фабрика заштићена, а да је изливања дошло само на преосталих 180 метара бедема са једне стране Бјелице, а, приметио је, и то је резултат онога што зовемо "спрска посла", јер су се поједини бунили када је то требало да се заврши.

Вучић је нагласио да је заштита од поплава код Kрупња такође готово перфектно урађена и да је река Ликодра на маестралан начин укорићена.

"Решићемо и Сирчу и Трстеник, морамо да пронађемо начин да решимо и Грдицу".

Вучић је додао да је то место у низини и да поплави и када падне и 30 литара кише по метру квадратном.

Председник је рекао да ће премијерка Ана Брнабић за десетак дана обићи радове код Лучана, а да ће он доћи да се увери како се све одвија за неких месец и по или два месеца.

Извор: ТВ Пинк

Поштујем Столтенберга, али агресија нема оправдања

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да НАТО агресија на нашу земљу није имала и неће ни пост фестум добити оправдање како међународне правничке и политичке јавности, а ни на моралном нивоу, додајући да је наша земља сада на другачијем путу и гледа у будућност.

Вучић је, у Лучанима у изјави новинарима упитан да прокоментарише изјаву генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга да је напад на СРЈ био оправдан, нагласио да је 19 најјачих земаља напало малу слободарску земљу и нанело јој велику штету од које се и даље опорављамо.

Он је рекао да не каже да је наша политика била тада најбоља и паметна, али да се сада налазимо на другачијем путу и гледамо у будућност.

Vucic Lucani
Извор: Танјуг

"Нећу само да кукам и стичем поене на томе што ћу некога вређати. Ја сам за све крив, свакоме у овој земљи. Мој посао је да то слушам. Ствари се мењају и хоћу да се бавимо више будућношћу, него прошлошћу“, поручио је Вучић.

Подсетио је да он бомбардовање назива правим именом - злочином, и да се тек, од када је постао председник, обележава агресија на нашу земљу и одаје почаст жртвама.

Kомпликована ситуација, Меркел ми није поменула план

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија није у лакој позицији по питању KиМ и да нам је зато што пре потребан наставак дијалога, али да не зна о чему да разговарамо са неким ко је у 21. веку наметнуо нецивилизацијске таксе.

Упитан за наводни план немачке канцеларке Ангеле Меркел за решење косовског проблема, рекао је да га није видео.

"Не могу да коментаришем нешто што не знам. Разговарао сам телефоном са канцеларком Меркел, али ми није ништа рекла. Није ми поменула никакав план", објаснио је он новинарима.

Вучић је нагласио да је врло компликована ситуација по питању KиМ, коју мало ко жели да разуме, као и да то што је толико компликована доноси Србији много проблема.

"То што је данас мирно, то је добро и то ћемо ћемо да чувамо, али то не значи да једно јутро или ноћ нећемо бити изненађени новим првокацијама и новим нападима. И зато на дневном нивоу улажемо све напоре да се стабилност сачува и да то умемо да сачувамо и гарантујемо безбедност нашем народу на целом KиМ".

Свакако за нас није лака позиција и ми бисмо желели наставак дијалога што пре, додао је председник.

Подсећа да је рекао "Американцима и Европљанима, као и Меркел" - о чему хоћете да разговарамо са неким ако неко није у стању да допусти слободан проток робе.

"То је цивилизацијски ниво који се установио по окончају царинског рата са почетка 20. века, а сада смо у 21. веку", навео је Вучић.

Могу сви са свима против мене, не плашим се народне воље

Председник Србије и СНС Александар Вучић изјавио је данас да му не би сметало да се сви политичари удруже против њега, јер се, каже, не плаши народне воље.

Он је тако одговорио на питање новинара како види то што Вук Јеремић хвали министра Ивицу Дачића, односно да ли је то цена коалиције са Бастаћем на Старом граду, да ли се сви припремају за изборе, или Дачић Јеремићу чува кадрове у Министарству спољних послова.

Вучић је рекао да му је свеједно шта ко коме чува и да му је генерално драго када се међусобно хвале.

Vucic Lucani
Извор: Танјуг

"Нека сви раде свој посао, ја ћу да радим свој, а народне воље се нисам плашио никада", рекао је Вучић.

