Вучић и Шредер о геополитичким питањима

Vucic
Најновије
Извор: Танјуг

На конференцији "WORLD MINDS", која је данас окупља у Београду водеће светске иноваторе, научнке, бизнис лидере и уметнике, и току је разговор председника Србије Александра Вучића и бившег немачког канцелара Герхарда Шредера о геополитичким питањима и бомбардовању Србије.

Вучић је на питање директора Рингиера Марка Валдера каква су његова сећања на период бомбардовања, рекао да је то свакако била лоша одлука и поручио да морамо да опростимо, али да не можемо да заборавимо.

"Било би лако да критикујем Шредера и да кажем да је то била лоша одлука. Много цивила је погинуло у НАТО бомбардовању, недужних људи. Морамо да опростимо, не можемо да заборавимо, али морамо да наставимо. Морамо да креирамо економски успешну земљу. Желимо сви да видимо напредак, а и ви Марк знате да бројке показују да економски одлично напредујемо", казао је српски председник, преноси Блиц.

Vucic
Извор: Танјуг

На питање за бившег немачког канцелара да је прошло 20 година од НАТО бомбардовања и шта их је навело на ту акцију против Србије, Шредер је рекао да је то било врло емитивна одлука.

"Прво је била донета одлука поводом Ирака, морали смо да одлучимо да ли учествовати, или не. Друга тешка одлука је била то што смо морали да се прихватимо интервенције у Авганистану. Заједно са НАТО партнерима смо морали да одлучимо о нападу на Србију. То је била веома емотивна одлука, али морали смо да одлучимо да учествујемо у бомбардовању након разматрања целе ситуације на Косову", рекао је Шредер.

Извор: Танјуг

Добели је најављујући овај разговор рекао да учествују "три геополитичка мастермајнда" - Вучића, Шредера и директор Рингиера Марка Валдер.

Организатор конференције "WORLD MINDS" је рекао да не треба заборавити да су пре 20 година Београд и Србија бомбардовани и да је то имало велики утицај на земљу.

Такође, земља се налази између Истока и Запада и да је зато јако тешко њом управљати, додао је он.

"Али, српска влада је ступила у контакт са нама и ми смо се заљубили у Србију и Београд", рекао је Добели најављујући разговор о геополитици, уз један забаван клип.

Иначе, званични програм је почео емитовањем кратког анимираног филма Магалим, након чега је оснивач организације "WORLD MINDS" Добели поздравио публику на српском.

Захвалио је на гостопримству, уз опаску да је "толико српског научио за сада", и заслужио аплауз присутних.

Сарадња са Русијом на високом нивоу

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас на конференцији "WORLD MINDS"  да наша земља добро сарађује са Русијом и да жели да наша земља обезбеди довољно гаса за своје грађане.

Вучић је на питање директора Рингиера Марка Валдера који води овај разговор, рекао да је једном посетио посетио Владимира Путина у његовој кући.

"Имамо одличне контакте и добро сарађујемо. Када сарађујемо сa Русијом, наш интерес је да имамо гасовод, да имамо довољно гаса за наше грађане, јер како ћемо другачије када се ''заврне славина'' преко Украјине", рекао је српски председник, преноси Блиц.

Шредер је рекао да је Русија свакако добар партнер.

"Историјски постоје веома позитивне везе између Србије и Русије, ако погледамо САД, они имају своју агенду и тренутно су се окренули Кини. Русија је свакако добар партнер, када је реч о гасоводу и свему осталом", рекао је Шредер.

Sreder
Извор: Танјуг

"WORLD MINDS" прилика да се представе резултати Србије

Председник Александар Вучић захвалио је организаторима престижне конференције "WORLD MINDS" што се такав скуп одржава у Београду, што је прилика да се говори о резултатима и плановима Србије, која је, истиче, на добром путу.

Извор: Танјуг

"Београд је данас домаћин симпозијуму "WORLD MINDS", на којем учествују неки од највећих светских умова данашњице. Хвала што сте довели "WORLD MINDS" у нашу земљу, наш град и хвала на могућности да говоримо о нашим резултатима и плановима. Морамо да изградимо економски стабилну земљу, морамо да мислимо о нашој будућности. Србија је данас на добром путу и учинићемо све да сачувамо стабилност", навео је председник Александар Вучић.

Желимо у ЕУ, у септембру предлажем нова решења

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у разговору са бившим канцеларом Немачке Герхардом Шредером, на конференцији "WORLD MINDS", да Србија жели да буде у ЕУ и најавио да ће у септембру предложити нова решења везана за то.

"Нико неће вући Србију у ЕУ, да би тек онда решавала своје унутрашње проблеме. Данас су главни европски проблем избори за ЕУ парламент. Негде у септембру ћу предложити нова решења, како да решимо проблем границе, заједничког тржишта. Свакако желимо да будемо у одабраном друштву ЕУ", рекао је Вучић, одговарајући на питање где види себе на путу Србије ка приступању ЕУ, преноси Блиц.

Извор: Танјуг

На тему садашње позиције Србије у односу на ЕУ, Шредер је рекао да Србија испуњава већину економских услова за чланство у ЕУ.

"Али, остају питања поштовања права, усклађивања закона и многа друга. Ако имате економску регионалну сарадњу, то је значајно не само за регион већ и за целу Европу. Међутим, прво би се требало позабавити таксама које је Косово недавно увело Србији", рекао је Шредер.

На питање о односу са Русијом, Шредер је рекао да историјски постоје веома позитивне везе између Србије и Русије, не само због сличне религије и језика. "Ако погледамо САД, она има своју агенду и она се тренутно окренула и Кини. Русија је свакако добар партнер, када је реч о гасоводу и свему осталом", каже Шредер.

Вучић је рекао да наша земља има одличне контакте са Русијом и добру сарадњу и поручио ЕУ: "Ако нас не желите у ЕУ реците нам тако, немојте да тражите изговоре у нашој сарадњи са Русијом" .

"Само једном сам посетио Владимира Путина у његовој кући, али имамо одличне контакте и добро сарађујемо. Када сарађујемо са Русијом, наш интерес је да имамо гасовод, да имамо довољно гаса за наше грађане јер како ћемо другачије када се заврне славина преко Украјине. Ви Немци сте то решили боље, Северним током 2, али и ми морамо да се сналазимо".

Моје наследнике чека много боља ситуација

Србија бележи добре економске резултате, тако у првом кварталу има 14 одсто више страних директних инвестиција него у истом периоду прошле године, изјавио је председник Србије Александар Вучић на конференцији "WORLD MINDS" у Београду и додао да његове "наследнике чека много боља ситуација од оне коју је он затекао".

Подсетио је да је наша земља прошле године имала 3,6 милијарди евра инвестиција.

"Најновији подаци које сам добио показују да је просечна плата у Србији у марту била 462 евра. Четири године заредом имамо суфицит, имамо виши ниво инвестиција од свих земаља региона", нагласио је Вучић, преноси Блиц.

Како каже, све су то резултати тешких реформи које смо споровели протеклих година.

"Видео сам анкете пре два дана и све је то резултат тешког и напорног рада. То показује да би људи поново гласали за Вучића. Свакако да постоји пуно проблема. У сваком случају, то је само још три године мог мандата и наследници ће добити много бољу ситуацију која ће их сачекати. Питање је како ће решити проблем Косова, какву одлуку ће донети", рекао је председник Србије.

Бивши канцелар Немачке Герхард Шредер је рекао да Србију по питању економије испуњава све услове за приступање ЕУ, а неке и изнад задатих критеријума.

"Рецимо, када је реч од БДП-у", додао је Шредер.

Остале вести