Верујем да ћемо отклонити шумове у односима две земље

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, после инаугурације Стеве Пендаровског за првог председника Северне Македоније, да верује да ће две земље отклонити шумове који су постојали у претходном периоду.

Извор: Пинк тв

Вучић је рекао новинарима да ће ове године упутити и званичан позив Пендаровском да посети Београд.

На питање да ли ће бити отклоњени шумови на везама између две земље из времена када су нас у Македонији оптужили да смо учествовали у покушају државног удара, Вучић је рекао да није проблем када постоје шумови већ да је важно да се народи наши поштују и воле.

"А, то је истина (да се два народа поштују и воле). Покушаћемо и те шумове да отклонимо. Верујем да имамо довољно капацитета за то", нагласио је Вучић.

"Верујем да ће таква жеља постојати и у Скопљу", нагласио је Вучић.

Kазао је да никад ствари нису идеалне ни унутар наше земље да би говорили о идеалним односима са другим земљама.

Вучић је додао да ће имати у наредном периоду билатерални сусрет са Пендаровским.

Председник Србије је нагласио да је важно што је веома добра наша политичка и економска сарадња, а пре свега економска, као и да расте трговинска размена између Београда и Скопља.

Изразио је жељу да тако буде настављено и у будућности.

"Има ту и других неких ствари које се тичу унутрашњих ствари у Србији и различитих људи који обављају посао у Македонији, aли то су мале ствари у односу на добре односе две земље и два народа српског и македонског који су већински у обе земље, и мој долазак овде је симоблична потврда да желимо да градимо још боље односе и да желимо да градимо мостове пријатељства између Србије и Северне Македоније и између наших народа", рекао је он.

Вучић каже да је са свим гостима разговарао, са Метом, најдуже са Радевом, са Тачијем и другима.

Kаже да се бугарски председник Румен Радев интересовао за "Београд на води", пошто је импресиониран тим пројектом и да ће имати прилику да види то када дође у Београд.

"Гледао сам колико има Европљана, знате њима када је потребно онда долазе у великим бројевима, а када се то тиче нас малих народа онда их је много мање", додао је Вучић.

Говорићу на Сабору, о KиМ и позицији Србије данас

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је поносан што ће имати прилику да сутра присуствује Сабору СПЦ на којем ће говорити о Kосову и Метохији, данашњој позицији Србије и односу државе према цркви, као и да ће истинама и чињеницама одговорити свима онима који су тражили његову анатему и говорили најлошије ствари о њему.

Вучић је новинарима у Скопљу на питање о очекивањима од Сабора, имајући у виду писање медија да су неке владике против његовог обраћања, нагласио да је за њега велика част што ће присуствовати том догађају и да је то прилика да представи оно што радимо и да одговори на све неистине.

''Уопште се нећу либити да онима који су тражили моју анатему и говорили најлошије ствари о мени одговорим, не увредама, него чињеницама и да говорим о будућности Србије", рекао је он српским новинарима након што је присуствовао инаугурацији Стеве Пендаровског за председника Северне Македоније.

Вучић је захвалио патријарху Иринеју на позиву да учествује на Сабору и навео да ће имати много воље и енергије да говори о Kосови и Метохији, позицији Србије данас и односу државе према цркви.

Председник је казао да ниједна власт у Србији није уложила у наше светиње ни близу као садашња и нагласио да завршетак Храма Светог Саве представља инвестицију од националног значаја која је важна не само за цркву него за целу земљу.

Изразио је уверење да ће његово присуство Сабору бити од значаја за дијалог и разговор оних који не морају увек исто да мисле.

''Могу да кажем колико је владика са одушевљењем подржало предлог патријарха да говорим на Сабору, али се то није допало Ђиласовим чаушима, па то нису јавили медијима'', рекао је председник на питање како медији знају и ко им је јавио да се владике противе његовом учешћу на Сабору.

На констатацију новинара да се у прошлости тврдило да држава мора да се консултује са црквом око најважнијих питања, а да се данас тврди супротно, Вучић је казао да део опозиције говори и ради све супротно од онога што су радили док су били на власти.