Он је додао да није тајна да ће, као и на претходним изборима, сви желети само једну главу и да се дочепају власти по сваку цену.

"Ја се не бавим калкулацијама и додворавањем политичарима. Ја се овим послом бавим да бих урадио нешто за свој народ", рекао је Вучић.

Он је рекао да му не смета да се удруже сви са свима.

"Могу сви са свима, са свим Бастаћима, могу да отимају знакове и одвојено и заједно, народ ће да одлучи да ли су они боља власт, они који су опљачакли и разорили земљу, ови из ДОС-а, кој имају по петсто милиона евра. Ја ћу народ да поштујем", рекао је Вучић.

Паушални коментари ме не занимају

Председник Александар Вучић изјавио је да у претходних пет година није дао ниједну екстремистичку изјаву и додао да га паушални коментари не занимају.

Вучић је рекао да би волео да му из Беле куће, чији портпарол је раније данас позвао Београд и Приштину да "оставе по страни екстремистичку реторику", кажу која је то српска изјава била екстремистичка.

"У претходних пет година не можете ништа да ми нађете. Новинари су ме једном ухватили да сам нешто опсовао у браду када смо били код Чачка, у време поплава и то је једино где су могли у било каквој непристојности да ме ухвате", рекао је Вучић.

Део пута од Ивањице до Девића бићи урађен целом дужином

Председник Александар Вучић рекао је данас мештанима драгачевског краја да ће део пута од Ивањице до Девића, од око седам километара, бити урађен целом дужином.

На потребу за обновом тог дела пута указали су му новинари током његове посете Лучанима, који су рекли да је пут од Придворице до Девића у јако лошем стању, и да је мештане обрадовала вест да ће бити урађен целом дужином, али да се онда појавила информација да ће бити урађено само 3,5 километара.

Председник се обратио в.д. директору "Путева Србије" Зорану Дробњаку, који му је пренео да је за сада у плану да се асфалтира око 3 километра тог пута.

Вучић је рекао да или ураде цео пут од 7 километара или да га не раде уопште.

"То што ће људи да имају асфалт на 3 километра, на пола пута, шта ће са остала 4 километра?", упитао је.

Цео пут би, према проценама, требало да кошта око 2 милиона евра, што је много, приметио је Вучић.

"Доћи ћу тамо кад урадимо пут. Или урадите све или ништа. То је као када бисте урадили пола куће."

Вучић је истакао да сви људи у Србији заслужују добре путеве и подсетио да се деценијама чека да Ибарску магистралу замени ауто-пут.

Навео је да се раније најмање улагало у путеве, али да је сада потпуно другачије.

Vucic Lucani
Извор: Танјуг

У том смислу, поновио је да ауто-пут кроз Грделицу не кошта испод 450 милиона евра, да ће толико да кошта и деоница од Просека до Градине, док ће око 800 милиона евра да кошта Моравски коридор.

Уз то, подсетио је да се ради на путевима од Батроваца према Кузмину, да ће се радити путеви Рума - Шабац, брза саобраћајница Шабац Лозница, као и брза саобраћајница од ауто-пута Е-75 до Пожаревца и даље до Градишта, пут Беоргад - Зрењанин и Зрењанин - Нови Сад.

Нису криви ни селектор ни играчи, најбоље да сам ја

Председник Александар Вучић, коментаришући поједине критике да је одговоран за пораз фудбалске репрезентације Србије од Украјине, каже да је најлакше њега окривити за све што се дешава у Србији и да је на то навикао.

"Крив је Вучић. Што је крив, зато што је поставио Кокезу, а што је Кокеза крив, иако им је обезбедио све услове, не знам и нема везе, нису криви ни селектор ни играчи, хајде да њих ослободимо кривице, најбоље да сам ја крив", рекао је Вучић у Лучанима.

Каже да га, међутим, кад спортисти направе успех, упозоравају да се не кити туђим перјем и додаје да то и не чини и да је једини председник који није отишао ни на једну утакмицу.

Вучић истиче да је Србија последњих година уложила највише новца у спорт, три пута више него пре шест година, због чега су 2017. и 2018. година биле најуспешније спортске године, али и да се он неће китити туђим перјем.

Додаје и да га за пораз оптужују и навијачи Звезде и Партизана када они други освоје титуле.

