Успели смо да изградимо оно што генерације нису могле

Најновије
Извор: Танјуг

Ниједна земља није успела оволико да се изгради и промени као што је то учинила Србија у претходних неколико година, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић на спектакуларној свечаности отварања последње деонице ауто-пута на јужном краку Коридора 10, у дужини од 26,3 километра у Грделичкој клисури.

Извор: РТВ Пинк

Вучић је, обраћајући се грађанима, високим званицама, дипломатским представницима, поручио да је Србија успела да изгради све што генерације нису могле и да треба да се поносимо најлепшим мостом и ауто-путем који Европа има, а који ће бити за нашу децу и будућност.

"Ово јесмо ми и ово јесте Србија, нема лепше земље од наше Србије, нема земље коју више волимо и нема поносније земље од Србије и нема народа који попут нашег може да каже да је успео толико да изгради и промени себе и своју земљу као што смо ми успели у протеклих неколико година", нагласио је председник Вучић, не кријући радост:

"Киптим од среће, радости и поноса, за овако нешто велико, моћно и лепо, што надилази наше снове", казао је председник.

Вучић Коридор 10 0072
Извор: Танјуг

Прекидан скандирањем грађана који су присуствовали свечаности, "Ацо, Србине", Вучић је рекао да не би веровао да му је неко пре неколико година рекао да ће овако лепо да буде у Владичином Хану.

Цитирао је Иву Андрића који је писао: "Једна велика грађевина која је дуговечна, корисна и лепа, не мења само изглед и значај краја у коме се налази него има и дубоке везе са народом који се њом служи. Народ преко подвига својих појединаца ствара грађевину на слику и прилику својих најдубљих тежњи и особина, а те грађевине полагано и стално утичу на карактер народа, јер нема случајних грађевина издвојених из друштва и његовог развитка".

У праву је био велики писац, рекао је Вучић, нису сви километри ауто-путева и свега што се гради нешто што је случајно.

Вучић Коридор 10 0087
Извор: Танјуг

Вучић се захвалио страним амбасадорима који су дошли и тиме показали колико желе успех Србије, Зорану Заеву и Милораду Додику, али, како је истакао, пре свега Влади Србије и премијерки Ани Брнабић, министарки грађевине Зорани Михајловић, министру финансија Синиши Малом и другима.

Вучић Коридор 10 0073
Извор: Танјуг

Вучић је посебно захвалио и градитељима из Црне Траве, Власотинца, Владичиног Хана, Сурдулице и других места одакле су били грађевинари са југа.

Вучић Коридор 10 0085
Извор: Танјуг

Захвалио је и европским партнерима који су градили Коридор 10 у нашој земљи, Бугарима, Грцима, Шпанцима, грађевинарима из Републике Српске и БиХ, који су изградили оно што служи на понос нашем народу.

Вучић је, такође захвалио ЕУ и ЕБРД и осталима који су помогли да се пут заврши, а пре свега грађанима што су веровали у себе и у Србију и у њену будућност и у свој рад.

"Нашим радом ћемо да променимо све, победићемо многе, без кукања и жалопојки", рекао је Вучић наводећи да је Србија пробуђена, да се људи запошљавају, да поново воли саму себе.

Оно што су били снови, данас се показало као могуће, да имамо снагу, вољу, жељу да се променимо, да људи нису лењи већ имају жељу и вољу да се промене.

Вучић Коридор 10 0088
Извор: Танјуг

Захвалио је и азербејџанским пријатељима.

Како је рекао, дохватили смо се градитељства, кренули тамо где су други одустали, у Грделицу.

Навео је да је уклоњено 650 000 кубика камена, 10 000 тона асфалта уграђено, урађено 36 мостова, 3 км тунела, нова пруга, петље, све то да би од Хоргоша до Северне Македоније стигли ауто-путем за пет сати.

Овај пут има вишеструку корист рекао је Вучић наводећи да ће допринети и смањењу броја саобраћајних несрећа, лакше испоручивању добара, запослености, задржаће људе у овом крају, довести инвеститоре.

Како је рекао, допринеће и да се људи унутар Србије повежу.

Вучић Коридор 10 0092
Извор: Танјуг

"Нисмо знали једни за друге у земљи, то је оно што се променило и што морамо да мењамо, своју земљу да упознајемо, сви заједно да подижемо Србију".

За овај пут треба да се радују сви не само на југу, већ и у Суботици и Крагујевцу.

"То данас мењамо, повезујемо људе у Србији, да стигну за неколико сати било где, раде заједно, удруже се, да смањујемо даљине и постајемо тиме велики", поручио је председник.

Колико јуче смо почели нову деоницу на Коридору 11, Чачак-Пожега, колико сутра градићемо ауто-пут као Румунији, градићемо ауто-пут ка Пештерској висоравни, градићемо Моравски коридор, путеве ка Босни, Републици Српској, ка Косову и Метохији, навео је он.

