Учврстили пријатељство и реалан приступ КиМ

Најновије
Извор: Танјуг

Русија ће помагати и подржавати Србију и неће дозволити нападе на нашу земљу у било ком смислу, осим у политичком, пренео је председник Александар Вучић поруку председника Русије Владимира Путина, после разговора са шефом руске државе о Kосову и Метохији.

Извор: РТВ Пинк

Вучић је новинарима рекао да је са Путином разговарао у присуству сарадника, а потом, додатно, још пет минута у четири ока, и да је то био свакако један од најдужих и најважнијих сусрета, поред оног са кинеским председником Си Ђинпингом, јер у Берлин, где ћемо, каже, бити усамљени у ставу о KиМ, иде са учвршћеном позицијом.

"Тамо ће наша делегација бити потпуно усамљена по том питању а то ће бити кључна тема самог самита. Позиција нам није ни лака ни једноставна. Али, после сусрета са Сијем и Путином, чини ми се да смо учврстили пријатељство и рационалан, реалан и одговоран приступ решавању проблема Kосова.

Председник је рекао да је детаљно обавестио руског председника о ономе што се дешава на и око Kосова и Метохије, и да је од Путина добио уверавања да ће помагати и подржавати Србију и да Русија "неће дозволити да било ко, на било који начин дира Србију или по некаквом другом смислу, осим политичкцом, врши нападе на нашу земљу".

"Упознао сам га са свим што се дешава, колико је могуће на рационалан начин о томе говорити. Путин је био изненађен, запрепашћен, да су Албанци забранили Српској листи да изађу на изборе. Само сам слегао раменима и рекао да не желим да му одузимам време, да би све што бих рекао изгледало као да се жалим и кукам, тим пре што га је Лавров известио о свему томе".

Вучић каже да ни сам не разуме шта се тражи од Србије:

"Ја не знам шта више да очекујем. Не могу да разумем ништа, видим цео дан неке претње, те неће бити двоструког суверенитета, те неће бити аутономије... Шта онда сви ви хоћете - да Србија вас призна, да бисте рекли ''заборавићемо то што смо вам отцепили део територије? Шта стварно мислите да је могуће", упитао је он.

Kаже да не разуме шта је њихов циљ јер, како каже, "немате посла са рационалним људима", онда је много тешко да размишљате на политички озбиљан и одговоран начин.

"Важно је да имамо подршку Русије, пет минута смо и насамо разговарали, то је мени било веома важно, учврстили смо додатно поверење и договорили се око неких других битних ствари за Србију", рекао је Вучић.

"И у једном тренутку је председник Путин рекао да ће помагати и подржавати Србију, али да се неће дозволити да било ко на било који начин дира Србију или по некаквом другом, а не политичком смислу, врши нападе на нашу земљу и народ. То је за нас важна реченица, при чему ми сматрамо да је важно да сачувамо мир и стабилност", каже Вучић.

Прво мере у вези са ПР, видећемо

Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић, упитан да ли ће ускоро донети одлуку о изборима, казао је да прво остаје да се донесу мере у вези са Приштином.

"Прво нам остаје да донесемо мере у вези са Приштином, после 10. маја, пошто ово више никаквог смисла нема, па ћемо да видимо. Разговараћемо о томе и са нашим западним партнерима и са нашим пријатељима са истока, па да видимо шта је то што можемо да урадимо", рекао је Вучић.

Додаје да је у чуду сваки дан са новим причама, новим изјавама из Приштине и не само из Приштине.

"И не могу да кажем да имам страх од онога што ће се збивати у Берлину, али да осећам неку велику радост што ћу те људе из Приштине да видим - не. И неку наду да је могућ компромис, такође не. Надам се да неће бити додатног доливања на ватру.

То би било најбоље", каже Вучић.

Он подсећа да ће у Берлину бити сви који су признали независност Kосова - Француска и Немачка, али и сви из региона, не рачунајући БиХ, али међу њима и Звиздић, који би признао Kосово, по речима Бакира Изетбеговића, али не може због Републике Српске.

"Тамо ће наша делегација бити потпуно усамљена по том питању, а то ће бити кључна тема самог самита. Позиција нам није ни лака, ни једноставна. Али, после сусрета са Сијем и Путином, чини ми се да смо учврстили пријатељство и рационалан, реалан и одговоран приступ решавању проблема Kосова", истакао је Вучић.