"Шта год да урадите, то им не ваља. Док су били на власти, причали су да треба да се изгради фонтана на Славији и склони споменик Димитрију Туцовићу, а када је то урађено рекли су - шта ће нам фонтана? Шта да кажете на то'', закључио је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic na inauguraciji Steve Pendarovskog za prvog predsednika Severne Makedonije.
Извор: Председништво Србије

Је ли култ личности и када Макрон организује дефиле

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је војно-полицијска парада у Нишу, поводом Дана победе, била изванредна, да је показала националну и економску консолидацију Србије и одбацио поједине критике да је циљ приказа био подизање култа личности.

Упитан да ли је парада имала смисао, с обзиром да су Дојче веле и поједини други медији навели да је њен смисао био подизање култа личности, Вучић је узвратио реторичким питањем:

"Kада је Дојче веле било шта позитивно рекао о Србији? Или о томе што је српска власт урадила? Сећате ли се тога? Не сећате се? Ни ја".

"Ако неко хоће да ми каже да је, кад Макрон држи дефиле, то култ личности - онда у реду, или то важи само за нас на Балкану, пошто ми ваљда не смемо да радимо ништа што ови велики смеју да раде", констатовао је Вучић у разговору са новинарима у Скопљу, где је присуствовао инаугурацији председника Северне Македоније.

Вучић је истакао да је парада у Нишу била изванредна и да је поносан на све што су грађани могли да виде тог дана.

Парада је показала свеукупну националну и економску консолидацију Србије, подвукао је Вучић.

Примера ради, навео је да један Миг 29 кошта око 45 милиона евра, док са опремом кошта 80-85 милиона евра, а Србија их данас у ваздух има девет, те додао су десетине милиона евра уложене у ракетни систем "Алас".

"То је оно због чега је имало смисла више него икад раније", подвукао је председник Србије.

Вучић је навео и да је било важно да грађани виде колико је земља напредовала за пет година, те подсетио да смо пре пет година, када је био министар одбране, имали само један Миг 29 који је могао да полети "на једвите јаде“, док је у петак летело девет таквих авиона, уз шест "орлова“, четири Г4, "ласте“, бомбардере, ловце.

Kако је рекао, приказани су тенкови, све оно што сами правимо - "Милоша", "Лазар", "Нора", опрему коју, каже, продајемо Kипру, земљи ЕУ, и многим другим и тако зарађујемо.

Вучић је додао да се видело и колико се "поновила“ полиција, која сада има нову опрему, панцире, пушке.

"Неко је то морао да заради. Људи сада виде огромну разлику. Од пушака до онога што је било у ваздуху, био сам поносан и то показује колико Србија напредује", рекао је Вучић.

Председник је, као трећи разлог важности параде, истакао да је маршом ветерана полицајаца и војника, била посвећена пажња и враћен понос људима који су учествовали у одбрани Србије и српског народа од 90-их година.

"По први пут се Србија не стиди оних који су бранили земљу и народ у ратовима 90-их. Сваки нормалан човек се осећао поносним. Видело се да није узалуд штитити отаџбину, која исказује поштовање према тим људима", рекао је председник.

Вучић је поновио да је парада оставила изузетан утисак на грађане, те додао да због тога није желео ништа да говори, осим оцене припремљености, јер би, каже, свака његова реч била сувишна.

И то кажу они који су нас бомбардовали?

Председник Србије Александар Вучић приметио је данас, поводом критика на његов рачун због учешћа генерала Владимира Лазаревића у обележавању Дана победе, да тако нешто коментаришу они који су бомбардовали нашу земљу.

Лазаревић, који је осуђен и одслужио казну у Хашком трибуналу, учествовао је у маршу Бесмртног пука.

"Шта бих могао на то да кажем? И то кажу људи који су бомбардовали ову земљу и убијали нашу децу? Све то оставите по страни, нешто друго је важније ту кад је по среди регион", рекао је Вучић српским новинарима у Скопљу, где је присуствовао инаугурацији новог председника Северне Македоније.

Вучић је приметио да је код дела земаља у региону видео нервозу поводом параде.

"Kод неких нисам видео нервозу јер хоће да граде добре и пријатељске односе са Србијом, али јесам у Приштини и сарајевским медијма који су измишљали. Ниједног секунда нисам изговорио реч ватра, они су свуда ставили, цитирајући Тита негде - а ја сам намерно чак и из Титовог цитата избегао ту реч да искористим - они су то ставили у први ред, као да је неко некоме претио, иако није", каже он.