Вучић Коридор 10 0095
Извор: Instagram

"За који дан, током лета, завршићемо крак ка Бугарској. Хиљаде километара ауто-путева изградићемо - зато што хоћемо, зато што умемо. Зато што је то наша и ваша политика", поручио је Вучић.

Како је рекао, људи су веровали у рад, поштење и марљивост, а не у шарене лаже.

"Веровали сте у озбиљност и одговорност, у људе који нису причали глупости већ су испуњавали обећања и говорили конкретне ствари", додао је он.

Нема више стајања у Србији, нема чекања, ленчарења, веровања у бајке и у то да ће нам било шта пасти с неба, рекао је он.

Вучић Коридор 10 0090
Извор: Танјуг

"Данас сте ви показали да радом можете да мењате све, да можемо да променимо Србију и  да можете да се поносите својом земљом, да вам овај ауто-пут изгледа исто као у Аустрији и Немачкој, и да ни у чему не буде бољи од нашег", истакао је Вучић.

И да уздигнута чела то гледате и кажете: "Ми то можемо, ми то хоћемо и ми ћемо то да урадимо", поручује Вучић.

Вучић Коридор 10 0070
Извор: Танјуг

Како каже, одлучили смо да то урадимо уз тешке кораке, уз одлуке које су задирале у нашу безбрижност и комоцију, уз одрицање од свега у чему смо без заслуга тако дуго уживали, крадући од себе самих.

"Могу слободно да кажем да је овај пут направљен када смо се одлучили за реформе, за штедњу, за Закон о раду, за мере којима је од сваког узето нешто да би се данас много више вратило. За ту храброст, за то учешће у подухвату, за лични губитак у име општег добра, данас хоћу да се захвалим нашим пензионерима, и просветним радницима, лекарима, радницима...свим другима који су нас подржали у тренутку када осим сна и наше воље ништа друго нисмо имали да им понудимо", каже Вучић.

Хвала на безрезервној подршци, на политици која није тражила изговоре и која је веровала да прво морамо да кренемо од себе, рекао је он.

Вучић Коридор 10 0086
Извор: Танјуг

Не живимо ми у идеалном свету, нити у идеалном окружењу, али то никако не значи да не можемо и идеалан свет и окружење да створимо и овде у Србији и да поправљамо ствари око нас. И то онај свет и окружење који ће бити од користи свима", нагласио је председник Србије.

Овим ауто-путем, додао је, ићи ће и грађани Северне Македоније, Грчке, Албанци, Хрвати, Бошњаци, сви из Европе.

"Свима ће бити ближе и свима ће бити разумљивије. И сви ће боље да разумети српски језик и Србију и потребе нашег народа. Путеви су начин да зарасту ране, да се прекрију узроци, да се заборави оно ружно и да се открије светло у сваком па и у нашем, неретко, балканском мраку. Не постоји начин да се људи боље повежу", поручује Вучић.

Вучић Коридор 10 0089
Извор: Танјуг

Зато је сваки пут, каже он, пут ка миру.

"Аутопут је најбржи пут ка миру, најкраћи да се до тог мира дође. Србија на овај начин шаље најбољу поруку о томе чему је посвећена и чему тежи. О томе какве су јој амбиције", рекао је он.

Како је рекао, овај пут и све што из њега проистиче, свака позитивна последица смо ми, сви ви -  грађани југа, грађани целе Србије.

"То је наша Србија, то је понос свих нас, као и овај предивни мост, који је понос целе земље", поручио је Вучић.

Вучић Коридор 10 0082
Извор: Танјуг

Председник је хвалио грађанима југа земље за безрезервну подршку у тешким временима, јер, како је рекао, захваљујући њиховој енергији, љубави и марљивости подижемо Србију.

"Много фабрика смо довели, а то није ни пола колико смо хтели да доведемо на југ. Тек ћете да видите колико ће инвеститора да дође", поручио им је.

Вучић Коридор 10 0091
Извор: Танјуг

Захвалио се свим градитељима на огромном делу које су створили за све нас.

"Наставите да градите. Желим вам убрзан напредак. Дичите се овим што сте створили", пожелео им је председник уз најаву да ће плате и пензије да расту и да ће југ Србије живети све боље из године у годину.

"Видимо се на отварању неке нове фабрике у Пчињском округу", закључио је председник.

Вучић Коридор 10 0094
Извор: Танјуг

Свечаности отварања ауто-пута присуствовао је велики број грађана, чланова Владе Србије, дипломатског кора, представника локалних самоуправа и управних округа, привредника и других гостију.

Присуствовали су и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и премијер Северне Македоније Зоран Заев.

Вучић Коридор 10 0081
Извор: Танјуг

Приређен је и културно-уметнички програм, који је почео интонирање химне Србије, а грађани су могли преко видео бима да виде како су се одвијали радови на градњи ауто-пута.

Остале вести