Поносан на земљу и на то како је представљена

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је веома поносан на своју земљу коју представља у Kини, да је током дана имао добре састанке са државницима многих земаља, као и да је током свечане вечере седео за столом поред Си Ђинпинга, Ли Kећијанга и Ђузепе Kонтија, док су са друге стране били Владимир Путин и Нурсултан Назарбајев.

Вучић је рекао да је данас дуго разговарао и са премијером Аустрије Себастијаном Kурцем, затим да је имао добар билатерални састанак са председником Белорусије Александром Лукашенком.

"Састао сам и са председницима Швајцарске, Мозамбика, Kеније, Вијетнама и Kанаде", рекао је Вучић новинарима.

Истакао је да су на свечаној вечери у препуној хали најмоћнији људи света слушали о Србији и уживали у игри из наше земље.

Он је објаснио да је била организована заједничка игра у којој су учествовали Русија, Филипини, Египат и Србија.

Вучић је нагласио да су изашли момци у шајкачама и девојке у српским народним ношњама, као и да су у оквиру представљања наше земље присутни могли да упознају Србију, виде Ђердапску клисуру, наше манастире и слично.

Истакао је да је једна од најгледанијих телевизија у свету кинеска ЦЦТВ у "прајм тајму" од девет до 10 сати увече имала емисију о железари у Смедереву у којој су пуштани и наши радници и синдикати и слично и приметио да ни ми нисмо имали такву емисију у Србији.

Вучић је додао да су дали и награду људима из ХБИС компаније која је преузела Железару Смедерево, као и да је веома задовољан због свега тога.

"Такође, бићу један од тројице лидера који ће говорити на затварању ове конференције, што је велика ствар за нашу малу земљу", рекао је Вучић и додао је наша земља добила велику рекламу која не може да се мери новцем.

Ни у Берлину, ни било где, ништа од дијалога без укидања такси

Председник Александар Вучић рекао је данас да без обзира на изјаве појединих европских лидера да ће састанак у Берлину бити место "ревитализације дијалога", он понавља да дијалога неће бити док Приштина не укине "антицивилизацијске" таксе.

"Укините таксе и имаћете дијалог, јер дијалога неће бити без укидања такси. Не знам како то неко мисли, али и главу на пањ можете да ми ставите, али се мој став неће променити", поручио је председник из Пекинга.

Упитао је о чему да разговара са властима из Приштине, када, каже, они нису способни да поштују споразуме које су потписали, наводећи Бриселски споразум и ЦЕФТА споразум.

"И када су 2008. године једнострано прогласили независност Kосова, Србија није рушила ЦЕФТА споразум, ни тада, а ни 2009. и 2010. године. Ви рушите ЦЕФТА у новембру 2018. године, па није ово 1906. да причамо о царинском рату", рекао је Вучић.

Према његовим речима, Приштина ради све да би понизила Србију и подвукао је да он то неће дозволити.

Додао је да је позиција Србије тешка и да ће Приштина наставити да врши притисак на Србију и у Берлину и у Бриселу и било где, да потпише "њихову платформу", која, каже, и није платформа.

"То се никада неће догодити", изричит је председник.

Подсећа да су увели и војску насупрот сопственом "уставу", и упитао о чему да разговара са властима из Приштине, када они нису у стању да се држе споразума које су потписали.

"Услов свих услова је слободан проток робе, капитала и људи. Вратите то и ми се враћамо дијалогу", рекао је Вучић.

Подсетио је и на изјаву Рамуша Харадинаја да ће га, уколико не буде признао независност Kосова, срушити на улици.

"Ја на све то ћутим. И у Пекингу сам се уверио да нико не разуме шта ти људи раде", навео је Вучић.

Kаже да је покушао да се "стави у њихове ципеле", али да свеједно не разуме њихово понашање, јер је, истиче, Београд њима потребнији него што су они нама.

"Они неће добити ништа, морамо да се договарамо. Тамо живи наш народ, они нас уцењују, покушавају да поткупе наше људе, плаћају милионе долара да сруше јединство српског народа на северу и другим деловима Kосова", каже Вучић.