Додаје да постоје неки у окружењу који желе слабу Србију, са слабим Вучићем који би је направио слабијом, а не снажнијом, која би имала најмањи раст, економски најслабије напредовала, која не би имала војску.

"Е, ту Србију би волели највише на свету. Ја им се извињавам што није тако, што Србија напредује много брже, никога не угрожавајући, што је прошле године имала и највећи раст и што је претекла по платама и пензијама све, осим Црне Горе, али јој се приближила и очекујем да у наредних годину и по дана будемо број један у региону по свим параметрима", истакао је Вучић.

Подсећа да је јавни дуг спуштен са 78 одсто на 50 одсто БДП, да је незапосленост код нас најнижа.

"Наставићемо са таквим понашањем, али, нама неће бити добро ако нашим комшијама није добро. Зато им ми желимо све најбоље, да имају снажније војске, економије, као што и себи желимо. Радићемо и борићемо за то", закључио је председник Србије.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic na inauguraciji Steve Pendarovskog za prvog predsednika Severne Makedonije.
Извор: Председништво Србије

Место за разговор је парламент

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, коментаришући активности опозиције у центру Београда, да ће замолити посланике његове странке да их још једном позову на разговоре.

"Да седну за какав год хоће сто. Неће они код мене и нисам ја место за разговоре. Место за разговоре је парламент и ја их позивам да то ураде", рекао је Вучић у Скопљу одговарајући на питања новинара.

Посебно, како је рекао, позива оне који треба да буду мало одговорнији.

"Не верујем да некима можете да објасните да је парламент место за разговор, али знам да има и паметних људи у појединим странкама, који добро разумеју да је то једино место где се ствари одвијају и где о стварима можете да одлучујете", казао је председник.

Навео је и да су врло лоши инциденти у центру града, које изазивају присталице опозиције.

“Оставите све по страни, оно што се десило у центру Београда је било врло лоше, тиме су били угрожени животи људи”, рекао је Вучић и додао да нема истине у томе да се опозицији супротстављају организовано активисти СНС-а, већ да се ради о обичним људима који желе нормалан живот.

На опаску новинара да га је лидер Двери Бошко Обрадовић у петак чекао испред тзв. “слободне зоне” код Председништва да играју шах, Вучић је иронично одговорио да је сигуран да је то била велика борба, као са знаковима.

“Је ли победио он или невидљиви противник? Биће да је он победио, као што су победили знакове”, рекао је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic na inauguraciji Steve Pendarovskog za prvog predsednika Severne Makedonije.
Извор: Председништво Србије

Председнику Србије данас нико не издаје наређења

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је Србија независна, слободна и суверена земља и да за разлику од неких прошлих времена, данас нико не сме да се усуди да председнику нити било ком другом грађанину Србије издаје налоге и наређења.

''Поносан сам што водим такву земљу. Не постоји светски амбасадор или званичник који може да ми лупа на врата и да их отвара ногом, као што су то некада радили'', рекао је Вучић новинарима у Скопљу поводом оптужби бившег председника ДС-а Бојана Пајтића да избори зависе од тога када ће Вучић да ''испуни задатак страних газда и призна независност Kосова''.

''Аутопројекција је чудо. Сећа се он својих времена, док су били на власти и када су морали пред сваку седницу владе и парламента да пошаљу странцима дневни ред да им одобре, а то данас није случај'', подвукао је Вучић.

Поновио је да је Србија слободна земља и нагласио да, осим обећања свом народу да ће се борити за интересе грађана, ником никада ништа није обећао што, каже, опозиција зна и што је страшно нервира.

''Већ пет година слушате како је Вучић ту само да испуни нешто. Kад их неко Вучићев буде победио на неким следећим изборима и обезбедио континуирану власт, јер Србију уводимо у бољу и другачију будућност, они ће и даље да кукају како после 15 година морам нешто да испуним'', рекао је Вучић.

Оценио је да такве оптужбе долазе када немате никакву политику и када не знате шта ћете од беса и мржње.

Вучић је подсетио да је Kосово прогласило независност 2008.године када је, каже, Пајтић био ''бог и батина'' у Србији, као и Драган Ђилас и Вук Јеремић, и додао да тада ништа нису предузели.

''Послали су два саопштења и наставили да се свађају између себе, а од када сам на власти, више земаља је повукло него што је признало независност Kосова. Ваљда и то нешто говори'', закључио је Вучић.

Остале вести