Вучић с Путином, главна тема Kосово и Метохија

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић састао се данас пре подне у Пекингу са руским председником Владимиром Путином, а главна тема разговора је Kосово и Метохија, како су обе стране најавиле пре сусрета.

Путин је на почетку састанка рекао да је задовољан економском сарадњом две земље, те да му је драго да могу да разговарају о билатералним и регионалним питањима.

Састанку српског и руског лидера присуствовали су и шеф руске дипломатије Сегреј Лавров, као и српски министри, чланови делегације која борави на форуму Појас и пут у Пекингу.

Председник Србије Александар Вучић на састанку са Путином.
Извор: Танјуг

Српски председник честитао је Путину, обраћајући му се на руском језику, велики православни празник, Васкрс.

Председник Србије Александар Вучић са сарадницима на састанку са Владимиром Путином.
Извор: Taнјуг

Састанком са Путином Вучић ће заокружити консултације са партнерима и пријатељима Србије уочи састанка у Берлину, наредног понедељка, после којег ће, како је рекао, донети важне одлуке о изборима у Србији и позицији и мерама у одговор на низ једностраних, дискриминишућих потеза Приштине.

Пратимо ситуацију око KиМ, подржаћемо Србију

Председник Србије Александар Вучић обавестио је данас у Пекингу шефа руске државе Владимира Путина о развоју ситуације на Kосову и Метохији и у ком правцу иде решавање косовског проблема, а Путин је потврдио да званична Москва пажљиво прати ситуацију и да ће пружити Србији подршку.

Вучић је на почетку билатералног састанка рекао да не разуме невероватне потезе Приштине, а било је речи и о предстојећем састанку у Берлину.

Захвалио је руском председнику на подршци, посебно када је реч о очувању територијалног интегритета и целовитости земље.

Путин је рекао да Русија пажљиво прати ситуацију око Kосова и Метохије и да ће пружити Србији подршку.

Додао је и да је задовољан економском сарадњом две земље, те да му је драго да могу да разговарају о билатералним и регионалним питањима.

Двојица председника разговарала су и о енергетској сарадњи и гасоводу, а председник Србије је руском колеги показао прве фотографије о почетку градње гасовода "Турски ток" кроз Србију.

"Разговарали су и о војно техничкој сарадњи, као и о радовима које руске железнице изводе на деоници Стара Пазова - Нови Сад", пренео је Блиц.

Вучић је рекао и да је у сарадњи две земље постигнуто много конкретних резултата.

"Задовољан сам због могућности да се састанемо на маргинама данашњег скупа и поразговарамо о билатералним односима и ситуацији у региону", рекао је руски председник, који је, такође, подсетио на своју посету Београду у јануару ове године.

Према његовим речима, та посета је допринела активирању билатералне сарадње.

Вучић је рекао да у Србији ту посету доживљавају као историјску.

То је била посета која је, према Вучићевим речима, дотакла срца свих грађана Србије.

Kако је текао разговор Вучића и Путина?

"С топлином се сећамо гостопримства које је указано мени и нашој делегацији током посете Београду 17. јануара. Тада одржани разговори допринели су ширењу узајамне сарадње и активирању билатреалних веза. То се одражава и на обим робне размене, који се прошле године, скромно, али ипак повећао за два одсто“, рекао је Путин, у делу састанка који је био отворен за медије.

"Радујем се због могућности да се састанем са вама на маргинама данашњег догађаја и да поразговарамо о билатералним односима и ситуацији у региону“, рекао је Путин.

Вучић је Путину, на руском, узвратио:

"Господине председниче, поштовани Владимире Владимировичу, драги пријатељу!

Веома се радујем сусрету са вама данас.“

Он је рекао да је Путинова историјска посета Србији имала велики значај за даљи развој сарадње и односа између Србије и Русије.

"Ваша посета је донела пуно конкретних резултата, али то је била посета с душом, јер је дотакла душу сваког грађанина Србије“, рекао је Вучић.

Он се Путину још једном захвалио за огромну подршку развоју најбољих политичких односа између две земље.

"Морам да изразим захвалност за подршку коју пружате територијалној целовитости и суверенитету Србије, и за то што подржавате нашу земљу у свим међународним организацијама. То је за нас веома важно питање“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да по питању Kосова има пуно притисака на Србију.

"Још једном вам хвала за недвосмислену подршку“, рекао је Вучић.

Према Вучићевим речима, треба истаћи да је стални раст обима робне размене - заједнички успех.

"Имамо сарадњу у многим областима. Сматрам да у области енергетике, инфраструктуре, иновација, технолошког развоја треба да ојачамо и учврстимо наше односе. Још једном хвала за данашњи сусрет“, рекао је Вучић.

Вучић је на крају навео да је данас Велики петак и пожелео Путину радостан и благословен Ускрс, успех и срећу братском, руском народу.

Остале вести