Vucic Lucani
Извор: Танјуг

"Кад Звезда освоји титулу, горбари кажу Вучић наместио. Кад Партизан узме куп, делије кажу да је Вучић то наредио, да би и они били мало задовољни, иако Звезда ниједном на гол није шутнула", каже Вучић.

Додао је да је држава дала "ненормалне" паре кошаркашким клубовима Звезди и Партизану да би могли да играју Евролигу и буду јаки и да други клубови имају право да се љуте због толиког улагања.

"И опет си крив што је судија одсвирао овако или онако. Био сам крив за кишу, а сад сам крив што је сунце упекло", закључио је председник.

Наредних дана са Србима из Црне Горе о њиховим проблемима

Председник Александар Вучић најавио је да ће наредних дана разговарати са представницима Срба из Црне Горе, како би нашли начин да се помогне Србима у тој држави, а да се не меша у њена унутрашња питања.

Вучић је, упитан да прокоментарише писмо које му је упутио Српски национални савет у Црној Гори поводом новог закона којим би СПЦ била одузета имовина, односно храмови, рекао да је питање положаја српског народа у Црној Гори веома тешко и озбиљно.

"Шта смо ми себи урадили у периоду од 2005, 2006...? Али, видећемо како нашем народу да помогнемо, а да се не мешамо у унутрашње ствари друге државе", рекао је Вучић.

Вуксановић је, између осталог, навео да су Срби у веома тешком положају у Црној Гори и затражио од Вучића да их заштити.

Београд даје све, а не добија ништа - тај филм нека забораве

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је спреман на компромис за решење косовског проблема, али да није спреман да Београд да све, а да не добије ништа.

Он је тако прокоментарисао изјаву професора вашингтонског универзитета Џон Хопкинс и експерта за Балкан Данијела Сервера да Вучић није спреман за историјски компромис.

"Ја сам спреман за компромис, али нисам спреман да ми дамо све, а да не добијемо ништа. Тај филм нека заборави и он и сви други", рекао је Вучић.

Данијел Сервер, професор Универзитета Џон Хопкинс и албански лобиста, рекао је за Глас Америке да се људи у Вашингтону "заносе" тиме да је српски председник спреман да направи историјски компромис.

Он није прецизирао шта подразумева под историјским компромисом, али је у више наврата у ранијим интервјуима понављао да исход преговора Београда и Приштине треба да буде узајамно признање и чланство Косова у УН.

Сервер је критиковао и администрацију председника Доналда Трампа, и констатовао да Трамп говори шта год жели, а један од резултата је слабљење Сједињених Држава, те да ће се "ствари повратити" после одласка актуелне администрације у Вашингтону.

Вучић са оцем страдалог радника у Наменској у Лучанима

Милован Миливојевић, чији је син Миломир 2017. страдао у експлозији у фабрици Милан Благојевић Наменска у Лучанима, искористио је посету председника Александра Вучића том месту да му се обрати и затражи помоћ, а председник га је позвао на разговор у понедељак, у Председништву Србије.

Vucic Lucani
Извор: Танјуг

Миливојевић је сачекао Вучића у насељу Kрстац у Лучанима и затражио председникову помоћ јер, како је рекао, у претходне две године нико у држави није хтео да му помогне да добије било какав званичан документ о смрти свог сина, и да се утврди одговорност за његову погибију.

Он је председнику пренео да је истрага завршена, да су прикупљени докази о тој несрећи, али да у Основном тужилаштву у Чачку није подигнута оптужница, јер, како тврди, генерални директор фабрике Радош Миловановић утиче на институције.

Милојевић се током разговора са председником расплакао и рекао да ће му донети снимак разговора од два и по сата са директором фабрике Миловановићем, на којем се чује "како нуди посао његовој супрузи и ћерки, а породици стан".

"Ја не могу да продам свог сина, као што су овде сви урадили", рекао је Миливојевић и затражио да се утврди ко је одговоран за ту трагедију и зашто се није водило рачуна о заштити и безбедности радника.

Вучић је стрпљиво слушао Миливојевића и рекао да га чека у понедељак у Председништву.

"Трагедија твоје породице је ужасна, али те молим да не говориш да ти се кућа угасила", додао је Вучић.

Он је казао да ће позвати и министарку правде Нелу Kубуровић да присуствује њиховом састанку.

Остале вести