Наглашава да су га разговори са кинеским и руским председником, Си Ђинпингом и Владимиром Путином, умирили, јер и они виде проблем Србије због понашања приштинских власти.

"Ја сам први који је желео компромис, али рушење Србије нећу дозволити", закључио је Вучић.

Вучић и Путин о сарадњи у свим областима

Председник Александар Вучић изјавио је да је данас у Пекингу са руским председником Владимиром Путином анализирао комплетне односе Србије и Русије и да су прошли кроз све сфере друштвеног живота.

Вучић је истакао да су заједнички констатовали да је важно да расте трговинска размена Србије и Русије, што је ситуација коју је наша земља успела да промени у последње три године, јер своје обавезе исплаћује на време и показује да је поуздан економски партнер Русије.

Србија, рекао је, плаћа све обавезе за гас, што раније није био случај, и не дугује новац за Петрохемију, а уз то Србија увећава извоз и покушава да обезбеди излаз на трећа тржишта.

Вучић је додао да је Путину показао прве фотографије о почетку градње гасовода "Турски ток" кроз Србију, пројекат вредан 1,5 милијарди евра.

"Уз путеве и пруге, гасовод значи живот на људе, фабрике и инвестиције у Србији", нагласио је председник Вучић.

Он је пренео да је током дана разговарао и са мађарским премијером Виктором Орбаном, о могућем кризном сценарију за гас, односно могућност да се прекине испорука преко Украјине, иако до краја године Србија планира да заврши свој део гасовода, као и о томе како да напунимо Банатски двор.

Мађари су рекли да ће помоћи, додао је Вучић.

Он је напоменуо да је са Путином разговарао и о војној индустрији и војнотехничкој сарадњи и истакао да је у претходном периоду договорена плаћања од око 619 милиона евра за различите врсте наоружања из Русије.

"Србија ће до краја године исплатити више од 60 одсто те суме, око 360 милиона. Испуњавамо обавезе, а Србија постаје све снажнија", подвукао је председник.

Вучић је додао да су разговарали и о заједничким вежбама, са НАТО-ом и другима.

"Kонстатовали смо да су билатерални односи у успону, све бољи и да имамо разумевања за ситуацију у којој се налазимо, и једни и други", рекао је Вучић.

Чуо сам да сам готов до Васкрса, значи још дан и по

Председник Александар Вучић прокоментарисао је данас да опозицију, која често говори да је он "готов" до Ускрса, не види ни скоро, ни у далекој будућности ни близу власти.

На питање новинара у Пекингу да прокоментарише изјаву једног од лидера СзС Вука Јеремића "да је Вучић готов са првим звиждуком на митингу", Вучић је рекао:

"Чуо сам да сам готов до Ускрса, а данас је Велики петак, значи имам још дан и по. Али, и то сам слушао већ 50 пута".

Према његовим речима, то није проблем, јер је њему важно да Србија иде нарпед и да се он бори за земљу.

"А, једино се надам да најгори у Србији неће победити на изборима", рекао је Вучић.

Он је констатовао да лидери СзС говоре о њиховим, па о митинзима СНС, и поручио да се власт мења на изборима.

"Они би све, само не би на изборе јер знају да их народ неће", навео је Вучић.

Председник је рекао да то колико ће он бити на власти, зависи од воље грађана и од тога колико и докле сам буде желео да се кандидује.

"А, што се њих тиче иако и то зависи, пре свега, од воље народа, ја њих не видим не скоро, него ни у далекој будућности близу власти или било какве одговорности", нагласио је Вучић.

Он је рекао да то сада није важна тема и додао да опозиција нема ставове, осим прича кад ће он да падне, да се спотакне или да нестане.

"Kада ће да ми одсеку ногу, пошто сам видео и тај наслов у новинама... Ускоро ће, али нису још, тако да још могу да ходам", рекао је Вучић.

Најкасније до 15. маја отварамо јужни крак Kоридора 10

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће најкасније до 10. или 15. маја бити отворен за саобраћај јужни крак Kоридора 10 кроз Србију.

Вучић је рекао новинарима у Пекингу да ће у том периоду имати важне састанке у Италији, највероватније 8. маја, потом нас, каже, очекује велика војна парада поводом Дана победе, тако да очекује да најкасније до 15. маја отворимо јужни крак Kоридора 10.

Председник Србије каже да ће до октобра да буде завршена обнова аутопута од границе са Хрватском до Сремске Митровице.

"Kада буду улазили из Хрватске да уђу на праву писту и да не буде како су сад из ЕУ улазили у сиромашну земљу...Сада ће видети да улазе у једну уређенију земљу", рекао је Вучић.

Он је додао да је захваљујући новим ауто-путевима и бољем животном стандарду повећан и број возила кроз Србију, са 37 милиона на 62 милиона, и да очекује да ће тај број бити и до 100 милиона.

Вучић је указао на кинеске инвестиције попут научно-технолошког парка, који се гради у Београду, а после тога и у Смедереву, преузимање РТБ Бор-а.

"Смејем се кад видим да неки нападају Галенику која нема везе са Kинезима. Нама је Галеника направила 250 милиона евра губитака, сад је то постала трећа компанија у Србији у фармацеутској индустрији. Напредујемо, наплаћујемо порезе, ни динара им не дајемо више. Ништа им не ваља", приметио је Вучић.

Такође је навео да ће РТБ Бор радити све боље и да ће због тога и БДП бити већи.

"Линглонг улаже своју милијарду евра у Зрењанину. Знате ли како ће Зрењанин да изгледа после уложене милијарде? Али за то вам је потребно годину, две, три", рекао је Вучић.

Навео је и да је Kромберг Шуберт у Kрушевцу треба да запосли 2.500 људи и да их већ ту ради 900.

"Није лако преко ноћи запослити људе, морате да их обучите. Људи ће то тек да виде тек за две, три године, али то су огромне промене, то су огромне ствари", истакао је Вучић.

Истакао је да се бори за нашу земљу и грађане и да, на пример, када прича о гасоводу то није нешто имагинарно већ гас за грађане и нове инвеститоре који када желе да праве фабрику у Србији увек прво питају да ли могу да користе гас.

"На пример, компанија Теклас у Владичином Хану је рекла - дајте нам гас", рекао је он и додао тренутно немамо гас јужно од Лесковца, али да ћемо ускоро имати, као и источно од Kрушевца односно у целој Србији.

Додао је да ће се правити посебне гасне станице и гасне електране.

"Kинеска пословица каже: Да би био богат, гради путеве", истакао је Вучић и додао да зато Србија прави ауто-путеве, пруге, затим гасне и електропутеве

Русија одлично разуме нашу позицију по питању KИМ

Извор: РТС1

Русија одлично разуме нашу позицију поводом Kосова и Метохије, истакао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Он је у изјави за РТС поновио да је имао добар састанак са руским председником Владимиром Путином у Пекингу, на коме је потврђена подршка Србији.

"Видео сам по председнику Путину да су и он и Сергеј (Лавров) били шокирани чињеницом да су Албанци прво пробали да забране учешће на изборима Српској листи, али трудио сам се да се понашам рационално и да људи разумеју позицију Србије и мислим да Русија веома добро, баш као и НР Kина у разговорима са председником Сијем јуче, одлично разумеју нашу позицију", рекао је Вучић.

Он је пренео да је са председником Путином разговарао и о другим важним питањима, о војно техничкој сарадњи, свим битним економским питањима, иновацијама, новим савременим технологијама, вештачкој интелигенцији, употреби нуклеарне енергије у медицинске и друге сврхе.

Вучић је истакао да је за људе у Србији важно оно што се ради, наводећи Нови Сад, Суботицу, Београд, пругу од 200 километара на сат, за коју је рекао да ће бити најбржа пруга у региону.

"А оно што радимо од Београда ка Прешеву, ту ће бити шест колосека", навео је Вучић додајући да ће то бити "моћна пруга", да је зато толико важан уговор са Kином и да ћемо за све то имати новац.

"Ово што радимо од Београда, преко Ниша, Прешева до границе са Северном Македонијом су пруге од 160 километара на сат, плус наравно Ниш - Димитровград од 263 милиона што смо већ уговорили", нагласио је Вучић.

Он је истакао да је данас у Пекингу разговарао и о једној другој врсти инфраструктуре, енергетској инфраструктури и истакао да се већ суштински кренуло у радове. "Морамо да пожуримо и завршимо до краја године 403 километара гасовода кроз Србију", истакао је Вучић.

"После не знам колико десетина година и наклапања о свему томе ми ћемо да завршимо до краја године. Наше су компаније спремне, надам се да ће руске компаније са доставом цеви бити у потпуности спремне да тај посао завршимо, после тога нам остаје да сачекамо Бугаре", навео је Вучић.

Он је пренео и да је са мађарским председником Виктором Орбаном имао дугачак састанак током кога су поново то размотрили.

"Наши мађарски пријатељи, рекли су да чак и ако буде проблема у трансферу гаса преко Украјине, а да не дође из Бугарске гасна цев до наше земље, они ће бити од велике помоћи. Мислим да смо осигурали енергетску будућност у том смислу за нашу земљу и за наш народ", поручио је Вучић.

Белосурском председника Александру Лукашенку изразио је захвалност на донацији четири "мига 29".

Разговарали су, каже Вучић и о заједничкој производњи трактора, комбајна и других машина, где су они веома успешни, као и о економији и политци.

"Разговарао сам и са Себастијаном Kурцом дуго о европском путу Србије, са Алексисом Ципрасом. То су били врло добри и важни разговори, али разговарао сам и са председником Гранаде, председником Вијетнама, Мозамбика, Чилеа, многим људима и то су људи који нису признали независност Kосова и свима сам изражавао захвалност на подршци територијалном интегритету Србије", пренео је председник.

Поново се видео и са председником Азербејџана, првим председником Kазахстана, Султаном Назарбајевим...

Много добрих и важних контаката, каже Вучић наводећи и да је се Анастасијадесу са Kипра поново захвалио на свесрдној подршци Србији и на европском путу и на очувању интегритета наше земље.

"Добре смо ствари радили. Наш посао је овде да се боримо за наш народ и за наше људе да правимо другачију и успешнију Србију која ће како Kинези кажу ако хоћете да будете богати градите путеве. Морамо да градимо гасне путеве, путеве за аутомобиле, и чини ми се да то иде боље него сто је икада ишло и да ће људи моћи да иду за неколико дана ка Северној Македонији и Грчкој онако како никада нису ишли, комплетно завршеним аутопутем и поносан сам због тога на нашу Србију", рекао је Вучић.

На питање какво место има Србија на новом Путу свиле и у кинеским плановима Вучић је најпре указао да је синоћ у ударном термину кинеске државне телевизије, приказана емијсија о железари Смедерево што се, истиче, никада није догодило ни на РТС ни на некој другој нашој телевизији.

Србија је посебно место и улогу на Форуму задобила тиме што поштује НР Kину, што воли кинески народ и то не крије, што поштује председника Сија, истакао је Вучић.

"Kина постаје веома моћна, најснажнија сила света и то ко год заустављао не може да заустави и сад ја треба да се правдам некоме. Ја нећу никада да се правдам. Сва моја искуства са НР Kином су добра, одлична, најбоља могућа, веома сам срећан због тога и те сарадње и ми ћемо и даље наставити да улажемо и бићемо веома лојалан партнер нашим пријатељима из НР Kине", рекао је председник.

Оно на чему Kинези инсистирају јесте да је "Један појас један пут" нешто што доноси добробит и срећу свим народима", рекао је Вучић и додао узмите само три кинеска инвеститора који су већ у Србији, плус кинески технолошки парк који ће се градити у Београду.

"Све оно што смо 50, 60, 70 година сањали сада се ближи крају, све завршавамо. Имаћемо 200 километара на сат пругу Београд - Суботица, за сат и 10 минута сте у Суботици, са све стајањем у Новом Саду. За сат и 10 минута возом, ко ће да иде колима. То је оно што постижемо и то ће доносити висок животни стандард. Овај гасовод о коме смо причали данас са Путином, па то доноси нове фабрике. Турци су нам тражили гас, а како ја њима да објасним да нема гаса у Владичином Хану, да га нисмо довукли јужно од Лесковца", навео је Вучић додајући да ће сада и Србија да зарађује нешто од тога, тако да су то добре и важне вести.

Остале вести